"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, January 02, 2009

Pakatan sedia hadapi gerakan khas BN Selangor

Pakatan Rakyat Selangor mengalu-alukan penubuhan Suara Rakyat Selangor (Suaras) oleh Barisan Nasional (BN) negeri itu dalam usaha menggesa kerajaan negeri menunaikan manifesto pilihan raya umum yang lalu.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, beliau tidak kisah dengan penubuhan badan tersebut dalam usaha BN untuk mengadakan satu gerakan khas bagi menggesa kerajaan negeri dikuasai Pakatan yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP kerana ia akan membolehkan pihaknya bekerja dengan lebih baik.

"Jika mereka nak buat, buatlah. Jika ada tekanan seperti itu, kita akan bekerja dengan lebih baik lagi," katanya ketika dihubungi mStar Online, hari ini.

Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamed Khir Toyo hari ini memberitahu mStar Online, BN di Selangor akan menubuhkan Suaras bagi menggesa kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat melaksanakan janji mereka.

Beliau berkata, langkah itu adalah usaha pihaknya untuk membuat satu gerakan khusus termasuk kempen kesedaran bagi menyedarkan rakyat bahawa Pakatan di Selangor masih belum melunaskan janji-janji mereka yang dibuat sebelum pilihan raya umum lalu.

Mengulas lanjut mengenai kenyataan Dr Mohamed Khir itu, Khalid yang juga bekas Pesuruhjaya 2 PAS berkata, sepanjang pengetahuannya, penduduk berpuas hati dengan usaha kerajaan negeri ke arah menjadi sebuah negeri berkebajikan.

"Dalam masa tidak sampai setahun, lebih 40 peratus janji yang kita buat pada plihan raya lalu telah kita tunaikan.

"Ini termasuk bekalan air percuma di Selangor, bantuan Takaful kepada warga emas yang meninggal dunia dan TAWAS (Tabung Warisan Anak Selangor).

"Kita juga sedang dalam usaha untuk menambah pendapatan negeri melalui royalti penjualan pasir. Kalau dulu, kerajaan negeri hanya akan mendapat RM20 juta setahun, akan datang ia akan meningkat kepada RM150 juta setahun.

"Dengan penambahan itu serta langkah-langkah penjimatan yang sering kita amalkan, Insya Allah, segala janji itu akan dapat dipenuhi dan kita akan salurkan apa yang diperlukan rakyat dengan pendapatan yang kita ada," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak menafikan masih wujud kelemahan yang perlu diperbaiki dalam Pakatan itu namun, sebagai sebuah kerajaan negeri yang baru mengambil alih Selangor daripada BN, Khalid menyifatkan ia adalah jauh lebih baik daripada kerajaan sebelum ini.

"Selain itu, semasa kita membuat manifesto itu, kita tidak tahu yang kita akan mewarisi satu kerajaan yang tunggang langgang dengan pelbagai masalah.

"Tapi kita tetap berusaha menangani masalah-masalah tersebut. Wakil rakyat kita sering turun padang bersama rakyat, bukan hanya duduk di pejabat makan gaji buta.

"Kita yakin, kita mampu laksanakan apa yang dijanji kerana kita mampu dan tidak mengamalkan rasuah. Kalau Khir Toyo masih tidak mahu mengakui hal itu, dia nampaknya masih dalam state of denial," katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pandamaran, Ronnie Liu berkata, beliau memandang penubuhan Suaras sebagai satu langkah yang positif.

"Jika ada usaha Khir Toyo untuk menubuhkan satu badan seperti itu, ia harus dipandang positif kerana kita juga memerlukan check and balance. Kalau kita terlupa sesuatu, ada orang yang akan ingatkan," katanya.

Beliau yang juga Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan berkata, kerajaan negeri bukan sahaja melaksanakan janji dalam manifesto malah apa yang tidak dijanjikan juga dilakukan dalam usaha membantu rakyat terutama golongan miskin dan orang kurang upaya (OKU).

"Antaranya termasuk memberi bantuan beg dan kasut sekolah baru kepada pelajar daripada keluarga yang tidak berkemampuan.

"Selain itu, kita juga memberi bantuan bekalan beras kepada keluarga miskin. Ini semua tidak terdapat dalam manifesto," katanya.

Berhubung isu pengurangan cukai pintu yang masih belum dilaksanakan Pakatan Rakyat, Liu berkata, kerajaan negeri sedang mengkaji rancangan itu.

"Kita kena buat kajian betul-betul tambahan pula ekonomi pada tahun ini dijangka merosot. Kalau tidak tahun ini, mungkin tahun depan ia boleh dilaksanakan.

"Janji kita kepada rakyat, kita akan kotakan tapi berilah sedikit masa kerana kita masih baru. Mana-mana yang kita boleh laksanakan dalam masa yang singkat, kita akan laksanakan dan mana-mana yang memerlukan masa, kita memang kena ambil masa.

"Kita tidak mahu membuat keputusan terburu-buru kerana kita juga perlu melihat kepada kedudukan kewangan. Kita mempunyai tanggungjawab untuk membayar gaji kakitangan kerajaan negeri dan melaksanakan pembangunan," katanya.

