"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, September 13, 2008

Operasi Lalang 2: Wartawan Sin Chew bebas

(Dikemas kini, 5.00 petang) PETALING JAYA: Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng (gambar) telah dibebaskan selepas ditahan hampir 18 jam.Dia dibebaskan di IPK Pulau Pinang kira-kira pukul 2 petang.Pembebasan beliau turut disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar pada sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.Tan yang dibawa keluar dari IPK Pulau Pinang pada pukul 8.30 pagi tidak dibawa ke Bukit Aman sebagaimana dilaporkan sebelum ini.Sebaliknya beliau disiasat di IPK Perak dan dibebaskan di IPK Pulau Pinang petang tadi.Ketika ditemui di rumahnya di Bukit Mertajam sebentar tadi, Tan berkata, dia berpuas hati dengan layanan pihak polis sepanjang tahanan.Menurut Tan, dia telah disoal siasat berhubung laporannya yang berkaitan dengan ucapan Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh.-mSTAR Online

Special Branch: She's held for causing religous tension

Selangor executive committee member Teresa Kok was arrested under the Internal Security Act yesterday evening for allegedly causing tension and conflict among races as laid out in the notice issued by the Special Branch police to her next of kin.

The notice stated that Kok had acted in a way which threatened national security, which warranted arrest under Section 73(1) of the ISA.

teresa kok interview 140408 09It added that the Seputeh member of parliament had become a national threat by being involved in "activities which can cause tension and conflict among races and religion".The notice also stated that her digital camera, car keys and house keys were also confiscated in the process.Political insiders said it was possible her arrest was also related to a report in the Utusan Malaysia newspaper, which alleged she was behind a petition to lower the sound volume for the azan at several mosques.Kok had denied the allegations and threatened to sue the newspaper and former Selangor Menteri Besar Dr Khir Toyo for making the allegation.Kok becomes the first female member of parliament to be detained under the ISA.

No Access To Lawyers

internal security act section 73 subsection 1 isa 120908In a related development, Kok's counsel Sankara Nair has slammed the police for denying access to his client.In his complaint letter to inspector-general of police Musa Hassan, Sankara said that he had tried to gain access to his client at the Wangsa Maju district police station where she was held late last night."The police has denied fundamental rights enshrined in the federal constitution for us to meet our clients immediately after an arrest," he said.Sankara also urged Musa to allow immediate access to his client and be furnished with relevant information regarding the arrest.

UMNO Bergolak: SAPP putuskan status dalam BN Rabu ini

YONG Teck Lee, Datuk Raymond Tan (kanan) dan Ahli Parlimen Tawau, Chua Soon Bui (tengah) ketika mesyuarat Majlis Tertinggi Sapp di Luyang pada 20 Jun lalu.

KOTA KINABALU:
Parti Maju Sabah, yang mencetuskan kontroversi dengan mengisytiharkan ia sudah tidak yakin dengan kepimpinan Perdana Menteri lebih tiga bulan yang lalu, akan memutuskan Rabu ini tentang statusnya dalam Barisan Nasional (BN).

Ia dinyatakan oleh Presidennya, Datuk Yong Teck Lee di sini hari ini.

BN yang sepatutnya memutuskan kedudukan Sapp dalam mesyuaratnya awal Ogos lalu tetapi ditangguhkan.

Parti itu mempunyai dua anggota di Dewan Rakyat dan empat wakil di Dewan Undangan Negeri Sabah termasuk kedudukan Timbalan Ketua Menteri yang dipegang oleh Datuk Raymond Tan, yang menentang undi tidak percaya terhadap Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Pada 6 Ogos lalu, Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) memutuskan bahawa ia akan mengkaji dan memperhalusi perkara-perkara yang dibangkitkan oleh Sapp dalam surat tunjuk sebabnya sebelum membuat keputusan seterusnya.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ketetapan akan dibuat selepas proses kajian dijalankan dan sama ada wajar atau tidak untuk memberikan respons kepada Sapp.

"Jawatankuasa telah mengesyorkan kepada Majlis Tertinggi (BN) perkara-perkara yang dibangkitkan akan dikaji dan dihalusi secara mendalam," kata beliau.

Pada akhir Jun lalu, BN mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada SAPP bagi mendapatkan penjelasan berhubung pendirian parti itu menyokong usul tidak percaya terhadap Abdullah.

Dalam jawapan bertarikh 30 Julai, Sapp juga menggesa kepimpinan BN untuk meneliti sebab-sebab kenapa parti itu akan menyokong usul seperti itu.

Di antara permintaan yang dibuat oleh parti itu dalam deklarasi lapan perkara itu yang diputuskan Majlis Tertingginya ialah Sabah memiliki autonomi politik, peningkatan 20 peratus bagi royalti petroleum, Wilayah Persekutuan Labuan dipulangkan kepada Sabah dan ditadbir sebagai wilayah khas.

SAPP menyertai BN pada 1994.

-mSTAR Online

Lumba Lari Politik Malaysia

(Apa-apa berkenaan dengan PAS - hanya sekadar hipotesis)

Politik Malaysia dalam perlumbaan - menjatuhkan Abdullah atau menyambung hayatnya.

Abdullah menghadapi dua serangan serentak : dalam UMNO dan di luar.

Anwar menetapkan September atau mana-mana tarikh terdekat untuk bukan sahaja Abdullah dijatuhkan tetapi juga seluruh kerajaannya bertukar. Lagi dekat Anwar menghampiri matlamat ini, lagi pantas dua kumpulan lain berlari menuju garis penamat. Satu, kumpulan dalam UMNO yang melihat jika sesuatu tidak dilakukan, Anwar besar kemungkinan menjadi orang paling awal mencapai garis penamat. Abdullah tewas, Anwar berjaya.

Untuk mengelakkan kerajaan BN tumbang, Abdullah mesti diturunkan secepat mungkin. Muhyidin, hari ini, (10 September) sudah pun membuat kenyataan di Singapura, bahawa Abdullah perlu berundur lebih awal dari yang ditetapkan, Jun 2010.

Hari yang sama, Mustapa Ali, membuat kenyataan di Terengganu, menolak kemungkinan Anwar akan berjaya, dalam apa yang dilihat sebagai langkah awal ke arah melumpuhkan gerakan menurunkan Abdullah.

Selain September, Oktober dan Disember adalah garis-garis penamat untuk lumba lari dalam politik negara kita. Oktober adalah bulan mesyuarat Agung UMNO akan diadakan di mana pencalonan jawatan tertinggi UMNO akan berlangsung. Disember adalah mesyuarat Agung Pemilihan UMNO.

Tengku Razaleigh sudah mengumumkan beliau bersedia menentang Abdullah untuk jawatan Presiden UMNO. Halangan utama beliau ialah sistem kuota yang ditetapkan sejak zaman Mahathir lagi, yang memberi kelebihan kepada pemegang jawatan Presiden dan Timbalan Presiden yang sedia ada.

Kiranya bola yang disepak oleh Muhyidin hari ini bergolek kencang, Abdullah paling lewat akan berundur Disember ini. Mahathir yang secara sukarela keluar dari UMNO atas protes ke atas Abdullah, kini dipelawa oleh Muhyidin untuk memasuki semula UMNO.

Masuknya Mahathir untuk apa? Menjatuhkan Abdullah dari dalam dengan membantu Ku Li untuk menentang Abdullah. Lazimnya MT UMNOlah yang akan memutuskan permohonan memasuki UMNO. Jika Abdullah tahu bahawa Mahathir masuk untuk menjatuhkan beliau, beliau sepatutnya menyekat kemasukan itu. Namun, jika ia tetap diteruskan, bermakna Abdullah sudah tidak dapat menguasai MT UMNO lagi dan ini petanda awal Abdullah sedang menggelunsur turun, tidak lebih dari Disember. Sungguhpun Abdullah dan Najib sudah pun memeterai persetujuan bahawa pelan pengunduran Abdullah adalah Jun 2010, pelan itu nampaknya sudah mula tercabar.

Pelan tersebut berjaya mematikan langkah Najib sebagai potensi pencabar terdekat Abdullah. Tapi kini, pemain baru muncul iaitu Muhyidin. Sekalipun tidak jelas apa pos yang beliau sendiri akan tandingi, namun kenyataan se orang Naib Presiden kanan supaya Abdullah berundur lebih awal, akan mengubah corak permainan. Ia tidak mudah dilupuskan begitu saja.

Keputusan Permatang Pauh dan kontraversi Ahmad Ismail adalah perkembangan baru yang mewajarkan penilain semula dibuat ke atas pelan peralihan kuasa 2010. Anutan umum dalam dan luar UMNO adalah bahawa kunci UMNO untuk kekal relevan dalam menerajui kerajaan ialah Abdullah digantikan dengan segera. Daya kepimpinannya amatlah lemah dan beliau gagal meningkatkan keupayaannya mengendalikan negara sekalipun selepas tamparan hebat Mac 2008. Bahkan perkembangan sejurus selepas pilihanraya memperlihatkan dengan lebih jelas ketidakupayaan beliau.

Kemaraan Khairy dengan gaya rambonya, terakhir, di Permatang Pauh, sekali lagi mengingatkan masyarakat Malaysia penguasaan politik tiga beranak ala Abdullah yang tidak disenangi oleh segenap lapisan masyarakat. Langkah membuta tuli menaikkan harga minyak sebegitu besar telah meninggalkan kesan yang parah dalam dada rakyat.

Adakah Abdullah kecundang? Tidak semestinya. Jika UMNO bahagian kekal paralais, isyarat yang dihantar oleh Muhyidin tidak akan bersambut. Penguasaan mekanisma kuasa melalui sistem kuota mungkin mengekalkan Abdullah dipuncak kuasa sekalipun beliau nyata amat lemah dan tidak lagi popular.

