"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, August 03, 2009

Rombongan Tinjau Pelantar Minyak/Gas Cakerawala

Sekadar pemberitahuan kepada para pengunjung dan pembaca website http://perisik-rakyat.com/.

Website ini kemungkinan tidak akan dikemaskini selama beberapa hari (mungkin 2-3 hari) bermula esok kerana saya akan menyertai rombongan Kerajaan Negeri Kelantan ke Pelantar Minyak/Gas di perairan laut Kelantan.

Rombongan ini akan disertai oleh lebih kurang 60 orang peserta dikalangan EXCO, Ahli Parlimen, pihak media dan juga blogger. kami difahamkan bahawa pihak penganjur (Kerajaan Negeri Kelantan) juga akan membawa Juru-Ukur Khas yang akan menentukan kedudukan sebenar Pelantar Minyak/Gas tersebut.

Semoga perjalanan yang akan kami tempuhi dirahmati dan dilindungi oleh-Nya. selamat pergi dan selamat kembali.

Segala laporan perjalanan, gambar-gambar, rakaman video aktiviti sepanjang expidisi tersebut akan dilaporkan di website ini sebaik sahaja kami pulang.

Terima kasih dan harap maklum.

Pemimpin UMNO Tolak Jemputan Tinjau Pelantar Minyak

Usaha kerajaan Kelantan untuk memastikan kedudukan sebenar pelantar minyak sama ada berada di perairan negeri ini atau sebaliknya tidak mendapat kerjasama pemimpin Umno, demikian lapor harakahdaily.

Pengerusi Perhubungan Umno Negeri, Dato' Mustapa Mohamed dan ketua pembangkang di Dun Kelantan, Dato' Mohd Alwi Che Ahmad tidak memberi sebarang jawapan di atas pelawaan menyertai rombongan kerajaan negeri bagi meninjau lokasi pelantar.

Selain itu Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin juga gagal memberi sebarang jawapan terhadap surat jemputan kerajaan negeri yang dihantar sebelum ini.

Sedangkan menjelang pilihan raya kecil Dun Manek Urai 14 Julai lalu, Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menganggap Kelantan tidak layak mendapat royalti 5 peratus.

Alasannya kerana kedudukan pelantar di kawasan bertindih antara tiga negara iaitu Thailand, Vietnam dan Malaysia.

Rombongan kerajaan negeri seramai 50 orang yang diketuai Speaker Dun Kelantan, Ustaz Nasuruddin Daud akan meninjau kedudukan pelantar terbabit bersama anggota Exco, Dato' Husam Musa esok.

Turut sama pada tinjauan itu beberapa Adun, anggota Parlimen Pakatan Rakyat, pegawai kanan kerajaan negeri, profesor dari universiti tempatan, juru ukur perunding, petugas media dan blogger.

Pegawai Khas anggota Exco, Dr Rosli Alaani Abdul Kadir berkata, rombongan tersebut akan berkumpul di jeti Pengkalan Kubor sebelum bertolak kira-kira jam 8 pagi.

"Rombongan kerajaan negeri itu turut mendapat kerjasama Agensi Penguatkuasa Maritim yang berpangkalan di Tok Bali," katanya di sini.

Difahamkan pelantar yang akan dilawati rombongan berkenaan dikenali sebagai Cakerawala.

Menurutnya, misi tersebut diharap akan menambahkan maklumat kepada rakyat negeri ini mengenai tuntutan royalti minyak sebanyak 5 peratus kepada Petronas.

Sebelum ini kerajaan negeri menuntut royalti sebanyak RM1 bilion memandangkan pelantar carigali minyak dan gas di PM301 didakwa berada dalam kawasan perairan Kelantan.

Pengeluaran minyak mentah dan gas di kawasan itu bermula sejak 2004.

Soal "Siat-Siat" Oleh BABI..!

Rakaman menunjukkan bagaimana sessi soal "siat-siat" dijalankan oleh individu yang mengaku sebagai polis.
Mereka yang terlibat memang BABI..!
*Sape-sape tolong sahkan... betul ke video ni libatkan PDRM..?

Perhimpunan Bubar DUN Perak: Bagan Serai

7.39 am - FRU datang dgn 7 trak berhenti dihadapan tapak perhimpunan bersiap siaga berhadapan kemungkinan (2 hari kerahan tenaga).

8.20 am - Komunis moden tu berangkat meninggalkan lokasi perhimpunan, dipercayai ke IPD Kerian untuk mengangkang..! haha.!

