"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, September 09, 2008

UMNO Amuk...!!!

Ahmad Ismail juga asal pendatang dan menumpang hidup di sini

Pada mulanya saya agak keberatan nak ulas kekecohan yang berpunca ekoran daripada kenyataan ketua UMNO bahagian Bukit Bendera, Pulau Pinang bernama Ahmad bin Ismail. Sama ada benar atau tidak apa yang didakwa dikatakan olehnya mengenai rakyat Malaysia keturunan Cina bukan persoalannya kerana isu tersebut sudahpun merebak dan mengapi-apikan keadaan.

Jika tidak ditangani dengan cermat, teliti dan bijak, isu itu boleh ditangguk dalam air yang keruh oleh anasir-anasir yang ingin melihat negara ini hancur serta mengundang campur tangan kuasa asing.

Dalam zaman dunia tanpa sempadan dan liputan meluas dan segera oleh media elektronik antarabangsa, apa yang berlaku di sesebuah negara itu tidak dapat disembunyi atau dinafikan.

Isu pokok yang dibangkitkan oleh Ahmad Ismail membabitkan persoalan “menumpang” iaitu rakyat Malaysia keturunan Cina adalah penumpang di negara ini. Beliau menjelaskan bahawa ia merujuk kepada zaman pra-Merdeka. Bagaimanapun, sensitiviti rakyat Malaysia keturunan Cina telah terguris.

Saya tidak mengenali secara peribadi Ahmad Ismail, tetapi kenal agak rapat dengan Allahyarham abangnya, Abdul Rahim Ismail, pemilik Syarikat Pembinaan Rahim yang pada satu ketika dahulu agak terkenal sebagai sebuah firma pembinaan Bumiputera yang unggul di Pulau Pinang. Saya tidak tahu apa dah jadi dengan syarikat itu selepas Abdul Rahim meninggal dunia.

Secara peribadi, saya tidak setuju dengan apa yang didakwa dikata oleh Ahmad Ismail atas beberapa sebab.

Bagi saya, hampir 90 peratus rakyat Malaysia, khususnya di Semenanjung, adalah pendatang dan kita semua sebenarnya menumpang hidup di bumi Allah. Kita bukan pemilik kekal tetapi hanya menumpang.

Sebagai contoh, saya sendiri adalah keturunan pendatang yang menumpang hidup di bumi bertuah ini. Datuk nenek di sebelah bapa saya berhijrah dari Makkah dan dari Brunei ke sini manakala di sebelah ibu pula dari Hadhramut, Yaman. Kami adalah pendatang dan penumpang sama seperti hampir semua penduduk negara ini khususnya di Pulau Pinang.

Bagi Ahmad Ismail, dia juga datang dari keluarga pendatang dan menumpang hidup di negara ini. Ahmad Ismail tidak boleh menafikan hakikat bahawa datuk neneknya adalah pendatang dari India untuk menerokai penghidupan yang lebih baik dan selesa di bumi bertuah ini.

Perdana Menteri Abdullah bin Ahmad juga tergolong dalam kategori yang sama. Datuknya di sebelah ibu adalah pendatang dari wilayah Guandong, China. Pendek kata, datuk Pak Lah iaitu bapa Allahyarhamah Kailan bernama Hassan Salleh atau Hah Su Chiang adalah seorang pendatang. Beliau berhijrah ke Tanah Melayu dari wilayah Guandong (Kwantung) pada pertengahan abad ke-19 dan menetap di Bayan Lepas sebagai pekebun getah, pesawah padi dan kemudian saudagar intan berlian.

Najib Tun Razak, Timbalan PM juga berasal daripada keluarga pendatang iaitu dari Sulawesi, Indonesia atau lebih senang disebut orang Bugis manakala sepupunya Hishamudin Hussein tidak terlepas daripada darah keturunan Turki.

Datuk nenek mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad juga pendatang dari Kerala, India manakala ibu Almarhum Tunku Abul Rahman berasal dari negeri Siam (Thailand).

Kesultanan Melayu Melaka pun dibuka oleh orang pendatang dari Sumatra bernama Parameswara, seorang anak raja atau bangsawan beragama Hindu.

Dalam sejarah kesultanan Melayu, kita dapati ada yang ditubuh oleh pendatang dari Bugis dan ada pula dari Hadhramut selain dari Minangkabau.

Hampir semua orang Melayu di sini berasal dari luar Tanah Melayu tetapi diiktiraf sebagai “bangsa Melayu” oleh Perlembagaan Persekutuan. Kita adalah “Melayu mengikut takrifan Perlembagaan” iaitu beragama Islam, mengamalkan adat resam Melayu dan bertutur dalam bahasa Melayu. Malangnya, bahasa Melayu nampaknya dimatikan oleh orang Melayu (UMNO) sendiri apabila dinamakan sebagai bahasa Malaysia.

Oleh itu, orang Arab seperti Syed Hamid Albar dan saya, orang Aceh seperti Sanusi Junid, orang India seperti Kader Sheikh Fadzir dan Nor Mohamed Yakcop, orang Bugis seperti Najib, orang Minang seperti Rais Yatim, orang Jawa seperti Mohamad Rahmat dan yang lain seperti dari Madura, Pulau Boyan, Siam, Burma, Yunnan (China) dan selatan Filipina dengan mudah boleh diiktirf sebagai “Melayu”.

Mereka diterima sebagai orang Melayu tidak kira sama ada mereka bertutur bahasa Melayu atau tidak di rumah umpamanya si Arab berbahasa Arab, si Jawa berbahasa Jawa dan si Minang berbahasa Minang atupun si Mamak berbahasa Tamil.

Bahasa-bahasa yang disebut itu bukan bahasa Melayu dan jika dilihat dari sudut Perlembagaan Persekutuan, tidak boleh diterima atau diiktiraf sebagai bangsa Melayu. Walau bagaimanapun, atas kepentingan dan faktor politik, semuanya diterima sebagai Melayu dan Bumiputera.

Oleh itu, adalah tidak adil untuk menuding jari kepada orang Cina yang juga kaum pendatang sama seperti orang Arab, India, Aceh, Minang, Batak, Mandailing, Jawa, Madura mahupun Bugis, sebagai menumpang di negeri ini. Kita tidak boleh menafikan bahawa sebilangan besar datuk nenek orang Cina telah berhijrah ke negeri ini semasa Kesultanan Melayu Melaka, bahkan kesultanan-kesultanan terdahulu di Kedah mahupun Terengganu dan Kelantan serta semasa Francis Light berjaya menipu Sultan Kedah untuk menduduki Pulau Pinang pada 1786.

Kita adalah kaum pendatang yang menumpang hidup di negeri ini. Golongan yang boleh diiktiraf sebagai orang asal atau anak bumi tulen adalah mereka yang kita kenali sebagai Negrito, Jakun, Semang, Jahut, Orang Laut, Orang Darat, Senoi dan suku kaum masyarakat Asli lain yang masih menjadi penghuni belantara.

Kita tidak harus lupa akan sumbangan dan pengorbanan semua kaum dan suku kaum untuk membangunkan Malaysia sama ada dari sudut ekonomi, kemasyarakatan, keselamatan dan yang paling penting kesepakatan dan perpaduan. Semua orang yang kena dan seharusnya membayar cukai, berbuat demikian tanpa mengira kaum atau asal keturunan, sama ada pendatang atau penumpang.

Kita semua adalah rakyat Malaysia.

-Kuda Ranggi

Website Tourism RM36 Juta???

Tourism's RM36 million website! I wonder what Azalina, our Tourism Minister, thinks about the the Backbenchers' act of promoting outbound tourism (and to Taiwan, for that matter!).

And I wonder, too, what she thinks about the RM36 million that will be spent on a website proposed by her Ministry that is said to be capable of boosting Malaysian tourism over the next three years. That's RM1 million a month just to maintain a website. How expensive is that? Extortionate, I'd say.

But for the sake of fairplay and transparency, let's have the details of the website, shall we? It's the proposal that was passed by a sleepy Cabinet just before the start of Ramadan, I believe.

p.s. Curi-Curi Malaysia is not to be confused with Cuti-Cuti Malaysia.

-rocky's bru

BN Serah Pada Parti Bacul Tindakan Keatas Ahmad

Gambar: Abdullah Ahmad Badawi mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN di Pwtc hari ini. Turut hadir adalah ketua parti-parti komponen BN yang lain, antaranya adalah Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting, pemangku Presiden Gerakan, Tan Sri dr. Koh Tsu Koon.

(Mutakhir)
KUALA LUMPUR:
Majlis Tertinggi (MT) Umno akan memutuskan tindakan terhadap Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail dalam satu mesyuarat khas esok.

Pemimpin-pemimpin komponen Barisan Nasional (BN) memutuskan mereka tidak boleh terima kenyataan Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail mengenai kaum Cina negara ini.

Sehubungan itu, BN menyerahkan kepada Umno untuk mengambil tindakan terhadap Ahmad.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga Presiden Umno berkata, keputusan itu dibuat selepas semua parti komponen Barisan Nasional (BN) bersetuju agar isu itu diselesaikan oleh Umno.

