"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, September 20, 2008

Syeikh Kickdefella Bebas

Penulis blog Syed Azidi Syed Abdul Aziz dibebaskan hari ini selepas ditahan polis untuk siasatan selama dua hari oleh Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan (CCID).

kickdefella syed azidi syed abdul azizBeliau dibebaskan pada jam 1 tengahari tadi. Semalam, Mahkamah Majistret Kuala Lumpur membenarkan beliau direman sehingga 5 petang ini.

Sebaik sahaja dibebaskan, beliau memberi keterangan pula kepada pegawai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Beliau disambut oleh anggota keluarganya serta rakan-rakan apabila keluar dari pejabat CCID pada kira-kira jam 4 petang.

Syed Azidi, 38, pegawai perhubungan awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan, ditahan di rumahnya di Demit, Kota Bharu mengikut Akta Hasutan pada 17 September.

Beliau disiasat kerana didakwa menyiarkan bahan berunsur hasutan di blognya, Kickdefella, membabitkan kempen memasang Jalur Gemilang secara terbalik semasa menyambut ulang tahun kemerdekaan bulan lalu.

-malaysiakini

Badan Peguam Mohon Semua Tahanan ISA Dibebaskan Segera Dengan Tanpa Syarat

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Bernama) -- Badan Peguam Malaysia hari ini meminta kerajaan segera membebaskan dengan tanpa syarat semua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Badan itu, pada mesyuarat agung luar biasanya, yang dihadiri oleh 739 anggota, menerima resolusi yang menggesa pembebasan lebih 60 tahanan ISA serta lebih 2,000 tahanan yang ditahan mengikut pelbagai undang-undang pencegahan sama ada dibebaskan atau didakwa di mahkamah.

"Terdapat banyak undang-undang yang dikaitkan dengan para tahanan ini dan jika pihak berkuasa mempunyai bukti terhadap mereka, dakwa mereka di mahkamah terbuka bagi membolehkan mereka mempertahankan diri," kata Presiden Badan Peguam Malaysia Datuk Ambiga Sreenevasan.

Beliau berkata badan itu mendesak kerajaan supaya segera memansuhkan ISA dan Ordinan Darurat 1969 dan Akta Dadah Berbahaya 1985.

Ambiga memberitahu pemberita bahawa mesyuarat itu juga sebulat suara mahukan kerajaan mendokong ikrarnya terhadap Majlis Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi mempromosikan dan melindungi hak asasi dan kebebasan asas serta menggalakkan kebebasan media.

Mesyuarat yang diadakan di Wisma MCA hari Sabtu turut mengutuk surat tunjuk sebab kepada Sin Chew Daily, The Sun serta Suara Keadilan dan menggesa kerajaan menarik balik surat berkenaan dengan segera.

"Kebanyakan anggota berasa sangat bimbang dengan layanan yang diberikan kepada tahanan ISA di mana mereka berada dalam keadaan daif, diberikan makanan tidak sihat dan kurang berhubung dengan dunia luar," kata Ambiga.

Bekas presiden Sulaiman Abdullah berkata kerajaan sepatutnya mengambil kira pertimbangan mengenai cabaran dan trauma yang dihadapi anggota keluarga tahanan apabila mereka terpisah dengan orang yang disayangi selama lebih enam tahun.

"Sudah tiba masanya kerajaan memansuhkan ISA memandangkan ia boleh disalahgunakan terhadap mereka yang membantah kerajaan," katanya.

Seorang lagi bekas presiden, Kuthubul Zaman Bukhari berkata ini bukan pertama kali Badan Peguam Malaysia mendesak supaya ISA dimansuhkan dan akta itu tidak lagi sesuai dalam masyarakat masa kini.

Ditanya apakah tindakan badan itu selepas ini jika tidak mendapat maklumbalas yang memuaskan daripada kerajaan bagi memansuhkan ISA, Ambiga berkata tekanan akan dipertingkatkan terhadap kerajaan menerusi penggubal undang-undang yang dilantik serta sokongan oleh pertubuhan lain.

Duit keringat peneroka, bukannya bonus - Mazlan

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Hrkh) - Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda SeMalaysia (Anak), Mazlan Aliman berkata, kerajaan tidak sepatutnya mengguna istilah duit raya atau bonus di atas pembayaran RM400 kepada setiap peneroka Felda di seluruh negara.

Ini kerana dakwanya, duit itu adalah hasil daripada keringat peneroka itu sendiri.

Malah katanya, beliau bimbang rakyat akan keliru dengan istilah tersebut kononnya kerajaan terlalu prihatin dengan masyarakat Felda sehingga mengeluarkan duit raya kepada mereka.

"Jika kakitangan kerajaan bolehlah dikatakan begitu, tetapi peneroka tidak kerana duit yang mereka dapat itu adalah duit dari hasil kerja mereka sendiri.