Apa kesannya? Tekanan untuk mengubah UMNO melalui mekanisma di luar UMNO akan lebih rancak dan kuat selepas Disember.

Muhyidin, dan juga Ku Li, sudah tentu akan bekerja kuat untuk mendapatkan cukup pencalonan. Itu pun tujuan Muhyidin membuat jolokan terbaru ini. Untuk membangkitkan kesedaran UMNO Bahagian-bahagian. Memang Muhyidin telah mendapat imej pemimpin yang serious untuk melakukan pemulihan UMNO. Ku Li muncul sebagai pilihan selepas Najib tidak lagi dapat bergerak. Najib kini seumpama jin yang perkasa tetapi telah dibotolkan oleh pawang. Jika mereka berjaya mendapat pencalonan lebih besar, Oktober/November sudah pun cukup untuk garis penamat Abdullah boleh ditumbangkan atau tidak diketahui.

Jika Ku Li dan Muhyidin bakal menggantikan Abdullah dan Najib serentak, senario politik selanjutnya memerlukan perhitungan baru.

Jika keduanya gagal, adakah Abdullah akan membiarkan Muhyidin begitu saja?

Muhyidin mempunyai satu lagi pilihan - bersama Anwar selepas Disember.

Jika itu berlaku, potensi untuk menumbangkan kerajaan Abdullah selepas Disember masih terbuka, jika ia gagal dilakukan sebelum itu.

Di sinilah PAS diperlukan oleh Abdullah. Menyambung hayat politik beliau.

Samada PAS bersetuju atau tidak menjadi terompah kayu Abdullah, belum berbangkit. Dalam perbincangan ini, ia adalah hipotesis semata-mata.

Bilakah tarikh Abdullah lebih seronok untuk PAS menyatakan kesediaannya untuk bersama Abdullah? Tentulah sebelum Oktober. Jika PAS sanggup berbuat demikian sebelum Oktober, UMNO bahagian-bahagian mungkin menganggap itu satu kesempatan baru. Mereka mungkin mencalonkan semula Abdullah dan cadangan Muhyidin akan menikam beliau sendiri selepas ini. Abdullah kekal dipuncak walaupun lembik. Najib juga, dengan segala masalah yang menghantuinya. Tapi mungkin untuk sementara. Jika Najib akhirnya akan gugur, siapakah Naib Presiden yang nanti terpilih dalam pemilihan dan kemudiannya bergerak menggantikan Najib? Biarlah masa menjawabnya tetapi tentunya bukan Muhyidin.

Relakah PAS berketuakan seorang pemimpin lemah seperti Abdullah? Pemimpin PAS lah yang perlu menjawabnya.

Jika ini berlaku, Abdullah berjaya mencapai dua matlamat sekali gus. Mengukuhkan semula kedudukannya dalam UMNO dan Kerajaan dan menumpaskan pelan Anwar. Sekali imbas, itulah natijah positifnya.

Adakah PAS bersedia berbuat demikian? Katakan PAS bersedia. PAS menyertai kerajaan Abdullah sebelum Oktober. Ia adalah satu lumba lari, telah kita sebutkan tadi. Date linenya berkisar September dan Oktober. Satu dari cara untuk memudahkan PAS menerima cadangan bersama Abdullah,ialah ISA.

Dalam konteks ini, kenyataan pemimpin tertentu tadi perlu diperhitungkan.

Namun, siapakah yang boleh menjamin dinamisma politik Malaysia terhenti setakat itu?

Adakah Muhyidin dan Ku Li yang kita andaikan tewas itu akan berdiam diri selepas pelan perubahan menerusi UMNO ternyata tertutup? Jika mereka bergabung dengan Anwar selepas Disember, bagaimana kedudukan kerajaan Abdullah-PAS?

Adakah semua ahli Parlimen PAS akan menyertai kerajaan Abdullah-PAS atau setengahnya kekal dengan gagasan Pakatan Rakyat? Berapa yang kekal dan berapa yang beralih? Perlu diingat bahawa Muktamar PAS yang terkini meluluskan usul sebulat suara untuk memperkasakan Pakatan Rakyat. Majlis Syura PAS, seperti disebut oleh anggotanya, Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat dalam temuramah bersama Harakah, tidak mengizinkan kerajaan campuran bersama UMNO.

Jika yang kekal dengan Pakatan Rakyat adalah separuh, tidakkah nanti kumpulan UMNO yang akan bergabung dengan Anwar boleh mencukupi apa yang hilang? Adakah Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak yang kini bersetuju bersama Anwar akan lebih ghairah bersama Anwar dengan adanya PAS dalam BN? Adakah desas desus bahawa MCA juga secara senyap-senyap memperhitungkan untuk keluar dari BN dan akan menyebabkan Kerajaan Abdullah-PAS tidak dapat bertahan lama?

Jika peluang Muhyidin untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri ada bersama Anwar dan tidak melalui UMNO, apa yang menghalang Muhyidin bersama orangnya untuk menyertai Anwar?

Jika Anwar sudah mempunyai 30 Ahli Parlimen BN untuk menyeberang, Anwar hanya perlukan Muhyidin membawa sekitar sebelas orang sahaja lagi untuk menggantikan separuh ahli Parlimen PAS yang menyertai Abdullah. Bahkan sebahagian dari separuh itu boleh balik semula ke pangkuan Pakatan Rakyat.

Jika dinamisma-dinamisma ini mengambil tempat, kerajaan Abdullah-PAS akan menjadi yang terpendek dalam sejarah.

Saya tak mau parti saya berakhir menjadi Pembangkang bersama Abdullah! Janganlah kerana Abdullah, kita mempersiakan harapan jutaan rakyat Malaysia untuk satu peluang perubahan politik Malaysia.

Sekalipun ada mana-mana pihak teringin merapatkan PAS dengan Abdullah, tunggulah langit menjadi lebih cerah. Selepas Monsoon Timur Laut berlalu, Insya Allah langit politik Malaysia akan menjadi lebih terang.....

-Husam Musa

Resam PAS Terengganu yang jumud?

Bukan Tok Selampit yang kata, tapi 'Orang' lain kata.

Orang lain kata,
Orang PAS Terengganu ni jumud, fanatik sangat dengan PAS, sehingga sanggup bermasam muka sesama jiran disebabkan hal parti, sanggup buat dua jemaah dalam masjid disebabkan imam tu orang UMNO.

Orang lain kata,
Orang PAS Terengganu suka bergaduh dan ber'gocoh' dengan orang UMNO disebabkan perselisihan faham pasal politik.

Orang lain kata,
Orang PAS Terengganu je suka dan hendak sangat bermuzakarah dan perkongsian kuasa dengan UMNO, sebab nak menang mudah. Disebabkan itu tiada petugas dihantar ke PRK Permatang Pauh tempoh hari.

Orang lain kata,
Orang PAS Terengganu hanya mengharapkan Ceramah je boleh memenangkan PAS di Terengganu tanpa membuat kerja asas Pilihanraya seperti daftar pemilih, walaupun di Terengganu ada Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat. Lebih suka menyekat Bas, dari membersihkan nama di Daftar Pemilih Tambahan yang dikeluarkan oleh SPR.

Kalau betulah apa yang Orang lain kata itu, maka tidak mustahil PAS akan terus kalah di Terengganu.

Harap-harap ia bukan situasi yang betul-betul berlaku di Terengganu.

-Tok Selampit Bercerihik

Salam Dari Sibu

Semalam mendapat 'arahan' saat akhir untuk berada di Sibu. Menaiki pesawat jam 6.00 petang sampai di Lapangan Terbang Sibu jam 8.00 malam. Teman yang menyambut di lapangan terbang terus membawa ke sebuah hotel di sini untuk menghadiri Makan Malam Perhimpunan Parti Keadilan Rakyat di Sibu. Sampai di hotel sambutan kelihatan amat baik. Dewan penuh sesak. Tidak kurang dari 60 meja memenuhi dewan yang anggaran che'GuBard kadar selesanya cuma untuk 40 - 50 meja. Ada yang terpaksa berdiri.

Pemimpin kanan PAKATAN hadir. Ada Pengerusi dan Timbalan Pengerusi DAP Sarawak, untuk pengetahuan umum che'GuBard sering mendengar keADILan Sarawak sering bermasalah dengan DAP Sarawak tetapi berdasarkan ucapan Pengerusi DAP Sarawak nampaknya penyatuan sudah bermula semalam. Timbalan Pengerusi SNAP juga hadir. Ada juga pemimpin masyarakat tempatan dan beberapa pemuka pemimpin politik yang tidak mahu namanya disebut yang hadir mengintai keADILan Sarawak. YB Dominique, Pengerusi Perhubungan keADILan Sarawak kelihatan begitu ghembira dengan perkembangan ini.

Pagai tadi ada satu pertemuan dengan teman - teman lama yang bekerja di Sarawak, terlalu banyak isu diperbincangkan. Jam 2 petang nanti akan ada sidang media bersama kepimpinan keADILan di Sibu. Manakala petang nanti akan menghadiri Majlis Berbuka Puasa bersama penduduk setempat, sebelum solat maghrib dan terus bekejar ke Lapangan Terbang Sibu untuk penerbangan akhir ke Kuala Lumpur.

Dari pemerhatian ghairah masyarakat Sarawak untuk melihat perubahan tampuk pimpinan pusat cukup tinggi. Sarawak bukan sahaja disihkan kerajaan pusat tetapi dizalimi oleh pemimpin tempatan seperti Taib Mahmud yang menguasai perbagai bidang perniagaan yang akhirnya menjadikan beliau dan keliauga amat kaya dan berkuasa.

Isu tanah adat yang bukan sahaja tidak selesai tetapi maikin rumit dan parah, masalah pendatang yang mendapat kad pengenalan kerana diupah menjadi pengundi (Bn), masalah gangsterisma, masalah pembangunan dan perbagai masalah terus menghimpit penduduk peribumi Sarawak.

