"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, March 09, 2009

Macam Ada Persamaan Je...

Komen lah...

Pokok Demokrasi

pokok-sena-71

Klik [sini] untuk baca artikel penuh...

Kenyataan Akhbar Pengerusi PAC - malaysiakini

Kenyataan Akhbar Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negeri Perak, YB Wong Kah Woh pada siding akhbar yang berlangsung di Pejabat Dewan Speaker, Bangunan Kerajaan Negeri Perak pada pukul 1 petang 28.02.2009

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negeri Perak (Public Account Committee- PAC) telah mengadakan mesyuarat kami pada 27.02.2009 pukul 4.30 petang di Bilik Mesyuarat Kewangan Negeri, Bangunan Kerajaan Negeri Perak.

Negeri Perak kini sedang mengalami satu krisis politik yang serious, yang mana telah menyebabkan banyak isu menjadi tidak tentu. Secara spesifiknya, Barisan Nasional telah mengisytiharkan mereka sebagai Kerajaan Negeri Perak yang baru dengan YB Zambry sebagai Menteri Besar manakala pihak Pakatan Rakyat pula berpegang kepada pendirian bahawa mereka masih Kerajaan yang sah atas sebab-sebab tertentu khasnya berlandaskan Undang-undang Tubuh Negeri Perak.

PAC tidak akan mempersoalkan siapa yang betul dan siapa yang salah dalam perkara ini. Sebagai satu Jawatankuasa yang ditubuhkan di bawah Perintah 70 Perintah-Perintah Tetap DUN Perak, PAC mempunyai tanggungjawab untuk memastikan semua wang yang diperuntukkan dan dibayar dalam suatu keadaan dan suasana berkrisis ini adalah berpatutan dan berlandaskan undang-undang dan prosidur.

Jawatankuasa kami telah berpendapat dua perkara penting harus ditangani.

(a) Pelantikan Penasihat-Penasihat kepada YB Zambry dan Ketua Penerangan Negeri

Pertama, PAC akan mempersoalkan pelantikan 3 orang “penasihat“ iaitu En. Chang Ko Youn, En. Veerasingham, YB Najmuddin kepada YB Zambry dan Ketua Penerangan Negeri YB Hamdi dari beberapa sudut.

Dalam konteks ini, PAC telah mengambil pengetahuan bahawa ketiga-tiga “penasihat” telah dilaporkan mempunyai status EXCO seperti yang diumumkan. PAC berpendapat bahawa ia adalah sesuatu yang amat luar biasa kerana ia sememangnya akan melibatkan wang Rakyat yang besar dan suatu penyoalan dan penyiasatan harus dijalankan untuk menjawab soalan-soalan berikut:-

(i) Apakah dasar undang-undang berkenaan dengan pelantikan tersebut;
(ii) Apakah rasional dan tujuan pelantikan?
(iii) Apakah emolument yang dibayar termasuk gaji, elaun, kemudahan dan lain-lain
(iv) Apakah manfaat dan samaada perlunya pelantikan tersebut.

Kedudukan dua orang bukan ADUN dilantik untuk menerajui jawatan “penasihat” dan kelayakan kedua-dua ADUN sebagai Ahli Pentadbiran Negeri amatlah diragui.

(b) Kedudukan YB Mohd Nizar sebagai MB dan EXCO Pakatan Rakyatnya dan YB Zambry sebagai MB dan EXCO Barisan Nasional

Negeri Perak sekarang menghadapi krisis politik dan dalam proses ini, adakah wang Rakyat akan dibazirkan oleh pentadbir-pentadbir politik dan/atau kakitangan Kerajaan.

Dalam keadaan sedemikian, PAC amat mengambil berat tentang barisan EXCO mana yang harus dibayar gaji dan elaun dan diberikan segala kemudahan-kemudahan yang diperuntukan dalam undang-undang.

PAC telah membuat keputusan untuk memanggil YB Nizar dan Barisan EXCOnya dan YB Zambry dan Barisan EXCOnya, YB Penasihat Undang-Undang negeri dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, jika diperlukan, untuk memberikan keterangan dan penjelasannya.

Dalam masa krisis ini, PAC mempunyai tanggungjawab dan perlu memainkan suatu peranan dalam melindungi hak Rakyat.

