"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, June 04, 2008

Mungkinkah Ada Lagi Kejutan Ogos Ini?

Assalamu'alaikum...

Tepat jam 00.00 5hb.Jun,2008 harga petrol & diesel di Malaysia dinaikan sebanyak RM0.78 seliter(41%)bagi petrol menjadikannya RM2.70 seliter dan RM1.00 seliter(63.3%)bagi diesel menjadikannya RM2.58 seliter.satu kenaikan yang tidak dijangkakan dan amat mengejutkan selepas kenyataan Shahrir semalam bahawa harga minyak "mungkin" akan naik Ogos ini.

Daripada kenyataan terawal menteri terbabit kita difahamkan bahawa "kemungkinan" subsidi akan dihapuskan tetapi bukan sekarang...realitinya hari ini kita dikejutkan dengan nilai kenaikan yang semestinya amat membebankan rakyat yaang sedia terbeban dengan berbagai kenaikan harga barangan ketika ini.& untuk hari-hari seterusnya kita bakal dibebani dengan kenaikan harga barangan keperluan pula yang mustahil tidak akan dinaikkan berikutan meningkatnya kos pengeluaran dan penghantaran yang melibatkan bahan bakar utama tersebut.

Bulan Julai ini pula rakyat sudah dijanjikan dengan beban kenaikan takrif elektrik yang pastinya "tidak membebankan" rakyat(mengikut alunan kerajaan).selepas dari tarikh 1hb,Julai,2008 pula mustahil harga barangan tidak akan naik kerana semua kilang pengeluaran sudah tentu akan meningkat kosnya kerana kenaikan kos elektrik...maka akan terbeban lagilah rakyat Malaysia selepas tarikh keramat itu...

Bulan Ogos,2008 pula saya menjangkakan kita akan lebih terbeban lagi kerana faktor "Subsidi Akan Dihapuskan" seperti kenyataan Shahrir dan ini dijangkakan akan dilaksanakan pada bulan Ogos,2008.sesuai dengan kenyataan Shahrir sebelum ini "harga minyak mungkin akan naik pada bulan Ogos"maknanya kenaikan harga sekarang hanya sebagai "permulaan" dan finalnya akan berlaku pada bulan Ogos nanti.

Kita mesti ingat 1 perkara - Shahrir mengeluarkan kenyataan bahawa harga minyak "mungkin" akan naik pada bulan Ogos,hari ini yang mengisytiharkan kenaikan harga minyak bukanlah Shahrir tetapi Pak Lah PM...giliran Shahrir akan tiba pada bulan Ogos ini!satu lagi kejutan akan diberi kepada rakyat Malaysia dari UMNO/BN!!!kita tunggu sehingga tarikh itu...

Inilah "janji Menifesto" kerajaan UMNO/BN...ketika kempen pilihanraya kita masih ingat kata-kata TPM Najib Atlantuya - Harga minyak tidak akan naik selepas pilihanraya!nah...!!!terbukti sekarang PM penipu,TPM penipu & Menteri juga penipu...semuanya dari UMNO.

Tahniah para pengundi BN - Barang Naik

Antara Babi & Minyak.

Assalamu'alaikum...

Sah!!!Sah parti Un Mind Nasional Organisation menipu rakyat Malaysia sekali lagi...Sah sebutir Malaysia kena tipu hidup-hidup buat kesekian kalinya...Sah pak-pak Menteri dari Parti Barang Naik memperbodohkan rakyat-rakyat Malaysia yang mengundi parti Barang Naik masa PRU12 hari tu.Sah kome semua bodoh sebab undi Parti Barang Naik.Sah Parti Barang Naik sinonim dengan namanya Barang Naik.

Sah dalam akhbar semalam Datuk Shahrir cakap harga petrol mungkin naik bulan Ogos.Sah Menteri rambut putih tu menipu hangit!

2-3 hari lagi Sah!!!paling kurang pun 1 bulan Sah harga barangan keperluan juga akan melambung naik sesuai dengan kenaikan harga minyak dan Sah beban hidup kita selama ini akan makin bertambah.isu beras pun belum selesai & kini tak sampai sebulan kita dibebani lagi dengan kenaikan harga minyak yang akan menjanjikan kenaikan bukan saja barangan keperluan tetapi juga semua yang berkaitan.pengangkutan awam jangan kita lupa.pendek kata selepas hari ini,perbelanjaan kita akan meningkat sekurang-kurangnya sebanyak 40% dari jumlah asal.