Mengenai perkembangan tangkapan ISA, cheGuBard benar - benar pelik. Baru sahaja dua hari lepas kerajaan menjanjikan ketelusan dengan tidak lagi menyekat laman web malangnya sehari selepas itu blogger terkenal Raja Petra di tahan. Ini kononya kerana kewujudan komen pembaca yang 'menghina' Islam.

Penahanan turut melibatkan wartawan Sin Chew, Tan Hoon Cheng. Ini kononya pula kerana laporan beliau mengenai isu Datuk Ahmad Ismail yang mengeluarkan kenyataan yang menyatakan Orang Cina di Malaysia tidak layak menerima layanan baik kerana mereka pendatang.

Selepas program semalam ketika berada di Coffee House Hotel bersama pimpinan Sarawak cheGuBard telah menerima sms pula menyatakan YB Teresa Kwok pula ditahan. Ini pula mungkin kerana isu memorandom halang azan.

Melalui beberapa maklumat ramai lagi akan ditahan, malah seorang 'Datuk' pagi tadi menghubungi cheGuBard agar berhati - hati kerana nama ada dalam list. Bagi cheGuBard hanya berserah... itu resam perjuangan... ada yang nasihat alang - alang sudah berada di Sibu maka bersembunyai sebentar.... Dalam hati nak bersembunyai macam mana... bapa cheGuBard sedang sakit....takkan nak tinggalkan 'cheNur' yang comel... keputusanya tetap sama seperti hari pertama melangkah dalam perjuangan... lakukan yang terbaik demi Agama bangsa dan negara dan kemudian berserah.... pesan guru "berani kerana benar !!"

Tangkapan ISA kali ini kononya untuk kendurkan ketegangan kaum.... ha..ha..ha.. mari ketawa, di bulan puasa ini... LAWAK !!! ketegangan kaum ? mana ada ketegangan kaum... di kawasan kampung atau mana - mana perumahan melayu, cina, india apa bangsa sekali pun semua harmoni dan berkongsi hidup dengan aman. Ketegangan kaum cuba dicipta untuk menutup permasalan politik dalaman parti komponen Bn yang kian meruncing.

Wartawan yang menulis berita ditahan tetapi si 'banghal' yang mengeluar kenyataan di bebaskan...?

Kalau Raja Petra benar - benar salah bicarakan dia di mahkamah terbuka, tidak lengkapkah undang - undang negara untuk mendakwa Petra ...?

Teresa anti Azan ? Teressa Anti melayu...? YB Teressa dah nafikan penglibatan beliau dalam memorandum ciptaan Bn yang kononya ada orang cina menentang azan.... (Ingat kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang yang mengatakan dia nak dengar suara rakyat...dan azan juga sebahagian dari suara rakyat...maka dia pun nak terus dengar azan berkumandang di Pulau Pinang)..... cuba lihat posting berkenaan dengan isu air sebelum ini.... Bn memang cekap cipta isu hantar memorandum palsu yang paksa orang tandatangan......

Tiada isu perkauman ... yang ada ISA digunakan untuk menyelamatkan politik Bn terutamanya Umno.....

Jam 8 malam ini cheGuBard tetap akan terbang balik ke KL..sampai LCCT jam 10 malam....

Salam dari Sibu, Sarawak !!!

-Perjuangan adalah perlaksanaan kata-kata

Teguran Buat TGHH & PAS Terengganu

Assalaamualikum...Saya terpanggil untuk berkongsi pendapat dengan pembaca sekalian berkenaan Pas Terengganu. Satu pendapat peribadi berdasarkan pengalaman, pengamatan, pembacaan serta penglibatan secara serius dalam jentera pilihanraya PAS Kelantan dan Terengganu sewaktu PRU 11, 12 dan PRK Permatang Pauh yg lepas. PAS Terengganu amat jauh berbeza daripada PAS Kelatan. Isu yg bakal saya utarakan ini mungkin tidak sedap didengar oleh orang2 tertentu tetapi jika kalian sayangkan PAS Terengganu bukaklah minda dan cubalah dengar pendapat dari orang lain terutama dari orang bawahan dan pemerhati luar seperti saya.PAS Terengganu kalah teruk pada PRU 12... satu perkara yg amat memalukan sedangkan PAS Terengganu adalah satu kerajaan negeri yg mana bilangan kerusinya terlalu besar di Terengganu pada masa tu. Masakan begitu benci rakyat Terengganu kepada PAS Terengganu sehingga tumbang terus kerajaan PAS Terengganu hanya dengan satu penggal memerintah!! Teruk sangatkah pembaharuan yg dibuat oleh TGHH dan PAS Terengganu? Tidak terbukakah pintu hati mereka untuk Islam? Kenapa majoriti rakyat Terengganu menolak PAS (Semestinya menolak Islam yg dibawa oleh PAS Terengganu)? Silapkah ‘methodology’ dakwah Pemimpin Pas Terengganu? Ataupun adakah roh dakwah dan tarbiyah tidak terkandung dlm perjuangan PAS Terengganu?Disini saya utarakan beberapa faktor. Faktor inilah juga yg jadi barah kepada PAS seluruh Malaysia. Saya ambil PAS Kelantan sebagai contoh dan teladan kerana mereka telah terbukti berjaya mencuri hati rakyat.:-


  1. Peranan TGHH dalam Kepimpinan Pas

TG Haji Hadi dikenali, dilihat oleh masyarakat luar, dilihat oleh kebanyakan rakyat sebagai seorang pemimpin PAS yg Kontroversi. Ramai kawan2 saya kata kenapalah Presiden PAS ni TGHH hinggakan mereka kata selagi TGHH jadi Presiden mereka takkan pangkah PAS... takkan join PAS. Kenapa tak letak Harun Din ke atau orang yg lemah lembut dan bijak berbicara seperti TGNA. Saya kata TGNA lebih tinggi dari TGHH. TGNA Mursyidul AM.


TGHH dilihat sebgai pemimpin PAS yg popular di kawsan MARANG tapi tidak di daerah lain apatah lagi diseluruh Malaysia. Berbeza dgn TGNA, rakyat keseluruhan malahan seluruh dunia melihat ketokohan beliau, kesederhanaan kepimpinan beliau, sikap rendah diri dan tegas serta ilmuan islam yg lembut dan bijaksana dalam berdakwah. Itulah perbezaan nyata mata kasar orang luar tentang pimpinan tertinggi PAS Terengganu yg menjadikan orang tak suka dgn PAS. TGHH dilihat melakukan perubahan drastik di Terengganu dengan paksa dan keras. Bicaranya juga tegas seperti orang gila kuasa... tiada kelembutan, sifat pemaaf dsbg dilihat. Pernah saya dengar orang kata TGNA dan TGHH seperti sunnah wal jamaah dan syiah.

  1. Keberkesanan Dakwah dan tarbiyah PIMPINAN PAS Terengganu

Adakah wakil rakyat PAS Teregganu menerima tarbiyah dan belajar ‘methodology’ dakwah yg betul setelah menang pilihanraya? Di Kelantan contohnya ramai YB Pas Kelantan mengajar kitab pada mlm2 tertentu di masjid takpun mengajar Quran bagi tazkirah yg mana tidak banyak berunsur politik menghentam UMNO. Mereka bawa perwatakan ustaz walaupun mereka doktor pakar contohnya. Mereka tunjukkan seorang pemimpin berjiwa rakyat yg tinggi ilmu dunia dan akhirat. Mereka mendampingi masyarkat dengan rendah diri, kereta buruk setiap minggu di surau dan masjid. Dan akhirnya mereka Berjaya menambat hati rakyat. Adakah methodology dakwah yg digunakan pemimpin PAS Terengganu juga sama?


Ataupun PAS Terengganu tidak pernah belajar dari PAS Kelantan? Adakah dakwah itu hanya perlu melalui ceramah2 besar sahaja? Saya lihat dakwah PAS Terengganu tidak ada roh! Sebab tu orang tak nak ikut dan tak tertarik dengan Islam. Ianya seperti kita dengar ceramah agama dari dua ustaz berbeza yg bercakap tajuk Isra’ Mikraj... Kenapa ada orang tu dia berceramah masukkk dlm hati apa yg diucapkan, rasa insaf dan sedar tiba2. Tetapi ada ustaz yg bila berceramah walaupun isinya juga tentang israk mikraj tapi kita rasa tak best.. rasa tawar dan hambar... INILAH YG DIKATAKAN ROH DALAM BERKWAH!Saya sendiri sebagai pensyarah, kadang2 bila turun dari rumah untuk deliver speech kat pelajar2, kalau niat tak betul program ceramah saya tu rasa tawar dan hambar. Budak2 yg dengar ceramah atau kelas saya tupun dok sekejap nak ke tandas..sekejap nak ke tandas... belum setengah hari dah ada yg lentok tidur, bising dsbg. Tetapi kalau niat saya betul, disertai amalan solat dhuha, solat tahajud, mintak pertolongan Allah, dekatkan diri dgn Allah, banyakkan amalan, rendah diri, ... secara automatik program ceramah saya, Kelas saya jadi MARVELOUS! Inilah yg dikatakan roh dlm kerja dakwah. PAS Terengganu telah hilang roh dakwah ini. Sebab tu hidayah tak datang.. SEBAB TU KALAH BESAR!!! TRUST ME...!!

