"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, March 25, 2010

Pilihanraya Kecil Hulu Selangor...

MP Hulu Selangor Meninggal dunia.

Al-Fatihah pada yang berkenaan...

PKR ada 2 pilihan sekarang.
1. Letak calon "Tangkap Muat" yang boleh melompat-lompat dalam keadaan tertentu.

2. Serah je kerusi tu pada PAS atau DAP.
Setuju..?

Al-Fatihah...

Istana Kelantan Bergolak..?

Tengahari tadi:
Datuk Wan Hashim Wan Daud mengumumkan, Tengku Mahkota Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra dilucutkan daripada jawatan baginda sebagai Pemangku Raja negeri itu berkuat kuasa hari ini.
Sebentar tadi, segerombolan lebih kurang 8 buah Trak Merah FRU dan juga 2 buah bas yang membawa anggota FRU keluar dari perkarangan Istana Kelantan dan menuju ke PCB.

...??? ggapo dio neh..?

Setiausaha Sulit Sultan Kelantan Umum Pemangku Sultan Dilucutkan Jawatan

NOTA EDITOR: Tulang Besi bawa berita ni dalam blog Malaysiawaves dan website Perisik Rakyatkerana Tulang Besi terkejut. Tulang Besi tak sangka maklumat Tulang Besi dapat berkenaan politik Kelantan (termasuk usaha membuang Husam dari EXCO) adalah tepat. Setakat ini, maklumat Tulang Besi dapat tiada yang canggung.

Tulang Besi tahu siapa yang telah mencadangkan penubuhan "Medical Board" bagi menyiasat keadaan kesihatan Tuanku Sultan Kelantan dalam mesyuarat EXCO yang berkaitan. Tapi, tak boleh bagitua kat sini, rahsia.

Cuma minta para pembaca mendoakan segala perancangan Fraksi UMNO berkaitan dengan pembuangan Dato' Husam Musa dari EXCO Kerajaan Negeri Kelantan digagalkan oleh Allah SWT. Dah nampak satu tanda-tanda kekuasaan Allah SWT dalam perkara ni dah.

Dato' Husam banyak kelemahan. Tapi, konspirasi pembuangan Dato' Husam bukan kerana kelemahan beliau, malahan kerana ketegasan beliau kepada puak-puak "make balok". Itu yang Tulang Besi boleh bagitau setakat ni.

Sekian
Setiausaha Sulit Sultan umum Pemangku Raja Kelantan dilucutkan jawatan - Harakahdaily

KOTA BARU, 25 Mac: Setiausaha Sulit Sultan Kelantan yang perlantikannya dipertikaikan minggu lalu, Datuk Wan Hashim Wan Daud mengumumkan, Tengku Mahkota Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra dilucutkan daripada jawatan baginda sebagai Pemangku Raja negeri itu berkuat kuasa hari ini.

Pengumuman mengejutkan itu, yang dilihat merumitkan lagi krisis Istana Kelantan, diumumkan oleh Setiausaha Sulit baru Sultan Kelantan itu pada sidang media di sini sebentar tadi.

Dalam pada itu, Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan mencadangkan agar kerajaan negeri memanggil sidang tergembar DUN Kelantan untuk membincangkan perkembangan terbaru ini. Saranan itu dibuat dalam satu sidang media oleh Pengerusinya, Abdullah Yaakob, Adun Air Lanas.

Semalam, Pengelola Istana Kelantan memaklumkan, hanya Pemangku Raja dan Majlis Perajaan Kelantan mempunyai kuasa mengenai perkara ini kerana Sultan Kelantan masih gering.

Wan Hashim, dalam sidang medianya berkata, keputusan itu diambil selepas baginda mengingkari arahan Sultan Kelantan agar tidak meneruskan sambutan Hari Keputeraan Sultan Kelantan yang dijadual 30 Mac ini.

“Berikutan daripada keingkaran Yang Maha Mulia Pemangku Raja mematuhi titah perintah Sultan Kelantan agar tidak meneruskan sebarang bentuk perayaan termasuk penganugerahan darjah-darjah kebesaran sempena Hari Keputeraan rasmi ke-60 baginda Sultan Kelantan serta di atas kegagalan Yang Maha Mulia Pemangku Raja memelihara, melindungi dan mempertahankan kehormatan diri dan Perlembagaan Negeri Kelantan, maka Duli Maha Mulia Sultan Kelantan dengan ini menamatkan pelantikan Yang Teramat Mulia Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja,” kata beliau pada sidang media di Istana Mahkota, Kubang Kerian.

Keputusan ini diumumkan sehari selepas Tengku Muhammad Faris Petra mengumumkan bahawa Sultan Kelantan masih gering dan tidak boleh menjalankan tugas berhubung hal ehwal negeri mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Kelantan.

Semalam Tengku Muhammad Faris Petra bertitah bahawa mengikut klausa (1)(b) Artikel 22A undang-undang itu, baginda yang telah dipilih menjadi Pemangku Raja pada 24 Mei tahun lepas, kini menjalankan tugas-tugas pemerintah dan Yang Dipertuan Negeri sehingga Sultan Ismail Petra sembuh.

