"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, November 24, 2008

Singapore Zoo Tiger Murder Video - malaysiakiniKeputusan fatwa: Rujuk Majlis Raja-raja, titah Sultan Selangor

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Shah berharap sebarang keputusan fatwa pada masa depan yang menyentuh isu melibatkan masyarakat umum sebaik-baiknya dirujuk kepada Majlis Raja-Raja untuk diperkenankan sebelum diumum.

Menurut baginda ia adalah bagi memastikan supaya kaedah menyalurkan sesuatu keputusan fatwa itu dapat dilaksanakan secara bijaksana bagi mengelak sebarang kekeliruan dan kontroversi.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohamad Munir Bani hari ini, berhubung keputusan Jawatankuasa Fatwa bagi Majlis Hal Ehwal Agama Islam yang mengharamkan amalan yoga untuk umat Islam, Sultan Selangor menjelaskan bahawa keputusan itu belum berkuatkuasa di Selangor kerana perkara itu belum dibawa ke peringkat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor.

Menurut kenyataan itu, Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor yang dipengerusikan oleh Mufti Selangor Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid, akan bersidang membincangkan perkara itu dengan lebih mendalam berkenaan aktiviti senaman yoga di Selangor, dan selepas keputusan muktamad dibuat oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor, ianya akan disembahkan untuk perkenan baginda.

Ini selaras dengan prosedur yang diperuntukkan oleh Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 berkaitan dengan menerima pakai sesuatu keputusan fatwa.

Pengarah JAIP tarik balik kenyataan pengharaman yoga - malaysiakini

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak Datuk Jamry Sury hari ini berkata fatwa mengenai pengharaman senaman yoga untuk umat Islam belum dapat diterima pakai di negeri itu sebelum ianya diperkenankan oleh Sultan Perak.

Bercakap kepada Bernama hari ini bagi menarik balik kenyataannya kepada sebuah akhbar semalam bahawa Perak akan menerima pakai keputusan yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan itu, beliau berkata selaku Pengarah JAIP, adalah di luar bidang kuasa dan budi bicara beliau untuk membuat apaapa pendirian berhubung sesuatu perkara yang menyentuh soal berkaitan agama Islam yang terletak di bawah bidang kuasa Sultan Perak.

"Fatwa tersebut belum dapat diterima pakai di negeri Perak kerana ia belum dibincangkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak dan dimaklumkan kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak untuk selanjutnya mendapat perkenan daripada Sultan Perak," katanya.

Akhbar The Star hari ini menyiarkan kenyataan Jamry bahawa Perak akan mematuhi ketetapan yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan tersebut.

Jamry, yang juga Setiausaha Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak, dilaporkan berkata satu mesyuarat akan diadakan pada 9 Disember ini bagi mengumumkan secara rasmi mengenai perkara berkenaan.

Sabtu lepas, Majlis Fatwa Kebangsaan mengumumkan fatwa meminta umat Islam negara ini tidak mengamalkan senaman yoga yang didapati mengandungi unsurunsur keagamaan, mantera dan pemujaan.

Pengerusi majlis itu, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin dilaporkan berkata, Majlis Muzakarah Kebangsaan memutuskan bahawa apa jua bentuk amalan yang mengandungi unsur-unsur tersebut adalah dilarang kerana bertentangan dengan Islam - PR

Cadangan Mufti Australia Ditolak

Pengerusi Islamic High Council Darul Taqwa, Australia, Dr Alwan Al-Hasani menolak cadangan agar dihentikan amalan mengasingkan jemaah lelaki dan wanita ketika solat di masjid.

Beliau berkata cadangan tersebut tidak bertepatan dengan mazhab Shafie dan mana-mana mazhab Ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Pendapat ini salah dan kita tidak bersetuju kerana ia tidak bertepatan dengan mazhab Shafie serta ulama-ulama besar," katanya pada sidang media yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Terengganu, Khazan Che Mat, di sini hari ini.

Beliau mengulas cadangan Mufti Australia, Sheikh Fehmi Maji el-Iman yang mahu menghentikan amalan mengasingkan jemaah lelaki dan wanita ketika solat di masjid bagi memenuhi tuntutan kaum wanita.

Sheikh Fehmi berpendapat, amalan mengasingkan jemaah lelaki dan wanita yang diperkenalkan sejak lama dulu, dibuat atas dasar budaya dan bukannya tuntutan agama serta memberi alasan ketika zaman Nabi Muhammad S.A.W, jemaah lelaki dan wanita tidak diasingkan ketika solat.

Mengulas lanjut, Dr Alwan yang mengadakan lawatan ke sekolah-sekolah pondok di Kelantan dan Terengganu berkata pendapat Sheikh Fehmi itu juga tidak menggambarkan pendapat Ahli Sunnah Wal Jamaah dan ia boleh mengelirukan umat Islam.

Beliau berkata Nabi Muhammad S.A.W telah menerangkan kepada umat Islam berhubung tertib kedudukan lelaki dan perempuan serta kanak-kanak dalam solat.

"Jadi apa yang disebut oleh Nabi Muhammad inilah nas. Kita tidak boleh melangkauinya dan apa yang disebut oleh Rasullulah hendaklah diamalkan dan diterima.

"Zaman Rasullulah, ketika solat baginda menjadi imam dan di belakang baginda orang lelaki dan belakang lelaki itu barulah perempuan. Ini memelihara kaum perempuan kerana mereka tidak dipandang oleh lelaki," katanya.

Mayat Bishop Rakyat Malaysia Yang Mati Lemas Dibawa Pulang Dari Guatemala

KUALA LUMPUR, 24 Nov (Bernama) -- Mayat seorang bishop rakyat Malaysia yang mati lemas dalam kejadian bot karam di Tasik Atitlan, Guatemala semalam akan dibawa pulang ke Malaysia Khamis ini untuk disemadikan.

Pentadbir Lutheran Church K. Nirmala berkata mayat Julius D. Paul, 63, seorang bishop di gereja itu akan dibawa pulang ke rumahnya di Petaling Jaya.

"Kami belum pasti bila mayat itu akan tiba. Kami sedang menunggu berita daripada pihak gereja yang menguruskan mayat mangsa di sana," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata Julius ke negara itu untuk menghadiri 'Lutheran World Federation Meeting' selama dua minggu sejak 12 Nov lepas.

"Semalam mesyuarat itu habis awal, jadi dia dan beberapa orang lagi dibawa untuk melawat tasik itu. Pihak kami mendapat berita mengenai kejadian itu tengah hari semalam," katanya.