  1. Jentera Pilihanraya

Sesiapa yg terlibat dalam PRU 12 baru2 ni pasti bersetuju bendera dan poster pilihanraya di Teregganu YA ALLAHHHH... kalau lalu kat atas jalan tu semuanya jadi teduh dengan bendera, poster dsbg. Bahan pilihanraya PAS Terengganu banyak tak terkata .. Kalah PAS Kelantan. Tetapi PAS Terengganu kalah teruk. Di Kelantan TGNA berpesan kepada jentera pilihanraya, bukan bendera dan poster yg jadi keutamaan. Semasa saya bangkitkan benda ni dlm mesyuarat MTD sebab bimbang poster dan bendera PAS takde langsung kelihatan di DUN saya, YB kita memberitahu TGNA pesan bukan poster dan bendera tetapi tingkatkan taubat dan berdoa pada Allah, jaga Akhlak, tingkat kefahaman.Sebab politik ini datang kemudian selepas kefahaman pada Islam. Kita jangan letak politik dulu baru islam. Jangan letak menang pilihanraya dulu baru nak laksanakan Islam. Kita kena letak Islam dulu baru politik. Bagi kefahaman kepada rakyat tentang Islam. Nescaya automatik rakyat akan terima politik yg kita bawa. Adakah begitu kerja jentera pilihanraya Terengganu?Sewaktu dekat hari mengundi di Kelantan ada munajat... kenapa di Terengganu takde munajat besar-besaran macam tu? Over confident ke apa? Kenapa mudah sangat over confident? Kelantan yg dah 18 tahun memerintahpun tak over confident kenapa Terengganu over confident?Saya masih ingat kami semua bermunajat di stadium KB... beribu lautan manusia menangis bersama TGNA. Yg kedengaran hanya bunyi burung berlegar2 diatas kepala seolah sama2 bermunajat memohon pertolongan Allah... tiap2 mlm selepas penamaan calon ada solat hajat... Mesyuarat di adakan setiap mlm ... Semakan daftar pemilih, kerja2 IT, kerjasama muslimat yg tak berbelah bagi, tayangan video melalui LCD Projecor hasil sumbangan anak Kelantan di KL... adakah begini perjuangan yg berlaku di Terengganu. Saya rasa tidak begitu tepat... saya sendiri sempat 2 mlm sepanjang tempoh berkempen tu berada di Paka... hampeh... programnya hampeh! Masa tu saya dah dapat rasa... Kita akan tewas besar! Jentera kita di Terengganu bekerja tanpa roh perjuanan yg ikhlas seperti dikelantan. Tiada semangat yg berkobar2 untuk berperang mengalahkan yg batil.... Itulah yg saya rasakan. Takde Roh!!


  1. Mustapha Ali dan pimpinan PAS yg lain di Terenganu

Saya tidak nafikan sumbangan pimpinan PAS Terengganu kepada pembaharuan, kemajuan dan perkembangan PAS di Malaysia. Tetapi komen Mustapha Ali baru2 ni jelas menunjukkan sifat sebenar pimpinan pas Terengganu. Sebab tulah PAS Terengganu kalah besar sebab Mustapha Ali sendiri pengarah pilihanraya PAS. Bila hati tak ikhlas dalam perjuangan, ada matlamat tersembunyi, buat kenyataan yg boleh timbulkan resah dikalangan ahli tanpa merujuk syura’ maka kerja kita akan berlaku tanpa roh.Lagi satu dimanakah sumbangan YB Pas Terengganu sebelum kalah besar dulu kepada Negara dan rakyat Malaysia yg orang Nampak? Adakah mereka benar2 menjaga kebajikan rakyat atau sibuk dengan politik macro tanpa melihat dan mengambil berat politic micro rakyat jelata? Kalaupun ada kenapa rakyat tak tahu sangat dan kalau kalau tahupun rakyat tak ambil kisah sangat.Dimana YB dan pimpinan PAS Terengganu pada mata rakyat sebagai seorang individu yg hebat?? Di Kelantan pimpinan PAS ada Husam Musa, Dato’ Kamarudin, Dr. Nik Mazian dan banyak lagi yg disegani diperingkat nasional... Macam mana di Terengganu? Saya tak Nampak di Terenganu ada pimpinan yg begitu ... Yang dibenci adalah. Di Kedah ada Mahfuz ...


  1. Utamakan UMNO

Saya masih ingat sewaktu pembahagian bantuan pertanian untuk projek pertanian, projek ternakan dsbg. TGNA di Kelantan mengarahkan semua Penghulu PAS agar mengutamakan orang UMNO dalam memberi bantuan sebagai satu cara kita berdakwah. Peringkat awal ada jugak yg tak puas hati bila dengar penjelasan TGNA semua redha akhirnya orang UMNO yg dibantu dulu dlm apa saje segi... benda ni dah berlaku lama. Sebab tu PAS Kelantan dapat mencuri hati rakyat... PAS Terengganu tidak begitu. Politik balas dendam begitu ketara. Rasa teruja memerintah begitu ketara. Pembaharuan itu dan ini dilakukan besar2 ran seolah2 dah takde masa dah... Tabung Uji yg panas jangan terus disiram air sejuk nanti dia pecah...!!Ada banyak lagi faktor tapi tak berkesempatan nak tulis ni. Siri yang kedua nantilah ya. Semua yg ditulis tu adalah pendapat peribadi saya. Maafkanlah jika ada yg terasa. Sebagai orang luar Terengganu yg berada di sempadan Jerteh Pasir Puteh saya melihat perbezaan cara PAS Terengganu dan Kelantan bekerja. Sesungguhny jauhhhhh berbeza... PAS Terengganu jika terus berkeadaan demikian, kamu akan terus dibenci! Bukan Islam itu yg dibenci tapi PAS yg dibenci. Cuba bayangkan bagaimana PAS Kelantan boleh bertahan... Kenapa Muktamar baru2 ni tak bincang dengan serius isu ni. Kenapa dok bincang isu jawatan dlm Pakatan Rakyat??? Belum apa2 dah gila kuasa.Belum apa2 dah fikir nak jalankan Islam di Malaysia... Terengganupun terlepas .. nikan pula nak Malaysia. Sedarlah wahai pimpinan PAS Teregganu. Muhasabah lah diri.. rujuklah TGNA!Sekian.DR. ABANGRAJA

Rahim: MT bincang peralihan kuasa khamis ini

Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno Khamis ini akan membincangkan mengenai peralihan kuasa, kata ahli MT, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik.

rahim thamby chikBeliau yang juga Pengerusi Risda berkata mesyuarat itu akan membincangkan perkara itu secara lebih rasional dan terbuka, ikhlas dan jujur berasaskan fakta yang betul, tepat dan berasas untuk masa depan pemimpin Umno.

Sehubungan itu, beliau menyarankan supaya pemimpin Umno jangan membuat sebarang kenyataan lagi berhubung peralihan kuasa yang dijadual pada Jun 2010.

"Saya meminta kalau boleh pemimpin-pemimpin Umno jangan membuat kenyataan lagi sehingga Majlis Tertinggi bersidang," katanya kepada pemberita semalam.

Bernama memetik beliau sebagai berkata, semua tahu bahawa tradisi Umno adalah amat rasional, waras dan bijak memandu hala tuju parti.

"Kita mempunyai pandangan dan berbagai pendapat mengenai perkara tersebut, saya percaya ahli Majlis Tertinggi telah menilai pandangan hasrat dan cita rasa ahli di bawah," katanya.

Menurutnya, jika MT membuat keputusan, kepentingan yang lebih besar akan mengatasi masalah yang lebih kecil seperti yang diharapkan oleh seluruh penyokong dan pendokong Umno di seluruh negara.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meminta Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memikirkan semula tempoh peralihan kuasa memandangkan tarikh yang dijadualkan pada 2010 adalah terlalu lama.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pula dilaporkan berkata, terserah kepada ahli Umno untuk memutuskan bilakah peralihan kuasa daripada Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

-malaysiakini

TP - hehehe... khamis ni September 18, dengar citer DSAI tunda peralihan kuasa BN - PR September 20... ish ish ish... molek sangat tu... bincang elok-elok... serah kuasa cara elok... insya-Allah... kearah Malaysia Baru

Operasi Lalang 2: Wartawan Sin Chew Ke Bukit Aman

GEORGE TOWN: Sin Chew Daily News reporter Tan Hoon Cheng, who was arrested under the ISA on Friday night, was sent to Bukit Aman at about 8.30am Saturday.

Prior to that her parents were allowed to see her at the Penang police headquarters.

In a statement Saturday, Wanita MCA chief Datuk Ng Yen Yen said the Government should review the ISA to prevent its abuse or confusion when it is invoked.

Dr Ng said the MCA has sent a team of lawyers to help Tan’s family while Penang Wanita MCA chief Tan Cheng Liang said she would provide counselling for the family.

Tan, who was picked up at 8.40pm Friday, was taken from her house in Taman Seri Rambai in Bukit Mertajam to the state police headquarters on the island.

Tan, 32, reported former Bukit Bendera Umno division chief Datuk Ahmad Ismail’s racist remarks while campaigning for the Permatang Pauh by-election.

-The Star Online

Operasi Lalang 2: Tiada Lagi Tangkapan - Syed Botak

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamid Albar tidak ada lagi yang dijangka ditangkap di bawah ISA tetapi ia bergantung kepada keadaan ketenteraman awam.

Manakala wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng, katanya, mungkin dibebaskan hari ini.

Menurut Star Online, Tan yang ditahan di bawah ISA malam tadi, telah dihantar ke Bukit Aman pada kira-kira jam 8.30 pagi ini.

Sebelum itu, ibubapanya telah dibenarkan menemui Tan di ibupejabat polis Pulau Pinang.

Turut ditahan di bawah ISA semalam ialah blogger Raja Petra Kamaruddin yang juga editor Malaysia Today serta ahli Parlimen DAP, Teresa Kok.

Operasi Lalang 2: Wartawan Sin Chew Mungkin Dibebas Hari Ini

GEORGE TOWN: Sin Chew Daily News reporter Tan Hoon Cheng may be released as soon as today, said Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar.