- Sebanyak 7 sekatan oleh polis bermula di Parit Buntar hingga Taiping. kawasan Bagan Serai tok sah cakap la... jln kpg suma roadblock.!

- Orang ramai termasuk para peniaga serta unit amal masuk ke kawasan perhimpunan.

- Ketibaan pimpinan tempatan dan luar.

- Para peserta telah memenuhi perkarangan markas dengan baju hitam & lilitan Bubar dun. meriah.!

- Sekali lagi 4 anggota polis terdiri dari Timbalan Ketua Polis Kerian & konco2nya masuk ke perkarangan markas di celahan ribuan pemuda hitam dengan menimbulkan provokasi. perbincangan antara ketua keselamatan PAS Bagan Serai - Polis bersetujuan untuk tidak memasang speaker menghala ke jalanraya... dangdut@karaoke open kat kedai makan boleh lak melalak sampai 4pagi.!

- Ketibaan tetamu jemputan & kehormat dimulai dengan Ustaz.Nasaruddin Tantawi (Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat), Ustaz Idris Ahmad, DS ir Nizar & isteri, Shamsul Iskandar Akin (Ketua AMK), Hj Asmuni Awi, YB Ramli Tusin, YB Mohsin Fadli, YB Drs Khalil Idham Lim, YB Yunus Jamhari serta EXCO2 Dewan Pemuda PAS Negeri & Pusat.

- Laungan Bubar DUN bergema di Bagan Serai apabila DS Ir Nizar memberi ucapan.

- Sekali lagi semangat terpacak semasa Ustaz Idris Ahmad laungkan slogan tu selama 3minit.

- Kehadiran luar jangkaan (pecah panggung kalau filem, kutipan derma jihad pun box ofis)...

- Jamuan makan tengahari & solat zohor di masjid bersebelahan.

- Sambungan program dengan amanat dari Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat dan ikrar pemuda.

- Acara makan buah buahan dari seluruh kawasan Perak seperti rambutan, langsat, durian dan nangka madu... tak habis boleh tapau...

- Bersurai (4.20ptg) waktu tempatan.

Laporan Khas - Pengliporlari

UMNO Sendiri Lahir Dari Demonstrasi/Perhimpunan Haram

Berkokok semua pimpinan UMNO seluruh pelusuk negara bahawa demonstrasi menentang ISA yang diadakan semalam adalah bertentangan dengan kepentingan awam dan merugikan negara.

Tapi tahukah mereka sekiranya tiada demonstrasi, Malaysia mungkin tidak merdeka dan UMNO mungkin tidak lahir? Nampaknya, UMNO masih tidak habis-habis dengan sikap "Mengata Dulang Paku Serpih" mereka.

UMNO Sendiri Lahir Dari Perhimpunan Haram

Perhimpunan2 menentang Malayan Union adalah menjadi penyebab kepada lahirnya UMNO.

Sejarah telah merakamkan bahawa setelah orang Melayu keluar beramai-ramai dan berdemonstrasi menentang Malayan Union, mereka telah berkumpul dan menubuhkan UMNO. Sekiranya orang Melayu pada masa itu menunggu permit polis dari Kerajaan British, nescaya Malayan Union tidak dapat dihalang dan UMNO tidak akan wujud.

Malaya akan tetap dibawah British. Jadi demo dan himpunan rakyat untuk menyatakan ketidak puasan hati adalah budaya kita sejak dulu, budaya UMNO, budaya PAS, budaya NGO dan sebahagiaan mereka yang berprinsip dan bangun mewakili rakyaat majoriti.

Mengapa UMNO dengan tiada segan dan silu kerap kali mengungkapkan perkataan Perhimpunan Haram bagi melabel tindakan rakyat Malaysia berhimpun dan menyatakan sikap mereka? Adakah UMNO “mengata dulang paku serpih”?

Sedangkan sudah berapa kali UMNO, MCA dll NGO berdemo atas isu antarabangsa serta tempatan malah dalam filem Hati Malaya yang saya tonton video klip promosinya, dipaparkan sejarah rakyat yang celik dan berani bangun menentang kezaliman penjajah. Yang tidak mahu berdemo selain kerana keuzuran adalah mereka dari golongan pengampu, penakut dan dayus.

Malah di Kelantan himpunan anjuran UMNO didalangi Annuar Musa dalam percubaan UMNO untuk menabal sultan lain selain dari Sultan Kelantan yang ada sekarang. Mengapa UMNO boleh melakukannya sedang orang lain tidak? Jangan buat2 lupa. Himpunan rakyat mencerminkan masyarakat madani.