-kah woh's chamber

Perlukah Rakyat Merusuh?

Perlukah rakyat merusuh kerana tidak puas hati mereka tiada kerja tetapi kerajaan akan membawa masuk 70,000 pekerja Bangladesh?

TV3 mengesahkan semalam 70,000 rakyat Bangladesh akan dibawa masuk ke negara ini. Jadi jumlah pekerja Bangladesh di Malaysia akan menjadi 500,000 orang.

Saya difafamkan 50,000 rakyat Malaysia telah hilang pekerjaan sejak kegawatan ekonomi dan 12,000 sahaja bulan lepas.

Agaknya apa perasaan mereka bila melihat pekerja-pekerja dari India di restoran-restoran Mamak dan kedai-kedai gunting? Adakah mengambil "order" di restoran dan menggunting rambut kepakaran seperti pakar bedah jantung sehingga kita perlu mengimpot mereka dari Mumbai?

Dua hari lepas saya terpaksa pergi ke sebuah kedai serbaguna KK dan mendapati semua pekerjanya adalah dari Vietnam dan tidak boleh bercakap Melayu!

Baik sungguh orang Malaysia. Kalau di Eropah sudah tentu pekerja-pekerja asing tidak berani datang bekerja bila begitu ramai rakyat tempatan menganggur.

-Direct Free Kick

Transkrip Pidato Kebangsaan “Ketuanan Rakyat”

Alhamdullillah, dan kita bersama hari ini mengingati keputusan rakyat yang dibuat setahun yang lalu.

Pada 8 Mac 2008, rakyat ternyata lebih bijak dari peramal, dukun dan pawang politik. Segala tukang tenung politik ini meramalkan Barisan Nasional akan menang besar dan pencabar mereka akan kecundang. Dan sebahagian besar tukang ramal ini, ada yang duduk di menara gading, ada yang menelek dari bangunan media, diupah oleh pemerintah untuk meramalkan kemenangan besar.

Jentera dan dana yang digunakan oleh Barisan Nasional menggerunkan. Parti-parti Pakatan Rakyat, KeADILan, DAP dan PAS terpaksa berentap dengan segala kekurangan dana, jentera dan tekanan. Kita dihujani dengan pelbagai fitnah dan sekatan. Namun dengan segala keterbatasan tersebut rakyat telah menyebelahi kita, dan membuka lembaran baru dalam politik Malaysia.

Maka sempena setahun peristiwa tersebut marilah kita ulangi ucapan penghargaan setingginya kepada rakyat Malaysia:

Terima Kasih Rakyat Malaysia;
Xie xie ma lai xi ya ren min Malaysia;
Makkal ellarukkum romba nandri;
Terima kase’ mangoh ngau rakyat Malaysia.

Prestasi Pakatan Rakyat

Dalam Pemasyhuran Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman (1957) menyebutkan bahawa Malaysia, ketika itu Persekutuan Tanah Melayu, akan menjadi sebuah negara demokrasi mengikut cara parlimen.

Parlimen adalah berdaulat dan tempat suara rakyat bergema. Parlimen adalah institusi untuk menjaya dan melaksanakan prinsip ketuanan rakyat. Kita mahu parlimen benar-benar menyuarakan hasrat rakyat, membahaskan kepentingan rakyat.

Pada 13 Oktober 2008, ketika membahaskan Belanjawan Negara yang dibentang oleh Perdana Menteri yang ketika itu Menteri Kewangan, kami telah menolak belanjawan tersebut kerana tidak mengambil kira iklim ekonomi dunia yang meleset parah berikutan kemelut ekonomi Amerika Syarikat.

Kita meminta kerajaan mengambil pendekatan baru yang lebih drastik untuk mengelakkan ekonomi Malaysia dari merudum. Tetapi menteri kewangan dahulu dan menteri kewangan sekarang terus menafikan malah sering mengulangi bahawa asas ekonomi Malaysia kukuh. Hanya dua minggu yang lalu Menteri Kewangan bagaikan terpinga-pinga mengatakan tiada siapa yang menjangkakan ekonomi Malaysia akan menghadapi kegawatan seteruk sekarang. Pakej rangsangan awal lesap menjadi debu melainkan syarikat dan kontraktor terpilih. Pakej ransangan kedua masih kecil dan tidak berupaya memulih keyakinan. Izinkan saya menukilkan bait pantun ini:

Pergi ke Riau mencari arang,
Pulang membawa bunga angsana;
Negeri kini dirundung malang,
Khazanah hilang entah ke mana.