Ini bukan khabar angin tapi inilah yang akan berlaku dalam masa terdekat ini.mana mungkin harga minyak naik tetapi harga barangan lain dapat dikekalkan sedangkan kos semuanya meningkat lebih-lebih lagi penghantaran.lojistik...

Apa lagi akal para menteri parti Barang Naik selepas ini.kita tidak menafikan kenaikan harga minyak dunia.itu kita faham,tetapi tidak adakah penyelesaian yang lebih baik untuk mengatasinya?mengikut kenyataan Shahrir sebelum ini,harga minyak dijangka naik pada bulan Ogos...praktikalnya ialah biarkan ianya berlaku pada bulan Ogos seperti yang dijelaskan terdahulu.yang naik tetap akan naik tetapi kerajaan seolah tidak memberi peluang untuk rakyat mengolah semula perbelanjaan harian dengan kenaikan yang begitu mendadak.

Kita ambil yang positif.harga minyak akan naik pada bulan Ogos.jadinya kita sebagai pengguna masih berpeluang untuk menyusun semula perbelanjaan harian kita sebelum kenaikan.rakyat punya masa sekurang-kurangnya 2 bulan untuk menyusun belanja harian sebelum kenaikan harga berlaku.apa yang berlaku sekarang ialah,kerajaan mengambil langkah drastik tanpa memberi peluang kepada rakyat untuk survive...

Perbelanjaan bulan ini sudah diatur dengan kemas oleh kita sebaik mendapat gaji tetapi tiba-tiba kita dikejutkan dengan kenaikan secara drastik.saya percaya ramai rakyat yang belanjanya hanya "cukup-cukup makan" ketika ini terkesima kerana setelah berbelanja mengikut bajet yang telah disusun,kini terpaksa menanggung beban lebihan perbelanjaan berikutan kenaikan secara drastik.ini amat tidak praktikal & boleh dikatakan Amat Zalim.

Kenapa pak pak menteri didalam kerajaan tidak pernah terfikir akan perkara ini?kita seringkali dinasihatkan agar bijak berbelanja tetapi apa yang dapat kita lakukan jika seringkali kita tidak diberi peluang untuk menyusun perbelanjaan kita?tak mustahil ada antara rakyat Malaysia pada bulan ini akan membuka "buku hutang" yang baru & tak mustahil adanya antara mereka yang akan menghadapi masalah rumahtangga berikutan kenaikan sara hidup.

Tetapi kerajaan yang "prihatin" ini tidak akan peduli akan masalah rakyatnya.saya terfikir berbagai perkara...adakah kerajaan Barang Naik "membalas dendam" berikutan kekalahannya di 5 negeri dalam PRU12 tempohari?entahlah...saya hanya pandai perspekulasi tetapi saya tidak tahu membaca apa yang ada didalam kepala otak pak-pak menteri Barang Naik...

Buatlah sesuka hati kamu kerana kamu yang memegang kuasa.

Ada yang pernah menyindir sinis kononnya kerajaan PR menghadiahkan "Kandang Babi Skala Besar" kepada para pengundinya di Selangor.tetapi kita fikir kesannya... - lebih baik mendapat kandang babi yang tak perlu kita bayar tetapi dapat menjamin kehidupan yang lebih berkualiti dari mendapat Hadiah Kenaikan Harga Minyak yang pastinya akan membawa kepada kenaikan lain-lain harga barangan keperluan yang harganya kita bayar dengan wang poket kita sendiri dan juga amat membebankan kita......

Tahniah Para Pengundi Parti Barang Naik.anda bijak membawa "perubahan"...Tahniah.

BREAKING NEWS: Petrol will be RM2.70 a litre at midnight tonightBREAKING NEWS: Petrol will be RM2.70 a litre at midnight tonight

The new price of petrol is RM2.70 per litre beginning midnight tonight, it was announced a moment ago by Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Datuk Shahrir Samad.