Sementara itu, ADUN Sri Andalas, Dr A. Xavier Jayakumar yang juga Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Tempatan , walau apa jua usaha yang dilakukan oleh BN untuk mengkritik pentadbiran Pakatan Rakyat di Selangor, mereka akan tetap melaksanakan apa yang dijanjikan kepada rakyat

Guan Eng mahu Anwar jamin pemimpin PKR berdisiplin

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng meminta Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat(PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim memastikan pemimpin parti itu lebih berdisiplin dalam usaha mengekalkan Pakatan Rakyat terus diterima rakyat.

"Anwar harus memastikan pemimpin-pemimpin PKR lebih berdisiplin," katanya mengulas soalan wartawan berhubung terdapat beberapa pemimpin PKR bergaduh dengan pemimpin PAS di Perak baru-baru ini yang boleh menjejaskan peluang Pakatan Rakyat untuk menang pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 17 Jan ini.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata Pakatan Rakyat akan melihat sejauh mana pergaduhan yang timbul antara pemimpinpemimpin berkenaan dan akan mencari jalan bagi mengatasinya.

"Saya rasa mungkin satu atau dua pemimpin PKR yang bergaduh dengan PAS. Pakatan Rakyat akan lihat sejauh mana perkara itu (pergaduhan) dan akan mencari jalan untuk mengatasinya," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Sementara itu, Lim berkata DAP akan menyokong penuh calon Pakatan Rakyat dari PAS yang bertanding pada pilihan raya kecil itu.

"Daripada segi calon, terpulang pada parti itu (PAS) dan DAP sebagai komponen dalam Pakatan Rakyat akan menyokong serta bekerjasama bagi memastikan calon yang telah dipilih itu memenangi pilihan raya kecil itu," katanya.

Semalam Presiden PAS Datuk Seri Abdul hadi Awang mengumumkan anggota Dewan Undangan Negeri Wakaf Mempelam, Mohd Abdul Wahid Endut sebagai calon PAS.

Teacher & Student's conversation - malaysiakini

Den dapek ni dari sahabat den...

Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak
doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat
sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua
masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji
kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu
semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

LRT laluan Kelana Jaya tergendala sejam pulih

Perkhidmatan tren transit ringan laluan Kelana Jaya yang tergendala hampir sejam ekoran gangguan bekalan elektrik tengah hari tadi, telah kembali normal.

Perkhidmatan tren itu disambung kira-kira pukul 1.12 tengah hari.

Gangguan elektrik terjadi pada pukul 12.17 tengah hari dan kerja-kerja membaik pulih digerakkan segera untuk mengatasi masalah.

Mohon Siasatan: Antara Fitnah dan Kebenaran - malaysiakini

Dari blog Pemuda Pelapis.

Salam sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger dan pengunjung blog Pemuda Pelapis.

Hari ini kita telah memasuki hari pertama tahun baru 2009 Masehi. Semoga semuanya bersemangat baru dan sama-samalah kita tanamkan satu tekad dan azam baru ke arah segala yang positif khususnya di dalam membicarakan isu-isu semasa tidak kira apa jua. Bijak-bijaklah kita membezakan di antara fitnah dan kebenaran.

Untuk topik sulung 2009 ini saya ingin berkongsi satu cerita lama yang pernah saya dengar tetapi masih dibicarakan dan diterima menerusi email saya semalam. Apakah tujuan sebenarnya saya masih kurang pasti samada ianya satu kebenaran untuk dihebahkan atau satu fitnah semata-mata untuk menutup periuk nasi orang lain.

Seseorang telah menghantar email kepada saya menghebahkan alkisah rangkaian restoran mamak di Malaysia yang kononnya dikatakan pengotor di segi cara penyediaan makanan dan pelaris daripada najis serta kotoran lain. Saya percaya tentu di kalangan anda turut menerima email yang sama.

Di antara nama-nama restoran yang disebutkan di dalam email itu ialah:
1. Restoran Mamak di Presint 9, Putrajaya.

Katanya di situ ada dua restoran mamak berdekatan tetapi yang disebutkan ini ialah restoran mamak yang pekerjanya memakai apron putih. Mengikut kata pengirim, secara kebetulan seorang makcik telah lalu di belakang restoran itu dan mendapati pekerjanya sedang menguli tepung roti canai dengan kedua-dua kakinya.

2. Restoran Mamak di Putra Perdana, Puchong.

Menurut pengirim email yang menginap di apartmen berdekatan, beliau melihat sendiri seorang pekerja dapur restoran itu keluar ke belakang dapur dengan mendokong seekor anak anjing untuk dilepaskan di luar. Katanya apabila ditanya samada pekerja itu Islam atau Hindu maka dijawabnya dia beragama Hindu tetapi bosnya Mamak Islam. Kemudian tuan restoran berkenaan tampil lantas meminta maaf atas perkara tersebut.

3. Restoran-restoran Mamak di Alor Setar, Kedah.

Mengikut kandungan cerita yang panjang menerusi email tersebut, katanya seorang ustaz dari pejabat Agama Islam Kedah telah diundang untuk membaca doa satu majlis keraian dan kemudiannya ustaz itu telah memaklumkan kepada hadirin agar umat Islam tidak berkunjung makan dan minum di mana-mana restoran mamak di sekitar Alor Setar atas alasan beliau yang mengatakan kesemua restoran-restoran mamak di bandaraya Alor Setar haram dimakan kerana mendapat bekalan ayam daripada tauke-tauke cina di pasar.