"Kerana dalam konteks peneroka Felda mereka perlu mengerjakan tanah mereka dahulu dan insentif yang diberikan itu adalah atas penghasilan dari ladang-ladang mereka.

"Jadi bagi saya istilah duit raya ataupun bonus tidak tepat," katanya semasa dihubungi Harakahdaily hari ini.

Di Keluang, semalam, Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak mengumumkan sebanyak RM400 duit raya diperuntukkan kepada peneroka Felda di seluruh negara.

Sementara itu Mazlan berkata, beliau juga melihat jumlah yang diberikan itu terlalu kecil sedangkan harga komoditi sawit dan getah berada di paras yang tinggi sejak kebelakangan ini. <> "Dari sudut penghasilan yang dilakukan peneroka, berjaya memberi pulangan yang besar kepada Felda dan bagi saya jika dilihat dengan jumlah RM400 itu tidak memadai dengan pulangan besar yang dinikmati Felda,"

Beliau mendakwa pemberian duit raya itu tidak berpadanan dengan keuntungan yang dicapai melalui koperasi Felda.

Oleh kerana itu tegasnya kerajaan sepatutnya memberi pulangan yang lebih konsisten iaitu dibayar beberapa kali dalam setahun.

Katanya, bukannya dibayar untuk menyambut hari raya saja.

'Islam paling utama, yang lain perkara kedua' - Zulkifli Noordin

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Hrkh) - Dalam mempertahankan tindakannya yang terlibat dalam Himpunan Aman Umat Islam membantah Forum Anti Islam anjuran Bar Council, Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu Zulkifli Noordin menegaskan bahawa 'Islam paling utama, yang lain perkara kedua' merupakan prinsip yang dipegang selama ini.Zulkifli berkata demikian dalam hujah bela dirinya baru-baru ini di hadapan Jawatankuasa Disiplin KeADILan (JKD) yang dianggotai oleh panel terdiri daripada Timbalan Presiden KeADILan Syed Hussin Ali, Din Merican dan YB Hee berhubung insiden

Ahli Parlimen itu menjelaskan bahawa beliau mewakili pertubuhan Peguam Pembela Islam (PPI) dan bukannya parti KeADILan semasa mengetuai himpunan aman tersebut.

"Saya bukannya anti dialog. Malahan saya telah terlibat dengan beberapa dialog termasuk dengan Bar Council, Majlis Perunding Agama Hindu Kristian Budha & Sikh, Suhakam, kumpulan-kumpulan Kristian, malahan saya pernah berdialog dengan Paderi Kristian Melayu."Namun pada pandangan saya, Bar Council adalah jelas golongan anti-Islam dengan rentetan penglibatan mereka daripada kes mendalangi Kumpulan Artikel 11, IFC, melibatkan diri secara partisan kepada kes-kes murtad dan lain-lain lagi," katanya yang dipetik daripada laman blognya.Beliau mengakui 'berkasar' dengan peguam Latheefa Koya semasa di luar bangunan namun adalah hasil tindakan provokatif terhadap himpunan aman tersebut."Kalau itu adalah satu kesalahan, saya nyatakan saya bersedia memohon maaf namun tidak akan meminta maaf atas tindakan saya mengetuai Himpunan Aman membantah tindakan Bar Council mengadakan forum anti-Islam tersebut."Malah jika Bar Council bercadang untuk mengulangi lagi sudah pasti mereka akan dapati saya akan berada di sana untuk mempertahan dan membela Islam. I'll be their worst nightmare if they continue with their arrogance and anti-Islam attitude," katanya menjelaskan kedudukan kepada JKD.Biarpun beliau mungkin bukan Muslim yang terbaik, namun bersedia melakukan yang terbaik untuk Islam, kata Zulkifli.Katanya, ahli panel terbabit turut menyebut kemungkinan prinsip dan pendirian beliau akan bercanggah dengan pendirian KeADILan, namun Zulkifli mengulangi pendirian dan prinsip bahawa Islam lebih diutamakan berbanding perkara lain yang 'jatuh' nombor dua dengan mengungkap 'for me, Islam come first, the rest are second'.

Raymond Tan keberatan lepas jawatan kabinet

Selepas memutuskan untuk keluar dari Barisan Nasional (BN), Parti Maju Sabah (SAPP) kini berdepan dengan masalah Timbalan Presiden, Datuk Raymond Tan yang dikatakan keberatan untuk melepaskan jawatannya sebagai timbalan ketua menteri dan menteri pembangunan infrastruktur Sabah.

sapp pulls out of bn 170908 03.jpgSekurang-kurangnya dua pemimpin SAPP - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Elopura Aw Kam Wah serta Jimmy Wong, setiausaha politik kepada Ketua Menteri, Datuk Musa Aman - juga telah diminta melepaskan jawatan mereka dalam kerajaan ekoran keputusan parti itu keluar dari BN.