Diesel will go up by RM1 per litre while the price for ULG 92 per litre went up by 74 sen.

The 78 sen hike or 40 per cent increase for the ULG 97 petrol is still below the antiticpated RM4 per litre price projected earlier and among the cheapest in Asia.

Dun N.15 Sanglang Bakal Berubah Kerusi?

petikan dari HarakahDaily :

Kes Dun Sanglang: Responden akui salah umum keputusan

Bashir Ishak

Wed | Jun 04, 08 | 12:03:32 pm MYT

KANGAR, 4 Jun (Hrkh) - Mahkamah pilihan raya yang bersidang di sini hari ini menyaksikan peguam yang mewakili responden ketiga (Calon BN, Abdullah Hassan) turut mengakui berlakunya kesilapan dalam keputusan pilihan raya umum (PRU) 8 Mac lalu yang mengakibatkan calon PAS, Ustaz Hashim Jasin tidak diisytharkan sebagai pemenang.

Jega Karuppiah yang mewakili Abdullah berkata demikian di hadapan hakim pilihan raya, Dato' Zainal Adzam Abdul Ghani yang mendengar kes petisyen pilihan raya Dun N.15 Sanglang.

Minggu lalu, Timbalan Ketua Bahagian Guaman Jabatan Peguam Negara, Dato' Kamaluddin Md Said yang mewakili Mohammad Daud Abdul Hamid (Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Arau) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) selaku responden pertama dan kedua membuat pengakuan yang sama berkaitan kesilapan tersebut.

Mahkamah yang bersidang minggu lalu mendengar penghujahan tentang bantahan awal yang dikemukakan Abdullah ke atas petisyen tersebut.

Petisyen ini difailkan oleh oleh Ustaz Hashim untuk mengisytiharkan beliau sebagai pemenang dalam PRU pada 8 Mac lalu. Beliau yang bertanding mempertahankan kerusi Dun tersebut diisytiharkan kalah kepada Abdullah dengan majoriti 149 undi.

Bagaimanapun berlaku kesilapan semasa mengisi nama calon pada borang 14 (Penyata Pengundian Selepas Pengiraan Undi) yang mana Ustaz Hashim sepatutnya menang dengan majoriti 47 undi.

Hari ini Zainal Adzam sepatutnya memberikan keputusan berkaitan bantahan awal berkenaan. Bagaimanapun setelah pengakuan yang dibuat tentang kesilapan yang berlaku, maka beliau menetapkan esok untuk mendengar penghujahan sama ada mahkamah boleh memerintahkan Ustaz Hashim diisyhtiharkan sebagai pemenang atau diadakan pilihan raya semula.

Menurut Mohamed Hanipa Maidin, peguam yang mewakili Ustaz Hashim, dalam kes ini sekiranya diadakan pilihan raya semula maka berlakunya ketidakadilan terutamanya kepada para pengundi yang telah memilih Ustaz Hashim dalam PRU yang lalu.

"Kita akan mengemukakan penghujahan esok dan berdasarkan kuasa yang sedia ada pada mahkamah untuk memberikan keadilan, maka sewajarnya Ustaz Hashim perlu diisytiharkan sebagai pemenang,"katanya. - mks.

Penumpang Bas Wajib Pakai Tali Pinggang Keledar.

Assalamu'alaikum...

Kerajaan akan melaksanakan peraturan mensyaratkan pemakaian tali pinggang keledar kepada penumpang yang menaiki bas terutamanya bas pelancong sebagai usaha meningkatkan keselamatan penumpang bas.

Timbalan Menteri pengangkutan,Datuk Seri Lajim Ukin berkata,pemasangan tali pinggang keledar itu telah diwajibkan ke atas bas-bas baru melalui piawaian antarabangsa yang ditetapkan mengikut akta 80 Suruhanjaya Ekonomi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Eropah(UNECE)sejak November 2007.