4. Restoran Insaf, Jalan Tuanku Abdul Rahman, KL.

Ini berkenaan kisah benar nasi beriyani mengikut kata pengirim. Rakan beliau sering makan dan minum di situ dan pada suatu hari rakannya singgah makan nasi beriyani di restoran itu ketika waktu rehat tengahari dan kemudiannya ingin membungkus satu lagi nasi beriyani untuk dibawa balik ke pejabat lalu menghampiri periuk lauk. Ketika pekerjanya menceduk lauk kari untuk dibungkus, rakan beliau ternampak satu bundut bungkusan berlabelkan jenama "crocodile" yang disyaki seluar dalam lelaki berwarna putih yang direndamkan ke dalam lauk itu sebagai pelaris. Lalu rakan beliau terus membatalkan pesanan tetapi membayar apa yang sempat dimakannya tadi. Sesampai di pejabat rakannya termuntah lalu menceritakan kepada semua kawan-kawan sepejabat.

5. Restoran BK Corner, Wisma Central, Jalan Ampang, KL.

Kedai makan ini dikatakan terletak berhampiran tangga elektrik (escalator) di tingkat bawah. Katanya dua orang pembantu perempuan Indonesia bekerja di situ di samping dua orang lagi lelaki Hindu. Setelah diamati rupanya memang sah kedua-dua lelaki itu bukan mamak tetapi Hindu kerana di pergelangan tangannya berikat tangkal benang berwarna kuning. Kadangkala di awal pagi di antara jam 7:00am hingga 7:30am semasa restoran itu baru mula hendak dibuka, kedua-dua lelaki itu memakai "calit sarjan" putih pada dahi mereka. Apakah itu mamak Islam? Itulah cerita pengirim.

6. Warung dekat Pasar Pudu, belakang Esso.

Sebuah warung berhampiran Pasar Pudu selalu dipenuhi pengunjung Melayu Islam untuk bersarapan pagi di situ. Kebiasaannya roti canai dan teh tariklah yang menjadi kegemaran ramai. Apa yang mendukacitakan, tidakkah umat Islam memandang pada dahi suami dan isteri pemilik warung berkenaan yang memakai "calit sarjan" dan di lengan wanita Hindu itu terdapat lilitan benang berwarna merah yang mungkin tangkal? Tak boleh ke susah sikit untuk menyeberang jalan di situ dan bersarapan di warung-warung Melayu? Kenapa mesti makan juga makanan yang was-was akan status halalnya?

7. Restoran Shah Jahan Maju di Setiawangsa, KL.

Ini satu cerita yang lebih jijik. Kata pengirim, kawan kepada kawannya makan roti canai di restoran berkenaan dan terjumpa satu ketulan dalam kuah dal roti canai. Sangkanya biji asam jawa tetapi bila diamati rupanya najis iaitu kepala tahi (sesuatu yang keras sedikit pada najis manusia) yang dijadikan bahan pelaris berunsurkan sihir ilmu hitam. Tuan restoran datang kepadanya dan menghulurkan RM2,000 bagi menutup mulut kawan kepada kawannya itu. Kini restoran tersebut agak lengang daripada sebelumnya kerana kurang pengunjung. Yang masih datang makan mungkin mereka yang belum mengetahui cerita sebenarnya.

8. Restoran Maju Curry House, Lebuh Ampang, KL.

Restoran ini katanya adalah rangkaian restoran milik Shah Maju. Persoalannya ke mana perginya perkataan "Jahan" selepas perkataan Shah dan sebelum perkataan Maju pada nama rangkaian restoran itu? Ini juga turut diragui akan kebersihan dan kehalalannya kerana ia adalah rangkaian restoran yang sama pemiliknya.

9. Warung Nasi Lemak Antarabangsa, Kg Baru, KL.

Kandungan email menyatakan pada suatu hari seseorang telah mengajak seorang teman lain yang alim dan warak makan di situ. Tiba-tiba hamba Allah yang dikatakan alim dan warak tadi ternampak seekor toyol sedang kencing ke dalam periuk nasi lemak. Mungkin makanan yang dipesan belum sempat dihidangkan lalu mereka membatalkan niat untuk makan di situ lantas beredar. Si alim tadi bercerita kepada rakannya yang mengajaknya makan di situ kenapa beliau hilang selera. Mungkin tuan punya ada meminta khidmat bomoh pelaris tanpa mengetahui apakah sebenarnya yang dibekalkan oleh si bomoh. Selalunya perkara-perkara halus atau ghaib ini bukan boleh dilihat dengan mata kasar manusia tetapi mungkin bagi sesetengah orang yang ada kelebihan sahaja.
Begitulah di antara apa yang saya baca melalui email yang saya terima. Ceritanya agak panjang tetapi telah saya ringkaskan sedikit bagi membawa maksud penyampaian sebenar oleh pengirimnya.

Mengikut alamat-alamat email yang tercatat dilihat telah ramai pihak yang menerima hebahan ini dari semasa ke semasa yang terus dipanjangkan sehingga ke hari ini. Lapan cerita mengisahkan tentang rangkaian restoran dan warung mamak sementara satu daripadanya warung milik orang Melayu kita yang beragama Islam.