"Mereka inginkan supaya satu tindakan segera dan tegas diambil tetapi memahami bahawa ini melibatkan ahli Umno dan prosedur parti (yang) perlukan perkara ini dibawa ke Majlis Tertinggi (Umno).

"Maka dengan itu pemimpin-pemimpin parti komponen BN telah pun mengakui tentang prosedur ini dan mengesa supaya tindakan ini diambil oleh MT Umno secepat mungkin," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN selama dua jam di Menara Dato Onn di sini hari ini.

Ahmad telah mencetuskan polemik apabila didakwa mengeluarkan kenyataan pada satu ceramah di Permatang Pauh pada 23 Ogos lepas bahawa masyarakat Cina ialah pendatang di negara ini, dan adalah mustahil untuk mereka mendapat hak yang sama dengan kaum Bumiputera.

Kenyataan itu telah menimbulkan kemarahan pemimpin Gerakan dan MCA yang menuntut Ahmad meminta maaf secara terbuka tetapi Ahmad enggan berbuat demikian.

Abdullah yang juga Pengerusi BN, berkata Umno akan memastikan tindakan tegas dikenakan terhadap Ahmad.

"Semasa bermesyuarat tadi sikap yang ditunjukkan oleh semua yang bercakap menunjukkan sikap hormat menghormati dalam suasana musyawarah BN tetapi memang jelas perasaan yang dilahirkan adalah tegas dan amat kecewa, serta perasaan marah terhadap apa yang berlaku.

"Boleh dikatakan semua telah melahirkan perasaan mereka, yang mereka tidak dapat terima sama sekali kenyataan Datuk Ahmad Ismail kerana apa yang telah dicakapkan itu telah menimbulkan kemarahan dan kegelisahan rakyat yang tidak terhad kepada rakyat bukan Bumiputera tetapi juga Bumiputera, orang Melayu, bukan sahaja di Semenanjung tetapi juga di Sabah dan Sarawak."

Abdullah berkata pemimpin Umno yang hadir pada mesyuarat itu juga menegaskan kepada semua parti komponen BN bahawa kenyataan Ahmad itu bukan pendirian Umno tetapi pendirian Ahmad.

Antara pemimpin Umno yang hadir ialah Timbalan Presidennya Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Timbalan Perdana Menteri, keduadua Naib Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Ketua Wanita Umno dan BN Tan Sri Rafidah Aziz.

ABDULLAH Ahmad Badawi bersalaman dengan Koh Tsu Koon selepas mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional, Kuala Lumpur sebentar tadu. - foto The Star oleh AZHAR MAHFOF

MB Negeri Sembilan bubar DUN jika terdesak

SEREMBAN: Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata beliau tidak fikir Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) di Negeri Sembilan akan melompat ke pembangkang.

"Saya tidak fikir mereka mudah dibeli oleh pembangkang semata untuk menubuhkan kerajaan baru dalam tempoh terdekat. Malah mereka tidak akan termakan hasutan pembangkang bagi merealisasikan agenda pembangkang walaupun dibayar begitu tinggi," katanya.

Beliau menjawab pertanyaan pemberita selepas menyampaikan dividen kepada peserta Rancangan Tanam Baru Berkelompok (RTBB) dan Tanam Semula Komersil (TSK) Risda Negeri Sembilan bagi tahun 2007 di sini, hari ini.

"Tapi jika keadaan terpaksa, saya akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan bersedia untuk menghadapi pilihan raya baru.

"Saya rasa yakin BN boleh memenangi lebih banyak kerusi berbanding kini BN memenangi 21 kerusi DUN manakala pembangkang terdiri daripada DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas 15 kerusi.

"Saya berkeyakinan kita boleh dapat balik kerusi yang kita kalah kerana ramai orang telah menyesal memilih pembangkang pada pilihan raya umum ke12 Mac lepas," katanya.

Mohamad turut menolak kemungkinan anggota Parlimen BN di negeri ini menyertai pembangkang dalam masa terdekat. Pada pilihan raya itu, BN memenangi lima kerusi Parlimen manakala pembangkang tiga.

Pada majlis itu, seramai 1,702 orang peserta RTBB menerima dividen berjumlah RM4.6 juta manakala 2,162 orang peserta TSK menerima dividen berjumlah RM4.1 juta. Purata setiap peserta menerima RM2,954.57.

Pada majlis yang sama, Risda turut memberi zakat kepada 50 orang fakir miskin yang telah ditentukan oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan.

Pembayaran zakat sejumlah RM10,000 ini adalah sumbangan anakanak syarikat Risda iaitu pada kadar RM200 seorang.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan & Korporat) Risda Wan Mohamad Zuki Mohamad dan Pengarah Risda negeri Abdul Ghafar Datuk Borhanudin.

-mSTAR Online

Mahkamah Diberitahu Razak Berniat Hapuskan Altantuya Selama-Lamanya

SHAH ALAM 9 Sept (Bernama) -- Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa Abdul Razak Abdullah Baginda mempunyai niat untuk menghapuskan Altantuya Shaariibuu selama-lamanya setelah wanita Mongolia itu berkali-kali mengugut beliau.

Timbalan Pendakwa Raya Tun Abdul Majid Tun Hamzah berkata tindakan Abdul Razak yang meminta pertolongan Cif Inspektor Azilah, tertuduh pertama, telah menjelaskan dakwaan itu kerana Azilah tidak mempunyai kuasa sebagai polis bantuan seperti yang didakwa sebelum ini.

Katanya sebelum ini Abdul Razak mendakwa beliau meminta pertolongan Azilah untuk memastikan keselamatan keluarga dan rumahnya sedangkan Azilah adalah anggota Unit Tindakan Khas (UTK) yang tidak menyediakan 'police box' dan meronda di kawasan rumah seseorang.

Menyambung hujahnya, Tun Abdul Majid berkata Abdul Razak juga sepatutnya tidak perlu khuatir dengan keselamatan keluarganya kerana beliau sudah mengupah penyiasat persendirian P. Balasubramaniam, dan beliau sepatutnya membuat laporan polis mengenai ugutan Altantuya dan bukannya meminta pertolongan Azilah.

Katanya setelah kematian Altantuya, Balasubramiam dipanggil ke balai polis pada 1 Nov 2006 untuk pengecaman dan apabila dilepaskan Balasubramaniam bertanyakan perkara itu (kematian Altantuya) kepada Abdul Razak, bagaimanapun Abdul Razak berkata beliau tidak tahu dan akan bertanya kepada pegawai kanan polis.

"Abdul Razak tidak sepatutnya berkata begitu kerana dia menghubungi Azilah pada malam kejadian dan ia adalah pembohongan yang disengajakan dan dia perlu menjelaskannya," katanya.

Tun Abdul Majid turut mempersoalkan apakah benar Abdul Razak tidak bersungguh-sungguh untuk mengetahui apa yang berlaku kepada Altantuya sedangkan wanita itu diambil dari depan rumahnya dan apakah jenis penyelesaian yang diharapkan dari Azilah.

Kes pembunuhan berprofil tinggi ini melibatkan Azilah, 32, dan Kopral Sirul Azhar Umar, 36, kedua-duanya anggota Unit Tindakan Khas, yang dituduh membunuh Altantuya di Mukim Bukit Raja, Selangor, antara pukul 10 malam 19 Okt dan 1 pagi hari berikutnya.

Abdul Razak, 47, seorang penganalisis politik pula dituduh bersubahat dengan mereka.

Pihak pendakwaan hari ini menamatkan hujahan balas mereka diakhir kes pendakwaan setelah berhujah selama lapan hari dan Tun Abdul Majid memohon mahkamah memanggil kesemua tertuduh membela diri berdasarkan bukti-bukti yang dikemukakan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Zaki Md Yasin disambung esok.

Scientists Ready For Big Bang II

Scientists are preparing to view the beginnings of the universe and study some of the most complicated questions of physics with the powering up of the largest particle accelerator ever built.

The Large Hadron Collider (LHC) is 12 stories high and cost £5b. It is buried more than 300ft under the Alpine foothills in a 17mile tunnel along the Swiss-French border.

When the giant machine gets going, the LHC will blast protons - one of the building blocks of atoms - at a velocity just shy of the speed of light, generating temperatures of more than a trillion degrees centigrade.

Each proton beam will pack as much energy as a Eurostar train travelling at 150 kilometres per hour.

In layman's terms, the LHC will take protons and smash them together at high speeds.

The resulting collisions will hopefully replicate conditions found in the moments following the Big Bang - or the beginning of the universe - and scientists will study the fallout.

And why would they want to do this, you may ask?

The Large Hadron Collider is the biggest scientific project since the Apollo astronauts went to the moon, and that's no exaggeration.