Julius meninggalkan seorang balu Alice Santa Paul, 59, dua anak lelaki Surenthiran, 32, dan Naveenthiren, 33, serta seorang anak perempuan Lalitha, 29.

Anggota keluarga Julius gagal dihubungi.

Dalam kejadian Sabtu lepas, bot yang membawa 15 orang termasuk pelancong terbalik sebelum karam di Tasik Atitlan yang terletak kira-kira 170km dari Guatemala City, ibu negara Guatemala.

Dua belas orang terselamat manakala tiga lagi lemas termasuk seorang bishop dari Malaysia.

Shah Rukh Khan sah ke Melaka 6 Dis

Artis popular Bollywood Shah Rukh Khan telah memberi persetujuan untuk datang ke Melaka pada 6 Disember depan bagi menerima darjah kebesaran yang membawa gelaran 'Datuk Kehormat'.

Ini disahkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Wira Omar Kaseh dalam satu kenyataan hari ini.

shahrukh khanIstiadat penganugerahan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) kepada Shah Rukh akan disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh pada jam 10 malam hari berkenaan.

Di majlis itu, Shah Rukh akan berpakaian baju Melayu serba hitam dan bersongkok - satu-satunya artis bollywood yang diberi penghormatan memaki busana baju kebangsaan yang pasti akan ditonton di seluruh dunia.

Seramai 1,000 orang akan dijemput ke majlis teresbut dan ia terhad kepada jemputan sahaja.

Menurut Omar, Shah Rukh akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada jam 7.30 pagi 6 Disember.

"Sejak awal lagi beliau telah memberi persetujuan untuk datang ke Melaka dengan memberi beberapa tarikh yang sesuai untuk dirinya.

"Bagaimanapun, tarikh yang diberikan, tidak bersesuaian dengan kerajaan negeri kerana ada antaranya jatuh pada hari kerja biasa," kata Omar.

Temui Peminat

Menurutnya, Shah Rukh akan berada di Melaka selama sehari dan akan melakukan lawatan ke beberapa tempat terkenal di kawasan Melaka bandaraya warisan dunia.

Satu sidang akhbar bersama Shah Rukh dengan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam pula akan diadakan selepas istiadat penganugerahan iaitu pada jam 12 tengahari di Dewan Seri Negeri.

Sepanjang sehari di Melaka, Shah Rukh akan melawat Menara Taming Sari, menaiki beca ke jam besar melalui Jalan Quayside, mengunjungi Eye On Malaysia, pentas Jonker Walk dan kemudiannya menaiki buggy hingga ke Padang Nyiru.

Shah Rukh juga akan melawat sekitar Kampung Morten dan kemudiannya akan bertemu peminat di Dataran MBMB (Majlis Bandaran Melaka Bersejarah) pada jam 4.45 petang.

MBMB juga akan mengadakan konsert 'Jom ke Melaka Bandaraya Warisan Dunia' di Dataran MBMB pada 6 Disember sempena meraikan penganugerahan watikah pengisytiharan Melaka sebagai bandaraya warisan dunia di Kuala Lumpur pada 22 November lalu.

Beberapa penyanyi jemputan akan mengadakan persembahan mulai jam 4.30 petang hingga 6.30 petang, antaranya Mila, Salwa Abdul Rahman, Datuk Malek Riduan, Vienda, Zul Eda, Othman Hamzah dan artis-artis lain.

Shah Rukh akan singgah bertemu peminat pada konsert itu kira-kira 30 minit sebelum berlepas ke KLIA untuk pulang ke Mumbai pada jam 8 malam.

-malaysiakini

Dr Hassan 'panas', gugur 2 pemimpin

Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Mohd Ali didakwa menggugurkan dua pemimpin kanan parti itu kerana "kepanasan" dengan kritikan yang diterimanya berhubung isu agama dan kaum dalam pentadbiran negeri.

hasan ali umno pas selangor talk quality hotel 300708 05Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dilucutkan jawatan sebagai timbalah pesuruhjaya II PAS negeri itu digantikan ahli parlimen Hulu Langat Dr Che Rosli Che Mat, Jumaat lepas.

Sementara ketua penerangan diserahkan kepada setiausaha akhbar presiden PAS, Roslan Shahir Mohd Sharir bagi menggantikan wakil rakyat Hulu Kelang, Saari Sungib.

Keputusan mendadak itu diputuskan dalam mesyuarat Dewan Harian parti itu yang diumumkan dan diluluskan dalam mesyuarat badan perhubungan PAS negeri itu pada hari yang sama.

Sumber-sumber dalaman PAS Selangor memberitahu Malaysiakini, pengguguran itu dicadangkan sendiri oleh Dr Hassan menggunakan kuasanya sebagai pemimpin nombor satu dengan mendominasi kedua-dua mesyuarat itu.

Menurut sumber lagi, keputusan pengguguran Khalid dan Saari itu tidak dipersetujui di kalangan ahli mesyuarat yang terdiri daripada yang dipertua PAS kawasan.

Ramai di antara mereka dikatakan berdiam diri kerana tidak berpeluang mengeluarkan pandangan.

"Tidak ada kebebasan bersuara dalam mesyuarat. (Agenda) tidak bincang isu betul-betul dan selalu disapu di bawah permaidani," kata sumber.

Kedua-dua tokoh gerakan Islam itu dikatakan sering bersuara lantang menyebabkan Dr Hassan jadi sensitif, terutamanya dalam isu pelantikan Low Siew Moi sebagai pemangku pengurus besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan peruntukan RM10 juta kepada rumah ibadat bukan Islam di negeri itu.

Malaysiakini difahamkan kedua-dua tokoh yang digugurkan itu berpandangan, isu-isu perkauman melibatkan penyertaan golongan bukan Melayu dalam tidak harus menjadi keutamaan PAS di negeri itu.

"Isu-isu Melayu ini kita tidak mahu layan dah," kata sumber.

Bagaimanapun, pandangan Khalid dan Saari ini dikatakan bertentangan dengan pendekatan Dr Hassan yang didakwa tidak mengendahkan teguran-teguran yang dibuat terhadapnya.

Dr Hassan sebelum ini dilaporkan menolak pelantikan Low atas alasan beliau bukan Melayu.

Tindakan itu mengundang kontroversi dan reaksi pelbagai pihak.

Isu-isu sebegitu, kata sumber, tidak selari dengan slogan "PAS Untuk Semua" yang dilaungkan parti itu.

Penyingkiran kedua-dua tokoh itu juga dikatakan kesan daripada tindakan mereka yang mahukan PAS "kembali kepada asal" dengan memfokuskan kepada usaha mengukuhkan Pakatan.