Saya tidak mahu menyebelahi atau tidak menyebelahi mana-mana pihak di dalam perkara ini. Sesuatu yang dirasakan khuatir atau ragu-ragu hendaklah disiasat terlebih dahulu sebelum boleh mempercayainya. Dalam isu ini saya melihat ianya kemungkinan mempunyai dua motif samada berniat baik untuk dihebahkan atau berniat jahat untuk menutup rezeki orang lain.

Apa pun pihak berkuasa disarankan menyiasat laporan ini dan kepada pihak pemilik restoran atau warung makanan pula berhak membela diri dengan membuat laporan polis sekiranya mereka merasakan mereka telah dianiayai oleh pihak-pihak tertentu.

Sebagai rakyat yang prihatin saya memaparkan perkara ini di laman blog supaya banyak pihak dapat membaca dan merujuk bagi membuat penilaian sebenar kerana saya merasa was-was kenapa berita ini disebarkan secara tertutup melalui email ke email jika diyakini berbukti dan benar? Bagi mereka yang melihat dan terbabit secara langsung kenapa tidak membuat laporan polis untuk merujukkannya kepada bahagian penguatkuasa PBT, JAKIM dan penguatkuasa Kementerian Kesihatan?

Oleh itu saya syorkan kepada mereka yang melihat sendiri dan ada bukti serta saksi, sila tampil ke hadapan dengan berani atas dasar kebenaran demi sebuah keadilan. Jika ianya tidak benar dan sengaja diada-adakan maka ini merupakan satu fitnah yang besar dan amat berdosa sekali. Berazamlah kita untuk bercakap benar mulai tahun baru 2009 ini. Fitnah jangan sekali-kali disebarkan. Jika penyebar berita ini merasakan ianya satu kebenaran yang sahih, tampillah ke hadapan membantu masyarakat dan pihak berkuasa.

Sekian dimaklumkan!

Jom berdemo laknat Israel: Di Masjid Negara dan Kedutaan Palestin - malaysiakini

Pemuda PAS akan menganjurkan perhimpunan aman Palestin di Masjid Negara selepas menunaikan solat Jumaat hari ini manakala Pemuda UMNO pula mengadakan perhimpunan yang sama di depan Kedutaan Palestin di Jalan Ampang.

Perhimpunan tersebut merupakan siri bantahan rakyat Malaysia terhadap kekejaman Israel terhadap umat Islam Palestin yang mana kejahatan dan kekejaman Israel tidak boleh dibiarkan begitu sahaja malah seluruh umat Islam wajib mempertahankan negara di mana terletaknya kiblat pertama umat Islam itu.

Tentera Israel terus melancarkan serangan ke atas penduduk Palestin tanpa mempedulikan kesengsaraan mereka sewaktu kemeriahan sambutan tahun baru di seluruh dunia, hari ini.

Serangan terbaru oleh pesawat pejuang Israel awal pagi ini memusnahkan bangunan Parlimen Palestin serta dua bangunan kerajaan lain dan 25 penduduk awam dilaporkan cedera.

Rejim Zionis turut melepaskan tembakan ke atas kedudukan Hamas di tepi laut bagi melumpuhkan kekuatan mereka.

Letupan kuat turut menggegarkan kawasan penyeludupan bawah tanah di kawasan sempadan Gaza dan Mesir.

Serangan terbaru itu turut mengorbankan seorang pemimpin kanan Hamas, Nizar Rayan apabila rumahnya di Jabaliya dibom oleh tentera Zionis.

Arwah merupakan pegawai tertinggi Hamas yang terbunuh sejak Israel melancarkan serangan pada Sabtu lalu.

Sementara itu, rumah pemimpin Ezzedin al-Qassam iaitu sayap kanan Hamas, Abu Anas Chabana turut menjadi sasaran tentera Israel, malam tadi.

Serangan itu mengorbankan tiga penduduk Palestin termasuk seorang wanita berusia 35 tahun dan mencederakan lapan yang lain.

Bagaimanapun Abu Anas tiada di rumah ketika kejadian.

Pegawai Hamas menganggarkan seramai 399 orang terbunuh setakat ini dengan lebih 180 merupakan orang awam.

Hampir 2,000 lagi cedera dalam kekejaman tentera Yahudi ini yang dilengkapi peralatan peperangan canggih berbanding pejuang Palestin.

Tentera Israel semalam turut menambah jumlah tentera di sempadan Gaza sebagai langkah berjaga-jaga untuk melancarkan serangan darat dalam waktu terdekat.

Mereka turut dilengkapi dengan kereta kebal dan pelancar roket canggih dan dilihat berlegar-legar di luar Gaza dan komander mereka bersiap sedia untuk melancarkan serangan pada bila-bila masa.

Langkah untuk mengadakan gencatan senjata juga dilihat semakin sia-sia dengan Kabinet Israel menolak sebarang usaha untuk memulihkan keadaan.

Ni Nak Meniaga Ke Nak Carik Gaduh??? - malaysiakini

Pagi-pagi lagi dapat email yang menyakitkan hati aku...

Ni apa la punya bingai... nak meniaga ke nak carik gaduh???