He added that no more Internal Security Act (ISA) arrests were expected but it will depend on the situation of public order.

Tan, who was arrested under the ISA on Friday night, was sent to Bukit Aman at about 8.30am Saturday.

Prior to that her parents were allowed to see her at the Penang police headquarters.

In a statement Saturday, Wanita MCA chief Datuk Ng Yen Yen said the Government should review the ISA to prevent its abuse or confusion when it is invoked.

Dr Ng said the MCA has sent a team of lawyers to help Tan’s family while Penang Wanita MCA chief Tan Cheng Liang said she would provide counselling for the family.

Tan, who was picked up at 8.40pm Friday, was taken from her house in Taman Seri Rambai in Bukit Mertajam to the state police headquarters on the island.

Tan, 32, reported former Bukit Bendera Umno division chief Datuk Ahmad Ismail’s racist remarks while campaigning for the Permatang Pauh by-election.

-The Star Online

Operasi Lalang 2: Tahanan bergantung pada situasi, tiada kaitan 16 September

(Dikemas kini, 1200 tengah hari) PETALING JAYA: Sambil menolak penahanan tiga orang semalam di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bertujuan menggagalkan pelan 16 September Pakatan Rakyat, Kementerian Dalam Negeri hari ini menegaskan, sama ada lebih ramai akan ditahan dalam waktu terdekat bergantung pada keadaan semasa negara.

"Polis akan bertindak berdasarkan situasi semasa sama ada situasi berada dalam kedaaan baik ataupun tidak. Jika situasi OK, maka tiada sebab untuk menahan (lebih ramai lagi)," kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar kepada mStar Online.

Kata beliau, pihak polis akan memaklumkannya perkembangan semasa sebelum mengambil tindakan susulan.Desas-desus menyebut polis kemungkinan akan menahan lebih ramai termasuk pemimpin-pemimpin politik susulan penahanan tiga orang semalam.

Malah, beliau juga yakin pemberita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng kemungkinan akan dibebaskan dalam waktu terdekat.

"Dalam kes wartawan Sin Chew, dia mungkin dibebaskan petang ini, hari ini... dalam waktu terdekat," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.Pukul 8.30 pagi tadi, polis telah membawa wartawan berkenaan ke Bukit Aman, Kuala Lumpur. Bagaimanapun sebelum itu dia telah dibenarkan menemui anggota keluarganya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang di Georgetown.

Syed Hamid menjelaskan, polis menahan wartawan berkenaan atas beberapa sebab, termasuk berdasarkan maklumat mengenai ancaman keselamatan diri Tan.

"Jadi polis menahan dia (semalam) untuk mendapatkan beberapa maklumat yang mungkin dia tahu. Selepas itu dia boleh dibebaskan," katanya.

Di bawah ISA, polis akan mengesyorkan kepada Menteri Dalam Negeri sama ada seseorang tahanan itu perlu ditahan selama dua tahun atau untuk tempoh yang lebih lama selepas hasil siasatan mereka selesai.

Ketika mengulas lanjut sama ada penahanan tiga orang semalam berhubung kait dengan usaha menghalang Pakatan Rakyat membentuk kerajaan baru persekutuan Selasa ini, Syed Hamid: "Tidak, ia mengarut."

"Tiada kaitan dengan perkara itu, tiada korelasi dengan itu (pelan Pakatan Rakyat)," kata beliau.

Syed Hamid menjelaskan, penahanan terbaru ini merupakan tindkaan preventif bagi mengawal keadaan semasa khususnya bagi mengelak ketegangan sentimen perkauman di negara ini.

Kata beliau, kerajaan perlu mengambil tindakan pencegahan sebelum masalah yang rumit seperti insiden perkauman terjadi.

Semalam polis menahan tiga orang termasuk Tan.

Dua yang lain ialah pengendali lamab web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin, 58, dan Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok.-mSTAR Online

Anwar closes in on D-day

KUALA LUMPUR, Sept 13 - Everywhere he goes, whatever he does and whoever he meets, Anwar Ibrahim always seems to be in the spotlight. Not even his great nemesis, Mahathir Mohamad, in his political heyday, came anywhere near to Anwar's star power.

It has a lot to do with his return being one of the great political comebacks - from six years in jail, his career apparently over, to being within sight of the greatest prize of all, the prime minister's job.

His self-imposed deadline for becoming prime minister is Tuesday, the day he has offered as D-Day for the new Malaysia. Millions of Malaysians believed him and prayed for his success.

Increasingly, it appears he won't meet his deadline as the government counters his moves with political manoeuvring and media crackdowns.

Anwar's game plan was to engineer defections and topple the government, then have himself sworn in as prime minister by September 16, the auspicious date in 1963 when Singapore and the Borneo states of Sabah and Sarawak joined Malaya to form Malaysia. (Singapore left two years later to chart its own course)

"It is a calculated date {hellip} not selected randomly," said Tian Chua, a senior strategist with Mr Anwar and head of information with the Keadilan party, of which Mr Anwar is officially an adviser.

Anwar had hoped that at least 30 MPs from the Borneo states ~ whose relationship with Prime Minister Abdullah Badawi has become strained over a number of issues, most recently the size of their petroleum royalty - would jump ship, giving Mr Anwar the numbers he needs to form the next government.

Anwar is promising them a 20 per cent royalty along with other perks and patronage if they defect. Mr Abdullah has countered the move with an offer of M$1 billion (HK$2.24 million) in "special development" aid to mollify his critics, at least until after Tuesday.

Speculation reached fever pitch after Mr Anwar handsomely won an August 26 by-election and was sworn in as opposition leader, a triumphant.

-TMI

Two different political stages

SEPT 13 - Comparisons, they say, are odious - particularly when the people or objects being compared are of approximately equal virtue or worth. But comparisons can also be very useful.

Take Thailand and Malaysia. A brief comparison of the political systems of the two countries can help identify the strengths and weaknesses of their respective political systems at a time when both have been experiencing months of instability. Armed with such knowledge, it is possible to get beyond the daily news and focus on the issues that are really important.

Although both nations are constitutional monarchies, their political systems differ in almost every other respect.

Like his Malaysian counterpart, Thailand's beloved King Bhumibol Adulyadej is expected to stay aloof from the cut and thrust of daily politics. But the King has also intervened decisively to end national crises in ways that could scarcely be imagined in Kuala Lumpur. Under Malaysia's unique system of rotating monarchs, no state sultan can reign nationally long enough to build up the sort of moral authority that the Thai King enjoys.

From time to time, various Malaysian statesmen and retired prime ministers - notably Tunku Abdul Rahman - have played the role of dispassionate arbiter during times of political tension. However, this no longer seems possible. Retired prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad's sharp comments on controversial issues have ensured that he stands within rather than apart from the political process. Current Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi is in a similar position, with critics both outside and inside his party demanding his resignation.

The bureaucracies of the two countries also have completely different histories. In Thailand, governments have changed so frequently that senior bureaucrats have become used to operating in a virtual political vacuum, with little direction from Cabinet ministers.

This is one reason why foreign investors are rarely troubled by Bangkok's frequent changes of government. To them, it matters little whether Prime Minister Samak Sundaravej and the ruling People Power Party survive the current crisis.

The historical dominance of Malaysia's Umno and its coalition partners, on the other hand, means that the Malaysian bureaucracy is closely identified with its political masters. Thus, while Thai governments have sometimes struggled to overcome bureaucratic resistance to fresh initiatives, Malaysian leaders have experienced few such difficulties.

A change of government in Kuala Lumpur, however, would raise the prospect of administrative paralysis. At the very least, Malaysia's bureaucrats would find it more difficult to adapt to new circumstances than their counterparts in Bangkok. Herein lies a potential problem for a government led by Datuk Seri Anwar Ibrahim.

When assessing reports of the political crises in Malaysia and Thailand, it is also important to remember that the prospect of political violence is also viewed differently in the two countries. After violent clashes in Bangkok on Sept 2 between supporters and opponents of Samak left one person dead, local critics slammed the incident as unseemly - yet another blow to the nation's tourist industry. But in Malaysia - depending on the racial composition of the rival groups - such an incident could plunge the country into a serious crisis.

Seen in the above context, we may say that while Thai politicians can act in the full knowledge that the King will save the country in the final analysis, Malaysia has no such fall-back position. Instead, its racial mix means that politics in Kuala Lumpur can easily deteriorate into a high-stakes game in which everything depends upon the good sense of the nation's political leaders.

This is why recent reports of increased racial tensions in the country are so worrying.

Fortunately, history suggests that Malaysians have learnt the lessons of the 1969 riots.

Thai politicians, on the other hand, seem condemned to repeat the same mistakes. In October 1976, for example, the Thai army staged a coup after 46 student protesters were killed and hundreds more wounded by security forces. Then, in 1992, the military-backed government of General Suchinda Kraprayoon was forced from power after troops shot at least 50 pro-democracy demonstrators. Thai politicians have never ceased digging the hole that they stand in.

Much has been made in recent months of the need to strengthen the integrity of Malaysia's institutions - notably the police and the judiciary. These institutions undoubtedly need to be reformed. But it is worth pointing out that many of the country's key institutions stand head and shoulders above Thailand's in terms of durability.

There has never been an extra-constitutional change of government in Malaysia. Elections have been held at regular intervals; and despite a recent call by the country's armed forces chief for 'stern action' to prevent racial conflict, a military coup is almost unthinkable. Whether Malaysian institutions are strong enough to withstand a major crisis involving a sharp deterioration in race relations, however, remains to be seen.

Asian political systems have as many noteworthy differences as they do similarities. As fears grow that political unrest may make it difficult for some countries in the region to respond to economic challenges, it is important to avoid focusing on the similarities to the point where crucial differences are overlooked.

