"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, January 31, 2009

Terkini Dari Perak - malaysiakini

terkini 22:43pm by

Pengerusi BBC, YB Khalil Idham Lim baru sahaja menghubungi teman, memberitahu keadaan yang berlaku kepada 2 exco Perak tidak perlu dibimbangkan. Tidak akan berlaku sebarang loncatan, mahupun lompatan. Kerajaan Perak tetap kukuh dengan majoriti lebih dari 1 ahli. Jangan bimbang ! kata beliau menutup bicara.

TP -Alhamdulillah Amin... walau macam manapun yeop... jangan dok seghonok sangat... depa tunggu hangpa buat silap je... masih awal lagi untuk hangpa berehat... malam masih panjang... esok masih ada... beringat sebelum kena...

Yang lali selalunya kita, musuh takkan lalai menunggu kita berbuat lalai...

Hangpa paham ka dak...???

Perak: Malam Yang Mendebarkan - malaysiakini

2 Exco Perak diura-urakan bakal keluar parti (PKR) malam ini untuk menyertai UMNO. Pasukan Khas UMNO juga sedang cuba melakukan apa saja untuk membawa YB Nasarudin (Bota) kembali kepada UMNO bagi mencukupkan bilangan kerusi BN untuk membentuk Kerajaan Perak yang baru secepat mungkin.

Perakexpress.com melaporkan Jamaludin Mohd Radzi (PKR - Behrang) dan Kapt. (B) Mohd Osman Mohd Jailu (PKR - Changkat Jering) telah ditahan oleh SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan military police. Kedua-duanya dipercayai sedang berada di Pekan, Pahang bersama Dato' Seri Najib Razak.

Petugas AMK sedang mengawasi kediaman YB Nasarudin di Bota berikutan khabar tentang cubaan menculik ADUN Bota itu untuk misi pembentukan kerajaan BN Perak. Nasarudin dikatakan mendapat tawaran jawatan Menteri Besar jika sedia kembali bersama UMNO.

----------------------------------------------------------------------

SOLAT HAJAT DI SELURUH NEGARA

Umat Islam diseru agar bersolat hajat pada malam ini memohon pertolongan Allah SWT menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat Perak. Solat hajat dan munajat untuk maksud ini disarankan supaya diteruskan oleh pendokong Pakatan Rakyat beragama Islam setiap hari.

----------------------------------------------------------------------

NASIHAT PENTING UNTUK JAMALUDIN & OSMAN

Adalah hak kamu untuk memilih parti mana pilihan kamu. Jika kamu memilih UMNO ... silakan berbuat demikian! Kami menerima dengan lapang dada dan penuh keterbukaan. Andai UMNO dapat memujuk atau membeli seorang lagi ADUN Pakatan Rakyat selepas kamu berdua, maka bertukarlah Kerajaan Negeri Perak daripada PR kepada BN. Jika hal itu berlaku, maka amat besarlah saham kamu kepada peralihan itu.

Kami pasti tabah menghadapi realiti. Dulu parti kami bukan kerajaan. Sekarang sebagai kerajaan. Jika kembali menjadi parti bukan kerajaan, kami tidak kekok kerana telah lama berpengalaman. Namun kami PASTI tidak akan melupakan kamu jika kamulah sebab dan puncanya.

Kamu juga tidak mungkin dapat meneruskan kehidupan dengan hati yang tenang walau pun tiada siapa di kalangan kami yang akan menyakiti kamu. Kamu akan 'tak keruan' seumur hidup bersebabkan gangguan dari dalam diri kamu sendiri. Allah tidak pernah lalai daripada memerhati dan mengawasi kamu dan kami.

Tak mungkin ada alasan yang wajar bagi kamu untuk mendiami rumah UMNO yang jijik itu. Kamu sendiri lebih tahu kebangkrapan nilai dan prinsip dalam tubuh UMNO. Kamu juga tahu betapa jahatnya UMNO termasuk rencana memerangkap kamu dengan tuduhan rasuah.

Sebelum melangkah jauh, kamu dinasihatkan supaya beristikharah memohon ilham dan petunjuk daripada Yang Maha Mengetahui. Jika benar kamu masih beriman kepada Allah maka itulah satu-satunya sumber penentuan langkah yang pasti benar dan tidak akan merugikan kamu. Bertanyalah kepadaNya!