Particle physicist Dr Brian Cox, from the University of Manchester

Scientists want to explore answers to such questions as: Why does the universe look the way it does? Does another dimension, or dimensions, exist? How do particles acquire mass and therefore, gravity?Particle physicist Dr Brian Cox, from the University of Manchester - who in the 1990s played the keyboard in the chart-topping band D:Ream - will be one of the scientists eagerly studying the results."The Large Hadron Collider is the biggest scientific project since the Apollo astronauts went to the moon, and that's no exaggeration," he said."It is the most complex machine ever built, and it's going to take us to a place we've never been before."The whole thing is incredibly exciting and incredibly difficult."But turning the LHC on is no small feat.Atoms are made up of a nucleus, or centre, made up of protons and neutrons. Hovering around the nucleus in an orbit-like relationship are electrons.So in the first steps, atoms of hydrogen will be ripped apart and its protons feed into a series of smaller accelerators to build up their speed.The move from the final accelerator to the LHC has to be perfectly timed to ensure stability. Once completed, a second beam running in the opposite direction will be introduced and the energy level boosted.The first particle collisions are expected to take place within a few weeks.TP - Untuk bacaan bahasa Malaysia, boleh klik [sini] dan [sini].

Senarai Nama Krew Salah Dan Tidak Dikeluarkan Oleh MISC

KUALA LUMPUR, 9 Sept (Bernama) -- Senarai nama krew MT Bunga Melati 2 dan MT Bunga Melati 5 yang disiarkan dalam akhbar New Straits Times semalam adalah salah dan tidak dikeluarkan oleh MISC Berhad, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Shamsul Azhar Abbas.

Penyiaran senarai nama krew itu telah menyebabkan tekanan kepada keluarga anggota krew, katanya.

"Anggota keluarga terbabit telah menyatakan kegusaran mereka mengenai laporan spekulasi dan negatif oleh media," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Beliau berkata rundingan sedang dijalankan dengan perampas kedua-dua kapal itu dan mereka sedang cuba melakukan yang terbaik untuk memastikan semua krew dapat pulang dengan selamat dan secepat mungkin.

Bagaimanapun, MISC tidak dapat memberikan sebarang maklumat terperinci kerana ia mungkin membahayakan krew berkenaan, katanya.

Kapal milik MISC, MT Bunga Melati Dua dengan 39 anggota krew -- 29 warga Malaysia dan selebihnya warga Filipina -- dirampas oleh lanun di Teluk Aden di perairan Somalia dan Yemen pada 19 Ogos. Seorang daripada warga Filipina terbunuh akibat terkena peluru yang tersasar.

Sepuluh hari kemudian, sebuah lagi kapal MISC, MT Bunga Melati 5, dengan krew terdiri 36 warga Malaysia dan lima warga Filipina, dirampas di perairan yang sama semasa dalam perjalanan dari Yanbu, Arabi Saudi ke Singapura.

Memberikan jaminan yang semua krew di dua buah kapal itu selamat dan berada dalam keadaan yang baik dengan bekalan makanan yang mencukupi, Shamsul Azhar berkata MISC sedang bekerjasama dengan gabungan angkatan tentera laut untuk memastikan keselamatan semua kapal di kawasan Teluk Aden.

Beliau juga berkata kapal Bunga Seroja Satu tidak diserang seperti disahkan oleh tentera laut, tidak seperti laporan akhbar The Star semalam.

"Kami sekali lagi merayu kepada media supaya lebih sensitif untuk tidak membahayakan nyawa krew kami dengan membuat laporan yang spekulasi, sensasi atau tidak tepat mengenai kejadian ini," katanya.

SAH..! Pak Lah Tak De Telur..!

PUTRAJAYA, 9 Sept (Bernama) -- Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera di Pulau Pinang Datuk Ahmad Ismail dipanggil menemui Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini berhubung kenyataan beliau bahawa orang Cina adalah pendatang dan tidak layak menuntut hak sama.

Sambil mempertahankan kenyataannya itu, Ahmad berkata bahawa ucapannya mengenai perkara itu telah dimanipulasi oleh Gerakan.

"Saya tetap dengan kenyataan saya dan tidak akan meminta maaf," katanya kepada pemberita selepas pertemuan dengan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri itu.

Ahmad juga berkata cadangan beliau supaya Gerakan keluar daripada Barisan Nasional adalah sekadar pendapat peribadinya.

Ketika ditanya sama ada Perdana Menteri akan mengenakan tindakan terhadapnya, beliau berkata Abdullah tidak menyatakan sebarang bentuk tindakan.

"Mungkin Perdana Menteri akan membincangkannya dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN petang ini," kata Ahmad sambil menegaskan beliau sedia berdepan dengan sebarang tindakan.

TP - Hm... Bagus... Esok bolehbuat provokasi lagi... Pak Lah tak buat apa-apa pun... Pak Lah tak dak telur.

Rejeki Tok Dukun

Sabtu petang, satu Toyota Estima Aeras berhenti kat laman rumah aku. “YB mana pulak datang ni?” aku bercakap dalam hati. Fuziah Salleh ke? Nurul Izzah ke? Tapi yang ni plet Penang.

“Assalamualaikum! Ni rumah Tuan Hj. Mat Saman Kati ka?”

“Woit!! Hj. Mat Saman dah lama meninggal, la ni baru hang nak cari?” dalam hati aku la.. “Encik nak cari sapa?” aku tanya.

“Assalamualaikum Tuan Haji. Laaaaa… sampai jugak hajat saya nak jumpa Tuan Haji.” bukan main seronok nampak orang tu.

“Waalaikumsalam.. tapi saya bukan Hj. Mat Saman Kati. Haji Mat Saman dah lama meninggal dunia.” aku jawab.

“Daaak aaiiih!!! saya cam sungguh. Tengok janggut pun saya dah kenai. Gambaq pun saya bawak mai.” kata orang tu.. dan dia bawak keluaq gambaq dari dompet dia.Memang betui gambaq aku! “Sapa yang bagi tau saya ni Haji? ” aku tanya.“Sapa bagi tau pun tak pa la. Janji orang yang saya nak jumpa….dah jumpa.” seronok sungguh dia.Aku pun jemput dia masuk kerumah. “Mai..mai…mai… kita dah jumpa dah” kata dia sambil memanggil semua yang ada dalam kereta. Tu dia!!! meneru semua turun dari kereta. Bini dia, anak dia tiga ekoq kecik-kecik. Kemudian turun sorang perempuan, nampak macam orang gaji Indon, turun bawak kerusi roda. Dibukanya kerusi roda, dan kemudian turun seorang perempuan tua, mengisut-ngisut. Terkial-kial perempuan Indon tu memimpin orang tua tu.” “Pelan-pelan, Bibik! Nanti jatuh” kata lelaki smart tu.Dalam hati aku, “Hang yang kuat…pi la tolong. ”Semua pun masuk kerumah. Aku masih tertanya-tanya, depa ni nak cari sapa? nak kata silap orang, memang betui gambaq yang dia bawak tu gambaq aku.“Saya panggil Bang Mat saja la…boleh ka?” dia mula bercakap. ” Nama saya Kadeer, dari Jelutong. Ni saya bawak mai mak saya.. dah lima bulan lebih kena stroke. Bawak pi Specialist Centre, puluh ribu habih…lagu tu jugak. Bawak pi Lam Wah Ee, habih lapan ribu…lagu tu jugak. Jadi ada orang bagi tau, Bang Mat boleh ubat orang kena stroke ni.”Aku ternganga. “Sapa punya kerja dok penaya aku ni?”“Saya pi jumpa bomoh kat Nibong Tebai, dia suruh saya cari Mat Saman Kati. Sebab Mat Saman Kati boleh cari akar susuh ayam dengan garam bukit.”Mak ooi!! Kat Nibong Tebai, aku kenai Zul sorang saja. Tak kan dia jadi bomoh kot?“Bomoh tu nama Zul ka?” aku tanya.“Dak..dak..dak… nama dia Pak Tam.”Naya aku. “Susuh ayam dengan garam bukit tu, memang la aku boleh cari…tapi kena masuk hutan la. La ni mana ada!” aku bagi tau.“Tolong la Bang Mat. Bomoh tu mau malam Jumaat minggu ni.” sampuk perempuan dia.Tak tolong….salah. Nak tolong……bala. Nak pi cari akaq susuh ayam dengan garam bukit ni, kurang-kurang enam jam naik gunung. La ni pulak musim hujan..”Tak pa lah. Kalau tak hujan, esok saya pi cari.” Aku mengalah. Dia punya hugun tangan aku.. “Tima kasih, bang Mat. Tima kasih, Bang Mat.”“La ni tak boleh tengok-tengok ka kat mak saya? Tangan dengan dengan kaki kiri dia tu lemah sikit. Susah nak bergerak.”“Aku nak tengok macam mana? Aku bukan tau!” aku jawab. “Macam ni la.. pagi esok aku pi masuk hutan, belah petang hang mai.”“Boleh….boleh….boleh. Kami beransoq dulu Bang Mat. Esok kami mai.” kata dia.Ahad pagi, aku kena buat keputusan. Kalau naik gunung, tak bawak ayaq, alamat aku tergolek la. Aku minta kat Tuhan…”tolong la….aku nak tolong orang lain. ” Tak kan Tuhan zalim kot?Aku pun bawak ayaq sebotol, nasi sejuk belen makan sahur satu tupperware.Dah dekat lima bulan aku tak masuk hutan. Rasa tenang bila berjalan dalam hutan sorang-sorang. Pak Mentua aku orang pekan, bila dia dengar aku masuk hutan sorang-sorang….dia tercengang. Tak takut rimau ka? Tak takut gajah ka? Tak takut ular ka?Aku lebih takut bawak kereta kat highway dari jalan dalam hutan. Aku lebih takut manusia dari gajah.Harimau cuma bunuh manusia seorang setahun, tapi manusia bunuh rimau 500 ekor setahun. Kalau jumpa rimau dalam hutan boleh dikira bertuah.Gajah bunuh manusia, mungkin seorang setahun, tapi manusia mati kat highway…beribu setahun. Kalau jumpa gajah dalam hutan, boleh tulis cerita dan jual kat CNN.Aku naik ikut Kg. Danglang, dekat pekan Kuak. Sapa yang tak tau pekan Kuak….dalam daerah Lenggong. Perjalanan menuju ke puncak Bukit Lanjut, menyusuri Sungai Danglang. Separuh perjalanan, boleh nampak Tasik Chenderoh.Kira-kira dua jam perjalanan, aku dengar orang bercakap. Tapi tak tau apa yang dicakapkan. Aku berjalan kearah suara tu… makin lama makin jelas kedengaran…tapi bukan cakap melayu. Tengok-tengok ada empat orang Siam mencari gaharu. Aku terkejut…depa terkejut. Aku terkejut tengok depa tengah memanggang lotong, depa terkejut sebab depa ingat aku orang Jabatan Hutan.Aku tak terkejut tengok orang Siam sebab memang depa ni cukup banyak dalam hutan kita. Pokok-pokok ubat depa sapu,gaharu depa sapu….kita pulak beli Panadol dari Siam, beli gaharu dari Siam. Yang orang kita nampak cuma balak.Pokok susuh ayam memang banyak kat Bukit Lanjut. Dalam banyak-banyak hutan yang aku masuk, cuma ada dua tempat yang aku tau ada pokok ni. Satu di Bukit Lanjut, satu lagi kat Gunung Bubu. Bunga dia warna ungu, akar dia warna kuning. Ambil sikit kulit akar susuh ayam, dalam setengah inci, campurkan dalam sup kaki ayam hutan. Warna sup jadi macam teh Lipton tanpa susu. Bagus untuk lemah lutut ataupun orang yang kena stroke.Kat Bukit Lanjut juga ada banyak Kacip Fatimah tapi adat orang asli mencari ubat, kalau tak perlu….biarkan. Aku ambil apa yang aku cari, bukan apa yang aku jumpa.Garam bukit aku dah tau tempatnya, cuma kena pi katuk saja.Dekat tiga petang aku sampai balik kat rumah. Tengok-tengok, Kadeer dari Jelutong dah siap menunggu kat rumah. Hari ni dia mai sorang saja.Aku pun bagi kat dia akar susuh ayam dengan garam bukit. Susuh ayam aku bagi semua…garam bukit aku ambil sikit, untuk pakai sendiri.Kadeer pun ucap banyak-banyak terima kasih dan dia huloq kat aku satu peket duit Raya warna hijau.“Lega!!!” dalam hati aku. “Dapat beli beras petang ni”Bila Kadeer start kereta dan belah….aku koyak peket hijau. Tengok-tengok ada lima ringgit dua kupang lima duit. !@#$%^&.“Alhamdulillah! Kalau dia bagi aku dua ringgit dua kupang lima duit….lagi naya!”-PerakExpress