Satu usaha yang boleh dianggap baik untuk menjamin keselamatan pengguna bas-bas awam di Malaysia.tetapi,apa yang menjadi masalah pokoknya ialah sikap pemandu bas itu sendiri.tidak adakah usaha untuk mendisiplinkan pemandu-pemandu bas di Malaysia?rata-rata kejadian kemalangan yang melibatkan bas awam semuanya berpunca dari kesilapan pemandu bas itu sendiri.sebelum ini kita sering dikejutkan dengan pembongkaran rekod pemandu-pemandu bas yang terlibat didalam kemalangan maut.

Kebanyakan dari mereka dikesan menyimpan bukan 1 atau 2 rekod saman lalulintas,tetapi berpuluh malahan ada juga antara mereka menyimpan beratus-ratus rekod kesalahan lalulintas.dari rekod operasi JPJ & PDRM pula ada antara pemandu-pemandu bas awam dikesan terlibat didalam penyalahgunaan dadah.

Secara lojiknya mewajibkan penggunaan tali pinggang keledar pada penumpang bas tidak akan menyelesaikan masalah yang sebenarnya.kenapa pihak berkenaan tidak meneliti pada faktor kejadian?realitinya bukan penumpang yang menyebabkan kemalangan sebaliknya sikap pemandu itu yang menyumbang kepada masalah kemalangan.pemakaian tali pinggang keledar kepada penumpang bas hanya akan meminimumkan kecederaan tetapi kemalangan akan tetap berlaku seperti sediakala tanpa adanya kesedaran dan disiplin dari pemandu sendiri.

Kita mengharapkan agar pihak berkenaan(JPJ & PDRM)akan mengambil langkah yang lebih serius,berkesan & proaktif didalam menangani masalah tersebut disamping mengurangkan faktor kemalangan kenderaan awam khususnya bas awam.

Perlu diadakan atau diperketatkan syarat-syarat didalam meluluskan lesen kenderaan berat kepada bakal pemandu & pemandu-pemandu bas awam yang sedia ada contohnya mewajibkan menyertai kursus pencapaian pemanduan setiap sebulan sekali atau paling kurang 3 bukan sekali.mewajibkan ujian air kencing keatas pemandu-pemandu bas awam dengan lebih kerap dan menggantung lesen pemandu bagi setiap saman yang belum dijelaskan atau menggantung terus lesen pemandu bagi tempoh tertentu supaya kalangan mereka-mereka ini lebih berhati-hati dilain waktu.

Pada pengusaha bas juga tindakan yang tegas perlu diambil jika membenarkan pemandu bermasalah memandu bas-bas mereka.kita tidak mahu lagi kedengaran "akan mengambil tindakan" setiap kali berlaku 1-1 kemalangan.perkataan "akan" itu sahaja sudah kita fahami.hanya sekadar sebutan tanpa tindakan selanjutnya.ini juga salah 1 faktor kemalangan.undang-undang tanpa penguatkuasaan.

Sampai bila pengguna terpaksa menyabung nyawa?saya andaikan perkara ini "akan" terus berlaku selagi pihak berkenaan hanya "akan" mengambil tindakan tetapi tidak "akan" melaksanakan tindakan tersebut.

Mungkinkah Malaysia "akan" SELAMAT,"akan" AMAN & "akan" MAKMUR?

KEKAYAAN MAMAK DAN KRONI

Dilulus terbit pada Wednesday, June 04 @ 11:00:53 MYT oleh reformis
Oleh usamabenladen

"

DARI BLOG TUN.MINTA MAMAK TU TLG JAWABKAN???

FIXED DEPOSIT ACCOUNTS OF MAHATHIR'S WIFE AND 5 OF HIS CHILDREN AS WELL AS HIS CRONIES

The information regarding the Fixed Deposit Accounts of Mahathir's wife and 3 of his children are as below. These accounts were opened at an Israeli Singapore-based bank in the neighboring country of Singapore . The bank is ISRAELI NATIONAL BANK.


That vast amount of monies could have been derived through the following:
i. Deposited by an agent of the Israeli Government or any other foreign government.
ii. Derived by the various companies of Mahathir's cronies.
iii. Perhaps this could be the RM1Bil missing from UMNO's account which Anwar Ibrahim brought up before he was dismissed from UMNO.