----------------------------------------------------------------------

NASIHAT KEPADA PENYOKONG PAKATAN RAKYAT

Woi...!!! Rilek laaa beb..!!! Khabar ini masih belum sahih. Belum ada apa-apa pengumuman yang resmi. Be cool...!!!

Kah kah kah kah kah... woi..! kau ingat boleh rilek ke? ptuih..!

Dipetik dari jeritan minda politik malaysia

Rakyat Perak, Ayuh Sama-Sama Berdoa - malaysiakini

BERITA TERBARU AKU DAPAT DARI SUMBER MENTERI BESAR PERAK. SAAT NI BELIAU SEDANG MELAKUKAN SOLAT HAJAT...

SEMOGA SEGALA YANG DATANG INI MERUPAKAN UJIAN DARI ALLAH...

DAN JUGA KITA SEMUA HARUS BERSAMA-SAMA MEMOHON AGAR ALLAH S.W.T MEMBERI KEKUATAN KEPADA BELIAU DAN SEMUA PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT...


SEMOGA ALLAH MEMBERKATI PERAK DARUL RIDZUAN...


-sya~reformis

2 Ahli PKR Lompat Malam Ini..? - malaysiakini

Update 8:00pm - Dekat bawah ni ialah pekeliling yang diedar oleh PKR bertarikh 31hb. Januari, 2009... Sila klik imej kalau tak dak kanta pembesar.

Dekat bawah ni pulak sms yang aku terima dari seorang pemaklum yang boleh dipercayai:
 • 2 pkr will cross 2nite. they have been captured by Army Police and SPRM. they are now in Pekan with Najib. tq.
Orang Pekan tolong sahkan perkara ni (bahawa Najib berada di Pekan)... kalau betul, maka dengan ini kita isytiharkan perang keatas SPRM...!!!

Ternyata SPRM hanya alat untuk sesetengah politikus kotor lagi jahanam...!!!

Kemaskini dari PerakExpress :

kemaskini 1942:

Maklumat dari Kulup Sakah.

Dua EXCO ini ditahan oleh oleh SPRM (Suruhanjaya Pencegahan rasuah Malaysia) dan military police. Sekarang berada di Pekan Pahang bersama Najib Tun Razak.

Kemaskini 19.34:

Maklumat yang diterima, kedua-dua EXCO ini sedang berada dirumah Najib Razak dan akan membuat pengumuman bila-bila masa.

Dalam masa yang sama, keadaan diBota agak runcing…Rumah YB Nasaruddin sedang dikawal oleh AMK Perak berikutan cubaan untuk menculik YB Nasrudin.

YB Nasrudin ditawarkan jawatan MB sekiranya beliau bersedia kembali semula kedalam Umno.

Mesyuarat MPT PKR baru saja habis dan hampir dipastikan bahawa dua EXCO PKR Perak, Jamaludin Radzi dan Kapt. (B) Osmain Jailu akan membuat pengumuman kelura PKR dan menyertai UMNO.

Mesyuarat MPT PKR tadi gagal menghubungi kedua-dua EXCO ini secara peribadi, tapi menerusi orang perantaraan, dua EXCO ini sudah bersedia untuk bertukar parti.

Apa kesudahannya?…Apakah mungkin berlaku pilihanraya kecil? Atau Umno kembali merampas Perak?

Tunggu malam ini.

Posts Berkaitan:
 1. ADUN PKR ugut keluar parti
 2. Dua Exco PKR Perak .. sesenpun tak laku
 3. Keluar BN, kejutan kedua bakal berlaku di Perak dalam masa terdekat?
 4. MB Perak nafi dua exco sertai BN
 5. Lagi Adun Perak pasang niat keluar BN

Amaran Pertama 45': Fairuz TKM1 Buat Hal Lagi..! - malaysiakini

Entah ! Sampai bilalah Mohammad Fairus Khairuddin akan berubah sikap berhenti menyalahkan orang lain bagi menutup kebobrokannya.