Dalam satu titah yang disampaikan oleh Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad pada satu sidang akhbar di Istana Balai Besar semalam, baginda menegaskan bahawa sebarang kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak tanpa terlebih dahulu mendapat laporan perubatan daripada panel doktor pakar yang telah dilantik adalah tidak tepat, tidak sah dan tidak terpakai.

Selamatkah RAHSIA2 PAS Di Bawah Penguasaan Fraksi UMNO?

Bila maklumat-maklumat sensitif seperti maklumat keahlian berada di tangan dan kekuasaan pemimpin-pemimpin PAS yang kita tahu pro kepada UMNO, maka keselamatan dan kerahsian maklumat tersebut dalam bahaya yang amat sangat.

Bukti awal adalah bagaimana mudahnya blogger Batu Api yang pro kepada “Kerajaang Perpaduang” secara mudah dapat mengeksploitasi maklumat rahsia keahlian PAS Tulang Besi.

Mereka cuba membuat alasan sebegini yang mereka tinggalkan di blog saya:
“mana tau maklumat ni didedahkan oleh pejabat SUA. ntah2 dari tempat lain. bersangka baik lah sikit. TB pun pernah dedah maklumat keahlian dia kat sini - http://www.malaysiawaves.com/2010/02/aduan-rasmi-tindakan-melanggar.html”.
Cuba jawab, bagaimana seekor blogger picisan bernama Batu-Api boleh tahu alamat kediaman saya yang telah saya lupa, yakni:
“No. 61, Jalan Maarof, Bangsar Park, Kuala Lumpur”
Maklumat ini hanya terkandung dalam pengkalan data PAS Pusat yang sepatutnya bertaraf "RAHSIA". Bagaimana seekor blogger picisan macam Batu Api boleh mendapat makluamt yang AMAT RAHSIA ini?

Maklumat yang bertaraf “Highly Classified” yang kalau di dalam tentera, sesiapa yang mendedahkan maklumat ini boleh dihukum mati.

Ini bererti “Geng2 Perpaduan” di dalam PAS sudah pun menguasai maklumat-maklumat rahsia parti. Apa yang boleh menjamin mereka tidak menjual maklumat tersebut pada UMNO?

Apa lagi maklumat parti yang sudah didedahkan pada UMNO? Saya AMMAATTTT takut bahawa kerahsiaan dalam PAS sudah tidak wujud lagi.

Ini juga bererti, maklumat-maklumat seperti:
a. Kewangan parti
b. Dokumen-dokumen sensitif
c. Minit-minit mesyuarat
d. Strategi-stategi pilihanraya
e. Senarai calon-calon pilihanraya
f. Surat menyurat rasmi parti
g. Program-program parti
Semuanya boleh dikompromi kerahsiannya dan mudah untuk sampai ke tangan UMNO.

Kalau manusia kaki buat fitnah macam Batu Api@Firestone dengan mudah mendapat maklumat rahsia parti , saya tak tau lah apa lagi maklumat parti yang telah sampai ke pengetahuan UMNO dan Special Branch.

Mamat Batu Api ni kaki sebar fitnah. Ertinya halal dan haram tidak menjadi masaalah bagi mamat ni. Orang yang tidak hairan dengan halal haram sudah tentu mudah dibeli dengan UMNO dan musuh Islam. Kita tidak tahu apakah rahsia parti lain yang telah dijual oleh mamat ni pada UMNO? Al maklumlah nak berpadu, mestilah berani kongsi sedikit sebanyak maklumat dengan UMNO.

Saya takut dan khuatir, mamat Batu Api ni dah jual kesemua maklumat keahlian PAS Pusat pada UMNO ataupun Bukit Aman. Mana kita tahu? Kita bukan kenal pun sapa Batu Api ni?

Bukan setakat tu, mamat ni mungkin dah jual maklumat keahlian pada CIA. Mana kita tahu? Orang macam Batu Api yang tidak hirau halal dan haram akan lakukan apa sahaja.

Saya harap sangat Batu Api@Firestone ditangkap dan dikenakan hukuman setimpalnya kerana mendedahkan rahsia parti dan menjatuhkan nama baik PAS serta menjatuhkan maruah Setiausaha Agung PAS Pusat.

PAS Terengganu Ikut Perlembagaan Atau Tidak?

Bersambung dari artikel Tulang Besi “Apabila Lawyer Cabuk Mentafsir Perlembagaan PAS”, suka Tulang Besi menarik perhatian kepada PAS Terengganu.

Tulang Besi diserang kiri dan kanan kononnya Tulang Besi tidak mengikut Perlembagaan PAS Pusat kerana mengadu terus kepada SU Agung PAS Pusat.

Di Terengganu, pemilihan kepimpinan di peringkat Kawasan dan Negeri termasuk Dewan-Dewan dilakukan tidak mengikut perlembagaan PAS. Di Terengganu, mereka memilih pemimpin di peringkat Kawasan dan Dewan dengan menggunakan sistem yang serupa dengan DAP.