Details of accounts are as follow:

Family of Dr. Mahathir:
1. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : AGF-2192-2442-722-(X)
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account : 25/06/95
Date of Maturity : 25/06/98
(Maturity continued to 25/06/2001)
(Extension interest agreed upon)

2. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FA-4196-2493-313 (A)
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account : 09/06/97
Date of Maturity : 09/06/00

3. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DD-3919-714-271-(A)
Amount : USD 5,500,000.00
Date of opening account : 06/12/95
Date of Maturity : 06/12/98

4. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FB-5614-1499-515 (C)
Amount : USD 9,800,000.00
Date of opening account : 12/11/97
Date of Maturity : 12/11/2000

5. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : CE-2418-7172-492 (E)
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 07/03/98
Date of Maturity : 07/03/01

6. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : GB-6921-4212-712 (F)
Amount : USD 6,650,000.00
Date of opening account : 19/03/95
Date of Maturity : 19/03/98
(Maturity continuity to 19/03/2001)

7. Name : Ms Marina Bte Mahathir
Post : Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : C-719-418-210 (M)
Amount : USD 13,000,000.00
Date of opening account : 17/06/96
Date of Maturity : 17/06/99

8. Name : Ms Marina Bte Mahathir
Post : Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : F-817-200-11 (C)
Amount : USD 12,500,000.00
Date of opening account : 03/12/96
Date of Maturity : 03/12/99

9. Name : Ms Marina Bte Mahathir
Post : Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
5 years
Account No : G-211-922-718-2 (D)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account : 12/07/97
Date of Maturity : 12/07/02

10. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : F-3532-3310-501 (NG)
Amount : USD 15,500,000.00
Date of opening account : 21/09/98
Date of Maturity : 21/09/99

11. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DA-9159-7211-819 (M)
Amount : USD 4,500,000.00
Date of opening account : 20/05/96
Date of Maturity : 20/05/99

12. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : ME-3138-5144-219 (A)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account : 08/09/97
Date of Maturity : 08/09/00

13. 13. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Current Account
Account No : A-7213-4441-223 (MB)
Amount : USD 15,500,000.00
Date of opening account : 11/12/97
Withdrawal : USD 5,000,000.00 on 10/02/98
Cheque No. F2912718
Deposit : USD 9,500,000.00
Last Balance : USD 19,500,000.00

14. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : F-3518-3279-441 (ND)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account : 08/09/98
Date of Maturity : 08/09/99

15. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : M-3121-3149-512 (D)
Amount : USD 7,000,000.00
Date of opening account : 03/12/95
Date of Maturity : 03/12/98

16. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : LA-5716-3919-862 (C)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account : 16/08/96
Date of Maturity : 16/08/99

17. 17. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : CM-6983-7419-365 (F)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account : 29/06/97
Date of Maturity : 29/06/99

18. 18. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : JE-8145-6073-396 (L)
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 15/11/97
Date of Maturity : 15/11/99

19. 19. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : YE-3909-2616-398 (M)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account : 25/11/97
Date of Maturity : 25/11/00

20. 20. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : G-7051-3996-521 (EC)
Amount : USD 12,500,000.00
Date of opening account : 26/09/98
Date of Maturity : 26/09/99

21. 21. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 639296 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M-2074-6219-332 (E)
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account : 05/06/97
Date of Maturity : 05/06/99

22. 22. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 639296 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DL-6074-3691-7785 (E)
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account : 26/09/97
Date of Maturity : 26/09/00

23. 23. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 639296 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : CF-3711-5681-742 (G)
Amount : S $ 7,000,000.00
Date of opening account : 06/07/96
Date of Maturity : 06/07/99

24. 24. Name : Ms Melinda Bte Mahathir
Post : Daughter of Prime Minister
Passport No. : R 697339 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : EX-6965-7718-396 (D)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account : 19/11/97
Date of Maturity : 19/11/99

25. 25. Name : Ms Melinda Bte Mahathir
Post : Daughter of Prime Minister
Passport No. : R 697339 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : FN-1799-6673-983 (M)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account : 21/01/98
Date of Maturity : 21/01/00

TOTAL :

USD 199.45 MILLION AND S $ 42,000,000.00 IN FIXED DEPOSIT

Ponder on the amount and think for yourself how could they have acquired these vast amount of wealth just being the wife and children of the PM of Malaysia ????