No telipon ada dekat bawah tu, aku malas nak telipon, sesape yang rajin, tolong-tolong la telipon mamat bernama Jason ni & tolong bagi nasihat sikit... kalau rasa nak buat report polis pun aku rasa tak jadik masalah...

Kalau ikut pada maklumat pada attachment dekat atas, nama mamat ni Jason, dari Pulau Pinang dan boleh dihubungi dinombor 012 488 2577.

Tegur-tegur sikit cara baik dulu... bagitau kita ni dekat Malaysia, hidup bercampur-campur berbagai kaum dan agama. melayu ka, cina ka, india ka, apa bangsa pun semua makhluk tuhan. bukan tiba-tiba jatuh dari langit.

Buduh...!!!

Khak Ptuih...!!!®

Ugut: Bekas menteri Kabinet Sabah dipenjara 6 bulan

Bekas menteri Kabinet Sabah, Datuk Conrad Mojuntin dihukum penjara enam bulan atas tuduhan menyebabkan kecederaan dan melakukan ugutan jenayah terhadap dua lelaki pada 23 Oktober 2003.

Conrad akan merayu ke atas hukuman yang dikenakan sebentar tadi.

Pada Mac lalu. Mahkamah Majistret Kota Kinabalu melepas dan membebaskan Conrad dan anak saudaranya, David Mojuntin daripada tuduhan menyebabkan kecederaan dan melakukan ugutan jenayah terhadap dua lelaki.

Bagi tuduhan pertama, Conrad, 61, didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu mengancam mencederakan Doughty Disimon, 32, di luar SJD Cafe & Sport, Pekan Donggongon, dekat Kota Kinabalu.

Conrad dan anak saudaranya, David, 45, juga dituduh secara bersama menyebabkan kecederaan Chee He Fatt, 46, pada pukul 4 pagi di belakang Public Bank, Pekan Donggongon, Penampang.

Mereka berdua didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya.

Himpunan Aman Palestin di Masjid Negara lepas solat Jumaat ini - malaysiakini

Pemuda PAS akan menganjurkan perhimpunan aman Palestin di Masjid Negara selepas menunaikan solat Jumaat. Perhimpunan ini akan diketuai sendiri oleh Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub.

Perhimpunan ini bagi menunjukkan bantahan dan rasa tidak puas hati umat Islam terhadap kekejaman Israel terhadap umat Islam Palestin yang mana kejahatan dan kekejaman Israel tidak boleh dibiarkan begitu sahaja malah seluruh umat Islam wajib mempertahankan negara di mana terletaknya kiblat pertama umat Islam itu, demikian kenyataan yang dihantar ke Harakahdaily baru-baru ini.

Sementara itu di Pahang Ketua Penerangan Pemuda PAS Pahang, Abdullah Abdul Karim memaklumkan bahawa Gabungan NGO-NGO Islam Pahang dan Pakatan Rakyat turut akan mengadakan Himpunan Aman Intifadah selepas solat Jumaat di Perkarangan Masjid Abu Bakar, Temerloh.

Himpunan Mahasiswa kutuk Israel lepas solat Jumaat ini - malaysiakini

Serangan rejim Yahudi ke atas Semenanjung Gaza sejak hampir seminggu yang lepas benar-benar membangkitkan kemarahan bukan sahaja dunia Islam bahkan masyarakat dunia keseluruhannya.

Serangan yang telah mengorbankan beratus-ratus nyawa manusia tidak berdosa ini telah mengguris hati dan perasaan seluruh masyarakat dunia.

Menginsafi peranan mahasiswa sebagai jurubicara ummah, mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) akan bersatu menyuarakan kemarahan serta mengutuk serangan kejam rejim Yahudi ke atas rakyat Palestin.

Himpunan akan diadakan di perkarangan Masjid Sultan Haji Ahmad Shah (SHAS), UIAM Gombak selepas solat Jumaat hari ini.

Biodata Abdul Wahid Endut calon PAS Kuala Terengganu

"Usah sekali-kali mencari musuh, tetapi jika musuh datang kita akan menghadapinya."

Begitulah prinsip calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut, 52 yang diumumkan oleh Presiden PAS Dato� Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada satu Majlis Perisytiharan Calon yang diadakan di Stadium Negeri Kuala Terengganu, malam semalam

PAS Terengganu menaruh harapan serta keyakinan yang tinggi mampu memenangi Pilihan Raya Kecil P.36 Kuala Terengganu yang akan diadakan pada 17 Januari ini dengan melatkkan calon yang berkaliber dan berwibawa.

Beliau merupakan Adun Wakaf Mempelam, iaitu salah satu Adun dalam Parlimen Kuala Terengganu. Wahid juga adalah Adun sejak lima penggal dari tahun 1990 lagi memiliki rekod yang cemerlang sebagai Adun atau Exco selama sepenggal dan sebagai Adun pembangkang.

Wahid dianggap sebagai anak didik Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Mustafa Ali kerana kerusi Wakaf Mempelam yang beliau wakili kini adalah kerusi yang dimenangi oleh Mustafa ketika PAS melakukan 'comeback' di Terengganu pada tahun 1982.

Beliau dilahirkan pada 29 September 1957 di Kampung Pulau Rusa dan kini menetap di Kampung Seberang Baruh Kiri, Jalan Kelantan, Kuala Terengganu.