Hanya Adun Luyang, Melanie Chia, yang telah menyatakan kesediaannya untuk meletakkan jawatan sebagai menteri muda.

Seorang lagi pemimpin SAPP, Frankie Chong, yang juga timbalan Speaker, tidak diperlukan melepaskan jawatannya kerana beliau dilantik oleh yang dipertua negeri.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Penerangan SAPP yang baru, Chong Pit Fah menggesa Tan menyatakan kebenaran di sebalik keputusannya untuk kekal dalam BN, dan bukannya mendakwa beliau ditolak oleh Presiden parti itu, Datuk Yong Teck Lee.

sapp sabah meeting 200608 06Chong juga menyifatkan Tan sebagai 'tidak mengenang budi' dan turut menyifatkan kenyataannya sebagai 'nakal' dan 'berniat jahat'.

"Raymond Tan adalah seorang menteri kanan dan seorang timbalan ketua menteri. Mengapa harus SAPP menolaknya?

"Beliau tidak sepatutnya memberi alasan untuk terus kekal dalam Barisan Nasional," kata Chong.

Nafi dakwaan Tan

Katanya, beliau percaya rakyat Sabah yang dapat berfikir dengan betul, dapat melihat rasional sebenar mengapa Tan mahu kekal dalam BN.

Selama ini, kata Chong, presiden parti itulah yang berkeras supaya Tan memegang kedua-dua jawatan timbalan presiden parti dan timbalan ketua menteri.

Oleh itu, Chong menolak dakwaan Tan bahawa beliau telah dipulaukan oleh parti, sambil menambah Tan sepatutnya telah dibuang daripada menjadi ketua bahagian Sandakan.

Beliau mendakwa, sejak memegang jawatan tersebut, Tan tidak pernah mengadakan sebarang mesyuarat di bahagian tersebut.

chong pit fahChong juga membidas Tan kerana mengadu kepada pihak media bahawa dalam mesyuarat majlis tertinggi parti itu baru-baru ini, beliau mendapati kerusinya telah dialih, hanya kerana beliau lewat l5 minit.

"Jika beliau berang dengan perkara kecil seperti itu, maka beliau tidak seharusnya berkata bahawa tidak ada sebab untuk SAPP meninggalkan BN hanya kerana parti itu tidak dijemput menghadiri mesyuarat BN untuk enam kali berturut-turut.

"Beliau sepatutnya faham bagaimana perasaan parti berhubung perkara itu," katanya.

Menurut Chong, memandangkan begitu ramai yang hadir pada hari tersebut, maka kerusi-kerusi mereka yang lewat datang atau tidak datang, telah diisi oleh mereka yang datang lebih awal.

Tambahnya, sebaik sahaja Tan tiba - lebih setengah jam lewat - beliau terus diberi kerusi.

Rombakan kecil


Beliau bagaimanapun mengucapkan selamat maju jaya kepada Tan, Wong dan bekas ketua Pemuda, chief Au Kam Wah.

Chong juga berkata, parti itu membuat rombakan kecil dalam jawatankuasa ekskutifnya sewaktu mesyuarat majlis tertinggi baru-baru ini.

Beliau telah dilantik sebagai ketua penerangaan menggantikan Kassim Sulaiman yang dilantik sebagai setiausaha organisasi. Kassim menggantikan Edward Dagul yang kini dilantik sebagai ketua Pemuda menggantikan Au, yang meletak jawatan dari parti semalam.

-malaysiakini

Mujahid: Pakatan hantar surat pada Agong

Pakatan Rakyat telah mengutuskan surat rasmi kepada Yang di-Pertuan Agong beberapa hari lalu, memohon mengadap Seri Paduka, kata Ahli Parlimen PAS bagi Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa dalam forum anti-ISA di Pulau Pinang malam tadi.

Jika Seri Paduka memberi perkenan, sepertimana yang diharapkan oleh pemimpinan Pakatan, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyerahkan senarai nama ahli Parlimen yang menyokongnya untuk meyakinkan Seri Paduka bahawa peralihan kuasa di Putrajaya tidak dapat dielakkan.

mujahid yusof rawaMujahid berkata, Pakatan bergantung kepada Seri Paduka untuk menasihatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya memanggil sidang khas Parlimen untuk berdepan dengan usul tidak percaya yang mahu dibentangkan oleh Pakatan.

Sambil melahirkan keyakinannya bahawa Seri Paduka akan campurtangan untuk menangani krisis politik sekarang, Mujahid berkata, pihak pembangkang dirangsang oleh campurtangan istana dalam menyelesaikan isu pelantikan menteri besar di Perak, Perlis dan Terengganu selepas pilihanraya umum Mac lalu.