Pak Lah "Had Hari" Togak Apa tu?

Pertelingkahan Ahmad-Koh bukan baru

Pertelingkahan antara Ketua Umno Bukit Bendera, Dato' Ahmad Ismail dan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon bukan perkara baru dalam arena politik negeri ini bahkan telah lama, cuma ia disembunyikan bimbang berlaku keretakan dalam komponen Barisan Nasional (BN).Bila kenyataan Ahmad di ceramahnya sempena Pilihan raya Kecil Permatang Pauh ramai masyarakat terutamanya di bahagian Bukit Bendera tidak hairan beliau bertindak begitu kerana beliau memang celupar ketika melepaskan kata-kata.Di bahagiannya sendiri ramai tidak suka terhadap sikapnya namun tidak berani melafazkan kata-kata sebab bimbang diperhatikan oleh geng-geng tertentu apatah lagi penduduk setempat lagi takut mengatakan bantahan terhadap projek yang nyata tidak membawa keuntungan kepada mereka.Harakahdaily sendiri ketika mengadakan tinjauan ke perumahan mewah di Dewan Undangan Negeri (Dun) Kebun Bunga sekitar tahun 1998 bersama Allahyarham Salim Hashim aktivis masyarakat yang dikenali ramai, asyik diperhatikan dari jauh oleh tiga orang pemuda yang bermotosikal.Kami diberitahu oleh salah seorang penduduk tempatan yang mengenali mereka bahawa penduduk yang tinggal selama enam tahun di rumah sementara takut memberikan maklumat lanjut.Lebih menyedihkan ada yang tutup pintu serta-merta bimbang mereka diapa-apakan oleh orang suruhan Ahmad.Jadi, bukan perkara baru jika Ahmad secara tiba-tiba mengatakan kaum Cina merupakan bangsa pendatang yang tidak harus diberikan keistimewaan di negara ini sehingga membuatkan seteru politiknya melenting dan cerita terbaru Gerakan cuba menggugut akan keluar BN seandainya persengketaan itu tidak dituruti permohonan maaf oleh Ahmad.Pernah program pemberian anak kunci rumah tsunami berhampiran Masjid Terapung, Tanjung Bunga tidak jadi gara-gara suara Ahmad yang melarang Koh Tsu Koon datang ke majlis berkenaan walaupun Timbalan Perdana Menteri merangkap Pengerusi Tabung Bencana Alam Negara, Dato' Seri Najib Razak dijangka hadir merasmikan majlis tersebut.Akhirnya kerusi dan khemah yang dipasang oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) sehari sebelum itu dirobohkan kembali dan digantikan dengan hari lain.Beberapa kejadian itu jelas membuktikan persengketaan antara Ahmad dan Koh bukan perkara baru malahan berlarutan bertahun-tahun sejak Koh dilantik menerajui negeri.Mungkin Ahmad memarahi Koh disebabkan tidak membelanya ketika dipecat daripada Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) ataupun perkara lain yang ramai orang tidak tahu.Pelik juga kes ini kerana orang yang melafazkan kata-kata kesat itu tidak peduli untuk memohon maaf tambahan lagi ia mendapat sokongan padu Umno Negeri di bawah kelolaan Timbalan Pengerusinya, Dato' Abdul Rashid Abdullah.Tidak semena-mena Najib yang baru menerima malu kerana mengalami kekalahan di Permatang Pauh tersipu-sipu pohon maaf bagi pihak Umno sedangkan Ahmad berbangga mempertahankan ucapannya tempohari.Bagi Presiden Parti KeAdilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika Harakahdaily bertemunya dalam majlis penyerahan bantuan banjir di surau Permatang Rawa beliau berpendapat, semua itu mainan Umno untuk menimbulkan kekacauan yang boleh mengwujudkan 'perintah berkurung' di Malaysia semata-mata menyekat kemaraan pembentukkan Malaysia Baru pada 16 September ini.Apa pun, hari ini Ahmad dipanggil Perdana Menteri selaku Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ke Putrajaya bagi mendengar sendiri hal itu bagi mencari jalan mengembalikan kejernihan dalam komponen BN.

Alasan suasana semasa, Ketua Pemuda BN Pulau Pinang lepas jawatan

PETALING JAYA: Huan Cheng Guan hari ini mengumumkan beliau mengambil keputusan untuk melepaskan jawatan Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN).Kata Huan, adalah tidak wajar bagi beliau memegang jawatan tersebut dalam keadaan semasa.

Malaysiakini : Kenapa Ahmad Berani Ingkari Arahan | 为何阿末依斯迈敢违抗圣旨

民联严厉谴责阿末依斯迈 斥巫统种族政治分裂社会
Pakatan dakwa Umno semarak politik perkauman


1)308大选,826补选
阿末依斯迈很可能是因为巫统正在处于弱势时候,他可能认为现在的首相是很需要人们尤其是巫统基层的支持!所以他认为首相很肯能不会对他作出任何行动,皆因他也得到槟城巫统区部的支持,要知道,首相也是来自槟城,如果和他们过意不去,下场也不会好到哪里去!
1) Pilihan Raya 308 dan Pilihan Kecil 826
Tindakan Ahmad Ismail ini mungkin disebabkan UMNO dilanda pelbagai masalah sekarang. Perdana Menteri kini pasti memerlukan sokongan daripada akar umbi UMNO untuk terus memerintah! Tambahan lagi tindakan Ahmad Ismail mendapat sokongan daripada ketua cawangan UMNO di Pulau Pinang, perlu diingatkan Pak Lah juga berasal dari Pulau Pinang, maka beliau juga perlu menjaga perasaan pemimpin di sana.2)巫统党选
阿 末依斯迈极可能为了自己能够在即将来领的巫统党选更上一层楼。他将自己变成一个种族权益维护者。要知道独立至今,种族课题在大马还是最容易被人家注意到 的。但是他也很成功了,皆因目前可以说每一位马来西亚人都知道他的存在!但是,玩弄种族主义对马来西亚肯定是一个祸害!大家必须谴责这一类的领袖!因为他 们就是我国迈向团结的绊脚石!
2) Pilihan Dalaman UMNO
Kemungkinan kedua ialah Ahmad Ismail ingin menunjukkan dia bagai pembela nasib orang Melayu supaya membantunya dalam arena politiknya. Perlu diingatkan isu perkauman merupakan isu yang paling senang mendapat perhatian ramai, dan ini telah berjaya kerana sampai sekarang hampir semua Rakyat Malaysia tahu kewujudannya. Isu Perkauman merupakan perosak kepada perkembangan negara! Kita mesti membantah pemimpin yang hanya tahu memainkan api ini kerana ini merupakan halangan bagi mewujudkan Rakyat Malaysia yang bersatu!