Mempunyai seorang isteri bernama Wan Fatimah Wan Abdullah bersama 9 orang anak yang terdiri dari dua lelaki dan tujuh orang perempuan. Isterinya, merupakan seorang warga pendidik yang gigih di sebuah sekolah kerajaan di negeri ini.

Wahid mula mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu. Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu dan menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi di Universiti Pertanian Malaysia (UPM).

Beliau juga mempunyai pengalaman bekerja sebagai Pegawai tadbir di UPM, menjalankan perniagaan berasaskan pertanian, pernah dilantik sebagai Ahli Majlis Menyuarat Kerajaan (Exco) negeri Terengganu dari tahun 1999-2005.

Kini, sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Wakaf Mempelam sejak dari tahun 1990 hingga sekarang. Selain itu, pengalamannya dalam parti PAS pernah memegang jawatan Bendahari Dewan Pemuda PAS Pusat dan Ketua Pemuda PAS Terengganu dari tahun 1991/ 1993.

Wahid masih lagi sebagai Bendahari Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu dan Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Terenganu.

Umno naik angin pasal anugerah tanah - malaysiakini

Langkah kerajaan negeri Perak memberikan tanah hak milik kekal kepada penduduk kampung baru dua hari lepas, dilihat oleh pembangkang (baca Umno/BN) sebagai mencabar Perlembagaan Persekutuan dan Kanun Tanah Negara.

Beliau berkata tindakan itu bercanggah dengan ketetapan dalam Klausa 76 (aa) Kanun Tanah Negara yang menetapkan hak milik tanah kekal hanya diberikan bagi maksud tujuan penggunaan Kerajaan Persekutuan untuk tujuan awam dan tujuan tertentu yang terhad.

Jadi saya harap Jabatan Peguam Negara meletakkan status tidak sah sekiranya ia (hak milik kekal) itu telah dikeluarkan ataupun (letak status) tiada hak milik,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Ramly Zahari mengulas tindakan kerajaan negeri Perak yang mula mengurniakan tanah hak milik kekal kepada penduduk kampung baru dua hari lepas di sini.
  • Sementara itu, Exco kanan kerajaan negeri, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, langkah berkenaan diambil selepas pihaknya mendapat pandangan sekurang-kurangnya sepuluh orang peguam berpengalaman.
  • ‘‘Mereka yang dirujuk termasuklah seorang bekas Hakim Mahkamah Rayuan,” katanya tanpa mendedahkan nama hakim tersebut.
Tindakan kerajaan Perak itu dilihat sebagai memenuhi janji dan meraih sokongan rakyat.

Penganugerahan tersebut adalah satu kewajiban kerajaan ke atas rakyatnya. Mana-mana kerajaan yang bermaruah, bertanggungjawab akan berusaha menjaga dan memberi perlindungan kepada rakyatnya tanpa mengira bahasa dan dilek percakapan. Apabila janji itu dibuat ia harus dilakukan tanpa mengira apakah ianya memberi implikasi lain atau tidak.

Tanah merupakan keperluan asas kehidupan manusia.Kerajaan mana pun perlu menyediakan tanah dan tempat tinggal.Ianya milik semua dan bukan sahaja milik umno dan kroninya sahaja.

Kenapa anugerah seperti itu tidak diusahakan oleh kerajaan pimpinan Tajol sebelum ini? Bagaimana pula tanah yang bioleh terlepas kepada MCA seperti di Kampar itu?

Ramai orang Melayu sendiri bertanya : Masih adakah lagi tanah untuk orang Melayu setelah Umno memfaraidkan tanah dinegeri Perak kepada kroni-kroninya selama 50 tahun memerintah Perak?

Kenapa kerajaan sebelum ini tidak mengambil berat soal perlindungan dan kebajikan rakyat? Jelas langkah yang diambil oleh kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak ini semata-mata berlandaskan kepada ‘Negeri Berkebajikan’ sebagaimana manifesto pilihanraya yang lalu.

Langkah yang diambil oleh MB Nizar menepati kehendak dan aspirasi rakyat semua kaum. Bahawa Rakyat Perak telah membuat pilihan yang tepat dan betul.Syabas Perak negeri ku!

-PerakDAILY.com

Pas names surprise candidate after last minute change

Four-term Wakaf Mempelam assemblyman Abdul Wahid Endut, who was once challenged to a fist fight by current Terengganu mentri besar Ahmad Said, has been named Pas's candidate for the Jan 17 Kuala Terengganu by-election in an eleventh hour decision that took many by surprise.

His selection is seen as a compromise decision as rival factions in the party could not agree on either Batu Buruk assemblyman Dr Syed Azman Nawawi or state party chief Datuk Mustafa Ali.

The announcement of Abdul Wahid as the Pas candidate is seen as an attempt to appease both the party’s “Erdogan” faction who are strong supporters of Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim and the “Ulama” group who are close to the party president.

Pas will be hoping that Abdul Wahid’s candidacy will put to rest the uncertainty which has gripped the Islamist party amid factional disputes and the Barisan Nasional’s (BN) surprise early naming of heavyweight Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh as their candidate, in a move which clearly put Pas on the defensive.