Mengikut perlembagaan

Beliau berkata, keutamaan Pakatan ialah untuk menggunakan semua cara yang diperuntukkan dalam perlembagaan untuk memastikan peralihan kuasa berjalan dengan lancar.

Katanya, Pakatan tidak akan menggunakan cara yang tidak mengikut perlembagaan dan tidak demokratik tetapi akan terus menggunakan cara yan gdiperuntukan dalam perlembagaan untuk memastikan peralihan kuasa secara lancar.

Anwar mendakwa Pakatan mendapat sokongan majoriti daripada 222 ahli Parlimen (MP), termasuk yang MP Barisan yang didakwanya melompat menyertai pembangkang, bagi mengambil alih kerajaan.

Para pemimpin BN, termasuk perdana menteri, telah menyifatkan dakwaan Anwar itu sebagai satu pembohongan.

Setakat ini, usaha Pakatan untuk mengambil alih kuasa secara perlembagaan belum berhasil.

Abdullah juga enggan bertemu dengan Anwar untuk membincangkan peralihan kuasa. Beliau juga menolak permintaan pembangkang supaya memanggil sidang khas Parlimen bagi membentangkan usul tidak percaya terhadap kepimpinannya.

Oleh itu, kata Mujahid lagi, langkah seterusnya ialah Istana Negara dan Pakatan berhadap Seri Paduka akan campurtangan dan menasihatkan perdana menteri supaya memanggil sidang khas Parlimen.

Dengan cara itu, kata beliau yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, dapat membuktikan siapa yang mendapat sokongan majoriti di Parlimen.

Sebelum itu, ketika bercakap di forum tersebut di Georgetown, Mujahid mendesak pemimpin BN, terutama dari Umno, bahawa mereka tidak akan memerintah untuk selama-lamanya.

isa 3 teresa raja petra tan hoon chengSebaliknya, kata beliau, BN harus menerima realiti politik dan bersedia menyerahkan kuasa kepada Pakatan.

Ekoran penahanan ahli Parlimen DAP, Teresa Kok, Raja Petra Kamarudin dan wartawan Tan Hoon Cheng di bawah ISA, pembangkang telah menganjurkan siri pertemuan dan majlis menyalakan lilin, untuk membantah undang-undang tersebut.

Pakatan juga turut mengambil peluang daripada pertemuan-pertemuan tersebut untuk mendapatkan sokongan badan-badan sivil dan rakyat untuk menrealisasikan usaha peralihan kuasa tersebut.

-malaysiakini

Leader-in-waiting launches end game

KUALA LUMPUR, Sept 20 — Another long day in the Malaysian capital. Two hours to sunset and the breaking of the day-long fast in the third week of the holy month of Ramadan, Datuk Seri Anwar Ibrahim has spent hours in tense discussions with partners in his opposition coalition.

At his suburban office, Anwar appears in bare feet and apologises for a short delay while he says his fourth round of prayers for the day. Fifteen minutes later, the opposition leader is back, shod now in black ostrich-skin brogues, to talk about his extraordinary bid to convince the Government that, despite its apparent majority in Parliament, he should be in charge.

The psychological warfare is getting fraught. Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had said Anwar was a "threat to the economy and possibly security" — indicating the opposition leader could fall foul of the draconian Internal Security Act.

In a formal statement yesterday, the US State Department said Abdullah's remark was "extremely troubling" and Washington viewed with "grave concern" the possibility the security Act might be used to detain opposition political figures.

Anwar wonders if he is heading back to prison. "When the prime minister, in any developing country where these sorts of security laws are in operation, states that you are a threat to the economy and possibly national security, then the next option is to arrest," he says.

A decade ago, when Anwar was deputy prime minister, his bid for power against then Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad ended in disaster.

Hit with highly questionable charges of sodomy and trying to interfere with a police investigation, he spent six years in jail. He was released in 2004 when the more conciliatory Abdullah succeeded Dr Mahathir.

Now 61, Anwar has closed in on the Barisan Nasional ruling coalition that so humiliated and punished him for his "reformasi" bid in 1998.

In March, his improbable Pakatan Rakyat coalition of three diverse parties — his PKR, the leftist, ethnic Chinese-based DAP and the Islamic party Pas — broke Barisan's two-thirds majority in the federal Parliament, and won control of five of Malaysia's 13 states.

On Aug 26, Anwar won a by-election with a huge majority, despite having another sodomy charge laid against him shortly before the vote.

This week, Anwar announced he had "more than enough" defections from Barisan MPs to form a government, and asked to meet Abdullah to effect a smooth transfer of power. Unsurprisingly, Abdullah derided the request, as he did Anwar's later call to reconvene Parliament.