Crude Oil
$105.27
▼1.07
1.01%
2:05 AM EDT - 2008.09.09


3)石油跌价
这 一招已经被巫统用过了好几次,而且还很成功。就如1997年甚至更早之前的经济风暴。巫统肯定会以一些种族课题来盖过目前国家面对的问题。也就是转移人民 的视线。要知道目前国际石油油价已经开始下跌了。但是非常的奇怪,马来西亚,一个生产石油的石油的国家。油价还是没有被调低。但是目前的大马人包括媒体朋 友已经不再正视这个课题,原因大家都被“寄居论”吸引过去了!
3) Isu Minyak Turun
Taktik ini telah digunakan oleh UMNO beberapa kali dan berjaya melakukannya seperti tahun 1997 dan sebelumnya masa negara dilanda kemelesetan ekonomi. UMNO selalunya akan menggunakan isu perkauman bagi mengalih perhatian Rakyat terhadap isu ekonomi negara seperti keturunan harga minyak. Malaysia sebagai negara pengeluar minyak tapi harga tidak diturunkan tetapi kini Rakyat dan pihak media tidak lagi membuat liputan ini disebabkan perhatian ramai dialihkan ke isu "penumpang" ini.


4)种族政治
巫 统最擅长玩弄的把戏,在826补选大家更是领教过了。他的目的就是为了让大家尤其是马来人觉得他们的权益被人家质疑,让大家觉得原来巫统就是种族的救星。 最后得益的还不是那些大老板,在巫统有地位的马来人。平明百姓问一问自己,到底自己在那些内定的招标工程,有没有的到好处?来来去去还不是那几个人。
4) Politik Perkauman
Permainan yang sering kali dimainkan, terbukti dalam pilihan kecil Permatang Pauh yang lalu. Tujuannya ialah mewujudkan suasana seperti hak Melayu akan dicabar dan hanya UMNO saja yang akan mempertahankan hak ini. Tapi siapa yang untung?jawapannya ialah kroni dang tauke besar! Tanyalah diri sendiri, adakah kita mendapat apa apa daripada projek projek besar selama ini? Jawapannya ialah tauke tauke atau kroni yang dapat faedah!


5)916变天
巫统极有可能利用这一个问题来创造一个不稳定的局势。甚至宣布国家局势动荡来阻止916变天的可能性。
5) Peralihan Kuasa 916
Mereka mungkin memainkan isu ini lalu menyebabkan suasana yang tidak stabil di negara ini, mungkin mereka mengumumkan suasana tidak tenteram untuk menghalang peralihan kuasa pada 16 September.

其实我还蛮想知道我国的马来族群对这是件的看法如何,
如果你是的话欢迎留言或投票(当然其他人也是非常欢迎你们留言)
Sebenarnya saya ingin mengetahui pandangan masyarakat Melayu tentang peristiwa ini. Adakah anda menyokong apa yang dikatakan Ahmad Ismail?
Sila tinggalkan mesej atau buang undi di bawah.

Orang lain juga dijemput untuk membuat pandangan!各位,千万不要堕入巫统的政治陷阱。
大家要知道国家稳定的局势得来不易!
我们好不容易才出现两线治的政治局面,
千万不要把这个局面给毁于一旦!
Janganlah kita jatuh ke permainan politik ini.
Kestabilan negara perlulah dihargai sepenuhnya!
Bukan senang untuk politik negara wujud sistem dua parti ini,
Jangan kita memusnahkan senario ini!

最近我也开始收到了一些非常敏感的讯息,
希望大家不要转寄这一类的敏感的讯息而令国家出现动荡。
Kebelakangan ini saya juga menerima SMS yang sensitif!
Harap semua tidak "forward" ataupun "delete" saja SMS untuk menjamin kestabilan negara!

希望大家对种族政治把戏说“
Marilah kita katakan "TIDAK" kepada Politik Perkauman


-Go! Malaysian...

Tun Jilat Ludah Sendirik

(Mutakhir) KUALA LUMPUR: Tun Dr. Mahathir Mohamad yang keluar Umno empat bulan yang lalu telah melahirkan hasrat untuk kembali.

Perkara itu dinyatakan oleh Dr. Mahathir kepada Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin Sabtu lalu.

Muhyiddin mendedahkan perkembangan tersebut di sini sebentar tadi.

Kata Muhyiddin, beliau telah menemui Dr. Mahathir atas permintaannya minggu lalu.

TP - Jilat Tun jangan tak jilat... sebelum jilat, lap dulu yang meleleh-leleh kat dahi tuh...

Melayu mudah lupa... Tun pun antara yang lupa... Tun cakap kalau Pak Lah letak jawatan baghu la Tun masuk balik UMNO... skang Tun dah "liwat" kenyataan Tun...

Tun pun belit jugak ye......

Tindak tegas terhadap pihak sentuh isu perkauman - Panglima ATM

(Mutakhir) PETALING JAYA: Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jen. Tan Sri Abdul Aziz Zainal menyarankan agar kerajaan mengambil tindakan tegas ke atas mana-mana pihak yang membangkitkan isu-isu berbaur perkauman kerana perbuatan sedemikian boleh mencetuskan keadaan huru-hara.

Beliau menyatakan demikian pada majlis menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepadaATM dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Kuala Lumpur sebentar tadi.

Turut hadir Ketua Pergerakan Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz.

Jelas Abdul Aziz, isu-isu perkauman tidak seharusnya disentuh kerana ia boleh mencetuskan keadaan tidak aman di negara ini.

"Perkauman merupakan isu yang paling dikhuatiri pasukan keselamatan kerana ia boleh mencetuskan huru-hara. Ia ancaman terhadap keselamatan," kata beliau.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar pula memberitahu, politik jalanan masih dalam kawalan dan pihaknya dapat memelihara keamanan.

Bagaimanapun tegas beliau, pasukan polis berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk menghadapi keadaan huru-hara sekiranya tercetus.

"Kami bersedia untuk bekerja siang dan malam, (tanpa mengira) hujan atau panas, tanpa makanan dan minuman untuk menangani ancaman-ancaman sedemikian," katanya.

Dalam pada itu, Rafidah pula menasihatkan rakyat Malaysia supaya tidak membangkitkan soal latar belakang asal usul mana-mana kaum dan kesetiaan mereka.

Malah, kata beliau, demonstrasi jalanan dan politik jalanan seharusnya ditolak sama sekali demi keamanan dan keselamatan negara.

-mSTAR Online

TP - Skarang dah boleh mula buat pemerhatian... Penang, Kelang... PEKIDA, ATM... who's next???

Where's d master planner..? Ezam & KJ... Jangan Cuba Main Api..!

16 Sept,PEKIDA Bakal Cetuskan Rusuhan Kaum

Berita terbaru, Paklah telah memberi lampu Hijau agar Isu perkauman kembali dimainkan menjelang 16 September, bukan sahaja untuk menghalang pertukaran Kerajaan 16 September tetapi selepas Kerajaan Baru andainya dibentuk selepas 16 September.

Amaran Paklah awal minggu lepas bahawa " Beliau akan Pastikan perubahan16 September tidak Berlaku" bukan gertakan olok olok, ia satu bentuk Dendam kesumat yang bersedia menggunakan apa sahaja cara agar pertukaran Kerajaan ini tidak berlaku.

itu lah sebabnya Ahmad Ismail kini bukan sahaja tidak tunduk selepas perjumpaan dengan Paklah tetapi menjadi lebih racist berbanding sebelumnya.sehinggakan para penyokongnya menjeritkan perkataan "Bunuh Koh Tsu Kon" "tembak Koh Ts Kon" sambil mengoyakkan gambar bekas Ketua Menteri Pulau Pinang tersebut

Semua bahagian Umno Pulau Pinang menyokong Ahmad Ismail termasuk Kepala Batas kawasan Perdana Menteri.

Andainya Ahmad Ismail itu adalah ahli DAP sudah pasti kini dia sudah berada dalam ISA, seperti rakan rakan Hindraf.

Jangan lupa Hindraf pun adalah angkara menantu Paklah pada awalnya.

Bila isu Hindraf menjadi semakin hangat dan didalam Blog mendedahkan menantu Paklah adalah dalangnya , bukan sahaja pemimpin Hindraf ditaha ISA tetapi menantu Paklah menghilangkan diri.