Sementara itu, Roslan yang juga Yang Dipertua PAS Kelana Jaya mengakui idea merombak organisasi parti itu disarankan oleh Dr Hassan sendiri bertujuan untuk menguatkan organisasi parti di negeri itu.

Beliau berkata, hanya jawatan dalam organisasi PAS negeri sahaja digugurkan bertujuan meringankan beban kedua-dua wakil rakyat itu.
Jawatan-jawatan lain yang dipegang, diteruskan seperti biasa.

Menurut Rolsan lagi, rombakan minggu lepas itu merupakan “perkara biasa” dan diamalkan di pelbagai negeri.

"Pahang dan Melaka juga membuat rombakan tetapi tidak tidak dibicarakan," katanya kepada Malaysiakini.

Rombakan itu, tambahnya, hanya mencetuskan spekulasi kerana Selangor merupakan negeri di bawah pemerintahan Pakatan yang melibatkan PAS sebagai rakan gabungan.

Mengulas pelantikan beliau dan Dr Che Rosli, Roslan berkata, kedua-dua mereka bukanlah orang baru.

Beliau sebaliknya pernah memegang jawatan itu sebelum ini, berpengalaman dan mempunyai hubungan baik mempromosikan menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di negeri itu dalam pilihanraya umum Mac lalu.

"Dr Che Rosli pula merupakan bekas (seorang) yang dipertua PAS di Perlis," katanya.

Dr Hassan gagal dihubungi untuk mengulas dakwaan ini, beliau kini dilaporkan berada di luar negara.

Beliau semalam dilaporkan berkata, PAS Selangor memerlukan rombakan kecil selepas melihat perlunya ada usaha memberi peluang kepada barisan kepimpinan baru.

Rombakan itu, tambahnya lagi, mengambil kira keperluan komitmen dan penglibatan sepenuh masa dalam organisasi itu.

Beliau mendakwa Khalid berperanan besar sebagai wakil rakyat di tempat masing-masing.

Selain sebagai yang dipertua Shah Alam, Khalid juga ahli lajnah politik PAS pusat.

-malaysiakini

Raja Petra bantah pemindahan kes fitnah ke Mahkamah Sesyen

Mahkamah Sesyen di sini, hari ini mendengar hujah peguam Raja Petra Kamarudin bahawa pemindahan kes fitnah penulis laman web Malaysia Today itu daripada Mahkamah Majistret ke Mahkamah Sesyen adalah "haram, tidak sah dan bertentangan" kepada peruntukan-peruntukan Kod Prosedur Jenayah.

Peguamnya, Manjeet Singh Dhillon berkata, Seksyen 117 kanun tersebut tidak membenarkan pemindahan kes oleh majistret ke Mahkamah Sesyen yang mana kes berkenaan telah didengar di Mahkamah Majistret.

"Perintah yang dikeluarkan majistret yang akan mendedahkan tertuduh kepada ketidaksaksamaan dan berpotensi dikenakan hukuman lebih tinggi adalah tidak berpelembagaan, dalam pada melanggar persamaan peruntukan-peruntukan Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Raja Petra dituduh memfitnah isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam satu kenyataan bertulis yang disahkan oleh beliau pada 18 Jun lalu.

Beliau turut menghadapi tuduhan yang sama terhadap Kolonel Norhayati Hassan dan suaminya, Pemangku Kolonel Abdul Aziz Buyong.

Raja Petra didakwa atas tiga tuduhan tersebut di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada Julai tahun ini.

Pada 15 Ogos lalu, Jabatan Peguam Negara telah memohon kepada Mahkamah Majistret untuk memindahkan kes-kes berkenaan ke Mahkamah Sesyen atas alasan ia "melibatkan kepentingan awam" dan kes itu kemudiannya dipindahkan.

Manjeet telah menyerahkan kepada hakim Mahkamah Sesyen, Mohamad Sekeri Mamat sama ada memindahkan semula kes tersebut ke Mahkamah Majistret atau memerintahkan perbicaraan diteruskan dan menghantar rekod ke Mahkamah Tinggi bagi menentukan jika pemindahan kes tersebut sahih.

"Ustaz" Samy to meet PM over yoga ban ( who did he think he is??? )

MIC president S Samy Vellu today said he would meet Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to discuss the National Fatwa Council's ruling on the practice of yoga by Muslims.

samy vellu  010307According to Bernama, Samy Vellu said the council had every right to make a decision on Muslims and Islamic matters.

However, he added that the council's classification of yoga as haram (prohibited) may have caused confusion among the non-Muslims, particularly the Hindus.

Therefore, Samy Vellu said he would like to meet the prime minister to discuss the matter.

The council had issued the ban over the weekend.

"It is inappropriate. It can destroy the faith of a Muslim," council chairman Abdul Shukor Husin had told reporters.

He also pointed out that clerics in Egypt had issued a similar edict in 2004 that called the practice of yoga "an aberration".

Many Muslim's Practise It

The ban had evoked mixed reactions, with some agreeing and others opposing it.

Sisters in Islam (SIS) and several yoga practitioners had expressed disappointment with the ban and maintained that yoga was just a form of exercise.

SIS programme manager Norhayati Kaprawi said many Muslims in Malaysia practise it as a form of exercise to stay healthy.

"I don't think it has caused any Muslim to convert to Hinduism, neither has it weakened their faith. It's just an exercise like qigong or tai chi which has its roots in Buddhism," she added.

According to her, the council has acted as if yoga is a widespread threat to Islam.

"I hope they can focus their attention on bigger and more pressing issues, such as money politics and corruption. Isn't that more serious?" she asked.

She noted that SIS had been holding weekly yoga classes for their staff for the past year, adding that it had no problems in continuing with this.

AMARAN – NAJIB TIDAK AKAN JADI PM? - malaysiakini

Cilok dari blog - Rakyat Malaysia

Petang Jumaat kelmarin (21 November 2008), sambil minum di Kopitiam, The Mall bersama-sama tiga lagi rakan – Halim, Datuk Wahab, Abang Din – kami bersembang panjang mengenai apa akan jadi kepada UMNO pada Mac 2009.

Saya mengemukakan beberapa andaian yang berkisar sekitar tajuk “Apakah Najib Akan Jadi PM’. Sengaja saya jolok seperti ketika mengemukakan soalan ‘cepu emas’ waktu menjadi wartawan dulu, untuk menguji rakan-rakan.

Rakan-rakan saya begitu yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menyerahkan jawatan selepas Mac 2009. Saya terus mengemukakan beberapa andaian dengan perkata ‘Bagaimana’ dan “Jika’.