Mereka panggil sistem ini: Sistem Gugusan.

Secara mudahnya, para perwakilan Kawasan hanya akan memilih sebanyak 13 (atau lebih, saya tak ingat jumlah tepat) Ahli Jawatankuasa Kawasan.

AJK2 yang dipilih ini kemudiannya akan bermesyuarat dan memilih senarai kabinet baru mereka termasuklah YDP kawasan, TYDP Kawasan, NYDP Kawasan, Ketua Penerangan dan Bendahari Kawasan. Selain dari itu, AJK2 ini juga akan melantik AJK2 tambahan ke dalam kabinet mereka.

Ustaz Nasaruddin Tantawi pernah menerangkan sistem ini dalam artikel beliau ”Tahniah DPP Negeri Terengganu .”. Artikel tersebut saya bawa di bawah artikel saya ini.

Sesiapa sahaja yang membaca Perlembagaan PAS Pusat akan melihat bahawa jawatan-jawatan YDP, TYDP dan NYDP MESTI DIPERTANDINGKAN. Jawatan Ketua Penerangan, Bendahari dll sahaja yang tidak dipertandingkan dan dilantik oleh YDP dgn persetujuan AJK.

Dari Perlembagaan PAS:
(2) Yang Dipertua, Timbalan Yang Dipertua dan Naib Yang Dipertua dan Ketua Urusan ‘Ulamak PAS Kawasan itu hendaklah dipilih dan dilantik tiap-tiap dua tahun sekali daripada ahli-ahli PAS Kawasan itu dalam mesyuarat agung tahunan yang ada pemilihannya.
Jadi, mereka yang marah dengan Tulang Besi kerana, kononnya, tidak mengikut Perlembagaan PAS Pusat, apa komen mereka terhadap PAS Terengganu?

Kalau mengikut Perlembagaan PAS Pusat, KESELURUHAN PEMILIHAN KAWASAN DAN DEWAN di Terengganu adalah TIDAK SAH!!!.

Sistem yang digunakan oleh PAS Terengganu adalah lebih mirip kepada Democratic Action Party (DAP). Ia bukannya sistem yang ditunjuk oleh Perlembagaan PAS Pusat.

Saya tak tau nak kata apa lagi. Bagaimana perlanggaran Perlembagaan PAS Pusat boleh dilakukan oleh sebuah negeri secara terang-terangan sebegini, saya pun tak tau. Apa pun alasannya, oleh kerana kita telah pun berada dalam zaman ini, maka PAS Terengganu WAJIB kembali ke sistem yang ditunjuk oleh Perlembagaan parti.

Kalau tidak, apa gunanya ada Perlembagaan PAS Pusat kalau sesiapa sahaja boleh melanggarnya seperti yang dilakukan oleh PAS Terengganu?

Juga, di mana akhlak PAS Terengganu apabila mereka memilih pemimpin dengan membelakangkan Perlembagaan PAS Pusat?

Seingat saya, sistem ini adalah atas cadangan dari Pemuda PAS Pusat sewaktu tahun 80an dulu. Setahu saya tiada pindaan perlembagaan dibuat ke atas cadangan Pemuda PAS Pusat ini. Mungkin dahulu alasan “trial” boleh digunakan tapi sekarang ini sudah lebih 30 tahun masa berlalu.

KAlau PAS Terengganu mahu kekal sistem “DAP” itu, maka wajiblah Perlembagaan PAS Pusat dipinda. Kalau tidak mahu dipinda, maka wajiblah PAS Terengganu mengubah sistem mengikut Perlembagaan PAS Pusat.

Tulang Besi

p/s - contoh yang diberikan oleh Ustaz Nasarudddin Tantawi adalah berkaitan dengan Dewan Pemuda Negeri. Peruntukan Perlembagaan adalah:
“(2) Ketua, Timbalan Ketua, Naib Ketua dan dua pertiga daripada Ahli-ahli Jawatankuasa yang disebutkan dalam ceraian (1)(g) Fasal ini hendaklah dipilih dan dilantik oleh Muktamar Tahunan Dewan Pemuda PAS Negeri daripada pemuda-pemuda ahli PAS dalam negeri itu pada tiap-tiap dua tahun sekali atau pada mana-mana Muktamar Tahunan Dewan Pemuda PAS Negeri yang ada pemilihannya.”
Bandingkan dengan pernyataan Nasruddin Tantawi dari artikel beliau:
“Setelah disyurakan , Al Fadhil Yb. Ustaz Mohd Nor Hamzah diamanahkan sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu sementara Timbalannya disandang oleh Al Fadhil Ustaz Wan Shukairi Abdullah dan Naib Ketua ialah al Fadhil Ustaz Ridzuan Hashim ,
Posted by Nasrudin Hassan at Tantawi at 14:01”
Lampiran 1: Artikel Nasruddin Tantawi