Insya-Allah, ahli-ahli parlimen kita akan menggegarkan Parlimen untuk memastikan persoalan rakyat didengar dan diselesaikan. Kita telah berulang kali menyebutkan mutu pendidikan kita yang merosot, kos kesihatan yang meningkat, harga barang yang melambung tinggi dan pengurusan negara yang tidak bersepadu dan pentadbiran yang kucar kacir.

Pencapaian Negeri-Negeri Pakatan Rakyat

Lebih satu dekad telah berlalu sejak meletusnya gerakan Reformasi, satu gerakan yang berlandaskan keinganan yang disebut dalam al-Qur’an melalui doa Nabi Syuaib - wa ma uridu illa islah mastat’tum - Dan tidak aku inginkan melainkan adalah melakukan islah- pembaharuan, reformasi - dengan segala daya upayaku.

Islah berasal dari kata ’salaah’ seperti yang dihuraikan oleh ahli bahasa, pembuat kamus, Ibnu Manzur, sebagai lawan kepada ‘fasad’, kebejatan. Maka gelombang kebangkitan rakyat sejak 10 tahun yang lalu adalah untuk melawan kefasadan, melawan kebejatan pemerintah, rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Mahkamah dan institusi kehakiman dibentuk agar berlakunya tata hukum dan keteraturan yang adil dalam negara. Tetapi rakyat menyaksikan bagaimana mahkamah dinodai untuk mencapai nafsu dan cita-cita kotor penguasa. Maka rakyat bangun menuntut mahkamah dan sistem kehakiman dibersihkan dari noda kuasa pemerintah.

Sehingga hari ini rakyat terus memperjuangankan cita-cita ini. Peguam-peguam kita terus berhujah di mahkamah, mengemukakan hujah undang-undang dan budibicara agar mahkamah berdiri di atas prinsip hukum dan keadilan. Rakyat telah menyaksikan beberapa hakim yang berani, rakyat juga menyaksikan jumhur hakim yang tunduk kepada tekanan mereka penguasa. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sebaik dilancar menjadi momokan lembu dicucuk hidung dan Suruhanjaya Kehakiman yidak diyakini kewibawaannya.

Suara rakyat yang sudah sekian lama dibungkam dan ditindas, meronta dan menjerit. Mereka turun ke jalan raya dengan aman, yakin bahawa suara rakyat suara keramat. Mereka menuntut hak mereka yang dikurnia Maha Pencipta serta yang termaktub di dalam Perlembagaan.

Sebelum ini kita berjuang, menggarap kefahaman akan apa sebenarnya erti perubahan itu, akan makna reformasi itu. Kita menentang rasuah dan ketidakadilan. Kita menuntut agar kehakiman bebas, kita mahu pendidikan serta kebudayaan dimartabatkan. Kita mahu pengurusan ekonomi yang cekap, tadbir urus yang beramanah dan berwibawa. Kita impikan sebuah negara yang makmur untuk semua.

Perjuangan kita berpaksikan ketuanan rakyat. Makanya pakatan yang kita cetuskan bersama selepas Pilihanraya Umum 12 (PRU) itu dinamakan Pakatan Rakyat. Kita kini mempunyai kesempatan untuk mengotakan apa yang sering dilaungkan. Kita sekarang wajib untuk menunjukkan wibawa kita kepada rakyat yang sama berkorban bukan sedikit meletakkan harapan kepada kita. Inilah waktunya untuk kita menunjukkan apa yang sebenarnya menjadi pemisah di antara kita Pakatan Rakyat dengan mereka - Barisan Nasional.

Di negeri-negeri PR kita telah membawa Agenda Ekonomi Malaysia. Tahniah kepada rakan-rakan Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri yang berikhtiar meredakan beban hidup rakyat dalam masa singkat. Iltizam kita untuk melaksana tata urus yang baik adalah paksi sistem pentadbiran.