A critical moment for Malaysia

SEPT 13 - When Ahmad Ismail, a division chief of Malaysia's ruling Umno, labelled Malaysia's ethnic Chinese minority "squatters" and warned them not to become "like the Jews in America", it shook Malaysian society to the core. It is a sign that Malaysian politics is shifting radically towards a dangerous nationalistic path. With a few words, Ahmad Ismail managed to insult the Chinese and other nationalities. In Southeast Asia, his words will be treated with the same seriousness as they have been in Malaysia.

The uproar that has erupted following his remarks shows that Malaysia's multicultural society is still very fragile. Even Malaysian armed forces chief General Abdul Aziz Zainal reminded the government of the danger of racial tensions and urged stern actions against those who cause such trouble.

After the bloody anti-Chinese riots in May 1969, the Chinese and other ethnic minorities have encountered all kinds of discriminatory measures. But they have fought on and thrived. Now the country has become an economic powerhouse in the region, and these minorities are proud for having worked hard against all odds. They have spoken out about the huge contributions they have made to nation-building.

The Chinese in Malaysia have survived. They now have to stand up and encourage their politicians to fight against such racist slurs and discrimination. The Malaysian Chinese Association (MCA) should consider pulling out of the National Front to protest Umno. The MCA has been working on the inside for too long without having much of an effect.
Ahmad's incendiary remarks were like a dagger piercing into the heart of every Malaysian, regardless of nationality.

Although Ahmad refused to apologise, his party has done so on his behalf. The Umno Supreme Council also slapped a three-year suspension on him. This decision was a divisive one, according to Malaysiankini.com because Ahmad is quite a popular figure at the grass-roots level. Many see him as the champion of the Malay cause. If this trend continues, it will further weaken Prime Minister Abdullah Badawi's grip on power. Many division chiefs in UMNO have called on Abdullah to resign ahead of 2010. He has said he will not step down.

This incident will help former deputy prime minister Anwar Ibrahim attract more people in the days to come. Anwar's coalition front, the Pakatan Rakyat, must work harder to unseat the National Front. Anwar said that by Sept 16 he would able to form a federal government, even though ruling coalition lawmakers are currently visiting Taiwan. He would need at least 30 MPs from the National Front to defect to make this happen.

Anything can happen in Malaysian politics these days with literally everything up for grabs. After all, Anwar is still facing a sodomy charge, the second such accusation made against him in a decade. The government prosecutor wants to transfer the case to a higher court but Anwar's lawyers have objected. It remains to be seen how the case will proceed and what its impact will be on Anwar's political ambitions.

In retrospect, the outcome of the March 8 general election and Anwar's landslide victory of Anwar in Permatang Pauh recently changed the landscape of Malay politics. Many possibilities are on the drawing board. But the best option is to have a government that will treat every nationality equally. Policies from the past, especially the 30-year-old New Economic Policy, must be relinquished to pave the way for new policies that benefit all Malaysians. Malaysia has reached the point where it can form a truly multicultural society.

Only the politicians, especially those belonging to Umno, can thwart this. Racial slurs and other condescending schemes could raise tensions and force everyone to look inside - temporarily. But at the end of the day, modern Malaysia will emerge and prosper only when all nationalities become one.

-TMI

An uphill task to justify ISA arrests

SEPT 13 - More than 100 politicians, social activists and religious officials were picked up in Operation Lalang in 1987 as discussion about race and religion threatened to boil over.

Malaysia's Special Branch said that the racial tension in parts of the country and among certain groups in the last few days were coming close to the pre-Operation Lalang level and warned Home Affairs Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar that if nothing was done, the country would be on the brink of a disaster.

The Malaysian Insider
has learnt that Syed Hamid briefed Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi on the intelligence reports by the Special Branch.

Government ministers were also told that the Ahmad Ismail episode and the resulting debate and his three year suspension from holding positions in Umno for describing Malaysian Chinese as immigrants was causing "some movement among Malay groups'' including Pekida, Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah SeMalaysia.

Yesterday the police arrested prominent blogger Raja Petra Kamarudin, Sin Chew Daily News journalist Tan Hoon Cheng and popular DAP MP Teresa Kok under the Internal Security Act (ISA).

Several reasons were given by the police for their detention apart from Muslim groups agitating for action to be taken against the blogger for posting articles which they allege was blasphemous and ridiculed the position of Islam.

Tan has come under fire for doing her job. She covered the Permatang Pauh by-election campaign for Sin Chew and was the' reporter who wrote a short article on Ahmad's reckless comments about Chinese and their status in Malaysia. This article set off a debate, put the PM on the defensive and created tension within the Barisan Nasional.

Only a decision by the Umno Supreme Council to suspend the Umno division chief from all party positions for three years calmed the raw nerves in the ruling coalition and the Chinese community.

The decision by the police to arrest the messenger ~ Tan ~ has not gone down well with non-Malays.

They are speculating that she is a sacrificial lamb to appease the Malay ground upset that the non-Malay lobby appeared to have got the upper hand in the Ahmad Ismail episode.

Sources told The Malaysian Insider that Ahmad also could be detained under the ISA.

The most puzzling arrest was that involving Teresa Kok. She was accused by former Selangor Mentri Besar Datuk Khir Toyo of telling mosque officials in a few suburbs in Selangor to tone down the call to prayer.

She denied the accusation but the Umno-owned Utusan Malaysia went to town with the report. Utusan was not among the three newspapers given show cause letters by the Home Ministry on Friday.

It also escaped censure and closure in 1987. Over the next few days, government ministers are expected to justify the use of the ISA, pointing to the precarious security situation in the country.

Like 1987, they will have their work cut out convincing Malaysians and foreigners that they acted for the good of all.

-TMI

Najib's predicament

Kuala Lumpur, Sept 13 ~ Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak is facing a dilemma.

If he does not break with the two year transition plan and move to oust Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, he will risk having his dirty linen hung out in public by Tun Dr Mahathir Mohamad.

This ultimatum was passed to the DPM by the former prime minister during a recent meeting, the Malaysian Insider has learnt from those familiar with the meeting. In Perlis yesterday, Datuk Mukhriz Mahathir said that his father told Najib to go against Abdullah or else expect to be finished off.

Najib will be concerned with the threat because he served under Dr Mahathir for more than two decades, and the latter would have been privy to much information.

The DPM has supported Abdullah's plan to hand over power to him in mid 2010 saying that it was in the party tradition to have an orderly transition. He has also resisted many attempts by Dr Mahathir since the

Election 2008 debacle to force Abdullah out of office before the party elections in December.

But yesterday, Najib seemed to waver. Asked about the transition plan and Tan Sri Muhyiddin Yassin's call for the PM to leave office earlier than 2010, he said party delegates should decide on the transition plan.

Umno divisions will have their meetings and elections in October. Here, they will also give their nominations for senior positions in the party, including the president and deputy president's positions. Najib's statement yesterday is being interpreted by some as a sign that he will be prepared to accept nominations for the top position in the ruling party.

-TMI

Waking up to a crackdown

KUALA LUMPUR, Sept 13 ~ Malaysians woke up this morning to the looming spectre of more arrests under the Internal Security Act (ISA) as the authorities moved to quell rising racial tensions.

Yesterday, Seputeh MP and Selangor state executive councillor Teresa Kok, Sin Chew Daily reporter Tan Hoon Cheng and blogger Raja Petra Kamaruddin were all picked up under the ISA.

More arrests are being anticipated over the weekend.

Raja Petra was arrested under Section 73(1) of the ISA, for allegedly posting articles on his Malaysia Today website deemed seditious and belittling to Islam.

Tan is believed to have been arrested over the story she filed which reported Bukit Bendera Umno chief Ahmad Ismail as saying the Chinese were squatters in Malaysia.

Ahmad's remarks had sparked off controversy, with Gerakan threatening to pull out of the Barisan Nasional (BN) coalition, before Umno finally acted against him with a three year suspension from holding party posts.

Kok is believed to have been picked up in connection with a residents' petition over a mosque in Puchong.

Former Selangor mentri besar Mohd Khir Toyo accused Kok of stirring up racial tensions in the area, which Kok denied strongly.

The arrests followed Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi's warning this week that the ISA would be used to calm rising racial tensions in the country.

Three newspapers ~ Suara Keadilan, Sin Chew Daily and The Sun ~ were also issued show cause letters by the Home Ministry yesterday.

Yesterday's arrests also happened ahead of September 16, the day in which Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim says his Pakatan Rakyat (PR) alliance would topple the Barisan Nasional (BN) government.

-TMI

2 candlelight vigils planned for tonight

Two candlelight vigils will be held tonight to protest the arrest of three individuals under the draconian Internal Security Act, which allows for detention without trial.

Opposition party DAP, whose parliamentarian Teresa Kok was nabbed late last night, is holding a vigil outside its headquarters in Taman Paramount, Petaling Jaya at 7.30pm.

According to the DAP, the vigil is to express “solidarity” with the ISA detainees.

Meanwhile, another vigil is being planned at 8.30pm outside the Bukit Aman national police headquarters in Kuala Lumpur.

The ‘Remember Sept 13' vigil, which is being organised by the Anti-ISA Movement (GMI), will take place at the entrance of the police headquarters.

“Let's fight for a better Malaysia without ISA,” said GMI in a press release issued early this morning.

The three were arrested in separate operations consisting of police teams from Bukit Aman in Kuala Lumpur yesterday.

Details Still Sketchy

Controversial blogger Raja Petra Kamaruddin, who has targeted government figures on his website Malaysia Today, was the first to be taken into custody at 1.10pm.tan hoon cheng 04 120908

Tan Hoon Cheng (right), a reporter for the Chinese-language Sin Chew Daily, was later arrested at about 8.30pm after reporting on an outburst from an Umno chieftain who called the ethnic Chinese community "squatters".