Barring an unlikely intervention by the King, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Anwar faces a nervous wait until Parliament resumes on Oct 13.

He faces a relentless onslaught on his credibility by the state-controlled broadcast media and the mainstream newspapers.

He and his colleagues are also at risk from the highly politicised police, whose secretive Special Branch has morphed from its original role of fighting communist insurgents into one of keeping Barisan in power.

The Special Branch wields the Internal Security Act, which allows suspects to be held for 60 days, where interrogators specialise in "turning over" (breaking down) detainees through prolonged questioning, sleep deprivation, humiliation and disorientation. Then they can be locked away without trial for renewable two-year terms.

Last Friday, the Special Branch arrested MP Teresa Kok, an ethnic-Chinese member of Anwar's alliance, after a newspaper ran spurious reports that she had tried to stop a mosque broadcasting the morning call to prayer.

The country's best-known blogger, Raja Petra Kamarudin, was also taken in under the security Act, while another journalist was briefly detained.

Kok was released yesterday after a week's detention, and Abdullah seemed to back off his implied threat. But Anwar's team is acutely aware that only five arrests of MPs could change a no-confidence vote, if and when it happens.

"When a party has been in power for more than half a century, to imagine losing their grip on power is going to be horrendous, unthinkable and they may resort to this measure," Anwar said.

But he has his work cut out explaining to ethnic Malays why the positive discrimination of the past 40 years — preference for university places, government jobs, finance credits, cheaper houses and a 30% slice of new investments — mostly benefited a tiny, well-connected elite through Barisan founding party Umno and its networks of cronyism and patronage, and should be replaced with policies based on need rather than race.

On the other side, non-Malays wonder about his Islamist background and recall his role implementing pro-Malay discrimination as an Umno minister.

"It took us a while to come to terms and go from Anwar who was education minister and actually did a lot of damage to the Chinese school system, to the new reformist Anwar," said Dominique Ng, a Kuching lawyer who won a Sarawak state seat for Anwar's party in March.

Ng is now convinced that "the new Anwar can be the one who saves Malaysia".

Anwar doesn't regret his years in the Mahathir government.

"With all the faults and limitations of Umno at that time, it was never this blatantly corrupt and arrogant," he said.

He could have protested more loudly against the Mahathir government's security Act arrests and sacking of judges, but had still hoped to change the system from within.

"Having said that, I've suffered enough, I've repaid for the years I was in government," he said with a smile.

His agenda for Islam in Malaysia is one he's been pursuing in speeches and writings for many years: Malaysia should keep Islam as its state religion, but not become an Islamic state, accepting its pluralism.

But his jail ordeal strengthened his concern for freedom. "Being six years in prison, solitary confinement, teaches you quite a lot," he said. "The passion for democracy, for justice, is far more pronounced … Basically these years of sojourn and wilderness did help.

"You empathise with people as people. I am very Malay, I love the language, I follow Indonesian literature a lot … I am also a committed Muslim. I fast, I pray, but that does not make us intolerant of other cultures."

"So who am I?" Anwar says. "They say I'm a chameleon because to the Western journalists I sound liberal, to the Muslim crowd I echo the Quran.

"It's true — I don't go into the little village and quote Shakespeare, and when I talk to Chinese I use a few words of their language and quote Confucius. But the fundamental pillars remain unchanged … I am still a Malay, a committed Muslim, and very much a Malaysian."

Negara Lain Pun Ada..!

KUALA KLAWANG Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berpendapat kajian semula mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) boleh dibuat tetapi perlu dilakukan dengan cermat.

Oleh itu, beliau berkata, gesaan sesetengah pihak supaya ISA dihapuskan merupakan pandangan politik yang tidak harus disuarakan.

"ISA itu bukanlah sempurna 100 peratus... kita boleh lihat aspek-aspeknya yang didakwa tidak begitu memenuhi syarat-syarat kemanusiaan. Ini saya bersetuju, malah prinsip ini memang kita pegang selama ini," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata, sedangkan negara lain juga ada tindakan sama seperti ISA dan kenapa mereka tidak menyentuh mengenai perkara itu.

Rais yang juga Ahli Parlimen Jelebu berkata kajian mengenai ISA pernah dimulakan dulu tetapi memakan masa sebab keadaan di negara ini yang sentiasa berubah dalam konteks keselamatan dan kepentingan awam.

"Kalau sudah sampai masanya nanti, harus dijalankan kajian itu dan ia tidak menyalahi mana-mana undang-undang," katanya.

-mSTAR Online

TP - O...ikut negara lain... o... negara lain tu amal ajaran Islam ke tak?... o... Mat Rais ni ada baca Al-Qur'an ke tak?... o... baru teringat... Mamat ni sosialis... o...