Umpamanya kontrak diluluskan dengan lebih cekap dan telus. Tender adalah terbuka, cara memberi kontrak dalam gelap dan tempat ahli politik mengaut rasuah dari wang rakyat, sebagaimana yang dilakukan oleh pemerintahan BN, harus berlalu. Kita tidak berkompromi sama sekali dengan rasuah, kita bersyukur lantaran langkah awalan tersebut, kita telah menjimatkan ratusan juta wang rakyat serta dapat mengagihkan Kita peluang yang lebih kepada peniaga-peniaga kecil dan sederhana terutamanya kepada Bumiputera.

Kelantan dibawah Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Kerajaan Negeri Kedah dibawah pimpinan Dato’ Seri Ustaz Azizan telah meningkatkan keupayaan menjimat belanja mengurus dan mengagihkan dana kepada rakyat.

Kelantan umpamanya adalah negeri yang mempunyai kadar rasuah dan kadar jenayah paling rendah. Malah dengan hasil mahsul negeri yang relatifnya kecil mereka mampu menjana program kebajikan rakyat yang boleh diteladani.

Di Pulau Pinang pelaburan meningkat dua kali ganda dalam setahun, di Perak meningkat kepada RM 3.4 bilion. Pelaburan di Selangor mencacat tertinggi dalam sembilan tahun, sebanyak RM 11.87 bilion dan telah mencipta 30 ribu pekerjaan baru untuk rakyat Malaysia.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim turut memberi tumpuan kepada program perumahan untuk rakyat terbanyak, memperbaiki sistem pengangkutan awam dan menangani kesesakan jalan yang semakin rumit.

Pentadbiran beliau telah menyediakan bekalan sumber, Zon Hijau untuk menjadikan bandar-bandar di Selangor lebih selesa didiami, dan mengikuti langkan Kelantan dalam melancarkan, untuk pertama kalinya skim takaful/insran untuk warga tua, di mana RM 40 juta diperuntukan bagi kemudahan kesihatan untuk seramai 365,000 warga tua.

Di Pulau Pinang, pelaburan asing dalam tahun 2008 berjumlah RM 10.2 bilion, peningkatan 117% dari pemerintahan BN sebelumnya. Ini merupakan satu pencapaian yang memberangsangkan memandangkan kemelesetan ekonomi telah melanda seluruh dunia sejak tahun lepas lagi.

Kepimpinan Ketua Menteri YAB Lim Guan Eng dalam memandu ekonomi Pulau Pinang adalah mengikut landasan Ketelusan, Pertanggungjawaban dan Kewibawaan. Nilai-nilai ini telah membolehkan kerajaan negeri melatih dan memberi pekerjaan kepada ribuan rakyat. Menyedari langkah-langkah yang diambil mengambil masa untuk meningkatkan pendapatan kepimpinan Pakatan Pulau Pinang telah memberikan geran air berjumlah RM 17 juta kepada 170,000 rumah untuk mengurangkan beban golongan berpendapatan rendah di saat-saat getir ini.

Selangor dan Perak telah mengurangkan beban rakyat dizaman kemelesetan ini dengan memberikan air percuma kepada rumah-rumah termiskin. Kerajaan Perak telah memberikan geran tanah kepada keluarga-keluarga yang layak secara adil termasuk untuk Orang Asli, Melayu dan Cina.

Kita percaya bahawa sumbangan terpenting yang boleh kita lakukan adalah untuk pendidikan anak-anak. Kita mahukan generasi akan datang bersaing di dalam ekonomi serantau dan dunia. Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat khususnya Selangor dan Kedah memberikan tumpuan dalam bidang pendidikan; memberikan prasarana untuk sekolah semua kumpulan etnik. Di Perak umpamanya 1000 hektar tanah diberikan untuk sekolah agama rakyat dan sekolah jenis kebangsaan Cina.

Makna Ketuanan Rakyat

Tidak sesiapa yang harus menyangkal asas pembentukan negara persekutuan Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak sepertimana yang termaktub dalam Perlembagaan. Namun setelah lima dekad Merdeka, terdapat hujahan dangkal dengan meniupkan slogan ketuanan kaum. Justeru itu kita wajar memberikan nafas baru kepada semangat Perlembagaan yang melakarkan dengan cermat kuasa rakyat.