CRONIES WEALTH:

BROTHER-IN-LAW OF MAHATHIR

1. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
Post : Brother-in-law of Prime Minister
Passport No. : C 341872 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : BB-1792-5126-2197-14 (XD)
Amount : USD 6,600,000.00
Date of opening account : 14/12/96
Date of Maturity : 14/12/98

2. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
Post : Brother-in-law of Prime Minister
Passport No. : C 341872 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : MG-3014-2132-5188-19 (NF)
Amount : USD 11,500,000.00
Date of opening account : 16/05/97
Date of Maturity : 16/05/00

3. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
Post : Brother-in-law of Prime Minister
Passport No. : C 341872 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : NE-5179-2212-6125-42 (CE)
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 18/06/98
Date of Maturity : 18/06/00

TOTAL:

USD 23,100,00.00

CABINET MINISTERS (TO BE CONTINUED LATER…….)

26. 1. Name : Mr. Mohammad Najib Bin Abdul Razak
Post : Minister of Education
Passport No. : D 371981 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Current Account
Account No : E-7194-303-45-G
Amount : USD 7,500,000.00
Date of opening account : 22/12/95
Withdrawal : USD 2,500,000.00 on 10/01/96
Cheque No. F1742330
Withdrawal : USD 1,000,000.00 on 16/03/96
Cheque No. F1742331
Withdrawal : USD 1,000,000.00 on 01/07/96
Cheque No. F1742332
Withdrawal : USD 500,000.00 on 11/06/97
Cheque No. F1742333

27. Name : Mr. Syed Hamid Bin Syed Albar
Post : Minister of Defence
Passport No. : D 691245 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : J-321-3352-339-G
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account : 14/07/96
Date of Maturity : 14/07/99

28. 3. Name : Mr. Syed Hamid Bin Syed Albar
Post : Minister of Defence
Passport No. : D 691245 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : AC- 4192-443-54-E
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 27/11/96
Date of Maturity : 27/11/99

29. 4. Name : Ms. Rafidah Bte Aziz
Post : Minister of International Trade And Industry
Passport No. : D 391274 (M)
Bank : Bank Of Nova Scotia
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : LA- 7211-3647-341 G
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 10/06/96
Date of Maturity : 10/06/99

30. 5. Name : Ms. Rafidah Bte Aziz
Post : Minister of International Trade And Industry
Passport No. : D 391274 (M)
Bank : Bank Of China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : CL 4223-6162-47 M
Amount : USD 2,500,000.00
Date of opening account : 21/09/96
Date of Maturity : 21/09/96

31. 6. Name : Mr. Muhyuddin Bin Yassin
Post : Minister of Youth and Sports
Passport No. : D 512717 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
5 years
Account No : AF- 3712-229-33-Y
Amount : USD 7,700,000.00
Date of opening account : 15/06/96
Date of Maturity : 15/06/01

32. 7. Name : Mr. Megat Junid Bin Megat Ayob
Post : Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs
Passport No. : D 299671 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : F-3091-9211-39 (O)
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 19/08/96
Date of Maturity : 19/08/99

33. 8. Name : Mr. Megat Junid Bin Megat Ayob
Post : Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs
Passport No. : D 299671 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : M-5244-6052-69 (D)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account : 07/05/97
Date of Maturity : 07/05/00

34. 9. Name : Mr. Mohammad Bin Rahmat
Post : Minister of Information
Passport No. : D 423717 (M)
Bank : Development Bank of Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : C-2965-173-384-F
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 29/11/96
Date of Maturity : 29/11/98

35. 10. Name : Mr. Mohammad Bin Rahmat
Post : Minister of Information
Passport No. : D 423717 (M)
Bank : Development Bank of Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : CA-3129-662-919-G
Amount : S $ 2,500,000.00
Date of opening account : 06/03/97
Date of Maturity : 06/03/99

36. 11. Name : Mr. Sabbarudin Bin Chik
Post : Minister of Culture, Arts and Tourism
Passport No. : D 196432 (M)
Bank : Bank of China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : E-699-3172-982 (B)
Amount : USD 8,500,000.00
Date of opening account : 02/09/96
Date of Maturity : 02/09/99

