"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, June 23, 2012

"R" Untuk "Royalti" (bahagian 1)

Tanggal 12hb. Mei, 2012 lebih kurang jam 11:00 malam: 1 perbincangan kecil-kecilan yang dihadiri oleh 5 anak muda 4 darinya adalah anak jati Negeri Kelantan & 1 dari mereka adalah Perantau dari Negeri 9.

Perbincangan kecil-kecilan tersebut diadakan disebuah Restoran ditepi jalan sekitar Tawang berhampiran Pulau Melaka.

Hasil perbincangan tersebut telah menemui kata sepakat yang cukup jelas & gelombangnya telah berkembang & diterima dengan amat baik sekali oleh Warga Negeri Kelantan & juga sahabat-sahabat dari Luar Negeri Kelantan.

Logo "R" diperkenalkan kepada umum didalam Facebook sebaik sahaja perbincangan selesai secara "tidak jelas" dengan tujuan membiarkan orang ramai tertanya-tanya & ianya dibiarkan menjadi persoalan buat sementara waktu.

Itu strategi yang dipersetujui. Meninggalkan tanda-tanya akan menimbulkan lebih minat untuk "mengambil tahu" & "menyelidik" apa yang tersirat berbanding dengan terus menghidangkan santapan minda tanpa memberi cabaran kepada audience.