Ketuanan rakyat yang kita maksudkan adalah demokrasi yang matang di bawah naungan raja beperlembagaan. Demokrasi yang matang adalah demokrasi dimana rakyatnya perkasa, jiwanya merdeka, akalnya pintar, tindakannya dipandu oleh prinsip moral dan idealisme. Demokrasi inilah yang kita perjuangkan. Pohon demokrasi ini akan kita suburkan dengan pembinaan institusi-institusi masyarakat madani, media yang bebas serta bertanggjung jawab dan perlaksanaan undang-udang dengan seadilnya.

Rakyat yang merdeka jiwanya, tinggi akal budinya sentiasa mahukan keadilan untuk semua. Orang Melayu, Cina, India, Iban, orang Ulu mahu mahu membina Malaysia yang boleh mereka banggakan.

Tidak ada rakyat Malaysia yang sebegitu rendah akal budinya yang mahukan keluhuran perlembagaan dinodai dan kedaulatan undang-undang dicabul oleh gerombolan perasuah dan perompak harta rakyat.

Justeru itu kita mahukan demokrasi yang matang, dan, manakala terdapat kebuntuan dan krisis berlarutan seperti yang berlaku di Perak, kewajarannya ialah untuk kembali kepada rakyat.

Persaudaraan Seluruh Manusia

Ketuanan rakyat ini tidak berkaitan tentang kekuasaan semata-mata. Dalam konteks Malaysia, ketuanan rakyat perlu tegak di atas prinsip persaudaraan sesama manusia, tanpa mengira warna kulit, keturunan, agama dan kepercayaan. Malaysia merupakan sebuah negara yang sangat kaya dengan kebudayaan disebabkan punya sebuah masyarakat berbilang kaum.

Mereka yang tidak mengenali sejarah akan terperangkap di dalam seribu perbezaan sedangkan Al-Quran al Karim menganjurkan konsep li ta’arafu; agar kamu saling kenal mengenal. Manakala bagi yang yakin dengan jatidiri mereka akan berusaha mengenali yang lain dan meraikan persamaan.

Kung Fu Tze di dalam Lun Yu Buku ke 4 Bab Yuen Yuen ada menukilkan “si hai zhi nie jie xiong di “yang membawa maksud “empat lautan terbentang luas, semua manusia bersaudara.”

Kita seharusnya menginsafi bagaimana sewaktu pemerintahan Kerajaan Ming, wujudnya penulis yang berupaya menulis serta memberi komentar mengenai agama Islam sehandal ulama muktabar dari Tanah Arab. Sekitar tahun 1642, Wang Daiyu [yang digelar Pemuka Agama Islam (Zhenhui Laoren) ketika itu] menulis Zhengjiao Zhenquan [Anotasi Asli Ajaran Murni (ortodoks)] hasil dari perbincangan dengan pemuka-pemuka ajaran Konfucius, Tao dan Buddhisme.

Karya perbandingan agama ini kemudiannya berulang kali diterbitkan semula sehinggalah yang terakhir pada tahun 1987 (teks otoritatif).

Khalifah Ali Abi Talib apabila ditanya tentang apakah jenis persaudaraan antara orang Islam dengan bukan Islam. Beliau jawab “Akhukum fil Insaniah” - mereka, yang bukan Islam, adalah saudara kamu dalam kemanusiaan. Ianya jelas menggambarkan prinsip persaudaraan ini.

Ungkapan Khalifah Ali ini adalah senada dan seirama dengan peribahasa Tamil: “Ontre Kulam Oruvane Thevan” (Satu Jiwa Kerana Kemanusiaan).

Patriotisme Sejati

Fahaman ketuanan satu kaum yang disebarkan oleh Umno sungguh tidak berasas. Mereka dengan sengaja memesongkan maksud sebenar falsafah negara kebangsaan itu demi kepentingan segelintir yang memerintah.