Bukan sekali, tapi telah berpuluh, beratus kali episod yang sama ini berulang.

Pada 29 Januari lalu (Khamis), Fairus tidak hadir mesyuarat Jawatankuasa Tanah yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng dengan alasan dia tidak tahu.

Seperti biasa, dia akan menuding jari menyalahkan orang lain. Kini para pegawainya menjadi sasaran, dia menyalahkan mereka, kononnya tidak memaklumkan kepadanya.

Padahal para pegawainya telah memaklumkan kepadanya sejak awal lagi.

Fairus, satu-satu pemimpin Melayu daripada keADILan yang menganggotai Jawatankuasa berkenaan.


Mesyuarat
bermula jam 2.30 petang, tetapi dia hanya hadir ke pejabat jam 5.00 petang.

Itupun dia hadir setelah didesak berkali-kali oleh salah seorang pegawainya agar hadir mesyuarat Jawatankuasa Perjawatan PDC yang dipengerusikan TKM 2, Prof. Dr Ramasamy yang dijadual pada jam 5.00 petang pada hari yang sama.

Mesyuarat pada tingkat 28 Komtar pada hari itu pun, dia tidak tumpu perhatian, asyik keluar masuk bilik menjawab panggilan telefon.

“Dia langsung tidak profesional,” jelas sumber yang turut hadir mesyuarat.

Pada 7 Januari lalu, Fairus tidak hadir mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri, dengan alasan yang sama, dia tidak tahu. Walhal, semua exco telah sedia maklum tentang mesyuarat mingguan tersebut.

Dalam pada itu, Fairus turut ‘kencing’ tiga pemimpin kanan Keadilan Pulau Pinang, apabila tidak hadir program yang diatur untuknya pada 24 dan 25 Januari lalu di Pulau Langkawi.

Difahamkan, sebelum itu Fairus telah bersetuju untuk hadir.

Pemimpin berkenaan di antara para pengampu yang cuba mengambil kesempatan atas jawatan TKM 1 itu.

Mereka cuba menyelamatkan kedudukan Fairus agar pemimpin tertinggi parti tidak mengambil tindakan terhadapnya, meskipun mereka mengetahui kebobrokan Fairus.

Mereka dikatakan sedang menyediakan laporan untuk diserahkan kepada Anwar Ibrahim, kononnya Fairus telah mengubah sikap buruknya.

Bangkai gajah tidak mungkin boleh ditutup dengan sehelai lalang,” ujar seorang teman.

-Alahai... FAIRUS TKM 1 Penang !

TP - jadi apa la tindakan Dato' Seri Anwar Ibrahim ya?

Aduan demi aduan dah berbakul-bakul...

Keluhan-demi keluhan dah berbaldi-baldi...

Kiranya DSAI ni bekerja untuk rakyat ke macm mana?

Rasanya dah cukup dah masa yang di beri oleh berbagai pihak yang mengadu... penduduk setempat, raka sekerja, sahabat handai, ahli PKR sendiri, AMK, kira semua pihak dah bagi banyak peluang... sampaikan KM LGE pun terpaksa bersuara supaya DSAI "MENDISIPLINKAN" ahli PKR...

Apa tindakan DSAI? tak dak tindakan..? bubar EXCO PKR negeri je???

Ok... ni tindakan aku... 1st kita pakai 45' dulu... amacam DSAI? gayat tak? kalau tak gayat boleh try pulak 90' pastu 135' pastu 180'... amacam?

50 Pendidik Pahang Ditukar 24 Jam??? - malaysiakini

tok iskandar

Tok dapat sumber berita 50 pendidik (guru,ustaz dan ustazah) seluruh Pahang telah ditukarkan dalam tempoh 24 jam pada awal tahun ini.

Ini kes naya. Berpisah dengan keluarga tersayang,terpaksa berulang jauh, rayuan dilengah-lengahkan dan macam-macam lagi.

Apa ke halnya Jabatan Pelajaran Negeri Pahang bertindak sedemikian dengan menyusahkan bangsa sendiri.