Rais Yatim "Goreng" Orang Kampung

KUALA KLAWANG: Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, beliau menyifatkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai 'main wayang' yang ingin supaya dunia memusatkan perhatian kepadanya agar kes liwatnya dilupakan.

Beliau berkata, Anwar cukup mahir menimbulkan isu baru tetapi isu lama ditenggelamkan dengan kepetahan beliau menyampaikan sesuatu dan kebolehannya menyisihkan fakta.

"Saya ingin menyatakan kepada pembaca akhbar dan penonton televisyen di negara ini, cukuplah sudah cerita Datuk Seri Anwar Ibrahim ini, mari kita tunggu saja kes (liwat) beliau di mahkamah," katanya kepada pemberita mengulas cadangan Anwar mengusulkan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada satu sesi persidangan khas Dewan Rakyat.

-mSTAR Online

TP - Kah kah kah kah kah kah kah kah ... Mat Rais pi Kuala Klawang jual minyak... khakhakha... hang masuk kampung ulu-ulu pas tu hang cerita kangaroo buleh terbang pun orang kampung percaya Mat Rais wey..!

Kalu betoi, hang mai la tengah-tengah bandar ni hang habaq mai kat sini cerita hang tu...

Aaa... lupo la pulak... cerita Pulau Batu Putih hang tak ceghita kat kat depa??? Menteri Luar? Tara ni je pemikiran Menteri Luar??? Chait... wat malu Malaysia je...

Cih..!

Langkah Seterusnya: Istana Negara

Pakatan Rakyat’s relentless pursuit to take control of the central government from Barisan Nasional could well take the opposition coalition to Istana Negara.

Pakatan had already sought an audience with the constitutional monarch to stake its claim on the federal government by sending an official letter to the king a few days ago, PAS Parit Buntar MP Dr Mujahid Yusof Rawa told an anti-ISA forum in Penang last night.

If the king grants an audience, which Pakatan leaders hope will happen soon, Opposition Leader Anwar Ibrahim would then produce the names of parliamentarians backing him to convince the monarch that a change in Putrajaya was inevitable.

Mujahid said the opposition coalition was banking on the king to advise Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to call for an emergency session of Parliament to face the vote of no-confidence which Pakatan intends to table.

Expressing confidence that the king would intervene to thwart a political crisis, Mujahid said the opposition camp was boosted by royal precedents set in its decisive intervention on the appointments of mentris besar for Perak, Perlis and Terengganu after the March general election.

Going The Constitutional Way

He said Pakatan’s priority was to exhaust all constitutional ways and means to pave the way for a smooth transition of power.

“We will never resort to any unconstitutional, unconventional and undemocratic means and will continue to pursue constitutional means to ensure a smooth transition,” the PAS leader said.

Anwar claims to have the backing of the majority of the country’s 222 MPs, said to be bolstered by defection among government lawmakers, to take over the federal government. The claim has been rubbished as ‘a political bluff’ by BN leaders.

So far, Pakatan’s attempts to trigger a change constitutionally have been futile.

Abdullah has refused to meet Anwar to discuss a smooth transition and the prime minister has also flatly rejected the opposition’s request to call for an emergency session to hold a parliamentary vote of confidence

“So the next stop is Istana Negara and we hope the king will intervene and advise the prime minister to hold an emergency parliamentary session.

“We can then hold a ‘winner take all’ parliamentary vote of confidence and see who commands the majority support of lawmakers,” said Mujahid, who is also the Penang deputy commissioner.

ISA Has To Go

Earlier at the forum held at the Penang Chinese Town Hall in George Town, Mujahid called on BN leaders, especially those from Umno, to realise that God had not bestowed them the birthright to rule Malaysia forever.

“BN should read the writings on the wall and face political reality. Be a gentleman and step aside for us to take over,” he said to the cheers of the packed audience.

Prompted by the recent arrest under the Internal Security Act of parliamentarian Teresa Kok, blogger Raja Petra Kamarudin and journalist Tan Hoon Cheng, the opposition coalition has been organising a series of candlelight vigils and rallies to challenge the draconian law.

Pakatan has also transformed these gatherings over the past week to consolidate and galvanise support of civil rights movements and the public to force a change in Putrajaya.

Last night’s forum - ‘Abolish ISA. Abolish Barisan Nasional’ - organised by DAP is another indicator that Pakatan is capitalising on the government’s ‘ISA blunder’ to fast track its political agenda.

“If one wants to live in free country, one has to abolish ISA.

“For this to happen, one must abolish Barisan Nasional,” summed up another speaker, Bukit Bendera MP Liew Chin Tong.

It's Time To Go Lah..!