Kebetulan Zaharin Mohd Yassin datang dan beliau juga mengatakan tiada apa yang perlu dibincangkan lagi kerana ‘Pak Lah dah tidak ada taring’.

“Dia dah tiada apa dah...ibarat perempuan yang di ‘Gantung Tidak Bertali’.”

“Najib (Datuk Seri Mohd Najib Razak)?” tanya saya. “Najib bagai orang yang ‘Nikah Gantung’, kawin tapi tak boleh.........” (faham-faham saja lah). Datuk Wahab tersenyum lebar.
Saya cuba pergi lebih jauh apabila mengatakan jangan anggap Pak Lah ‘tidur’. Dia bukan ‘bodoh’.

Lupakah perbualan kami di The Mall itu kerana pada ketika orang UMNO sibuk siapa pemain politik wang dan siapa akan dikenakan tindakan dan Wanita UMNO pula dengan keriuhan pertandingan untuk Ketua Wanita, kurang sekali yang memberikan tumpuan apa akan jadi berlaku esok, 24 November 2008.

Esok Isnin, 24 November akan bermulalah perbicaraan ‘criminal defamation’ Raja Petra Kamaruddin (RPK) di Mahkamah Jalan Duta.

Saya mengajak anda semua – khususnya orang UMNO berfikir sejenak. Yang tengah bahagi-bahagi duit tu simpan dulu ke dalam poket dan yang terima pun simpan dalam poket.

Ini amaran daripada saya – jangan asyik memikirkan siapa akan jadi Timbalan Presiden UMNO atau Naib Presiden UMNO.

RPK menulis melalui kolumnya No Holds Barred bertajuk ‘BALASUBRAMANIAM’S STATUTORY DECLARATION REVISITED’, Jumaat 21 November 2008, Perlembagaan Malaysia tidak menyatakan seseorang Presiden UMNO semestinya menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Sambungnya, apa yang disebut dalam Perlembagaan Malaysia ialah Yang DiPertuan Agong mesti melantik Ahli Dewan (Rakyat) (salah seorang daripada 222 Ahli Parlimen yang mendapat keyakinan atau sokongan daripada majority Ahli Dewan sebagai Perdana Menteri).

Dan kata RPK, Pak Lah sudah mempunyai 82 ahli Parlimen Pakatan Rakyat dengannya dan 20 Ahli Parlimen dari UMNO. Yang diperlukan hanya 10 sahaja daripada MCA, MIC dan Gerakan yang kesemuanya berjumlah 20 orang.

Ini bermakna menurut RPK, walaupun tanpa Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak, Pak Lah boleh kekal menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Anda tentu tertanya-tanya cerita mengarut apa ni?
Ulang RPK, Perlembagaan Malaysia tidak menyatakan Presiden UMNO akan menjadi Perdana Menteri.

Inilah realitinya apa yang diperkatakan oleh undang-undang. Jangan cepat merayakan kedatangan rejim Najib kerana kata RPK, “ia mungkin tidak akan berlaku sama sekali”.

Dalam politik, menurut RPK, seminggu sudah cukup lama, apa lagi empat bulan. Banyak perkara akan berlaku dalam tempoh empat bulan akan datang kalaupun pihak yang membuat rayuan berkenaan pembebasannya daripada Akta Keselamatan Dalam Negeri dan menghantar RPK semula ke tahanan Kemunting.

Perbicaraan esok berkisar Akuan Bersumpah RPK sendiri yang beliau tandatangani pada April 2008.

RPK mendakwa beliau sudah menyenarai panjang saksi-saksi yang akan mengesah, antaranya termasuk apa yang beliau katakana dalam Akuan Bersumpahnya, serta beberapa perkara lain yang menarik yang tidak disebut atau didedahkan melalui Akaun Bersumpah berkenaan.
Kata RPK: “Saya sebenarnya memang menunggu perbicaraan ini kerana akan memberikan peluang untuk saya mengemukakan berdozen saksi dan ruang serta peluang untuk mendedahkan apa juga perkara yang tidak boleh dilakukan pada keadaan biasa (di luar mahkamah).

Mari kita lihat nanti, selepas perbicaraan saya ini, sama ada rakyat mahu (Perdana Menteri) Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatannya pada Mac 2009. Sangkaan saya ialah (selepas perbicaraan ini) ialah rakyat akan menganggap Pak Lah sebagai ‘hantu atau syaitan yang baik sedikit daripada yang satu lagi’ (‘lesser of the two evils’) dan rakyat akan merayu kepadanya supaya terus memegang kuasa sehingga berakhirnya penggal beliau iaitu tengah malam 7 March 2013.

Itulah ramalan RPK yang bagi saya ‘tidaklah serius’ tetapi apa yang diperkatakan olehnya ‘serius’.

Kenapa?

RPK dalam tulisannya ada menyebut:

1. Balasubramaniam a/l Perumal menandatangani Akaun Bersumpah (SD) nya yang pertama pada Selasa, 1 Julai 2008. Pada 2 Julai 2008, RPK duduk selama enam jam dengannya dari jam 6.00 petang hingga tengah malam. Bala bukan sahaja mengulangi apa yang dicakapkan dalam Akaun Bersumpahnya tetapi lebih daripada itu, Kata Bala apa yang diberitahu kepada RPK akan didedahkan dalam Bahagian ke 2 dan ke 3 SDya yang akan dibuat beberapa hari selepas itu. Kata RPK bersamanya ketika itu ada enam orang termasuk tiga peguam;

2. Pada Khamis 3 Julai 2008, Balasubramaniam mengadakan sidang media di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Merchant Square, Tropicana. Selepas sidang media, RPK dan Bala menghadiri jamuan makan tengah hari dengan kira-kira 20 orang, termasuk rakan dari media, dan Bala yang penuh semangat memberitahu supaya menunggu SD2 dan SD3 yang akan lebih ‘meletup’ berbanding Akuan Bersumpah pertamanya;

3. Memangpun SD2 dan SD3 tidak pernah berlaku kerana pada Jumaat, 4 Julai 2008, Balasubramaniam menandatangani satu lagi Akaun Bersumpah untuk menarik balik Akaun Bersumpah awal yang dibuat pada 1 Julai berkenaan.

Menurut RPK, peguamnya memberitahu beliau, apa yang disebutkan oleh Balasubramaniam pada 2 Julai 2008 sekadar hearsay dan tidak boleh dijadikan bukti di mahkamah.Ini bermakna, RPK tidaklah perlu untuk beliau mendedahkan apa yang diceritakan oleh Balasubramaniam kepada beliau dan rakan-rakan pada hari tersebut.