Announcing his party’s candidacy last night, Pas president Hadi acknowledged it was a last minute change.

He also admitted it had been a difficult decision for him to make because all of the candidates the party had in mind were capable.

Mohd Abdul Wahid, 52, is a four-term assemblyman, Kuala Terengganu PAS chief and state PAS treasurer.

A Fisheries and Marine Science graduate from Universiti Putra Malaysia, he has never been defeated in the four elections he has contested.

It is learnt that Abdul Wahid was not on the initial list of candidates.

But he was chosen by Hadi after state party chief Mustafa declined to be nominated, and Batu Burok assemblyman Dr Syed Azman, who had been tipped to be the candidate as late as yesterday was not chosen due to his differences with state party leaders.

Nationally unknown, the 52 year old, who used to serve as a Terengganu state executive councillor, from 1999 to 2004 when Pas held the state government, is a popular party leader in the east coast state.

After BN wrested the state in 2004, he remained a vocal assemblyman and once accused the BN government of allegedly being “worst than the Jews” for tearing down some a settlement.

This had resulted in Ahmad, the current mentri besar who was then a state executive councillor, challenging him to a fist fight outside the state assembly.

Fairus-Saiful : serupa tapi tak sama

Maka berkatalah Mohammad Fairus Khairuddin tentang blog Alahai… seperti disiar Sinar Harian apabila ditanya wartawan Suzalizaa Juhar.

“Pada saya blog itu dibuat oleh orang yang tidak berjaya mencapai agenda peribadinya, dan cuba memburukkan saya melaluinya (blog).

“Semua isi kandungan blog itu hanya fitnah semata-mata dan blog begini hanyalah blog-blog nyamuk yang tidak mempunyai asas.


“Penulis blog ini mungkin tidak ada kerja lain, selain berusaha menjatuhkan saya dan menabur fitnah.”


Selain mendakwa dirinya difitnah, Fairus menuduh ada pihak tertentu yang cemburu dan mahukan kedudukannya.

Sejarah tidak pernah menipu, sejarah baru juga boleh berulang.

Justeru, mari kita singkap kembali jawapan Mohd Saiful Bukhari Azlan, apabila blogger Najwan Halimi ( teman Saiful di UNITEN ) mendedahkan ‘Siapa Sebenarnya Saiful’ dalam blognya Riwayat Hayat pada 11 Mac 2008 iaitu 3 hari selepas Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu.

Najwan Halimi (foto ?) adalah juga aktivis Anwar Ibrahim Club (AIC). Najwan mengibaratkan Saiful sebagai musang berbulu ayam, ketika dia mula berjinak untuk menjadi 'pegawai Anwar.'

Tiga siri pendedahan Najwan berkaitan Saiful bertajuk : Awas ! Musang Berbulu Ayam boleh dibaca di sini --> Siri 1 , 2 dan 3.

Ini jawapan hipokrit Saiful :

"Assalammualaikum.. Masyaallah Najwan, sampai bila saudara nak berhenti memfitnah.. Cukuplah saudara dah malukan saya, jatuhkan (saya), sampai saya terpaksa tarik diri dari Universiti.. Hidup dalam kegelapan tanpa arah tuju….”

Jangan memfitnah sembarangan
saudara Najwan. Saya memberi tenaga secara ikhlas demi membantu seorang rakan ( Rahimi Osman – bekas pembantu Anwar) semasa beliau dalam kesusahan.

Bukan menjadi penyokong fanatik yang kononnya menyokong tetapi hanya sokong sahaja, buat kerja tak ada.
Najwan, berhentilah menfitnah dan buangkanlah perasaan hasad dengki ko tu. Tak ke mana Najwan. Tambahkan dosa sahaja.

Sementara itu, seorang pengunjung blog Najwan yang dikenali sebagai H yang dipercayai kenalan Saiful juga telah memberikan amaran dan pandangannya :

Buat DSAI,
Kalau tuan baca blog ini dan tuan baca komen-komen ini, saksikanlah tuan, inilah dia orang yang nak berdampingan dengan tuan.

Kalau si Saiful ni mintak nak kerja dengan tuan, saya nasihatkan janganlah ambil dia! Memang punahlah keADILan dengan tuan sekali jatuh terduduk. Silap-silap tuan masuk jail balik nanti….


Namun, suara blogger yang ikhlas mendedahkan siapa Saiful sebenarnya tidak mendapat respon positif dari Anwar, mungkin kerana beliau terlalu bersangka baik dengan semua orang. Ini berdasarkan komen Rahimi Osman dalam blog Najwan.

Sdr Saiful memang banyak membantu saya dan DSAI sepanjang kempen pilihanraya lepas. DSAI dengan jujurnya pun amat berpuas hati dengan kerjasama yang diberikan oleh Sdr Saiful. Termasuk juga staf-staf yang berkhidmat di pejabat DSAI.- Rahimi Osman

Oleh itu Saiful terus diberi ruang di pejabat Anwar Ibrahim sehinggalah dia membuat laporan polis 28 Jun 2008, mendakwa dia ‘diliwat’ Anwar selepas tiga bulan siri pendedahan oleh blogger Najwan.