Meanwhile Kok, the Selangor senior state executive councillor and Seputeh parliamentarian, was arrested at 11.18pm just outside her condominium after attending a Mooncake festival at her constituency office.

While details are sketchy, Kok has been defending herself against allegations that she complained about the noise of morning prayers at a mosque in her state seat of Kinrara. She has said the accusation is "preposterous".

Another mosque which was caught in the azan controversy, Masjid Kota Damansara, has clarified to Malaysiakini that a damaged amplifier had resulted in the calls to prayers to be made without the aid of a PA system

Pak Lah: Jangan Fitnah..!

SEREMBAN 12 Sept. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan umat Islam perlu bersatu ke arah kebaikan dan bukan menabur fitnah serta menjatuhkan antara satu sama lain.

Sehubungan itu, Perdana Menteri menyeru umat Islam meninggalkan perkara-perkara yang boleh menyusahkan sesama kaum dan agama.

''Ini bukan lagi masa untuk menabur fitnah dan tidak juga untuk menjatuhkan orang lain, menghina dan sebagainya, sebaliknya di bulan Ramadan ini, umat Islam perlulah mencari kemuliaan dan menambah kebaikan diri.

''Maklumlah, ilmu dunia ini menyusahkan orang. Bukan itu caranya. Kita harus bercakap dengan cara yang baik, mengajar orang juga perkara yang baik. Semua keluar dari mulut kita hendaklah perkara baik.

''Kita tidak mahu ada hina (menghina) sana, hina sini. Itu tidak baik," tegas beliau. - rujuk [sini].

TP - Betul Pak La... Pak Lah memang pandai sembang... pandai Pak Lah nasihat ye... Islamik betul Pak Lah... Khir Toyo ngan Satim Diman apa citer Pak Lah??? Teresa Kok yang kene fitnah dekat Khir ngan Satim kat mana sekarang Pak Lah???

Najib Belot, Pak Lah Kalut, UMNO Nak Terlungkup..!

Najib cakap : peralihan kuasa antara beliau dan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi seharusnya ditentukan melalui mesyuarat tahunan bahagian UMNO.

Menurut beliau, selepas itu barulah perkara tersebut dibawa untuk diputuskan dalam Perhimpunan Agung UMNO, Disember ini. - rujuk [sini].

Pak Lah jawab : Pelan peralihan kuasa pucuk pimpinan tertinggi negara yang dipersetujui Kabinet dan Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada Jun 2010 adalah muktamad dan tidak perlu dibangkitkan lagi. - rujuk [sini].

Mahyuddin salak dari Singapura : Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi patut memikirkan semula pelan peralihan kuasanya untuk mengundurkan diri menjelang 2010
kerana tempoh masa itu terlalu lama. - rujuk [sini].

Zaid Ibrahim terus hantam balik Mahyuddin : Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hendaklah meletak jawatan atau disingkirkan jika tidak berpuas hati dengan tempoh peralihan kuasa Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang ditetapkan pada 2010. - rujuk [sini].

Pakatan Rakyat dok ugut : PKR bersama PAS dan DAP yang menganggotai Pakatan Rakyat, telah mengadakan perjumpaan dengan sebilangan ahli Parlimen BN, dalam usahanya untuk mengambil kerajaan pusat pada 16 September. - rujuk [sini].

Anifah nak sembang jugak ni : "Saya lebih risau tentang apa yang akan terjadi kepada Umno khususnya menjelang pemilihan parti Disember ini," katanya. - rujuk [sini].

Aku pulak sambil-sambil senyum tengok UMNO/BN kalut, nak tunggu je perkembangan...

Namblas doploh, namblas doploh, namblas doploh... Timur, Barat, Utara & Selatan... tak silap aku... ada kejutan... tungguuu........!

I'm The Law...... So What..? ~ ref Malaysiakini

Depa cakap : Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menjelaskan, penahanan penulis blog, Raja Petra Kamarudin dibuat berikutan tindakan-tindakannya yang boleh mencetuskan kegelisahan di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama di negara ini.

"Tangkapan ini dibuat setelah polis berpuas hati bahawa pemantauan yang dijalankan menunjukkan beliau telah melakukan tindakan-tindakan yang mencetuskan kegelisahan di kalangan rakyat,"

Ismail berkata, Raja Petra ditahan di bawah ISA kerana disyaki terlibat dalam kegiatan yang boleh mengancam keselamatan negara.

"Tangkapan terpaksa dilakukan untuk memberi ruang polis menjalankan siasatan lanjut berhubung tindakan Raja Petra,"
- rujuk [sini].

Depa cakap lagi : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi percaya penahanan penulis blog, Raja Petra Raja Kamarudin di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dilakukan demi menjaga ketenteraman awam.

Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak akan sewenang-wenang menggunakan ISA tanpa ada satu alasan kukuh untuk menyokong tindakan itu.

‘‘Ini (tindakan) di bawah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar. Saya yakin dia telah mengikuti perkembangan penulisan dan tindakan-tindakan yang telah dilakukan oleh Raja Petra.

‘‘Sudah tentu setelah memikirkan betapa penting ketenteraman awam tidak terjejas, maka keputusan dibuat dengan membenarkan polis menahan Raja Petra di bawah ISA,”

Syed Hamid ketika mengesahkan penahanan itu berkata, tindakan tersebut terpaksa dilakukan setelah diyakini Raja Petra boleh mengganggu dan mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

Abdullah berkata, kerajaan mempunyai tahap toleransi dalam mengendalikan isu sebegini.

Katanya, setiap keputusan yang dibuat akan berasaskan kepada keselamatan negara.

‘‘Kerajaan memikir sama ada tindakan diambil sekarang atau nak tengok dulu, nak kaji dulu, nak tengok kesan dulu, apa kesannya pada masyarakat.

‘‘Itu yang kerajaan buat. Kerajaan tidak guna ISA sewenang-wenangnya tanpa ada satu alasan konkrit yang mengikut pandangan kerajaan boleh membawa ancaman pada ketenteraman awam,” katanya
. - rujuk [sini].

ahmad ismail umno bukit bendera penang pc take down koh tsu koon photo stunt 080908 sequenceKita tanya balik depa yang ni : Sidang akhbar tersebut, yang berlangsung di ibupejabat Umno Pulau Pinang petang tadi berakhir dengan laungan ‘Hidup Melayu' oleh kira-kira 50 pemimpin Umno.

Sebaik sahaja sidang akhbar itu tamat, bekas ahli badan perhubungan Umno negeri, Zainol Abidin Hashim, dengan bantuan rakan-rakannya telah menurunkan gambar Dr Koh dari dinding ibupejabat Umno tersebut.

Zainol kemudiannya mengeluarkan gambar Dr Koh dari bingkai gambar dan mengoyaknya.

Jumaat lalu, Ahmad telah mengadakan sidang akhbar di mana beliau menegaskan tidak akan memohon atas atas kenyataannya itu.

Pendirian beliau itu disokong oleh kesemua 13 ketua bahagian Umno Pulau Pinang.
- rujuk [sini].

Yang ni pun kita nak tanya jugak dekat depa : Ahmad made veiled threats as well, saying that “He (Dr Koh) is a leader who is really good at tai chi but I would also like to remind everyone not to forget that the Malays are equally good at silat,’’ referring to two martial arts disciplines. - rujuk [sini].

Tindakan susulan keatas Raja Petra Kamaruddin : Blogger Raja Petra Kamaruddin telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Negeri (ISA) kerana didakwa boleh mengganggu dan mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, Raja Petra ditahan mengikut Seksyen 731 ISA yang membenarkan penahanan sehingga 60 hari.

Syed Hamid sebagai berkata, tindakan itu diambil setelah pelbagai kenyataan dibuat oleh Raja Petra dalam laman blog Malaysia Today termasuk yang terbaru yang didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad (SAW).

"Kita telah banyak kali memanggil dan menasihatkan beliau berikutan kenyataannya namun beliau masih terus menulis hingga boleh menimbulkan ancaman,"
- rujuk [sini].

Wartawan Sin Chew Daily pun tumpang sekaki :
Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada jam 8.30 malam ini di rumahnya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Tan adalah wartawan pertama yang melaporkan kenyataan pemimpin, Datuk Ahmad Ismail yang didakwa berkata kaum Cina "menumpang" di negara ini.
- rujuk [sini].

Oleh kerana masih banyak ruang kosong di Kamunting maka : Pemimpin DAP, Teresa Kok turut ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini.

Beliau merupakan orang ketiga ditahan hari ini di bawah ISA, selepas editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

Teresa menjadi tumpuan laporan media - terutama akhbar harian berbahasa Melayu - selepas timbulnya dakwaan bahawa beliau telah meminta pegawai masjid di Kota Damansara, Sri Serdang dan Puchong Jaya supaya memperlahankan pembesar suara ketika melaungkan azan
. - rujuk [sini].

Aku pening... Malaysia memang best..! Jangan pandai-pandai nak bercakap benar di Tanah Malaysia nih, Jangan sesekali berjuang demi keadilan, usah bicara soal kesusahan rakyat, usah persoal tentang kemungkaran, jangan cuba-cuba nak bawa masalah rakyat kepada penguasa..!

Engkar..?

Welcome To Kamunting..! I'm The Law...... So What..?

ISA crackdown as opposition bids to seize power

The police have arrested an opposition politician, a prominent blogger and a journalist, according to officials and reports, in a sudden crackdown as the opposition plots to seize power.

The three were all held under the draconian Internal Security Act (ISA) which allows for detention without trial and has been used against government opponents in the past.