PETALING JAYA: The Prime Minister is under pressure to fast-forward the transition plan that would have seen him handing over power to his deputy in 2010.

Umno supreme council members had reportedly told Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi in their meeting on Thursday that the political situation was not improving and that he should consider an earlier exit.

At the same time, Abdullah’s supporters are rallying around him to ask him to stick to the transition plan and defend his president’s post, if need be.

Home Minister and supreme council member Datuk Seri Syed Hamid Albar revealed that Abdullah listened intently and asked for time to discuss the matter with Datuk Seri Najib Tun Razak.

“He is conscious of the wishes of the grassroots and he said he is willing to exercise flexibility.

“I don’t think there is any necessity to talk about applying pressure. Let him make the decision,” said Syed Hamid.

The minister said Abdullah was also aware of the time line €” Oct 9 €” when Umno divisions will begin their annual meetings to nominate candidates for party posts, including those for the president and deputy president.

Five supreme council members spoke during the closed-door meeting, four explaining the need for a quicker exit plan saying that it would not be feasible for the party president to stay beyond December when the party convenes for the General Assembly.

The four were vice-president Tan Sri Muhyiddin Yassin, Youth chief Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Wanita chief Tan Sri Rafidah Aziz and supreme council member Datuk Seri Shafie Apdal, who is Unity, Culture, Arts and Heritage Minister.

Rafidah is said to have told Abdullah that Wanita grassroots members had informed her that he might not even be able to secure the minimum 58 nominations required to defend his presidency. Her no-holds barred approach caused several of those present to ask her to tone down.

Kelantan Umno chief Tan Sri Annuar Musa was the only one who spoke up for Abdullah, criticising those asking him to go.

He reminded the two top leaders that they had committed themselves to the 2010 transition plan.

Several more were about to speak but Najib, noticing that Abdullah was visibly affected, stepped in and ended the discussion, saying that those who spoke had made their point. He asked that Abdullah and him be allowed to take the discussion to a more “private level.”

Deputy Health Minister Datuk Dr Abdul Latif Ahmad said the supreme council must be informed about details of the transition because “this is not a private love affair between two people.”

“We should not be kept in the dark because it affects the country, Barisan Nasional and Umno,” he told The Star.

Analyst Datuk Seri Annuar Zaini said a captain needed accurate information to negotiate stormy seas.

“The decision lies with Pak Lah and it is good he knows the situation on the ground,” he said.

A senior member of the supreme council has been tasked by the others to meet Abdullah soon to secure a more definite answer from him.

Datuk Alwi Che Ahmad, the Prime Minister’s political secretary, said of now, Abdullah stood by the 2010 transition plan.

At the Selangor Umno liaison committee meeting yesterday, 20 of the 22 divisions wanted state party chief Tan Sri Muhammad Muhammad Taib to ask Abdullah “to have a big heart and accept that the political situation calls for change.”

They also called for a smooth and graceful transition that will not involve a contest for the top post.

-The Star Online

Tulisan Jawi: Teresa Akui Bantah

KUALA LUMPUR 19 Sept. - Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok yang dibebaskan daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini mengakui beliau terlibat dalam isu membantah papan tanda jalan bertulisan jawi di sekitar ibu kota awal tahun ini.

Katanya, bantahan itu dibuat Januari atau Februari lalu atas desakan persatuan penduduk terutama di Taman Seputeh yang tidak berpuas hati dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

"Persatuan penduduk terutamanya di Taman Seputeh sangat tidak selesa kerana banyak papan tanda telah ditukar sewenang-wenangnya oleh DBKL beberapa bulan sebelum ini dan menukarnya semula selepas itu dengan tulisan jawi.

"Penduduk membantah sekeras-kerasnya pembaziran dana awam oleh DBKL," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat DAP sejurus dibebaskan di sini hari ini.

Menurut Teresa, isu papan tanda tersebut ialah antara perkara yang ditanya oleh pihak polis kepada beliau sepanjang penahanannya.

-Utusan Malaysia Online

TP - Yang ni kene siasat dan perjelas betul-betul bagi semua orang faham. buat masa ni masih kabur lagi, masih banyak persoalan lagi, masih ada banyak "sebab" dan masih ada banyak "tapi".

Siapa Punca Rakyat Tanggung Beban?

KUALA LUMPUR 19 Sept. – Ketaksuban Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri membawa kesan negatif kepada ekonomi negara dan boleh mengakibatkan rakyat menderita.

Bendahari UMNO, Datuk Abdul Azim Mohamed Zabidi berkata, kesannya sudah dirasai apabila pasaran saham Bursa Malaysia jatuh melebihi jangkaan setelah tidak lagi mampu menarik pelaburan portfolio asing (FPI).

Katanya, impak negatif itu akan menjadi lebih ketara dalam tempoh dua atau tiga bulan lagi apabila FPI semakin berkurangan dan tiada pelaburan baru.