Ketika itu sms sudah bertiup kencang bahawa Pakida akan berkumpul dikampung baru.

Dulu Umno mencuba dengan kaum India, kini mereka kembali mencuba dengan kaum Cina.

Andai sebelum ini permainan perkauman dengan India menghasilkan Tsunami pertama apakah kali ini permainan mereka akan memerangkap mereka sendiri, akan berlakukah Tsunami kedua?

PEKIDA SIAP SEDIA BUAT HURU HARA!!!

Pada 2.9.2008 kita dikejutkan dengan kematian ketua JKKK, Taib Ali 65 yang juga ketua Pekida kawasan tersebut yang ditembak mati orang yang tak dikenali, malah di Kota Bharu seorang ketua calon ketua cawangan pula disimbah asid, berita ini cuba dijadikan berita utama seolah olah huru hara berlaku.

Ia cuma satu Plot untuk adegan yang lebih ganas selepas ini.

Mereka sudah bermula meniup semangat perkauman, termasuklah isu pemberian 400hektar tanah untuk sekolah Cina oleh kerajaan Pakatan Perak ia cuba dijadikan bahan berita hampir setiap hari oleh akhbar agen perkauman iaitu Utusan.

Diberitakan Pekida kini diminta bersiap sedia terhadap sebarang kemungkinan, kerana mereka bukan sahaja bakal membuat huru hara sebelum 16september tetapi selepas kerajaan baru dibentuk.

Ini dilakukan atas sebab kononnya kuasa Melayu kini sudah hilang apabila jumlah kerajaan baru Pakatan Rakyat nanti majoritinya adalah dikalangan bukan Islam.

Mereka akan cetuskan huru hara. semangat perkauman akan ditiup bertalu talu.

Agar kerajaan baru nantipun tidak stabil.

Ada pemimpin Umno kini sudah mula mengadu domba kepada raja raja Melayu dengan Fitnah kerajaan yang ada nanti adalah terdiri dari majorii bukan melayu dan akan menghakiskan kuasa melayu dan kuasa raja raja.

Bila kita sebut Pekida anda harus ingat ia termasuklah dikalangan unit cawangan Khas PDRM.

Mereka kini bersiap sedia untuk ke jalanraya untuk mencetuskan ketegangan kaum.

Paklah kini seperti membiarkan ianya terjadi atas sebab mahu mempertahankan kuasa.

Mungkin Ezam masih ingat bagaimana Polis dalam soal siasatnya semasa dia di penjara dengan mengatakan andai Keadilan Menang Polis akan turun ke jalanraya untuk menggulingkan Kerajaan baru Keadilan.

Malam ini Ezam akan meniupkan semboyan perkauman melalui siri Hujjah TV9 tentang kononnya Melayu ditindas dan bakal dipijak bangsa lain.

Dan anda jangan terkejut seterusnya akan merebaknya isu perkauman selepas ini, mereka bersiap sedia untuk itu.

Khairy dan Ezam kini adalah proksi yang meniupkan api perkauman, mereka bercakap bukan kerana Melayu, tetapi kerana Kuasa, mereka ingin mempertahan kan kuasa, langkah terakhir mereka adalah dengan mencetuskan semangat perkauman.

PAS sebagai parti berpaksikan Melayu harus segera membuat satu kenyataan dan ketetapan sebelum semua masyarakat Melayu diheret ke kancah peperangan kaum.

Saya melihat ianya kini semakin bahaya.

Hanya Presiden PAS dan Ulama' seperti TG Nik Aziz boleh menghalang usaha jahat yang mahu menimbulkan api perkauman, ia dirancang dari tingkat 4 Putrajaya bagi mempertahankan seorang tua gila kuasa di tingkat 5.

Lawan Tetap Lawan

-SUARA DARI TELAPAK KAKI

TP - Tambahan :
Ingat pesanan Rasulullah - "Bukan dari golongan aku sesiapa yang menyeru kepada assabiyah dan bukan daripada golongan aku sesiapa yang mati atas jalan assabiyah."

'Sack Ahmad and detain him under ISA'

Gerakan Wanita today issued a strong call for Bukit Bendera Umno division chief Ahmad Ismail to be sacked from his party for his spate of racist rants.MCPX

The women's wing chief Tan Lian Hoe said Umno president Abdullah Ahmad Badawi should have Ahmad detained under the Internal Security Act for playing up racial issues.gerakan youth agm 2007 051007 tan lian hoeShe said that Ahmad's ongoing attacks against the Chinese community caused a threat to the national security and expressed fears that this could lead to racial riots as happened in May 13, 1969.She also added that Gerakan members were disappointed and angry over actions of some Ahmad supporters yesterday in tearing a photo of Gerakan acting president Dr Koh Tsu Koon at the Penang Umno headquarters."How would Umno members nationwide react if a photo of their president was torn in that manner," she asked.She said this in a hastily-arranged press conference this morning at Gerakan headquarters.pinang umno tear up koh tsu koon photo 080908 zainol abidin hashimYesterday Ahmad continued his verbal assault against Koh by blaming him for playing up the issue, and calling for Barisan Nasional to kick Gerakan out of the ruling coalition.Ahmad also issued a warning to the Chinese community against raising Malay issues.In an immediate reaction, Abdullah had lashed out at Ahmad last night, summoning him for an urgent meeting today.[Full report to follow]

DPP: Razak wanted to blame Azilah

SHAH ALAM: Abdul Razak Abdullah Baginda wanted to put the blame solely on C/Insp Azilah Hadri so that he could wash his hands of the case, the High Court here heard yesterday.

Deputy Public Prosecutor Tun Abdul Majid Tun Hamzah, in submissions at the end of the prosecution’s case, said Abdul Razak claimed that he was innocent, had only sought C/Insp Azilah’s help but never wanted this (Altantuya Shaariibuu’s murder) to happen. “All these amount to creating or providing evidence that tend to favour himself,” he said.

As to whether Abdul Razak had a relationship with Altantuya and motive to murder her, Tun Abdul Majid said: “Razak did not deny they had a relationship.

“The fact that Razak had ended his relationship with the deceased and that he did not want to give (money) any more to put a stop to the blackmail from the Mongolian woman, constitute a motive to want her killed.”

C/Insp Azilah, 32, and Kpl Sirul Azhar Umar, 36, both members of the police’s Special Action Squad (UTK), are charged with murdering Altantuya, 28, at Mukim Bukit Raja, Selangor, between 10pm on Oct 19 and 1am the following day.

Abdul Razak, 47, a political analyst, is charged with abetting them.

Submissions before Judge Datuk Mohd Zaki Md Yasin continues today.

-TMB

Pak Lah Lemah Punca Krisis

KUALA LUMPUR, Sept 9 — A stunning rebuff to Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi by politicians from Umno in his own home state of Penang has once again raised questions about the threat to his leadership.

As chief of Penang Umno, Abdullah had ordered division head Datuk Ahmad Ismail to apologise for sparking an outcry when he gave a speech during the run-up to the Permatang Pauh by-election.

Ahmad was accused of racist sentiments by Chinese politicians from the ruling Barisan Nasional for allegedly saying that the Chinese were simply “squatters” in Malaysia.

As the outcry mounted, Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak sought to defuse the tension by apologising, on Umno's behalf, to the Chinese community.

Last week, Ahmad broke his silence. He said that he had been quoted out of context and refused to apologise. Much to the prime minister's chagrin, however, the rebellious Ahmad was backed by 13 of the 14 Umno division leaders in Penang. Subsequently, the prime minister backed off, saying that there was, indeed, no need for Ahmad to apologise, and urging all quarters to “cool it”.

The rebuke by Penang Umno warlords to Abdullah, who is also Umno president, has fuelled speculation that the premier may be facing mounting challenges to stay on until June 2010, after which he has promised to hand over power to Najib. But the premier's retreat is understandable: he faces party polls in December and a revolt by his home state will almost surely doom his presidential candidacy.

But the episode also reinforces the notion that Umno, and the BN component parties, continues to bicker over petty race issues instead of getting on with matters of governance.

Writing in his blog over the weekend, former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad analysed it succinctly. Dr Mahathir debunked the popular notion that the March 8 general election indicated a shifting away from race-based politics.

Instead, it was the result of “disgust” by BN supporters for the leadership of Abdullah.

Dr Mahathir made it clear that he did not condone Ahmad's statement. “But I feel disgust at the inability of the present Malay leadership to manage racialism.

“It is degrading for the second highest government leader to be apologising for every instance of improper behaviour by Umno members. The person who should apologise should be the culprit himself.”

Penang MCA severs ties with Ahmad

KULAI, Sept 9 — Penang Umno stalwart Datuk Ahmad Ismail and his supporters yesterday lashed out at criticism of his remarks about Chinese “squatters” as the swirling controversy continued unabated.

Penang MCA said it was severing all ties with him and all the Umno divisions that supported him until the issue was resolved.

Separately, the outgoing MCA chief also decried any move to “sweep under the carpet” the Chinese contribution to Malaysia's development.

Speaking a day after Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had urged Malaysians to stop raising racially sensitive issues, MCA president Datuk Seri Ong Ka Ting urged the ruling Barisan Nasional, of which the MCA is a major component, to come up with an amicable solution that would be acceptable to all.

