"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, January 16, 2010

Klinik 1Malaysia Langgar "Akta Perubatan"..?

Demi untuk survival politik, nampaknya kerajaan UMNO pimpinan Najib sanggup melakukan apa sahaja supaya dapat mengekalkan pemerintahan. Ini termasuklah penubuhan Klinik 1Malaysia.

Klinik 1Malaysia Mendapat Bantahan Dari Persatuan Perubatan Malaysia (MMA)

Untuk makluman semua, penubuhan klinik ini telah mendapat bantahan dari Persatuan Perubatan Malaysia (MMA). Namun rata-rata masyarakat tidak dimaklumkan tentang isu bantahan ini kerana tidak mendapat liputan media bagi menjaga imej Kerajaan di mata rakyat.

3 Sebab Bantahan

Setahu saya, ada 3 isu utama yang telah diketengahkan oleh pihak MMA. Yang pertama, berkenaan mutu klinik ini. yang kedua, tiadanya doktor yang bertauliah untuk mengawasi klinik ini dan yang ketiga, penubuhan klinik ini boleh menyebabkan pengamal perubatan swasta akan kehilangan punca pendapatan yang ketara.

Isu pertama yang diketengahkan oleh MMA sememangnya isu yang sangat penting.

Klinik 1Malaysia Diawasi Oleh "Paramedik" Tanpa Tauliah

Sepertimana yang kita sedia maklum, klinik ini di jalankan oleh pembantu perubatan (MA), jururawat dan juga attendan kesihatan. Mereka ini berstatus 'paramedik' dan tidak mempunyai kelayakan professional dalam penjagaan kesihatan. malah, mengikut peraturan yang sebenar, mereka hanya boleh membuat preskripsi ubat yang berstatus 'C' sahaja seperti panadol etc.

Akan tetapi untuk klinik ini, mereka telah diberi kebenaran untuk membuat rawatan penyakit di luar bidang dan pengetahuan mereka, contohnya penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi.

Kebanyakan ubat-ubat untuk pesakit ini adalah berstatus 'A' dan 'B' yang hanya boleh di berikan oleh doktor dan pakar yang bertauliah. Tujuan ubat-ubat ini di kelaskan sedemikian rupa adalah kerana kesan sampingan yang boleh diberikan oleh ubat-ubat ini.

Demi untuk membela agenda mereka, Kerajaan mendakwa bahawa paramedik yang di tempatkan di klinik ini adalah mereka yang berpengalaman.

Pengalaman sahaja tidak mencukupi tanpa pengetahuan yang mendalam tentang sesuatu penyakit. Seseorang doktor memerlukan masa hampir 7 tahun sebelum dibenarkan bertugas mengendalikan klinik. itu 1 tempoh masa yang lama. Ini kerana mengendalikan klinik bukanlah seperti mengendalikan kedai runcit yang mana pelanggan boleh datang dan membeli barangan dengan mudah.

Klinik 1Malaysia Menyalahi Akta Perubatan

Selain itu, tahukan anda bahawa Klinik 1Malaysia ini telah menyalahi akta perubatan kerana mana-mana pengamal perubatan yang tidak bertauliah, tidak boleh mengendalikan klinik. Akan tetapi, Kerajaan dengan selambanya telah melanggar akta perubatan ini.

Pihak MMA telah beberapa kali membangkitkan isu ini tapi tidak mendapat layanan daripada pihak Kerajaan. Jika di tanya kepada mana-mana doktor sekalipun, tiada yang setuju tentang perkara ini.

Akhir sekali, ingin saya tegaskan, dalam kita mengejar cita-cita politik masing-masing, janganlah sampai merendahkan mutu penjagaan kesihatan di negara kita. Ekoran penubuhan klinik ini, kita telah menjadi bahan ketawa masyarakat dunia kerana mempunyai klinik yang mutunya rendah. tidak ada mana-mana negara di dunia ini yang mempraktikkan apa yang telah di lakukan di Malaysia kerana mereka sedar bahawa mutu penjagaan kesihatan amat penting.

Umum masyarakat tidak mengetahui masalah berbangkit seperti ini kerana liputan yang terpilih oleh Media Prp Kerajaan. Bagi mereka, mendapat ubat sudah cukup menggembirakan mereka walhal tanpa disedari, mutu perkhidmatan kesihatan telah pun di rendahkan oleh pihak Kerajaan.

Ingatlah, kesihatan bukan semata-mata mendapat ubat. Banyak lagi faktor-faktor lain dalam bidang kesihatan. marilah kita sama-sama menyedarkan rakyat bahawa pembukaan klinik ini adalah atas nama politik semata-mata.

Rakyat sepatutnya mendapat khidmat penjagaan kesihatan yang bermutu, bukannya 'second class healthcare'. Mahukah anda suatu hari nanti, hospital-hospital pun turut dikendalikan oleh staff-staff yang berstatus paramedik? Tepuk dada, tanya diri sendiri...

Sekian..

"sihat Sepanjang Hayat"

Doktor Rakyat

Berikut adalah kenyataan akhbar yang telah dibuat oleh Presiden Persatuan Perubatan Malaysia berhubung pelanggaran akta perubatan oleh kerajaan :

MMA slams 1Malaysia clinics
(The Sun)

PETALING JAYA (Dec 22, 2009) : The Malaysian Medical Association (MMA) has criticised the government’s decision to implement 1Malaysia clinics which are to be manned by medical assistants and nurses, calling it "wasteful" and "illegal".

"The MMA believes such clinics in urban areas would be redundant and shortchange the rakyat," its president Dr David K.L. Quek said in a statement today.

"Furthermore, getting unregistered medical doctors to man these clinics is also wrong and undermines the healthcare service which leads to a possible poorer standard of care," he said.

Quek said the employment of medical assistants and nurses to man clinics is against the Medical Act 1971 which prohibits medical assistants from prescribing “any more than some very simple medicines”.

Last week, Bernama quoted Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai as saying the clinics would be allowed to prescribe medicine for minor illnesses like fever, cough or minor cuts and could also handle referral cases.

A total of 50 1Malaysia community clinics will begin operation next month to provide basic health treatment for urban residents.

However, Quek said there are already many “under-utilised” general practitioner clinics.
He said there are many doctors in the country but they are poorly distributed.

"If the government feels the 1Malaysia clinics have to be established, the least it could do is ensure these clinics are manned by registered medical doctors,” he said.

“The standard of medical care should not be compromised."

Prime Minister Najib Abdul Razak recently announced an allocation of RM10 million under Budget 2010 for the clinics.