Kini dua hero rakyat lahir dari kegelapan UMNO/BN. Hero dari Parlimen Cameron Highland YB S.K.Devamany dan YB dari Penang. Mereka sekurang2nya meminta pimpinan UMNO/BN melihat dan mengkaji mesej yang dihantar oleh para pen ‘demo’ dan rakyat yang berhimpun, bukat mengugut.

Peristiwa 1946 dibahasa di DUN Kelantan

Hujjah tentang demo dan himpunan menentang British di atas ini juga digunapakai oleh YB Nasaruddin Daud dalam Perbahasan Titah Sultan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kelatan sebelum ini. Ia telah menyebabkan wakil-wakil rakyat UMNO seperti terkejut (sebab menafikan sejarah). Itulah sikap hipokrit dan tidak cerdiknya mereka.

Berbagai-bagai alasan tidak cerdik telah cuba digunakan oleh wakil-wakil rakyat UMNO bagi membenarkan sikap “double standard” mereka. Tidak hairanlah juga antara mereka ada seorang YB yang masih tidak cukup umur dan cukup akal. Masih duduk dalaam khayalan zaman kanak2 dimana kaki dan tangan jadi senjata bila kalah berhujah. Kesian, YB itu patut masuk PASTI untuk mula balik belajar akhlak dan kemahiran bertolak ansur.

Hujjah yang mengatakan Perhimpunan 1946 bukan perhimpunan haram kerana waktu itu tiada undang undang adalah dangkal dan buta sejarah. Mana ada negara yang tiada undang2 meskipun dijajah. Jika British menjajah, undang2 yang digunapakai adalah undang-undang British, jika pada zaman Jepun, undang2nya undang2 Jepun.

Jepun lagi keras, kejam dan tidak bertolak ansur, tapi datok nenek kita dulu bangun berdemo dan berhimpun ramai2 untuk nyatakan perasaan. Kerana apa? Kerana penjajah atau pemerintah yang ada tidak mendengar dan menafikan keluhan dan ketidak puasan hati rakyat.

Hujjah yang menyatakan Demonstrasi sekarang ini tidak dibenarkan kerana ianya membawa kepada keganasan juga tidak berpijak dibumi nyata. Kalau sejarah 13 Mei yang dijadikan sandaran, ramai orang sudah tahu fakta sejarah bahawa yang menyebabkan peristiwa 13 Mei adalah kerana provokasi melampau dari penyokong2 UMNO dan faktor ketidak adilan sosial dan ekonomi padaa masa tersebut.

Selepas itu ’Bloody Sunday” yang terkenal, mereka yang cedera parah adalah para demonstran kerana campur tangan dan provokasi polis. Bayangkan rakan2 antara bangsa saya rasa sangat kelakar bila ada demonstran yaang dikasari kerana demonstrasi membantah kenaikan harga barang. Tak logik betul polis Malaysia ni.

Peristiwa Batu Burok pula bukan program demo tetapi ceramah di laman rumah individu yg tak perlu permit. Berpuluh kali dah ceramah diadakan disitu tanpa sebarang insiden. Jelas kepada kita bahawa demo dan perhimpunan menjadi ganas hanya apabila berlaku campur tangan serta tindakan biadap pihak polis terhadap ahli berkumpulan. Apabila tiada campur tangan pihak polis, semua perhimpunan tersebut menjadi aman.

Hujjah seterusnya,Perhimpunan tersebut menjadi haram kerana tiada permit (yakni bertentangan dengan undang-undang negara). Ia tiada permit kerana UMNO/BN tidak mahu memberi permit tanpa alasan yang kukuh. Hanya kerana perhimpunan-perhimpunan ini merugikan UMNO dari segi politik sahaja dan ia juga mendedahkan kebobrokan, kepincangan dan kemungkaran UMNO dan BN kepada rakyat.

PM Malaysia pun sama, dia hanya mahu dengar yang muluk2 sahaja. Tutup mata, tutup telinga. Yang dia dengar cakap menantu, anak dan menteri penyangak macam Nazri tu. Cuba sekali bagi permit, misalnya untuk himpunan bersih di negeri2, kami akan buktikan kemahiran kami mengawal ahli dan penyokong2 kami dengan syaarat tiada provokasi SB yaang terancang.