Sejak Datuk Azmi, bekas Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Pahang menjadi Pegawai Khas Hishamuddin di Kementerian Pelajaran, semakin kuat UMNO menekan guru-guru yang menyokong pembangkang. Ramai yang tidak tahu Datuk Azmi ketika menjadi Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Pahang pernah menjadi Setiausaha UMNO Bahagian Pekan.

SPRM kena siasat perkara ini kerana ada unsur salahguna kuasa. Terdapat cikgu-cikgu yang ditukarkan ini cikgu yang cemerlang prestasi kerjanya dan disayangi ibu-bapa murid-murid.

Tok cadangkan SPRM memulakan siasatan di Pejabat Pelajaran Daerah Temerloh. Ustaz Ishak,Penyelia agama Islam Pejabat pelajaran daerah Temerloh sedang disoalsiasat oleh SPRM berhubung rasuah politik melibatkan orang kuat Khairi, Norza Zakaria. Menurut sumber yang boleh dipercayai, ustaz Ishak ialah seorang ketua cawangan UMNO.

Jika kena gayanya,dua-dua kes ini dapat disettlekan oleh SPRM. Perluaskan skop siasatan kepada Ahmad Sanusi(abang Ismail Said,ahli parlimen Kuala Krau),Laily(bahagian pertukaran dan haji Nadzri(Pegawai Pelajaran Daerah Temerloh).

Alang-alang menyiasat eloklah SPRM siasat sekali punca kelewatan menyiapkan bangunan baru Sekolah kebangsaan Jalan Bahagia yang sepatutnya sudah siap.

Tok juga mahukan kerajaan negeri Pahang dan kementerian pelajaran membersihkan sekolah kebangsaan Jalan Bahagia yang ketika ini sarat dengan nepotisme dan kronisme, ada yang sedara mara, sekampung tapi di sekolah yang sama.

Sekolah ini telah lama didominasi guru-guru yang kuat UMNOnya. Cikgu-cikgu yang menyokong pembangkang pernah ditukarkan serta-merta.

Tahun lepas, kes sms di antara cikgu yang kuat UMNO dengan cikgu yang pro pembangkang telah sampai ke pengetahuan pegawai pelajaran Daerah Temerloh, Hajah Narimah. Puncanya cikgu perempuan, Jamaliah yang kuat UMNO telah menghantar sms provokasi kepada cikgu yang menyokong pembangkang

Cikgu itu membalas semula sms dan smsnya telah dihantar kepada Pejabat Pelajaran Daerah Temerloh. Dia telah dipanggil ke Pejabat Pelajaran Daerah Temerloh dan dibicarakan di depan Hajah Narimah, Sanusi dan Laily.

Pelik juga macamana sms itu sampai ke pengetahuan Pejabat pelajaran Daerah Temerloh. Rupa-rupanya cikgu wanita itu jiran sebelah rumah Ismail Said, ahli parlimen Kuala Krau.

Suaminya pula Mazlan, GPK sebuah sekolah di Jengka ialah pembantu khas YB Chua, ADUN Mentakab.

Tok heran pemimpin UMNO sekarang buta dan tidak reti membezakan kepentingan mendidik anak bangsa dengan kepentingan menyokong BN.

Sekolah Kebangsaan Jalan Bahagia suatu ketika dulu Aminuddin adalah guru besarnya. Aminuddin juga adalah bekas Setiausaha UMNO Bahagian temerloh dan bekas setiausaha sulit datuk Saifuddin Abdullah, ahli parlimen Temerloh. Dia pernah menukarkan uniform pengawas daripada hijau kepada biru. Penggantinya Mohd Ali, pernah menjadi seorang pegawai di Pejabat pelajaran daerah Temerloh berasal dari Rembau juga seorang yang kuat UMNO.

Di Sekolah Kebangsaan Jalan Bahagia ini ada cikgu yang telah berada di sini melebihi 10 tahun dan ada kakitangannya yang telah bekerja lebih daripada 15 tahun.

Tok cadangkan mereka ini seperti Aminah, Jamaliah, Akbar, Azani. Sazali dan Ustaz Marzuki ditukarkan kerana tidak boleh langsung menerima kehadiran cikgu-cikgu baru yang pro pembangkang. Mereka berbicara politik dan buat provokasi di sekolah boleh.