RPK kesal kerana jika tidak, apa yang diceritakan oleh penyiasat persendirian itu akan menjadi skrip filem Bollywood yang menggemparkan.

Kita tinggu dan lihat apakah RPK akan dibicarakan esok atau ditangguhkan kes ini kerana sebab-sebab yang mahkamah sendiri putuskan.

Jika dibicarakan, akan bermulalah pendedahan oleh RPK terhadap Akaun Bersumpahnya dan pastinya akan menarik jika berasaskan apa yang dikatakan oleh RPK melalui kolumnya ini.
Ini kerana RPK bagaikan yakin rakyat akan terpengaruh dengan ‘pendedahannya’ sehingga boleh menyebabkan rakyat akan menuntut supaya Pak Lah dikekalkan sehingga 2013.
Juga sanggupkah Pak Lah memilih jalan untuk mendapatkan sokongan ‘pembangkang + UMNO + parti komponen BN’ bagi terus berkuasa dengan menghancurkan parti yang didokongnya sekian lama?

Bagaimana janjinya mahu menyerahkan kuasa kepada Najib dan menjamin UMNO terus menjadi teras kepada BN pada Mac depan?

Kita tunggu dan ikuti apa pendedahan RPK dalam tiga empat bulan ini sambil berkempen untuk pemilihan UMNO Mac depan tetapi dengan syarat - duit dalam poket jangan lagi dikeluarkan untuk dibahagi-bahagikan kerana tanpa politik wang sahaja UMNO akan terus kekal teguh!

Anwar kecam tindakan polis halang ceramah bantah ISA di MPAJ

KUALA LUMPUR, 24 Nov (Hrkh) - Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim mengecam tindakan polis menggangu dan menahan beberapa aktivis dalam ceramah perdana membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) malam tadi.

Menurut Anwar, ceramah yang dianjurkan PAS itu diganggu polis sebelum ia sempat dimulakan, dengan menggunakan ratusan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan polis cawangan khas kerana didakwa menganjurkan himpunan tanpa permit.

"Kita buat ceramah membantah akta yang zalim diganggu polis, tetapi jika Umno baut himpunan, polis tidak pernah ganggu, inikah demokrasi?," katanya ketika mengadakan sidang media di Lobi Parlimen hari ini.

Turut hadir ialah, Bendahari KeADILan, William Leong; Ketua Penerangan KeADILan, Tian Chua dan ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail.

Anwar seterusnya mempersoal kecenderungan polis yang mutakhir ini kerap menggunakan kekerasan bagi menyuraikan himpunan aman anjuran Pakatan Rakyat.

Sedangkan pelbagai himpunan yang dianjurkan Umno yang membawa isu perkauman yang dikhuatiri mengundang masalah ketenteraman awam tidak diambil peduli. katanya.

Beliau turut mengecam beberapa pertubuhan dan individu yang menyokong pelaksanaan ISA sebagai akta yang kononnya didakwa mempertahan orang Melayu.

Walhal, akta tersebutlah yang sebenarnya banyak memenjarakan orang Melayu. yang akhirnya memangsakan anak-anak dan keluarga Melayu, kata Anwar.

Dalam kejadian di Padang MPAJ malam tadi, Naib Presiden PAS Mohamad Sabu dan Ketua Pemuda PAS Salahudin Ayub dilaporkan cuba berunding bagi membenarkan program ceramah diteruskan tetapi tidak mendapat persetujuan pihak polis.

Pihak polis hanya membenarkan Mohamad Sabu berucap selama lima minit sebelum meminta orang ramai bersurai dari kawasan tersebut. Beliau sempat membuat pengumuman ceramah kempen untuk himpunan 100 000 mansuhkan ISA seterusnya akan diadakan di Stadium Selayang.

Difahamkan belum pun sampai seminit Mohamad Sabu berucap, beberapa orang anggota polis yang berpakaian biasa cuba menangkap Mohamad Sabu dan beberapa pimpinan lain.

Dilaporkan suasana menjadi lebih kecoh apabila polis menyergah dan menolak orang ramai dengan menggunakan perisai dan kayu. Beberapa orang yang hadir tersungkur apabila polis menarik dan menolak dengan cara yang agak keras.

Menurut laporan kira-kira tujuh orang petugas yang terdiri daripada Unit Amal PAS ditahan di Balai Polis Pandan Indah. Mereka ialah Ketua Pemuda PAS Wilayah;Kamaruzaman Mohamad, Mohd Sani Hamzan, Timbalan Pengarah Unit Amal (3); Saripuddin Mohd Yatim, Mohd Amir Ali Mohd Shah, Hafiz Zulkifli, dan Azman Abd Hamid.

Anwar's motion on economy rejected

breaking news A motion by Opposition Leader Anwar Ibrahim to discuss the problem of negative foreign investment inflow into Malaysia was rejected by the deputy speaker Ronald Kiandee this morning.

"I am rejecting the motion to discuss, although it is specific and of public interest, it is not necessarily an immediate concern.

"Already during two different instances - the Trade Minister Muhyiddin Yassin on Oct 30 and the parliamentary committee on Nov 20 - have already dealt with this issue," said Kiandee.

anwar ibrahimAnwar wanted the House to confront the issue in light of the unstable global economy.

He also wanted the House to discuss the latest United Nations Conference on Trade and Development Worlds Investment Report 2008.

"The situation persists then we face the prospect of a shrinking of the economy, a deteriorating Gross Domestic Product and higher unemployment," he said in support of his motion.

The report outlined that Malaysia had a negative FDI flow - effectively more investment is leaving the country than is entering the local economy.

This, he reiterated, was a crisis of confidence in the local economy as businesses were moving their capital elsewhere.

"The report shows that we have brought in RM29 billion in FDI in 2007, however we have also bled RM38 billion in 2007, therefore we have a negative amount," he said.

The Permatang Pauh MP also stressed that compared to all the Asean countries, Malaysia was the only one with a low FDI.

Singapore proposes joint ventures in Iskandar

Malaysia and Singapore should consider undertaking joint iconic projects in Iskandar Malaysia, Deputy Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak said here on Sunday.

He said Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong made the suggestion during their bilateral meeting on Saturday on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) summit.

“It would be some economic projects that are viable,” he told Malaysian journalists after the end of the summit.

“We leave it to officials from both sides to discuss and identify the particular projects that are appropriate,” he said.

Later, Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim said iconic projects would be those that have a high impact on the economies of both countries.