Tatkala gagah, pimpinan mereka banyak bergelut merebut kekayaan tetapi sebaiknya tergugat kekuasaan mereka beralih mengemis dukungan dengan laungan ketuanan Melayu. Walhasil penegasan kita mirip falsafah negara kebangsaan yang diungkap oleh almarhum Dr Burhanuddin al Helmy dalam karyanya yang berjudul Falsafah Kebangsaan Melayu (1954):

Kita hendak mendirikan negara kebangsaan Melayu di atas dasar kebangsaan, menurut keadilan dan kemanusiaan yang luas dan sama berhak dan adil, bukan sekali-kali kebangsaan yang sempit, jauh sejauh-jauhnya dari berbau perkauman dan perasaan kolot dan kuno.

Demikianlah nada pejuang bangsa tulen, berbeda dengan nasionalis baru yang melalak isu bangsa secara sempit di samping mempertahankan kezaliman dan mengaut keuntungan. Mana mungkin memperjuangkan kemurnian agama dengan menzalimi yang lain. Kini tibalah masanya kita merebut kembali erti perjuangan kemerdekaan; perjuangan yang bertunjangkan Ketuanan Rakyat.

Perjuangan Bahasa Melayu

Ambil sahaja persoalan bahasa Melayu. Suatu ketika dahulu pelajar-pelajar sekolah menyanyikan lagu “Bahasa Jiwa Bangsa”. Perjuangan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan kemudiannya bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu bukan sahaja perjuangan orang Melayu, tetapi satu perjuangan kebangsaan, perjuangan membentuk rupa bangsa Malaysia yang bersatu padu. Tetapi semalam mereka yang memperjuangan Bahasa Melayu ditembak dengan gas pemedih mata kerana mempertahankan Bahasa Melayu dan hak bahasa ibunda.

Penutup

Negara sekarang berhadapan dengan cabaran yang sugguh getir. Kita insaf dengan keadaan ekonomi yang menguncup dan kesan buruknya buat rakyat khususnya kalangan miskin. Pendekatan lama yang menangguk atau menggeruk di atas keperitan hidup rakyat miskin harus berubah. Pemerintah tidak wajar sekadar membantu meredakan sedikit beban rakyat tetapi tidak melepaskan mereka dari putaran ganas kemiskinan; supaya mereka mampu berdikari.

Cara yang diamalkan selama ini dengan memberikan bantuan kecil untuk mengekalkan kebergantungan “dependency syndrome” untuk tujuap politik murahan perlu ditamatkan. Pendekatan harus berubah kepada pinjaman kecil atau kredit mikro umpamanya buat masyarakat Melayu, bumiputera dan rakyat miskin lainnya. Kita perlu melakukan anjakan dalam dasar pembangunan desa dan pendekatan baru dalam menangani kemiskinan bandar.

Dasar membela rakyat termiskin dan terpinggir (affirmative action) bukanlah untuk menjadikan mereka khadam terhormat tetapi harus menjurus ke arah membebaskan mereka dari kebergantungan. Maka sungguh mengelirukan manakala kita diminta bersyukur dengan limpahan projek kecil tetapi dipadam kenyataan bahawa kos sara hidup dan jumlah pengangguran dijangka mencecah 400 ribu orang. Pertumbuhan ekonomi tidak terkesan di akhir tahun 2008. Ekspot januari 2009 mencatat kejatuhan paling teruk sepanjang 28 tahun (menguncup 32% berbanding tahun sebelumnya).

Kita kini harus menangani krisis ekonomi yang paling dahsyat dalam sejarah bangsa kita. Tetapi kita juga berdepan dengan rasuah, krisis undang-undang dan masalah hubungan kaum yang meruncing.

Segala krisis ini hanya boleh diselesaikan melalui agenda ekonomi yang mampu menggembeling seluruh kekuatan rakyat. Menangani kemelut ekonomi yang kian parah menuntut anjakan dari dasar lmbap yang tidak diyakini pelabur dan rakyat. Segala ransangan dana tidak akan berbekas tanpa perubahan sistem percukaian, perundangan dan pengagihan adil.

Justeru itu harus waspada dengan percubaan penguasa dengan menggunakan muslihat baru, memohon diredakan penggeseran politik dengan menumpukan kepada isu kegawatan ekonomi walhasil isu ekonomi tidak mungkin terlepas dari isu perencanaan ekonomi, ketelusan dan pertanggungjawaban.

