"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, August 14, 2009

P/J lawan S/U di Permatang Pasir....

Ustaz Saleh Man selaku P/jaya PAS Pulau Pinang diumumkan sebagai calon pilihanraya kecil N11 Permatang Pasir yang dibuat oleh Dato Presiden Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sebentar tadi.

Majlis yang bermula 9 malam itu turut disertai oleh Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat serta 3000 penyokong yang hadir membanjiri lokasi bertempat di Sungai Dua.Ustaz Saleh Man akan berhadapan dengan calon Barisan Nasiyonal,Rohaizat Othman yang juga setiausaha UmNGOK bahagian Permatang Pauh dalam hari pengundian 25 ogos ini sebelum selepas hari penamaan calon ditetapkan SPR 17 ogos (Isnin).

UMNgOk khianat UMNgOk...!!!

Ahli UMNgOk, termasuk pemimpin kanan parti bertindak "mengkhianati" UMNgOk Johor dengan memulau perhimpunan di Batu Pahat petang tadi untuk mengutuk Ketua Umum KeADILan, Anwar Ibrahim yang dituduh sebagai pengkhianat Melayu.

Program anjuran UMNgOk itu diwar-warkan akan menghimpun 10,000 orang tetapi hanya dihadiri oleh kira-kira 400 orang, antaranya pelajar dan warga tua.

Timbalan Presiden UMNgOk Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melontarkan tuduhan pengkhianat terhadap Anwar dijadualkan hadir pada perhimpunan itu di Dataran Penggaram.

Namun pemimpin UMNgOk Johor itu sendiri dikatakan menarik diri apabila diberitahu mengenai sambutan dingin terhadap perhimpunan itu.

Ramai daripada mereka yang hadir bertindak menyisihkan diri daripada perhimpunan berkenaan apabila beberapa pemimpin UMNgOk memberi ucapan berbau perkauman dalam keghairahan menuduh Anwar sebagai pengkhianat bangsa.

Antara yang berucap ialah Ketua UMNgOk Bahagian Kulai, Datuk Adam Hamid, Ketua UMNgOk Bahagian Batu Pahat, Dr Puad Zarkashi dan Ketua UMNgOk Bahagian Seri Gading, Datuk Mohamed Aziz.

Hadirin juga kelihatan terkilan dengan ungkapan-ungkapan kesat dan biadap terhadap Anwar pada pemidang-pemidang UMNgOk yang direntangkan.

Ramai yang meninggalkan perhimpunan itu dan meluangkan masa bersiar-siar dan beriadah di dataran berkenaan tanpa menghiraukan ucapan pemimpin UMNgOk Johor.

Jumaat adalah cuti umum di Johor dan perhimpunan itu diadakan hari ini dengan harapan dapat menarik penyertaan ramai.

Namun sambutan hambar adalah tamparan, bukan sahaja ke atas penganjur tetapi yang lebih besar, terhadap Muhyiddin sendiri.

Ia juga bukti terbaru bahawa politik fitnah dan serangan peribadi yang dibawa oleh Muhyiddin ditolak oleh akar umbi parti.

Realitinya Johor tetap Darul UMNgOk dari dulu hingga sekarang!Dah kena NGOK dengan pimpinan atasan pun masih berpegang pada keris karat!

-Pengliporlari

Arak Tidak Boleh Dijual Kepada Orang Islam.

Ini merupakan penyelesaian terbaik buat kemelut pengawalan jualan arak di Selangor. Siang tadi Majlis Tertinggi Pakatan Rakyat telah bersidang dan antara isu yang dibincangkan adalah kontroversial kes kawalan arak di Selangor. Kesemua pimpinan tertinggi ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP hadir.

Menurut MStar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempengerusikan sidang akhbar tersebut dilaporkan berkata:

"Memang ada arahan jelas oleh pimpinan parti supaya kita gunakan forum peringkat negeri dan pimpinan untuk berbincang masalah berbangkit.Kalau kita tidak dapat selesaikan kita akan rujuk kepada panel tatatertib supaya ia (masalah) dapat dibincang untuk mencari jalan penyelesaian yang sewajarnya,.

Kita sokong tindakan MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa penjualan arak kepada orang Islam tidak boleh manakala penjualan arak kepada masyarakat bukan Islam kekal seperti yang ada sekarang, jadi isu ini tiada masalah bebangkit,

Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato Dr Hasan Mohd Ali yang turut terlibat dalam perbincangan tersebut menjelaskan bahawa keputusan ini bermakna kedua-dua kaedah iaitu kawalan kendiri atau “self regulation” yang diperkenalkan MB dan pengawalan melalui Enakmen Jenayah Syariah Selangor akan diguna-pakai.

Jelasnya arak tidak boleh dijual kepada orang Islam dan dengan itu kawalan ke atas kawasan penduduk yang majoriti slam sewajarnya segera dimulakan. Pendirian ini membuktikan kerajaan PR prihatin terhadap desakkan dan tuntutan masyarakat Islam dan dalam waktu yang sama mengiktiraf hak masyarakat bukan Islam.

Keputusan ini sekaligus bagi saya menjerat kawan-kawan kita dari Umno, setelah berpenat lelah berhimpun dan menyerahkan memorandum bantahan mahukan arak ini diharam dijual di kawasan majoriti Islam di Selangor, kini mereka perlu pula berarak di kawasan-kawasan majority Islam di negeri-negeri yang dikuasai BN dari Johor ke Melak ke Negeri Sembilan sehinggalah Perak, Perlis, Pahang dan Terengganu.

Siapa jerat siapa sekarang? Siapa masuk perangkap siapa?

Bagi saya lantaklah Umno dengan kegilaan mereka mahukan kuasa dengan menangguk di air keruh, kini air keruh menjadi minuman mereka. Yang penting adalah Islam berjaya dimartabatkan, usaha untuk mencegah kemungkaran yang merupakan perintah Allah swt dapat kita lakukan setelah Umno gagal.

Semoga permulaan ini membuka ruang yang lebih luas untuk nilai dan peraturan Islam dapat dihormati dan disaksikan kejayaannya. Ayuh kita buat kerja untuk Islam.

Sumber - Zamri Keciks@CINA ISLAM (林川興)

TPU - Apa kata rakan-rakan dalam UMNgOk..? Perlis, Perak, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Sabah dan Sarawak macam mana?

Masih nak pertahankan arak "Halal" (berlesen) ke..?

Untuk negeri-negeri bawah Pakatan Rakyat pulak, jangan sembang je lebih... rakyat nak tengok "PELAKSANAAN" bukan "PERKATAAN" semata-mata..!