E-mail Pembaca: SIS Persoal Keputusan Majlis Fatwa

e-mail dari - shahir74@yahoo.com

Dalam kes ni, aku rasa suratkhabar melayu ni macam orang jahil bila dia tanya pendapat SIS.

Dalam hal agama, tanya la orang yang pakar dalam agama.

Ini tidak, suratkhabar tu pi minta pendapat kat SIS dan artis.

Bodoh betul. Tapi, bila teringat tanda2 akhir zaman, yang mana salah satunya ialah 'bila orang yang bukan ahli bercakap tentang agama', maka aku pun pasrah.

Cuma jadinya macam kalau kita kena kanser, pastu doktor nasihat suruh bedah, tapi kita gatai2 pi tanya 2nd opinion kat tukang jahit dan jaga sekolah, konfem diorang tak tau apa2 dan bagi pendapat yg lain.

Hahaha!

Biar kita jahil tapi cuba nak cari ilmu dan keredhaan, jangan jadi jahil dan ajak orang lain pun jahil macam kita jugak.

Macam perangai syaitan iblis.

Sifat iblis macam tu la.

Pasal dia kena masuk neraka, so dia pun nak ajak orang lain masuk sama.

Raja Petra trial: Transfer of case is 'illegal'

KUALA LUMPUR: The transfer of Malaysia Today editor Raja Petra Raja Kamaruddin’s defamation case from the magistrates court to the Sessions court was “illegal, void and contrary” to provisions in the Criminal Procedure Code (CPC), the Sessions court heard on Monday.

Raja Petra’s lawyer Manjeet Singh Dhillon said that the Section 117 of the CPC did not permit the transfer of a case by a magistrate’s to the Sessions Court where the case was properly before the magistrates court.

“The said order of the magistrate, which exposes the accused to an unequal and potentially higher punishment, is unconstitutional in that it breaches the equality provisions of the Federal Constitution,” he said.

Raja Petra is alleged to have defamed the Deputy Prime Minister’s wife Datin Seri Rosmah Mansor by making a libelous statement in the declaration, which he affirmed on June 18.

He also faces two similar charges against Kolonel Norhayati Hassan and her husband Acting Kolonel Abdul Aziz Buyong.

He was charged with the three counts of defamation in the Kuala Lumpur magistrates court in July this year.

On Aug 15, the Attorney-General Chambers had applied to the magistrates court to transfer the cases to the Sessions Court on grounds that it “involved public interest”, and the cases were transferred.

Manjeet submitted that Sessions Court judge Mohamad Sekeri Mamat could either send the case back to the magistrates court, or order a stay of proceedings and transmit the record to the High Court to determine if the transfer was valid.

-The Star Online

Can TDM cure Umno of money politics?

Umno has already nominated the candidates who will contest party elections for every post from the deputy president downwards. Unfortunately, there's more than four months of campaigning before the actual polls itself.

The reason for the delay is Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah has declined nominations for the Umno presidency but he still wants to be Prime Minister until March so the party's supreme council, not without reservations, postponed the polls to that month while allowing nominations to begin in September.

Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is already premier-elect because no one secured enough nominations to challenge him for the presidency. But there are fights everywhere else with three candidates jostling for the deputy presidency; eight for the three vice-presidential posts; and contests for both the head of the Youth and Women's wings - unseen in Umno for a long, long time.

Some might say that this is a healthy development for a political party that claims to champion democracy. But this is Umno - where money politics has been on the rise since the late 1980s. The fear is that a successful candidate may actually have been the best that money can buy and it is a concern that is grounded in not inconsiderable evidence.

Most of the evidence is anecdotal but it is widely believed. Tengku Ahmad Rithauddeen, a former foreign minister and current head of the party's disciplinary committee, has labelled the party "sick" and in need of "strong medication".

Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad thinks that he knows the medication required. Writing in his blog last week, Dr Mahathir threatened to publicly reveal the people whom he alleges are involved in money politics.

There is considerable irony is his threat. It was under his 22-year tenure that corruption flourished and took root within the party. Dr Mahathir tried with words to root it out - scolding, cajoling, imploring, begging, even crying on occasion. He would have been better served by coming down hard on offenders, using some of his formidable powers that he amassed when he was premier.

Be that as it may, Dr Mahathir, 82, is now fed up and thinks that the time is ripe for stern action. He has proposed to do several things. He said that all reports on money politics submitted to him would be forwarded to the Umno disciplinary committee and the Anti-Corruption Agency. "If these two means are futile, I will reveal the names of those involved together with reports in my blog," he wrote.

Dr Mahathir has already endorsed both Najib and International Trade Minister and Umno vice-president Tan Sri Muhyiddin Yassin for Umno president and deputy respectively. But Muhyiddin faces a two-cornered challenge from Malacca Chief Minister Datuk Ali Rustam and Land and Regional Development Minister Tan Sri Muhammad Muhammad Taib. Both are candidates whom Dr Mahathir scornfully described as "jokers" before they received enough nominations to qualify as aspirants to the post of deputy president.

His appraisal of them didn't stop them from receiving quite decent support for a deputy presidential bid. Truth be told, there are no lack of stories about most aspirants - except Najib, who does not have to - judiciously using money to help their causes.

There is only one thing wrong with the former premier's threat. He is an interested party as his youngest son Datuk Mukhriz Mahathir is among three candidates eyeing the Umno Youth chief's post. So he will have to be seen as impartial and come out with everything he knows or risk a backlash with those he named pointing fingers elsewhere.

That could be a disaster for a party that's trying to regroup and re-invent itself for the future. But that's just the talk. There has been no corresponding walk and Umno has shown no desire to change. Who knows? Dr Mahathir's "surgery" may be just what the doctor ordered.

Umno to take more steps to check money politics

Umno will take several more measures to check money politics which should be tackled in a more comprehensive manner, said Umno deputy president Datuk Seri Najib Razak.

Realistically, however, the problem could not be resolved in the very near future and efforts to eradicate it should be supported by a strong political will and commitment, he said when asked to comment on the statement by former Umno president Tun Dr Mahathir Mohamad that money politics was still haunting Umno even when Najib takes over the party leadership.

He said this to Malaysian journalists after attending the last day of the Asia Pacific Economic Cooperation (Apec) Summit here yesterday.

Najib, who is also the Deputy Prime Minister, said efforts to address money politics should be “supported by a strong political will and commitment in whatever way we can”.

Efforts in tackling money politics involved a process that needed a certain time frame, he said.

“Because even during the time of Tun Dr Mahathir, he had also initiated efforts to eliminate money politics and when he had relinquished the posts of prime minister and Umno president, he had expressed his disappointment for failing to check the problem," he added.