Ini diperkukuhkan dengan perbicaraan yang dikaitkan dengan peralihan pimpinan negara. Peralihan malah tambah mencemaskan kerana terperangkap dengan dasar usang yang mencengkam kebebasan dan urusan ekonomi yang menjurus kepada rasuah dan penyelewengan.

Perhatikan saja hubungkait permasalahan ekonomi dengan pengurusan negara. Beban rakyat bertambah akibat kebocoran atau ketirisan - kos air, letrik dan tol meningkat. Ini juga berpunca akibat kecurangan dan perjanjian memihak kepada pemodal dan membebankan rakyat samada konsesi tol lebuhraya atau janakuasa bebas (IPP).

Kita semua pengembara menempuh jalan yang sama, dan berusaha memastikan Perubahan terlaksana. Sejarah menjadi saksi betapa ianya jalan berliku; penuh dengan segala macam cabaran dan tantangan. Kita mungkin diserang dari segala arah, wakil kita mungkin sahaja diculik, namun kita perlu mara dengan yakin.

Seandainya kita istiqamah dengan garis besar haluan perjuangan kita akan melaksanakan perubahan sedaya upaya, insya-Allah.

Terima kasih kepada pentranskrip - ::::kerabubersuara::::

Trio Lompat: Seorang Demi Seorang Kembali - malaysiakini

Pertama, aku jumpa Dato' Nasa De Facto yang pertama yang mengetuai kelompok "propaganda" dalam siri rampasan kuasa (coupt de ta) di Negeri Perak Darul Ridzuan di sebuah gerai makan malam 5hb. Mac, 2009 - rujuk [sini].

Kemudian keesokan paginya, salah seorang Pimpinan Pakatan Rakyat khabarkan kepada kami bahawa Osman Jailu juga akan pulang ke DUN yang diwakilinya pada 11hb. Mac, 2009 dan khabarnya akan diadakan apa yang dipanggil "majlis menyambut wira" yang dijadualkan akan diadakan di Air Kuning dalam kawasan DUN Changkat Jering.

Khabarnya juga majlis yang bakal diadakan bukan sebarang majlis tetapi lebih kepada majlis mengiktiraf keahlian Osman Jailu sebagai ahli baru PEKIDA - rujuk [sini].

Semalam pulak dalam kekecohan isu PPSMI, ADUN Jelapang pula dikhabarkan telah kembali ke kawasan DUN yang diwakilinya dan sempat juga dia menjengah Pusat Khidmatnya untuk menyelesaikan beberapa hal berkaitan kawasan DUN nya.

Khabarnya juga kepulangan beliau disambut dengan meriah oleh para penduduk dikawasannya sehingga beliau terpaksa cabut awal dari Pusat Khidmatnya dengan "kereta barunya" - rujuk [sini].

Nampaknya macam yang dijangka dan dikhabarkan, dalam masa terdekat ni, semua trio lompat akan pulang ke kawasan masing-masing. khabarnya juga ada satu "rancangan besar" telah diatur oleh "orang atas" sebelum Pilihanraya Kecil Bukit Gantang dan juga Bukit Selambau.

Apa rancangannya?

Tunggulah...

Dalam masa "menunggu", ada baiknya diatur kembali jadual-jadual penting sehingga akhir bulan April. kalau perlu, percepatkan semua jadual penting sebelum akhir bulan Mac dan ada baiknya juga kalau semua jadual penting ditangguhkan selepas bulan April.

Kita lihat apa akan jadi bila 2 kapten berlainan "kepentingan" mengemudi 1 kapal...

Terima Kasih: Ulangtahun Pertama Weblog Perisik Rakyat - malaysiakini

Ini adalah post pertama aku untuk weblog Perisik Rakyat sempena ulang tahun pertama weblog ini.

Pejam celik, pejam celik. dah setahun rupanya aku menyumpah seranah dalam blog ni. sepanjang kewujudan blog ni, seingat aku dah 4 kali blog ni "tenggelam" (angkara penakut cyber).

Aku nak cerita sikit sejarah blog ni. layan je la.