Salah seorang pimpinan UMNO mengatakan bahawa perhimpunan Bersih itu adalah anjuran parti politik dan bukannya anjuran rakyat Malaysia. Adakah ahli dan penyokong parti pembangkang ini bukan rakyat Malaysia? Ada pula yang cabul mulut menyatakan tiada siapa yang akan keluar ramai2, ada yang kata 2-3 puluh ribu pendemonstran tidaak mewakili rakyat.

Cuba baca tulisan Zainul Arifin (NST 28 Nov muka 13). Jika berpuluh ribu boleh digerakkan untuk turun kejalan raya, apalagi beratus ribu, boleh dikatakan dengan yakin bahawa jumlah ini sebenarnya mewakili beberapa kali lipat. "The silent majority” yang sering disebut2 sebenarnya duduk kem mana? Keputusan pilihanraya membuktikan sokongan kepada BN? Itulah yang Bersih pertikaikan.

Harus diingat bahawa permit diberikan oleh Polis manakala Polis diletakkan di bawah Kementerian Dalam Negeri yang dikawal oleh UMNO/BN. Sekiranya pihak polis menolak permit mana-mana pihak bererti ianya adalah penolakan dari UMNO/BN.

Polis Adalah Alat Barisan Nasional Untuk Terus Berkuasa


Pihak Polis di Malaysia tidak lebih dari biro di dalam UMNO, bertanggung-jawab mengekalkan kuasa Barisan Nasional di Malaysia. Mereka hanya mengikut arahan UMNO dan bertindak dengan begitu rakus menggagalkan sesiapa sahaja yang dikhuatiri merugikan Barisan Nasional.

Ini dibuktikan dalam soal siasat terhadap tahanan2 ISA. Yang ditanyakan soalan2 politik dan pimpinan politik parti2 selain BN, soalan2 tentang keselamatan negara langsung tidak popular.
Pihak Polis lebih sanggup menjalankan sekatan-sekatan jalanraya di dalam usaha menggagalkan perhimpunan rakyat berhari2 dari berusaha mencegah jenayah.

Tidak pernah lagi kita dengar polis menyuraikan himpunan Mat Rempit yang merempit di kala rakyat Malaysia hidup dalam ketakutan angkara penjenayah serta perogol. Sampai sekarang pembunuh kejam Nurin belum ditangkap. Devamany budak India 9 tahun pula jadi mangsa. Mengapa tak kerah seluruh kekuatan polis untuk menangani jenayah yang makin menggerunkan?

Polis sanggup menumpukan tenaga dan usaha mereka ke arah menjayakan agenda politik Barisan Nasional, tapi tidak bersungguh untuk jaga keselamatan rakyat. Jelas kepada kita bahawa Polis Diraja Malaysia sudah hilang komitment mereka kepada rakyat Malaysia. Biarlah perogol adik Nurin terus menerus memangsa kanak-kanak, tidak apa asalkan tugas mereka menjaga kepentingan Barisan Nasional dan UMNO tidak terhalang.

Penutup

Kasihan rakyat Malaysia seolah-olah tiada tempat lagi untuk berteduh dan berlindung. Kerajaan dan pihak berkuasa hanya mahu melindungi kepentingan dan kekayaan beberapa kerat kroni dan UMNO Putra dan rakyat terpaksa bersusah payah dan menderita. Apabila rakyat bersuara tidak puas hati, Polis digunakan untuk bertindak kasar dan zalim kepada rakyat. Media pun sama, sanggup jadi pelacur murah yang melacurkan habis etika kewartawanan mereka.

40% pegawai atasan boleh didakwa keranaa hidup mewah melebihi pendapatan, perlantikan hakim yang diatur melalui panggilan talipon, pesalah rasuah yang masih bergelar YB dalaam DUN dan Parlimen, Jenayah yang masuk dalam rumah dan kejiranan kita, harga barang dan sara hidup yang berlipat kali ganda naik, bangunan yang bocor dan runtuh. Rumah, masjid, surau, kuil rakyat yang diroboh pihak penguasa atas nama pembangunan.

Saya tidak tahu bagaimanakah nasib anak-cucu serta keturunan saya selepas ini jika UMNO/BN terus menipu, memerintah dan menghancurkan Msia. Sekarang rakyat kena cepat bertindak dan lakukan apa yang betul bukan ikut nafsu yang hanya pentingkan keselesaan diri dan keluarga masing2 sahaja. Ramai yang perlukan pembelaan anda.