32 NGO Melayu buat laporan polis - malaysiakini

Kira-kira 500 ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhimpun secara aman ( baca "menyertai perhimpunan haram" ) di Balai Polis Jalan Tun Razak di sini hari ini, sebelum membuat enam laporan polis berhubung isu perkauman, kedudukan bangsa Melayu dan agama Islam.

Antara enam isu yang dilaporkan ialah Melayu sebagai pendatang, pengkid, Hindu Rights Action Force (Hindraf), isu hina Islam dan dua isu berkaitan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Laporan itu dibuat sejurus berakhirnya forum Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) di Wisma Sejarah, Ampang di sini pada pukul 1.50 petang.

Mereka yang mewakili 32 NGO Melayu itu berhimpun di Balai Polis Jalan Tun Razak pada pukul 3 petang sebelum membuat laporan kira-kira 15 minit kemudian.

Timbalan Pengerusi Pewaris, Rahmuddin Mat Harun berkata, NGO terbabit mahu pihak berkuasa lebih tegas menangani isu pertikaian hak Melayu yang sering diperkatakan kebelakangan ini.

"Kami mendesak pihak yang cuba mengapi-apikan dan mempertikaikan kedudukan istimewa bangsa Melayu serta kedaulatan agama Islam agar berhenti berbuat demikian.

"Kami juga menyelar pihak yang cuba menggugat keamanan masyarakat berbilang bangsa dan agama di negara ini dengan kenyataan yang mencabar bangsa Melayu serta umat Islam," katanya ketika ditemui selepas membuat laporan polis tersebut.

Semasa piket secara aman itu ( baca "perhimpunan haram" ) , penyokong Pewaris dan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) membawa pelbagai sepanduk antaranya bertulis, Bersatulah demi perpaduan ummah, Kekalkan ISA demi keamanan dan Melayu tidak akan biarkan agama Islam dan keutamaannya dipersendakan.

TP - perhimpunan ni dapat permit ke? PDRM bagi permit ke?

FRU tak turun ke?

Kan aku dah habaq awal-awal kat [sini]... skarang hangpa percaya dak?

TDM dirayu jangan dedah nama

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dirayu agar memikirkan semula hasratnya untuk mendedahkan senarai nama pemimpin UMNO yang terbabit dengan politik wang.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ini kerana tindakan tersebut bakal memberi implikasi negatif yang besar kepada parti.

Calon Naib Presiden UMNO itu berkata, Dr. Mahathir kemungkinan menerima aduan daripada pihak-pihak lain tetapi penganiayaan boleh berlaku tanpa melakukan siasatan rapi.

Katanya, semua prinsip undang-undang meletakkan soal keadilan sebagai asas dan sebagai parti politik kewujudan unsur sabotaj tidak boleh dinafikan.

"Dalam hal ini, saya merayu dan berharap Tun memahami situasi implikasi yang beliau akan lakukan. Namun memang tiada siapa yang boleh menahan Tun untuk melakukannya.

"Seperti yang dikatakan, oleh kerana hanya terdapat maklumat dan siasatan sedang dibuat, maka dalam banyak hal kita tidak mahu berlakunya unsur penganiayaan," kata Menteri Pengajian Tinggi itu.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Pelajar di Luar Universiti Johor anjuran Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan kementeriannya di Pasir Gudang di sini hari ini.

Hadir sama, Naib Canselor UTM, Prof. Datuk Dr. Zaini Ujang.

Beliau mengulas kenyataan Dr. Mahathir yang mendakwa mempunyai senarai pemimpin UMNO yang terbabit dengan politik wang dan berhasrat mendedahkannya jika Lembaga Disiplin UMNO tidak mengambil tindakan tegas ke atas ahli tersebut.

Khaled berkata, darip segi prinsip parti, UMNO telah menyerahkan aduan politik wang kepada Lembaga Disiplin untuk mengumpul maklumat dan menjalankan siasatan.

Namun jelasnya, kadangkala terdapat aduan yang sama dibuat tetapi lembaga itu tidak dapat mendedahkan nama-nama ahli selagi mereka belum didapati bersalah.

Menurutnya, mungkin persepsi orang terhadap mereka yang didedahkan nama itu akan disyaki bersalah tetapi akhirnya tidak bersalah selepas siasatan selesai.

"Persepsi beginilah yang telah menimbulkan masalah apabila kita mendedahkan nama mereka yang disiasat.

"Namun pada masa sama, saya bersetuju gejala politik wang perlu dihapuskan dan saya juga berharap jangan terlalu tinggi keghairahan hendak menangkap orang, kita hanya akan menutup pintu keadilan," katanya.

Sokong fatwa haram yoga

Peniaga, Mohd. Khalid Ishak, 35, berkata, sekiranya umat Islam mengamalkan yoga yang melibatkan unsur-unsur mantera, maka ia boleh mengakibatkan seseorang itu terpesong akidah.

''Yoga sebenarnya adalah untuk menjaga kesihatan dan itulah yang membuatkan ramai orang mengikuti senaman ini,'' katanya.

Pemandu lori, Mohd. Riduan Illias, 38, pula berkata, mantera digunakan oleh semua agama, namun mestilah mengetahui tujuan menggunakan mantera itu.

''Jika yoga untuk senaman tidak mengapa, iaitu tidak disertakan dengan mantera. Malah kebanyakan yoga hanya dilakukan oleh kaum wanita,'' katanya.

Tambah beliau, wanita yang selalu menggunakan senaman yoga ini adalah untuk menjaga kesihatan.

Pembantu jualan, Maizatul Noranirah Mohd. Nordin, 19, berkata, yoga merupakan senaman yang bagus untuk kesihatan, namun dengan memasukkan unsur-unsur mantera ia boleh memesongkan agama seseorang Islam itu.

''Mengapa mesti memasukkan unsur-unsur mantera di dalam yoga jika sudah mengetahui bahawa mantera itu adalah amalan yang syirik,'' katanya.

Beliau berkata, mereka yang mengamalkan yoga beserta mantera bagaimanapun perlu segera menghentikan perbuatan tersebut.

Seorang kakitangan swasta, Lailinazirah Abdul Rahman, 26, berkata, yoga adalah satu senaman yang sihat dan sangat bagus dilakukan setiap hari.

''Yoga akan membantu menenangkan fikiran seseorang itu jika dia melakukannya dengan betul dan tidak menggunakan mantera,'' katanya.

SIS Persoal Keputusan Majlis Fatwa

Sisters In Islam (SIS) menolak keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan mengharamkan amalan senaman yoga kerana tiada sebarang bukti dikemukakan bagi mewajarkan yoga diharamkan.