Mula direka pada 09hb. Mac, 2008 oleh seorang forumer dalam yahoogroups yang lebih dikenali dengan nick "snakekiller". masa tu ada 3 contributors dalam blog iaitu "snakekiller", "no2umno" (yang ni bukan wakraden) dan jugak aku.

Lepas tu 2 orang contributors tu hilang. bz dengan kerja masing-masing. maka tinggallah aku sorang. masih berjuang.

Dalam masa setahun, dah banyak kali bertukar link. pertama http://perisikrakyat.blogspot.com/, kemudian http://perisikrakyat1.blogspot.com/, kemudian balik semula ke http://perisikrakyat.blogspot.com/, kemudian http://perisik-rakyat.blogspot.com/, kemudian balik ke http://perisikrakyat1.blogspot.com/ kemudian balik dari PRK Permatang Pauh (P044) aku dapatkan server sendiri dan domain sendiri yang pertama iaitu http://www.perisik-rakyat.com/ dan yang terakhir yang aku guna pakai sampai sekarang iaitu http://perisik-rakyat.com/.

Semua perubahan dekat atas tu berpunca dari masalah hackers. bab benderakan blog korang tak payah cerita la. sebelum aku dapatkan domain sendiri, boleh katakan 2 minggu sekali gerenti kena bendera. tu pasal yang kerap bertukar link tu.

Sampai 1 masa, aku terpaksa standby 3 blog yang akan amik alih bila-bila masa kalau terkena bendera. cabaran beb.

Hari ni aku celebrate ulang tahun yang pertama blog ni dan jugak sedikit doa. semoga apa yang diperjuangkan mencapai matlamat.

Ni nak jugak ucapkan terima kasih dekat para pelayar yang sudi menjengok blog ni. aku perasan, ada pelayar yang jadi pembaca tetap dan juga forumer tetap dalam blog ni. ada yang pro PR dan ada jugak yang pro UMNO/BN. korang semua memang best.

Aku malas nak sebut nama sorang-sorang, takut ada yang tercicir dan kecik hati. hari tu pun ada jugak yang tercicir. sorry banyak-banyak beb. komen-komen tu semua jadik hiburan terutamanya dari zali dan tungaklangit.

Dan hari ni jugak adalah hari ulang tahun pertama kejayaan Pakatan Rakyat (tak seronok pakai nama Pakatan Rakyat... aku lebih suka pakai "Rakyat") menumbangkan KERAjaan UMNO/BN di 4 negeri, 1 wilayah dan juga mempertahankan 1 negeri dari dijajah oleh UMNO/BN.

Aku percaya pada "kuasa Rakyat". tanpa rakyat, Pakatan Rakyat bukan apa-apa. tanpa Rakyat, Pakatan Rakyat tidak akan bangun. tanpa Rakyat, Pakatan Rakyat tidak akan wujud.

Untuk ini, aku tak akan sambut dan sertai apa-apa perhimpunan yang menggunakan nama "Pakatan Rakyat". janganlah sape-sape cuba nak tonjolkan atau nak iklankan apa-apa acara yang menggunakan nama (contoh) "Sambutan 1 Tahun Kemenangan Pakatan Rakyat"... aku tak kan layan atau publishkan dalam blog ni.

Tapi kalau acara atau sambutan tu menggunakan istilah (contoh) "Sambutan 1 Tahun Kemenangan Rakyat", ya..! yang tu aku akan sokong 100%.

Ini negara Rakyat. tidak ada sesiapa yang akan bangun tanpa Rakyat. parti tidak akan mahsyur tanpa Rakyat. bas tidak akan ada tanpa Rakyat. keretapi tidak akan diperkenalkan tanpa Rakyat. Raja bukan siapa-siapa tanpa Rakyat. Pemimpin itu siapa tanpa Rakyat..?

Jadi ingatlah. Rakyat adalah KUASA MUTLAK DI NEGARA INI..! (di alam, kuasa mutlak ialah Allah) jadi... JANGAN SIAPA-SIAPA CUBA-CUBA NAK BERMAIN DENGAN RAKYAT..!

Pertama - Rakyat cuma akan beri AMARAN (PRU12).

Kedua - Rakyat akan BERTINDAK..!

Siapa mahu rasa penangan Rakyat? dipersilakan berpencak dalam PRU-13..!