He warned that wounds “left unattended” do not heal, The Star reported. The Chinese are angry “because the ancestors of the community had sacrificed for the country even before the country's independence”, he said.

“We worked hard together with other communities for the country for many decades. The country's success today has been achieved with the blood, sweat and tears of all the communities,” he was quoted as saying by The Star.

Ahmad's remarks that the Chinese are “immigrants” in the country “who do not deserve equal rights” had sparked days of angry rhetoric.

The Umno division chief reportedly made the remarks while campaigning during the Permatang Pauh by-election last month but he has since maintained that he was quoted out of context and has refused to apologise.

Yesterday, Penang MCA chief Liow Tiong Lai said the Chinese community felt “angry, offended and disappointed” by Ahmad's “arrogance” in not withdrawing his statement.

Liow also expressed disappointment with the Prime Minister for changing his stand after earlier asking the Umno official to apologise.

“Such remarks have caused Chinese voters to lose their confidence in BN, and MCA becomes the victim,” he said.

Ahmad, who was asked by Abdullah to hold a press conference to defuse the situation yesterday, instead was unrepentant, shifting the blame for the furore onto Gerakan acting president Tan Sri Dr Koh Tsu Koon and calling on BN to expel the party from the coalition.

Ahmad's supporters tore up a picture of Koh and engaged in a shouting match with reporters after their leader had spoken, according to The Malaysian Insider website.

Reading from a prepared statement, the Umno leader defended his decision not to apologise for his remarks, and repeated his stand that he had been quoted out of context by a Chinese daily.

He put the blame for mounting racial tensions squarely on the shoulders of Koh, whom he accused of being a good actor who was instigating the Chinese.

He also said the patience of the Malays had its limits, according to The Malaysian Insider. He was quoted as saying: “I want to appeal to the Chinese not to become like the Jews in America. It is not enough they control the economy, now they want political control.”

Pak Lah Tak de Telur Punca Ahmad Dirasuk Iblis

SEPT 8 — The right thing for the police to do tonight is to lock up Datuk Ahmad Ismail and charge him with sedition when the courts open tomorrow morning.

The best thing for the rest of Malaysia to do is not take the bait of this bigot, chauvinist and scare-monger and start talking about May 13; them versus us; Chinese versus Malays and all the hate-filled garbage that was spewed out by the Bukit Bendera Umno division chief at a press conference in Penang today.

He had one aim in calling a press conference today – his second since he set off a political maelstrom by describing Malaysian Chinese as immigrants on the eve of the Permatang Pauh by-election. It was not to diffuse the racial tension as requested by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi but to incite more anger among the races and stoke the fire of resentment among Malays.

Emboldened because the prime minister and Umno president had not pulled him up and believing even this latest infraction would go unpunished, he set out to taunt the Chinese by telling them that they would never attain political power in the country.

For good measure, he then referred to the black mark of Malaysian history – May 13 1969 – warning anyone against provoking the Malays.

When he completed the task of trying to instill fear, he then attempted to play the role of inciter, urging the Malays to stand firm, not back down and attend a convention in a show of force.

During the press conference, he was flanked by Umno muscle and a sprinkling of party officials who tasted defeat in Election 2008. They cheered him on and even provided a defining moment of the event, pulling down an old photograph of Tan Sri Koh Tsu Koon and tearing it in a show of disgust against their Public Enemy No 1.

And because a few photographers missed the destruction of the photograph of the former chief minister of Penang, the party musclemen were willing to pose for the shutterbugs.

What Ahmad and his ilk are seeking to do is create enough hatred between the races and hope that groups go outside the bounds of democracy to settle issues. They want street demonstrations. They want mob rule.

Why? Because since March 8, they have become political nobodies in Penang.

No positions. No stature. Zilch. They cannot accept the fact that Pakatan Rakyat rules the state, the beneficiary of support from Malays, Chinese and Indians. They cannot accept the fact that they don't command respect outside the confines of their own party. They cannot accept that Umno is now the subject of ridicule and condemnation.

They want a return to the old days. And they only know one way of achieving that goal – by stoking trouble between the races.

No reason for the rest of Malaysia to follow their game plan.

-TMI

Putus Hubungan: MCA Penang Ikut Jejak Gerakan.

Pengerusi MCA Pulau Pinang, Datuk Liow Tiong Lai turut menegaskan bahawa MCA Pulau Pinang memutuskan hubungan dengan Ahmad dan tidak akan menyertai mana-mana aktiviti anjuran UMNO Bahagian Bukit Bendera sehingga isu tersebut diselesaikan.

Malah, katanya, MCA juga akan berbuat perkara sama kepada mana-mana UMNO bahagian lain di negeri ini yang turut bersekongkol dengan Ahmad.

''MCA berasa marah, tersinggung, kesal dan hampa dengan tingkah laku angkuh beliau yang enggan menarik balik kenyataan dan meminta maaf terhadap kata-katanya yang telah menyakitkan hati dan perasaan orang Cina di negara ini," katanya.

Mesyuarat Buang Masa

KUALA LUMPUR, 8 Sept (BERNAMA) Wakil-wakil utama 13 parti komponen gabungan Barisan Nasional (BN) akan mengadakan mesyuarat di sini esok yang memerlukan mereka memerah otak bagi merungkai pelbagai macam isu.

Bagaimana kerajaan akan mengendali negara keluar dari fasa ketidaktentuan sekarang berikutan kejutan dan dakwaan gah ahli-ahli politik pembangkang pasti akan dibincangkan.

Mengurus ekonomi satu lagi hal yang akan dibincangkan. Bagi mereka yang duduk di atas pagar dan borak mereka mengenai ekonomi dan hal-hal lain yang mereka pertikaikan, pujian mesti diberikan terhadap penyediaan Bajet 2009 oleh kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah menyediakan bajet mesra perniagaan dan kini terpulang kepada sektor pernigaan menyahut cabaran di tengah-tengah persekitaran ekonomi yang makin sukar.

Namun, utama di kalangan isu-isu penting tetapi juga sensitif yang akan dibincangkan ialah yang berkaitan dengan Ketua Umno Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail, yang dikatakan telah membuat kenyataan berbaur perkauman dan menghina baru-baru ini.

Beberapa orang pemimpin parti komponen BN telah menyatakan rasa tidak senang mereka berhubung kenyataan itu yang dibuat dalam era penuh cabaran kini berikutan pilihan raya umum 8 Mac dan penjelasan Ahmad kemudiannya disifatkan oleh sesetengah pihak sebagai menghina.

TP - "Ahmad kemudiannya disifatkan sesetengah pihak sebagai menghina"... hehehe... sesetengah pihak je rupanya dalam BN yang berfikir begitu?

Jadi yang lain-lain setujulah dengan tindakan Ahmad Mamak tu?

Baguih la macam tu... tiupkan lagi api perkauman dalam negara Malaysia ni, kemudian tuduhlah pembangkang yang punya angkara... memang itu yang UMNO/BN nak kan???

Supaya dapat on "operasi lalang 2"...

Insya-Allah dengan izin Allah, tak kan tercapai niat jahat tu... percayalah Allah Maha Besar.

Kalau Tak Bohong Tu, Bukan UMNO Namanya..!

PADANG BESAR 8 Sept. - Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Seri Azmi Khalid berkata terdapat jabatan dan agensi tertentu yang menyediakan laporan pencapaian program hanya untuk menyedapkan hati menteri sedangkan prestasinya tidak seberapa.Menurutnya laporan yang disediakan memang menarik dan membanggakan menteri tetapi jika tinjauan sebenar dibuat, ia jelas menampakkan pelbagai kelemahan.Beliau berkata ketika mengiringi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mustapa Mohamed melawat Kampung Tersusun, di sini, hari ini.-Utusan Malaysia OnlineTP - Dah Lama daaahhhhhh..!

UMNO Penang Gugat Kestabilan Ekonomi & Negara

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menggembar-gemburkan untuk menubuhkan kerajaan pada 16 September ini sebenarnya bertujuan mengancam kestabilan ekonomi negara.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (gambar) berkata, selain mengancam ekonomi ia juga adalah satu bentuk perang psikologi kepada kerajaan dan rakyat.

''Apabila ekonomi negara tidak stabil, rakyat akan hilang keyakinan kepada kerajaan dan akan wujudlah keadaan tidak tenteram dalam negara ini,'' katanya.

Mohamed Khaled berkata demikian kepada pemberita selepas majlis menyampaikan dana Inisiatif Pendidikan Antarabangsa Perdana Menteri Tony Blair di Pusat Konvensyen Antarabangsa Kuala Lumpur di sini hari ini.

Jelas beliau, Anwar hanya ingin melihat sama ada akan wujud ketidakstabilan dalam ekonomi negara ekoran hasrat yang digembar-gemburkan itu.

''Apabila keadaan tidak menentu ekoran hasratnya itu, ekonomi akan menjadi lemah dan rakyat hilang keyakinan.

''UMNO menyedari perkara ini dan ia diberi perhatian selain turut dibincangkan,'' katanya.