Kakitangan sekolah seperti Shamsuddin dan Jamlus yang terlalu lama di situ juga patut ditukarkan untuk mengembalikan imej baru Sekolah Kebangsaan Jalan Bahagia. Shamsuddin mempunyai sebuah kedai makan di Temerloh dan berasal dari Rembau. SPRM juga kena siasat kakitangan sekolah untuk mengelakkan tiada gejala pulang awal dari waktu pejabat dan bercuti ikut suka hati.

Bagi diri Tok sendiri apa guna berdengki dan iri-hati hanya kerana parti sendiri sudah tidak diterima anak bangsa sendiri. berlapang dadalah dan terima kekalahan dengan hati terbuka.
rakyat dan orang melayu dah muak dengan UMNO. Tindakan keras seperti ini akan hanya mempercepatkan kejatuhan UMNO dan BN.

Imbas Balik Isu Jalur Gemilang Berbucu-Bucu - malaysiakini

Dulu aku ada post dekat [sini] pasai jalur gemilang berbucu-bucu masa PM buat lawatan ke uzbek... time tu ramai yang duk hentam cakap tipu lah, cakap photoshop la, tak kurang yang nak buat repot polis, nak bagitau tv3 dan bagai bagai... hari ini aku nak flash back kan semula. tengok lah gambo dekat bawah ni:Malaysia ada berapa negeri? dalam 3 orang pemimpin Malaysia yang ada dekat situ, tak sorang pun tak perasan? PRIHATINNYA hangpa...!!!

Tak kan dalam 3 orang tu, sorang pun tak leh nak bukak mulut tegur kesilapan tu? tak kan la sebab Malaysia dapat kontrak dengan Uzbek, benda macam tu pun kita dah tak leh nak tegur?

persoalannya: Bendera MALAYSIA ada berapa bucu bintang?Cuba kira reramai.

UNTUK MEMBUKTIKAN DAN MENAFIKAN BAGI ORANG YANG BUAT TUDUHAN CAKAP TIPU,PHOTOSHOP DAN BAGAI-BAGAI TENGOK KAT BAWAH NI PULAK:


laporan berita dari the star
 • Wednesday November 19, 2008
 • Abdullah to intervene in tussle
 • By SARBAN SINGH
 • TASHKENT (Uzbekistan): Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi will meet Wanita Umno leaders upon returning from his working trip abroad to find an immediate solution to the power transition plan in the women’s wing.
 • The Umno president, who returns on Friday, expressed concern that there might be a split in the wing if its top post was contested.
 • He said he had been told that Wanita Umno was facing problems with a leadership transition issue and seemed to be in a dilemma because there were many members apparently unhappy that there would be a contest for the wing’s presidency.
 • “I do not want to see infighting in the wing. I do not want to see a divided Wanita Umno,” he told Malaysian reporters on Monday at the sidelines of his three-day official working visit to Uzbekistan.
 • Abdullah, who is also Prime Minister, was asked to comment on the leadership transition plan mooted by Wanita chief Tan Sri Rafidah Aziz, who said she would hand the top post over to her deputy Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil in June next year, three months after the party’s annual general assembly.
 • But the wing’s executive committee member Datuk Kamilia Ibrahim announced her bid for the post of deputy after qualifying for it.
 • Kamilia had said there was no provision in Umno’s constitution for leadership transitions and neither was it a party practice.
 • On Sunday, Shahrizat made an about turn when she urged Rafidah to hand over power in March.
 • The wing’s executive council rejected this and urged Shahrizat to stick to the earlier plan.
 • Abdullah said he was not throwing his support behind any candidate.
 • “I do not want members to speculate that I am supporting a particular candidate. I am doing this because I want the wing to remain united,” he said.
 • Abdullah said he was also saddened by what was happening in the wing and hoped to find an amicable solution quickly.
 • He said that initially he did not wish to get involved in the power transition issue and hoped that the wing’s members would solve matters on their own but that did not happen.
 • In agreement: Abdullah and Uzbekistan President Islam Karimov witnessing the exchange of documents between Unity, Cultural, Arts and Heritage Minister Datuk Seri Shafie Apdal and Uzbekistan Commission for the Coordination of Science and Technology chairman Shavkat Salihon at the Presidential Residence in Durmen, Uzbekistan, on Monday. — Bernama
 • On other matters, Abdullah said he had asked AirAsia chief executive officer Datuk Seri Tony Fernandes to look into the viability of providing a direct air link between Kuala Lumpur and Tashkent.
 • “I told him of the opportunities here and he said AirAsia would study this immediately.
 • “It will be good if a Malaysian carrier can also provide air services to this part of the world,” he said.
 • The only direct link between both capitals is provided by Uzbekistan Airways, which has been flying the route twice weekly since 1996.
 • Abdullah said Malaysia was also prepared to take in more students from Uzbekistan for tertiary education. At present, there are some 70 students from here studying in Malaysia
TAK CUKUP BUKTI LAGI...??? NAK LAGI...???