37. 12. Name : Mr. Mustapa Bin Mohamed
Post : Minister of Entrepreneur
Second Finance Minister
Passport No. : D 862411 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : CA-5098-344-66-D
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 12/06/96
Date of Maturity : 12/06/99

38. 13. Name : Mr. Mustapa Bin Mohamed
Post : Minister of Entrepreneur
Second Finance Minister
Passport No. : D 862411 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : DD-2141-7922-549-F
Amount : USD $ 5,000,000.00
Date of opening account : 21/04/97
Date of Maturity : 21/04/99

39. 14. Name : Ms. Siti Zaharah Binti Sulaiman
Post : Deputy Minister of Health
Passport No. : D 594071 (M)
Bank : United Overseas Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : M-3914-7179-212-D
Amount : S $ 5,500,000.00
Date of opening account : 28/05/97
Date of Maturity : 28/05/99

40. 15. Name : Mr. Tajol Rosli Bin Mohammad Ghazali
Post : Deputy Home Affairs Minister
Passport No. : D 691872 (M)
Bank : Development Bank of Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : B 1712-341-619-C
Amount : S $ 2,000,000.00
Date of opening account : 29/06/97
Date of Maturity : 29/06/99

41. 16. Name: Mr. Abdul Kadir Bin Sheikh Fadzir
Post : Deputy Minister Human Resources
Passport No. : D 541781 (M)
Bank : Bank of China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : D 319-2218-512-J
Amount : USD 3,500,000.00
Date of opening account : 28/02/98
Date of Maturity : 28/02/01

42. 17. Name : Mr. Ibrahim Saad
Post : Deputy Minister PM Department
Passport No. : D 891741 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 374-6593-88 D
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account : 08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99

43. 18. Name : Mr. Mohamed Nazri Bin Aziz
Post : Deputy Minister PM Department
Passport No. : D 871945 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : BD 5211-7925-8716-51 MA
Amount : USD 6,500,000.00
Date of opening account : 08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99

44. 19. Name : Mr. Mohamad Isa Bin Abdul Samad
Post : Chief Minister of Negeri Sembilan
Passport No. : D 831569 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : E- 6654-662-719-M
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 09/07/96
Date of Maturity : 09/07/99

45. 20. Name : Mr. Mohamad Isa Bin Abdul Samad
Post : Chief Minister of Negeri Sembilan
Passport No. : D 831569 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : J-5152-6161-311-D
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 24/01/97
Date of Maturity : 24/01/00

46. 21. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FG 3469-4462-9172 (DE)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account : 21/09/96
Date of Maturity : 21/09/99

47. 22. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : H 7639-1722-5243 (MG)
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 09/06/97
Date of Maturity : 09/06/99

48. 23. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
1 years
Account No : DC 7943-7716-2713 33 NB
Amount : S $ 3,500,000.00
Date of opening account : 10/12/97
Date of Maturity : 10/12/98

49. 24. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman
Post : Chief Minister of Johore
Passport No. : D 615791 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : GH 1299-4166-339 A
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 11/06/97
Date of Maturity : 11/06/99

50. 25. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman
Post : Chief Minister of Johore
Passport No. : D 615791 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : D 1471-3134-22 F
Amount : S $ 3,000,000.00
Date of opening account : 03/04/97
Date of Maturity : 03/04/99

51. 26. Name : Mr. Ramli Bin Ngah Talib
Post : Chief Minister of Perak
Passport No. : D 774511 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : AB 7193-4111-331 (A)
Amount : S $ 6,000,000.00
Date of opening account : 20/12/96
Date of Maturity : 20/12/98

52. 27. Name : Mr. Abu Zahar Bin Isnin
Post : Chief Minister of Malacca
Passport No. : R 515341 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency
3 years
Account No : FA 9132-3156-212 E
Amount : USD 2,000,000.00
Date of opening account : 11/04/96
Date of Maturity : 11/04/99

53. 28. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar
Post : Chief Minister of Selangor
Passport No. : D 493718 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account : 06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

54. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar
Post : Chief Minister of Selangor
Passport No. : D 493718 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account : 06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