Pengurus Program SIS, Norhayati Kaprawi berkata, sehingga kini negara tidak pernah menerima apa-apa aduan atau bukti yang mengatakan ada individu beragama Islam bertukar kepada agama Hindu selepas mengamalkan senaman yoga.

''Jadi, mengapa perlu ia diharamkan? Mengapa terburu-buru untuk meletakkan undang-undang terhadap aktiviti senaman itu sedangkan ia tidak mengancam kedudukan agama Islam setakat ini?" soalnya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Majlis Fatwa Kebangsaan semalam, yang mengharamkan umat Islam mengamalkan yoga secara sistematik kerana dibimbangi akan menghakis akidah jika pengamalnya meneruskan amalan itu ke peringkat lebih tinggi.

Menurut Norhayati, pihaknya mempunyai alasan kukuh mengapa pengharaman itu tidak patut dilakukan memandangkan amalan yoga tidak lebih daripada sekadar satu senaman untuk kesihatan.

''SIS tidak nampak ia boleh memesongkan akidah seseorang pengamalnya sama ada yang beragama Islam atau bukan Islam.

''Ini kerana yoga tidak lebih dari sekadar senaman untuk kesihatan jasmani, sama juga seperti senaman Tai Chi dan Qigong, '' katanya.

Pengusaha kelab nafi mantera dalam senaman yoga

Beberapa pengusaha kelab yoga menafikan amalan senaman itu mempunyai unsur-unsur agama Hindu, sebaliknya dilakukan untuk kesihatan yang kesannya dibuktikan menerusi kajian saintifik.

Pengusaha Moya Yoga Studio, Datin Suleiha Merican berkata, senaman yoga yang dilakukan di studio miliknya tidak mempunyai bacaan mantera dan berzikir tetapi semata-mata amalan senaman.

Menurutnya, ramai pelajar di studionya itu yang menghidap sakit kepala, migrain, asma, sakit belakang, tekanan darah tinggi dan rendah mengamalkan senaman ini dan merasai keberkesanannya.

''Banyak artikel mengenai kebaikan amalan yoga untuk memulihkan beberapa penyakit dan turut disokong oleh pakar perubatan telah dihasilkan,'' katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian berhubung kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan yang mengharamkan umat Islam mengamalkan yoga secara sistematik kerana dibimbangi akan menghakis akidah jika pengamalnya meneruskan amalan itu ke peringkat lebih tinggi.

Suleiha, 57, seterusnya memberitahu, beliau yang telah 40 tahun menjadi guru yoga tidak pernah merasa akidah dan keimanannya terhadap Islam dan Allah terjejas.

Malahan, katanya, kesihatan dan ketenangan yang diperoleh melalui senaman yoga sejak berusia lima tahun membuatkan dirinya lebih mendekati Allah dengan membaca al-Quran beserta tafsirannya.

Sementara itu, Vanaja Dhanan, pemilik Yoga2Health pula berkata, senaman yoga ada kaitan dengan sains kesihatan tetapi tidak ada kena-mengena dengan agama.

Menurutnya, pelajar dilatih untuk melakukan pergerakan anggota dan cara pernafasan yang betul bagi mendapatkan bekalan oksigen yang mencukupi.

''Ramai orang mendapat sakit kerana tidak mengamalkan cara pernafasan yang betul. Senaman yoga mengajar kita teknik untuk bernafas cara betul.

''Menerusi senaman yoga, kita boleh mendapat ketenangan jiwa, sihat dan mampu mengawal perasaan,'' katanya.

Shilpa dari Yoga Shakti pula berkata, yoga yang diamalkan di tempatnya tidak menyertakan mantera.

Menurut Shilpa, beliau mengajar pelanggannya untuk membentuk anggota supaya lembut dan fleksibel mengikut gerakan senaman dan teknik bernafas dengan betul.

Katanya, dalam senaman itu tiada meditasi tetapi mengajar pelanggan bernafas cara betul kerana ia akan menyihatkan tubuh badan di samping menenangkan fikiran.

'Letak jawatan jika skandal seks, rasuah'

Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengusulkan agar Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu meletak jawatan sekiranya terbabit dalam skandal rasuah mahupun seks.

Cadangan usul itu akan dikemukakan pada Kongres Nasional Wanita PKR yang diadakan 28 November ini.

Usul itu dibuat sebagai salah satu cara bagi membersihkan parti termasuk di peringkat kepimpinan daripada gejala tersebut.

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin berkata, sekiranya usul itu diluluskan, mana-mana pemimpin yang didapati terlibat dalam skandal tersebut, jawatan mereka dalam parti termasuk wakil rakyat akan digugurkan secara automatik.

''Ini yang kita bawa dan bahaskan dalam kongres parti yang akan diadakan nanti.

''Kita tidak mahu ada pemimpin khususnya daripada PKR terlibat dalam gejala rasuah atau seks, kita mahu pemimpin yang bersih.

''Sekiranya diluluskan, kita turut mahu supaya usul ini dapat diikuti oleh parti sekutu seperti DAP dan Pas,'' katanya kepada pemberita di sini hari ini.

M'sian bishop dead after boat capsize in Guatemala

A Malaysian bishop was drowned after a boat carrying 14 people capsized in Lake Atitlan, about 170km west of the Guatemalan capital.

He was among two others - a Frenchman and a Guatemalan - who died in the incident.

lake atitlan south america guatemalaThe bodies of the drowning victims were identified as Malaysian Bishop Julius Danaraj Paul, French tourist Guillermo Fresseth and Guatemalan Valerio Jowittz Cotzal, the Public Ministry's assistant prosecutor, Diego Sisay, told local press.

Bishop Paul was from the the Evangelical Lutheran Church in Malaysia, located in Kuala Lumpur.

The 63-year-old bishop was in Guatemala City for two weeks to attend the Lutheran World Federation Meeting.

Sisay said relief workers are still working to locate the three other people who disappeared during the incident, which occurred Saturday afternoon.

Boat Overloaded

Survivors indicated that the boat was overloaded and capsized after strong winds hit the region, according to Sisay.

The accident occurred three kilometers from the pier at Santiago Atitlan, a town popular with tourists, and near the Isle of Los Gatos in the Santiago Atitlan Bay.

Roberto Vega, chief operating officer of the National Civil Police, said that the passengers were immediately assisted by other boats in the vicinity as well as local emergency personnel who rescued the survivors.

The boat's operator, Oscar Rene Sajbin, was being questioned by authorities to determine responsibility and to clarify details of the tragedy, Vega added.

Lake Atitlan is one of Guatemala's top tourist destinations.