Manakala itu, Anwar apabila ditanya blogger sya-reformis dari blogger @ networkperak, yang membangkitkan isu TKM 1 dalam blog anwaribrahim.com pula memberikan jawapan berikut :

Jazakallah..dan kami menerima baik teguran saudari. Kami juga dihujani dengan pelbagai kritikan dalam hal yang sama, sebahagiannya dianggap munasabah tetapi terdapat juga tohmahan melulu.

Permasalahan tersebut ditangani sebaiknya, namun harus adil dan berhikmah. Tanpa kecuali semua pemimpin akan dipertanggugjawabkan. Maka inshaallah kami akan bertindak seandainya terdapat bukti sahih salahlaku atau kecuaian siapa saja.


Ramai berpendapat kes fitnah Saiful boleh dielakkan sekiranya Anwar mengambilkira suara blogger yang lebih rapat dengan suara akar umbi yang tidak mempunyai sebarang kepentingan.

Justeru dalam isu Fairus tidak keterlaluan kami katakan, jika Anwar lambat bertindak tidak mustahil ‘pisang akan berbuah dua kali.’

Harus diingat, Fairus juga mempunyai ciri-ciri perwatakan Saiful-apabila bercakap dia berbohong, apabila bersumpah, bersumpah palsu !

Mungkin Anwar sepertimana dalam isu Saiful mempuyai cara tersendiri, akan menghadapi isu Fairus secara adil dan berhikmah …..

Atau mungkin..pandangan sinis pengunjung Alahai, sdr Jamaludin boleh 'diambilkira' :

Pasai Fairus dan Yusmadi di Penang yang sekarang ni tengah 'HOT'... baik Dato' Seri biarkan sahaja depa2 ni pegang jawatan masing2.. tak payahlah ambik apa2 tindakan...depa ni sebenarnya 'DIFITNAH' dan diperburukkan saja imej oleh orang yang tak puas hati..biarkan jer..buat mcm takder ape-ape yg berlaku...

'Comfirm' la next election Penanti & Balik Pulau, malahan tempat-tempat lain akan 'BUNGKUS & AKAN DITONG SAMPAHKAN' oleh pengundi-pengundi yang dah meluatttt...

( Catatan : Renung juga Siri 1 : emel beracun, yang ditulis oleh bekas boss Fairus sekitar Mac 2008. )

Dia ni ‘ex-staff’ aku ni...aku ni boss dia dulu. PKR ni betul ke tidak pilih orang ???? Mana ahli PKR kat sini ?..meh sini...bahaya ooo budak nih....

Aku ‘still’ tak puas hati pasal Timbalan KM tu...aku kenal sangat ngan budak tu... dia tu dinasihatkan berhenti kerja dari company aku.

-Alahai... FAIRUS TKM 1 Penang !

TP - Gambar Pak Lah aku dah terbalikkan...

Gambar Najib aku dah terbalikkan...

Gambar Teressa Kok pun aku pernah terbalikkan...

Paling akhir gambar TKM 1 Fairus aku terbalikkan jugak...

Semua tu diterbalikkan sebab depa "songsang"..

Bila aku baca komen DSAI yang ni - Jazakallah..dan kami menerima baik teguran saudari. Kami juga dihujani dengan pelbagai kritikan dalam hal yang sama, sebahagiannya dianggap munasabah tetapi terdapat juga tohmahan melulu.

Permasalahan tersebut ditangani sebaiknya, namun harus adil dan berhikmah. Tanpa kecuali semua pemimpin akan dipertanggugjawabkan. Maka inshaallah kami akan bertindak seandainya terdapat bukti sahih salahlaku atau kecuaian siapa saja.

maksud aku "sebahagiannya dianggap munasabah tetapi terdapat juga tohmahan melulu."

apakah maksudnya DSAI cuma ambil berat yang "melulu" sahaja manakala yang "munasabah" pula DSAI tak ambil berat sebab cuma "sebahagian"???

Bila aku baca koemn yang tu aku rasa nak sangat terbalikkan gambar DSAI jugak sebab ini bukan kali pertama DSAI salah buat pertimbangan.

Kelemahan DSAI ialah - the result will come from the "last person" he meet.

Siapa "last person" tu???

Orang yang DSAI tak pernah kenal lah selalunya... apa punya turrr...!!!

Lepas PRK P-036, kalau masalah TKM 1 masih tak selesai, kalau DSAI masih tak ambik tindakan, kalau tindakan DSAI cuma "amaran" (dari bulan jun dok bagi amaran je la...) maka aku tak akan teragak-agak untuk terbalikkan sekali gambar DSAI...!!!

Simpan kata-kata aku sebagai janji aku dan AMARAN (pada DSAI). sblm ni aku pernah kena herdik dek penyokong PKR dalam isu "replika" dan bagi aku, aku tak kan berganjak dengan keputusan aku semata-mata diherdik oleh rakan seperjuangan yang berselisih pandangan.

Lepas ni jugak aku tak kan berganjak dengan keputusan aku kalau aku terbalikkan gambar DSAI.

Herdiklah aku, aku tetap aku. itu pegangan aku.

Untuk DSAI, biar parasit lain merosak Pakatan Rakyat aku boleh terima, tapi kalau kerosakan itu datang kerana ke"alpa"an DSAI.

TIADA MAAF BAGIMU..!

ur the leader, every single good things should come from you but not a bloody stupid things..!