-Utusan Malaysia Online

TP - Ni lagi satu bangang UMNO/BN... oi samdol... yang mengancam kestabilan ekonomi & negara bukannya kerajaan yang belum ditubuh lagi tu...

Yang mengancam ialah puaka-puaka UMNO dekat P.Pinang tu... apela bodo sangat ngko nih???

Ape punya turrr...!

UMNO Kian Hancur

PUTRAJAYA 8 Sept. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan memanggil Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail esok bagi mendapatkan penjelasan mengenai kenyataan terbarunya yang mendesak Gerakan keluar daripada Barisan Nasional (BN).

Malah, kata Perdana Menteri, beliau akan membuat pendirian tegas esok berhubung kemelut yang berlaku antara Ahmad dan Pemangku Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon.

Sambil melahirkan rasa amat tidak gembira dengan tindak-tanduk Ahmad itu, Perdana Menteri berkata, bentuk tindakan yang akan diambil bergantung kepada penjelasan yang diberikan oleh Ahmad.

‘‘Saya dimaklumkan tentang perkara ini, jadi dia (Ahmad) kena jelaskan kenapa jadi begitu dan selepas itu kita akan tentukan bentuk tindakannya.

‘‘Dia tidak boleh tuduh begitu (minta Gerakan keluar daripada BN)... sepatutnya serahkan perkara ini kepada BN, bukan haknya untuk kata begitu,” katanya.

Abdullah ditemui pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa dengan Duta-Duta Besar dan para perwakilan asing Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) di Wisma Putra di sini malam ini.

Dewan Tertinggi BN akan bermesyuarat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) esok.

Petang ini, Ahmad yang mengadakan sidang akhbar bersama penyokongnya di Wisma UMNO, Pulau Pinang mendesak supaya Gerakan keluar daripada BN kerana mendakwa kehadiran parti itu hanya mengkucar-kacirkan perpaduan dalam komponen tersebut.

Sebelum ini, beliau mencetuskan polemik apabila didakwa mengeluarkan kenyataan pada satu ceramah di Permatang Pauh pada 23 Ogos lalu bahawa masyarakat Cina hanya menumpang di negara ini dan adalah mustahil untuk mereka mendapat hak yang sama dengan kaum bumiputera.

Kenyataan itu menimbulkan kemarahan pemimpin Gerakan dan MCA yang menuntut Ahmad meminta maaf secara terbuka.

-Utusan Malaysia Online

TP - Panggil... setakat panggil je la... panggil... pas tu tepuk-tepuk bahu... pas tu bersurai... Pak Lah balik sambung tido... Ahmad Mamak balik Penang sambung provokasi supaya negara huru-hara...

Mat Ezam tenung dari jauh... dalam kepala otak tengah fikir... jadi ke tak jadi ni..?

Ahmad Ismail: UMNO Kebal Dari Undang-Undang

AKSI Ahmad Ismail ketika sidang media untuk menjelaskan pendiriannya tidak akan meminta maaf berhubung kenyataannya yang "orang Cina hanya menumpang" di Pulau Pinang, hari ini.
(Dikemas kini) PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan, beliau "sangat tidak gembira" dengan kenyataan Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail (gambar) hari ini yang menyalahkan Gerakan dan tetap mempertahankan kenyataannya yang berbau perkauman berhubung masyarakat Cina di negara ini.

Pada sidang akhbar ringkas pada majlis berbuka puasa di Wisma Putra di sini, Abdullah berkata, kenyataan Ahmad itu adalah sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali.

"Saya sangat tidak gembira dengan situasi ini... saya akan mengambil tindakan tegas berhubung perkara ini... semestinya," kata beliau dipetik Bernama.

Abdullah berkata demikian kepada pemberita selepas diminta mengulas kenyataan Ahmad pada sidang akhbar di bangunan Umno Pulau Pinang hari ini yang menyalahkan Gerakan dan tetap mempertahankan pendiriannya berhubung kenyataannya yang berbaur perkauman bahawa masyarakat Cina merupakan pendatang di negara ini.

Ahmad didakwa mengeluarkan kenyataan itu ketika berceramah pada kempen pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh baru-baru ini.

Perdana Menteri berkata, tindakan yang sewajarnya ke atas Ahmad akan diputuskan selepas beliau dan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak bersemuka dengan Ahmad esok (Selasa) bagi mendapatkan penjelasan daripadanya.

"Kami akan minta beliau (Ahmad) menjelaskan mengapa keadaan sedemikian berlaku dan tindakan akan diputuskan (selepas itu)," katanya.

Kelmarin, Perdana Menteri berkata, Ahmad telah menjelaskan bahawa beliau membuat kenyataan berdasarkan fakta sejarah dan bukannya berunsur perkauman seperti yang dilaporkan sebuah akhbar tempatan.

"Beliau (Ahmad) melahirkan rasa kesal yang amat sangat yang beliau juga rasa tidak senang hati langsung kerana apa yang dia cakap itu yang padanya fakta sejarah telah disalah-ertikan oleh sebuah surat khabar yang buat pemberitaan sedangkan surat khabar lain tidak buat.

"Apa yang berlaku itu kononnya amalan kebebasan untuk bercakap, menyuarakan pandangan sesuka hati mengikut apa yang dirasai oleh orang yang berkenaan yang membuat kenyataan. Ini tidak sepatutnya berlaku," katanya.

Sementara itu Abdullah enggan mengulas kenyataan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dalam blognya bahawa peristiwa 13 Mei akan kembali berulang sekiranya peralihan kuasa pucuk pimpinan negara tidak dilakukan dengan segera.

"Tak payahlah cerita pasal blog hari ini," tegasnya.

-mSTAR Online

TP - Aku nak tengok je... yang aku tau, kalau orang Pakatan Rakyat buat statement macam Ahmad Mamak ni jam 8:00mlm, jam 8:30mlm polis dah tangkap & sumbat dalam ISA.

Yang ni memang aku boleh confirm. Kita tengok betul atau tak betul dakwaan Pakatan Rakyat (termasuk aku) bahawa UMNO/BN adalah kebal dari undang-undang.

Kalau Ahmad Mamak ni ahli Pakatan Rakyat, paling kurang akta hasutan mesti sangkut. tak yah bawak pi mahkamah.tangkap terus sumbat kat Villa Kamunting.

Anak bini tak yah ambik tau kat mana polis bawak.

Sampai waktu ni, yang aku tau Ahmad Mamak ni tengah happy-happy kat rumah ida dengan penyokong-penyokong dia...

Komponen BN yang bukan "melayu"... dah sampai masa hangpa pikiaq kedudukan hangpa dalam BN.jelas dah dari insiden ni "taraf" hangpa bukan macam yang Najib cakap.Najib cakap "rakan kongsi"... kenyataannya hangpa tak lebih daripada "sampah sarap" dalam BN.

Tak percaya??? hangpa bodoh..!

Gerakan Umum Putus Hubungan Dengan UMNO

Penang Gerakan held an emergency meeting this evening in the wake of the unruly press conference by the state Umno earlier today where a
MCPX
party leader tore a photo
of former chief minister Dr Koh Tsu Koon.

“At the emergency meeting of the Gerakan Penang state liaison committee tonight, it was resolved that Gerakan Penang will severe ties with Umno Penang,” said Koh, who is the party’s acting president and the state Barisan Nasional chief.

pinang umno tear up koh tsu koon photo 080908 zainol abidin hashimHe ticked off Ahmad Ismail, the Bukit Bendera Umno chief who had allegedly made disparaging remarks against Chinese Malaysians, of turning a “personal mistake into a conflict and crisis among BN component parties and worst still, amongst communities”.

“The action of his supporters to take down, tear and step on my photograph was seen and felt not only as an act of disrespect and humiliation to me personally, but also to the whole party and BN.”

pinang umno tear up koh tsu koon photo 080908 02Koh, in a hastily-organised press conference at 10.30pm tonight, said that Gerakan leaders and members “are all very shocked and angry”.

“We are also extremely disappointed and saddened by the fact that many Umno Penang state liaison committee leaders were present and condoned such irresponsible and insensitive statement and behaviour.”

Koh: Stay Calm, Don't Hold Protest

Koh described Ahmad’s warning that the Chinese community not to behave like Jews in America in wanting to control both the economy and political power as “totally irresponsible and uncalled for”.

“Such words and behaviour have angered many right-thinking Malaysians. We also received feedback that members of the public, especially from the Chinese community, were feeling humiliated as well.”

However, the former chief minister urged the minority Chinese community not to organise protests over the matter.

“While people can express their views in words, we urge them to stay calm and refrain from any demonstration or physical act of expression. We must maintain peace and order at all times.”

He said that Gerakan will lodge further police reports against Ahmad.

“In view of such serious transgressions, Penang Gerakan will lodge police reports against Ahmad Ismail and his supporters. We urge the authorities, BN and Umno to take firm and harsh action (against Ahmad).”

As the row further escalated today, Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi - who is head of Penang Umno - and his deputy, Najib Razak, are expected to meet Ahmad tomorrow.

The BN will also be holding its supreme council meeting in the afternoon tomorrow in which the issue is expected to be hotly debated.