cubo tengok dalam official website of the prime ministers office of malaysia

http://www.pmo.gov.my/?menu=gallery&id=996&page=1737


Apa-apahal aku print screen dah siap-siap... mana la tau depa nak delete macam kes Ustaz Ramlang Dulu kan... keh keh keh keh keh... Bangang hai..!

Lagi sekali...

Pak Lah... Khak Ptuih...!!!®

*apa kata penyokong UMNO geng-geng GOMO, PerakBangkit, PPC dan yang sewaktu dengan hangpa...???

Anak Saudara TGHH Maut Dilanggar CRV Milik KPN - malaysiakini

Anak saudara Presiden PAS, Abdul Qahar Mansor maut dalam satu kemalangan jalan raya di Kuala Terengganu kira-kira jam 10 pagi semalam.Beliau dilanggar oleh sebuah kereta Honda CRV nombor plat WNN 6517 yang didaftarkan atas nama Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Qahar yang berusia 23 tahun maut selepas dilanggar Honda CRV dipandu seorang anggota polis yang dikenali sebagai Lans Koperal Mohd Farez di Jalan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.Menurut peguam keluarga mangsa, Fariz Mustafa, kemalangan tersebut terjadi ketika mangsa dalam perjalanan dari rumahnya di Rusila menuju ke Kuala Terengganu.

Ketika sampai di sekitar Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Ibai, motorsikal yang ditunggangi beliau dilanggar kereta yang dipandu Mohd Farez yang baru sahaja selesai membeli keropok di sebuah kedai berhampiran yang ingin membuat pusingan U di jalan tersebut.

"Kereta tersebut berada di sebelah kiri jalan terus membuat pusingan U tanpa memberikan signal malah secara tiba-tiba menukar line, menyebabkan motorsikal yang ditunggangi arwah gagal mengawal keadaan sehingga menyebabkan beliau maut di tempat kejadian," katanya ketika dihubungi Harakah.

Tambahnya, saksi di tempat kejadian memaklumkan Mohd Farez meninggalkan kereta tersebut di lokasi kemalangan tanpa kunci kenderaan tersebut yang menyebabkan pihak polis trafik sukar mengalihkannya.

"Malah, menurut anggota polis di beliau(Mohd Farez) kini telah pulang ke Kuala Lumpur manakala kereta tersebut ditinggalkan."Akibat kemalangan tersebut, kereta tersebut mengalami kesan kemek di pintu sebelah kanan," ujarnya.

Walau bagaimanapun, Fariz memberitahu Harakah bahwa pihaknya akan membuat dakwaan terhadap kes tersebut di bawah seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan iaitu kesalahan kecuaian memandu sehingga menyebabkan kematian.Jelasnya, pemandu terbabit sepatutnya direman untuk siasatan kerana kemalangan tersebut melibatkan kematian.

Sementara itu, bapa saudara mangsa, Mohd Hisham Awang berkata pihaknya kesal dengan sikap yang ditunjukkan oleh Lans Koperal Mohd Farez yang begitu ego ketika diminta memberi kerjasama kepada penduduk setempat sebaik sahaja kejadian tersebut berlaku.