SENIOR PERSONNEL AROUND MAHATHIR

55. 1. Name : Mr. Abdul Aziz Bin Ismail
Post : Chief Private Secretary of PM
Passport No. : R 814239 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : GM 5210-6125-8862-49 DG
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 10/04/96
Date of Maturity : 10/04/99

56. 2. Name : Mr. Abdul Aziz Bin Shamsuddin
Post : Political Secretary 1 to PM
Passport No. : R 722217 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : HD 4179-2416-3829-31AD
Amount : USD 3,500,000.00
Date of opening account : 21/12/96
Date of Maturity : 21/12/98

57. 3. Name : Mr. Mohammad Noordin Bin Bachik
Post : Private Secretary to PM
Passport No. : E 691432 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : SD 3912-4942-6918-72 DA
Amount : S $ 4,000,000.00
Date of opening account : 03/12/96
Date of Maturity : 03/12/98

bsvanan@gmail.com
http://mypilihanraya.com/May 29, 2008 2:23 AM "

Pemandu Malaysia "Berhemah".

Assalamu'alaikum...

Semalam balik dari kerja tepat jam 9.30 malam.waktu tu hujan agak lebat & saya memandu sendirian dari Kampung Pandan kerumah saya di Subang Jaya.akhir-akhir ni masalah banjir di bandaraya Kuala Lumpur boleh dikatakan sudah berjaya dikawal dengan adanya terowong SMART.terima kasih pada kerajaan yang berjaya menyelesaikan masalah tersebut setelah berbagai kontroversi berlaku.

Apa yang mahu saya kongsikan disini bukan masalah banjir atau terowong SMART,tetapi masalah pemandu di Malaysia.kebetulan pula semalam setibanya saya dirumah,isteri memaklumkan berlakunya kemalangan di lebuhraya Karak yang melibatkan sebuah bas pelancong.itu pun bukan kisahnya yang mahu dikongsi disini.biarlah pihak yang berkenaan yang menyiasatnya.

Kita balik kepada topik asal...sepanjang pemanduan saya di lebuhraya persekutuan semalam saya perhatikan tak kurang dari 5 kemalangan kecil berlaku di sepanjang lebuhraya tersebut & 2 darinya dapat saya saksikan sendiri kerana melibatkan kenderaan disebelah saya.apa yang saya perhatikan ialah kemalangan tersebut berlaku bukan disebabkan oleh masalah jalanraya kita.sebaliknya ia berlaku kerana kecuaian pemandu sendiri.ke2-2nya berlaku kerana 2 faktor.jarak kenderaan yang mengekor terlalu rapat & juga pemandu yang memandu ala-ala beruk sarkis - tangan sebelah kiri memegang tin minuman sambil mengawal stering kenderaan manakala tangan kanan sibuk berSMS...mata pemandu pula macam orang baru lepas hisap candu,sekejap kedepan,sekejap memandang cermin sisi & sekejap memandang HP.betul-betul sibuk...

Kenderaan pulak bukan calang-calang orang biasa macam kita boleh pakai...Honda Accord,Mercedes & Toyota Camry.semuanya model terbaru.sayang sekali akal pemandunya tak sebesar kereta yang digunakan.itulah mentaliti pemandu Malaysia.

Minggu lepas berlaku juga 1 peristiwa yang tak sepatutnya berlaku dizaman moden ini.saya dalam perjalanan ke pejabat lebih kurang jam 9.00 pagi.didepan saya sebuah kereta jenis SAAB 900.dalam kelajuan lebih kurang 70-80km/j pemandu kereta tersebut sempat mencampakkan sebungkus plastik "carefour" berisi sampah ketika melalui sebuah longkang besar dihadapan Kompleks 3C.saya yang berada dibelakang kereta tersebut agak terkejut dengan perbuatan tak ber"otak" pemandu tersebut.masih ada yang bersikap begini rupanya...selamba je pemadu tu...

Agaknya banyak lagi kes-kes begini yang berlaku tetapi tidak kita sedari.mentaliti pemandu di Malaysia amat rendah rupanya.ramai yang mementingkan diri sendiri.tapi bila berlaku musibah,masing-masing hanya pandai menuding sana-sini.sungguh memalukan...