Political observers said they feared the ruling Barisan Nasional coalition, which was humiliated in March elections and is now threatened by the opposition's plans, was planning a repeat of an infamous 1987 crackdown.

raja petra to police station on burma doctor sd 040908 04"Is Malaysia in the grip of another ISA madness, akin to Operation Lalang 21 years ago when there were mass arrests under the ISA and closure of three newspapers?" said opposition lawmaker Lim Kit Siang who was jailed in that campaign.Malaysia's leading blogger Raja Petra Kamaruddin (left), who has targeted government figures on his website Malaysia Today, was the first to be taken into custody.tan hoon cheng 04 120908Tan Hoon Cheng (right), a reporter for the Chinese-language Sin Chew Daily, was also arrested after reporting on an outburst from a ruling party member who called the ethnic Chinese community "squatters".

Her report triggered a major row in the coalition which is made up of race-based parties. The leading party, which represents majority Muslim Malays, was forced to punish the member responsible.

"Her colleagues from Sin Chew Daily are shocked about the arrest," the newspaper said in a statement. "Sin Chew Daily will stand firmly by our editorial position."

teresa kok modern pig farm 150408 talkingTeresa Kok (left), a lawmaker from the Chinese-based DAP which is a member of the opposition alliance, had also been arrested under the ISA.While details are sketchy, Kok has been defending herself against allegations that she complained about the noise of morning prayers at a mosque in her electorate. She has said the accusation is "preposterous".The Internal Security Act, which human rights groups have pushed to have abolished, allows for renewable two-year periods of detention without trial and is normally used against suspected terrorists.The opposition, led by Anwar Ibrahim who is plotting to topple the government as soon as next week, condemned the move to deploy the law as "draconian and unjustified."Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi is believed to have launched the crackdown to bolster his position within the ruling Umno party.He is facing increasing calls from party leaders to step down much earlier than what he has earlier promised - that he will hand over power to his deputy in mid-2010.Show Cause Letter For DailiesThe Centre for Independent Journalism said the measures "bear a disturbing resemblance to the period in the lead-up to the Operasi Lalang in 1987" when dozens of activists, artists, academics and politicians were detained."Both incidents are similar in that it relates to ongoing political crisis within Umno, but manifested as alleged racial tension by the government," it said in a statement.Three Malaysian newspapers - the Sin Chew Daily, The Sun which is a free English-language daily, and Suara Keadilan which is published by the opposition - were also today threatened with suspension.The three had been issued with show-cause letters from the home ministry, requiring them to explain their actions or face suspension.

Bantahan Terhadap Penahanan Raja Petra Kamarudin

Saya mengecam penahanan aktivis sosial dan penulis blog terkenal, Raja Petra Kamaruddin, di bawah undang-undang kuku besi ISA. Dengan menggunakan ISA untuk menghalang proses perubahan di Malaysia, kerajaan Barisan Nasional yang diketuai UMNO mengesahkan ianya telah tidak berpijak di atas sokongan rakyat dan sudah tidak mampu memimpin Malaysia dengan adil dan demokratik.Saya menegaskan Raja Petra mesti dibebaskan segera dan sebarang tuduhan yang dibuat oleh Kementerian Hal Ehwal dalam Negeri mestilah diselesaikan dengan segera mungkin menuruti proses undang-undang. Raja Petra seharusnya dibenarkan untuk berjumpa peguam dan anggota keluarganya mestilah dibenarkan untuk berjumpa beliau sewaktu dalam tahanan.Penahanan Raja Petra dan surat tunjuk sebab yang dikeluarkan hari ini kepada Sin Chew Daily, The Sun dan Suara Keadilan di samping halangan terdahulu terhadap laman web politik yang terkenal, menunjukkan dengan jelas kesediaan kerajaan untuk melumpuhkan kebebasan bersuara di saat rakyat berani untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap dasar kerajaan.Selepas Pilihanraya 8 Mac dan Pilihanraya Kecil Permatang Pauh, rakyat Malaysia telah menzahirkan keberanian dan iltizam mereka untuk membina satu masyarakat yang demokratik. Penahanan ini tidak akan meredakan merudumnya kredibiliti pentadbiran sekarang, malah hanya akan mempercepatkan kejatuhan pentadbiran ini.KeAdilan mengulangi bantahan keras terhadap sebarang tindakan menahan individu secara sewenang-wenangnya. Kami secara konsisten menggesa pembebasan semua tahanan ISA kerana tindakan itu bertentangan dengan prinsip masyarakat demokratik. ISA ternyata digunakan untuk melumpuhkan sebarang kritikan dan digunakan terhadap individu yang mempertahankan hak kebebasan suara mereka yang bertentangan dengan pemerintah.Menggunakan ISA hanya beberapa hari sebelum 16hb September jelas satu usaha untuk mencipta ketakutan dan ketidakstabilan palsu buat menjustifikasikan taktik kerajaan ke atas mereka yang bersama pembangkang.


-ANWAR IBRAHIMKetua Pembangkang

Operasi Lalang 2: Teresa Kok turut ditahan

UPDATE 12:20 - Pemimpin DAP, Teresa Kok turut ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini.

Beliau merupakan orang ketiga ditahan hari ini di bawah ISA, selepas editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.federal territory round table retrieat 170408 teresa kokDifahamkan, ahli Parlimen Seputeh itu ditahan pada kira-kira jam 11.18 malam ini.Beliau yang juga exco kerajaan Selangor ditahan ketika dalam perjalanan pulang selepas menghadiri satu majlis di Kuala Lumpur.Teresa yang naib presiden DAP, ditahan selepas kenderaan yang dinaikinya dihalang oleh tiga kereta peronda polis.Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Ismail Omar mengesahkan penahanan Teresa mengikut Seksyen 73 (1) ISA.Di Pulau Pinang, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut mengesahkan penahanan Teresa.Menurutnya, parti itu akan mengadakan mesyuarat tergempar esok untuk membincangkan perkara tersebut.-malaysiakini

Namblas Doblas...

baiklah .......

maka berbohong jugalah KJ kerana tidak menguburkan politik DSAI di Permatang Pauh.


berbohong jugalah Najib kerana yakin menang tetapi tidak menang di Permatang Pauh.

berbohong jugalah Najib kerana kata minyak tak naik tahun ini tetapi melonjak naik.

adapun 'berbohong' nya DSAI tidak merugikan sesiapa kecuali merugikan perasaan dan kewangan bn sendiri kerana terpaksa dibelanjakan untuk me'lari'kan MP ke Taiwan.

adapun berbohongnya pemimpin umno merugi dan menyusahkan bangsa, agama dan negara kerana mereka berkuasa dan kata-kata mereka menjadi dasar negara.

setelah 50 tahun memerintah, di parlimen melayu semakin kurang, di bidang ekonomi masih tertinggal, disudut akhlak ada yang lebih teruk dari org kafir, semakin takut semakin cemas konon negara nak tergadai dan terjual kepada cina.

konon nanti jadi singapura.

singapura bukan hasil kerja tangan PKR atau PAS.. ia hasil ciptaan sejarah perjuangan umno !!!

takkan malu nak mengaku kot ?

maka berbanggalah kamu orang-orang umno di atas kejayaan pemimpin kamu menubuhkan sebuah kerajaan asing bernama SINGAPURA ! tanpa setitik darah pun ? ye ke ? hampir tak percaya hamba dibuatnya.

ada ke mana-mana negara yang begitu bacul tidak mempertahankan wilayah sendiri malah tanpa mengalirkan darah pejuangnya setitikpun ?

singapura telah menyaksikan darah para pejuang Islam Melayu yang hebat iaitu dengan kehebatan Leftenan Adnan mempertahankan buminya hingga ketitis darah terakhir.

singapura juga telah menyaksikan mengalirnya darah pejuang Melayu Islam yang mempertahankan maruah seorang muslimat bernama Natrah.

hanya seorang muslimat.

tapi hari ini begitu ramai yang murtad, di mana pejuang2 umno dan mujahideen hadari ?

takkan nak berjihad ekonomi aje dengan menaikkan harga minyak.

hari ini darah pejuang semua itu telah menjadi sia-sia dimata kita(insya-Allah tidak sia-sia di'mata' Allah) kerana perjuangan mereka telah dikhianati oleh anak bangsa seagama sendiri.

wilayah yang pernah mengalirkan darah mujahideen itu telah terlepas secara percuma kepada orang lain bukan seagama dek kerana kecuaian umno.

Sudah tentu jika Datuk Hang Tuah hidup kembali beliau akan menangis dan akan terasa telah BERBOHONG kerana mengeluarkan kata-kata hikmat " TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA".

Tentu beliau akan membuat sumpah di dalam masjid di depan Imam Ramlang Porigi dan bersumpah yang beliau tidak pernah mengeluarkan kata-kata begitu atau memperbaharui kata-kata hikmatnya itu seperti ini, "TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA SELAGI MENGIKUT AJARAN ISLAM".

Amatlah memalukan bahawa lambang umno ialah keris (lambang Hang Tuah) tetapi melayu telah mula hilang segala-galanya.

Dan amat malu lagi kerana kehilangan melayu itu masih tidak mahu disedari oleh umno yang berkuasa selama ini.

asyik menyalahkan orang saja.
setelah 50 tahun diberi peluang berkuasa tiba-tiba kecemasan dan menyalahkan orang yang baru 5 bulan berkuasa di negeri-negeri sahaja ????

matematik zaman purba mana yang dipakai orang umno ni ???

patutlah pulau batu putih menjadi bendera putih kepada kita.

Akhirkata seperti kata Abdul Wahub kepada Rafidah yang cuba menggodanya, " Sudahlah pergi balik tidor lagi baik, di sana dengan bapak di sana sama aje".

Penyamuuuunnnnn..


Dan ku tujukan kata-kata itu kepada pemimpin2 umno hari ini. dan kepada orang-orang UMNO, jangan kuat gelak, orang tua-tua kata nanti menangis akhirnya.

-norbaina alias