-PRO REFORM

Kepala Kugan direjam dalam air? - malaysiakini

Dalam berita bertajuk "Experts: Was Kugan drowned?" Malaysiakini melaporkan seorang pengamal perubatan kanan berkata, kepala Kugan yang ditahan berkaitan kes kecurian kereta mewah mungkin direjam ke dalam baldi berisi air seperti siksaan "water-boarding torture" (lihat gambaran pelukis) yang dilakukan ke atas tahanan di Guantanamo Bay.

Sebelum itu, Malaysian Insider melaporkan bahawa bedah siasat kali kedua di Pusat Perubatan Universiti Malaya menemui kecederaan di bahagain luar tubuh Kugan. Pihak polis pula mendakwa Kugan mati disebabkan jangkitan paru-paru berair.

Ketika saya ditahan di lokap IPD Sentul, saya mendengar beberapa orang rakan selokap (saya tak tanya apa kesalahan mereka) menceritakan, kadang-kadang polis menyiksa dengan melumurkan cili pada kemaluan orang kena tahan (OKT) atau memasukkan cili ke dalam dubur OKT untuk mendapatkan maklumat. Pukul bantai tak payah ceritalah. Itu dakwaan mereka.

Saya tidak tahu benar atau tidak. Saya tak pernah tengok. Yang saya nampak ialah bengkak di kepala dan luka-luka pada salah seorang dari mereka. Dia mendakwa dikerjakan polis yang menyoal siasatnya.

Beliau yang ditangkap atas tuduhan rompakan bersenjata (dia yang bagi tau) menceritakan kepada saya, tempat penyiksan paling teruk dan paling ditakuti di negara ini ialah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di Jalan Hang Tuah. Saya dengar sahaja. Sepatah pun tak jawab. Mana aku tau betui ka, dak ka.

Pada masa ini, saya hanya teringat jawapan bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh di Dewan Rakyat pada tahun lepas yang dibangkitkan oleh Haji Husam Musa di mana seramai 1,535 orang mati semasa dalam tahanan polis, hanya dalam tempoh 4 tahun iaitu 2003 hingga 2007.

"Adakah ini tidak menakutkan? Angkanya tak jauh dengan kematian ummat Palestin akibat serangan Israel!" katanya.

~Penarik Beca

11 cawangan 'Umno' bubar !! (Terkini dr. Bota) - malaysiakini

Terkini dari Stadium Bakri Rais, Bota Kanan ! - 11 cawangan Umno telah dibubarkan malam ini - Cawangan Umno tersebut ialah di Lambor Kiri, Bota, Parit, Kubang Candung, Kg. Selat Bota Kanan dan beberapa cawangan lain. Suasana di tapak ceramah - padang mini melaut dengan rakyat. Dianggarkan hampir 15 ribu orang membanjiri Pekan Bota Kanan malam ini. Gerai makanan jadi tumpuan, tokey bihun sup gearbox dah mula senyum ! Periuk sup dah hampir kering ! Jajaan dah nak habis !

Dato' Nasa menjelaskan bahawa tiada duit dan pangkat yg ditawarkan kepada beliau untuk melompat parti, ia datang dengan keihklasan hati demi rakyat. Wow ! ramai juga orang-orang Umno yg datang ceramah malam ini ! Syhhh...., sumpah cakap lu, ini ler ceramah sulung PR yg kaum gerombolan datang dengor secara live! Ramai yg terkejut, Dato' Nasa lagi ler terkejut tengok punya la ramai orang, katanya tak pernah dia berceramah depan orang yg macam ini punya ramai ! Selalunya dalam ceramah umno, kerusi yg ramai dari orang..wakakaka !!

Anwar tengah layan syiookkk..! Kaw..kaw..punya cerita beb! Anwar bilang, berpuluh2 Adun dan Ahli Parlimen BN calling-calling dia, jumpa secara sulit-sulit, tapi nak lompat masih takutt..takutt!, nak buat macamana nanti miss soru...! MB Perak tak dapat datang malam ni, ada hal katanya..mungkin dok tengah bincang hal 4 mata dgn 2 orang Adun BN yang nak loncat hari cuti ni kot! Woi..jangan la main sorok2...boring laaa !!

ABO@al-Banjari - terima kasih kepada sahabatku ude kenang yang memberi input kpd teman tentang suasana 'seronok' dari Bota Kanan, Perak malam ini !