-Utusan Malaysia Online

TP - Kiraan harga minyak sekarang :

1 barrel(tong) = 159 liter


1 USD = RM 3.471

Harga minyak semasa = USD92.92 setong

Dulu USD145 x 3.03 (Rate semasa) / 159 liter = RM3.00 - RM0.30 (Subsidi) = RM2.70

Skrg USD92.92 x 3.47 (Rate semasa) / 159 liter = RM2.03 - RM0.30 (Subsidi) = RM1.73

Kerajaan jual => RM2.55

Harga tanpa subsidi => RM2.00


Kita tanggung kerajaan = RM0.52 per liter.


Sekarang rakyat pulak yang subsidi pada kerajaan bukannya kerajaan bagi kita subsidi...minyak dunia dah turun terlampau banyak tapi kerajaan still senyap ngan isu minyak ni, lepas tu asyik dok meyalahkan pihak lain.

Menderita? memang rakyat sekarang menderita, tapi bukan sebab DSAI... rakyat menderita sebab negara diperintah oleh lembu-lembu mutasi. setiap kali gagal mentadbir, cari alasan untuk salahkan pihak lain.

Apa yang seorang "Anwar" dapat buat? siapa yang berkuasa? seorang "Anwar" atau "Kerajaan" yang diwakili oleh "ramai" orang?

NIK AZIZ: ISA is wrong in Islam

KOTA BARU: Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat said yesterday he hoped that Parti Keadilan Rakyat adviser Da-tuk Seri Anwar Ibrahim would not be detained under the Internal Security Act.
"I hope he will not face it as the public has been condemning the use of the ISA. Even a minister was willing to step down to protest it. I hope that in the spirit of Ramadan, this will not happen."

The Pas spiritual leader said this after meeting Terengganu Pas commissioner Datuk Mus-tafa Ali yesterday.

Nik Aziz said the government should consider the wishes of the public, especially with the resignation of de facto law minister Datuk Zaid Ibrahim, who spoke out against recent ISA arrests.

"The ISA does not give the accused a chance to defend himself.

This is wrong as in Islam, the accused is allowed to defend himself.

Meanwhile, the meeting yesterday was believed to be an effort to mend fences bet-ween the two over Mustafa's statement criticising Pakatan Rakyat for giving false hope to its supporters on the purported Sept 16 takeover of the government.

Nik Aziz, who was upset by the statement, had criticised Mustafa in the party's organ, Harakah.

-NST

Sept 23 deadline for 'showdown'

KUALA LUMPUR: With his promise to form a new government on Sept 16 broken, opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim now wants Parliament to meet within five days for a vote of no confidence.
Anwar yesterday called on Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to convene an emergency session of Parliament by Sept 23.

Calling it the "final showdown", he said it would allow him to prove, once and for all, that the opposition had the support of more than 31 MPs from BN to make up the minimum 112 seats needed for a majority and to form the new government.

"We have told him (Abdullah) that we have the numbers. If he does not believe me, then convene an emergency sitting," Anwar said at the Parti Keadilan Rakyat headquarters.

Abdullah had challenged him to name the BN MPs who had purportedly agreed to cross over to Pakatan Rakyat by Malaysia Day.

When Sept 16 passed without incident, Anwar still insisted he had the required number of BN defectors to topple the government and said he was holding off because he wanted a "smooth transition".

He has, so far, not named a single one of them. Now he is playing for time by demanding a meeting of Parliament to table a motion of no confidence against Abdullah, which is certain to be turned down.

He said a letter signed by him, the DAP's Lim Kit Siang and Pas president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, had been sent to the prime minister to request him to convene Parliament by next Tuesday.

Asked why the PR alliance could not wait until Oct 13 when Parliament reconvenes, he said:

"State of flux, volatility, ISA arrests, economic collapse, switching cabinet portfolios midstream, uncertainty in Umno supreme council meetings. How long can you wait?"

He claimed he had met fund managers in the region, representing over US$1 trillion (RM3.4 trillion) in capital, who were ready to invest in the country when the Pakatan Rakyat took over the government.

-NST

Bapak Borek, Anak Rintik...

SANDAKAN 19 Sept. - Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Raymond Tan Shu Kiah berkata, keputusan parti itu keluar dari Barisan Nasional (BN) dibuat oleh pucuk pimpinan tanpa mengambil kira pendirian anggota akar umbi.

Menurutnya, pandangan itu telah beliau perjelas dalam mesyuarat Majlis Tertinggi SAPP pada Rabu lepas tetapi pucuk pimpinan parti tidak mempedulikannya dan terus membuat keputusan untuk keluar dari BN.

"Segala keputusan melibatkan parti bukan sahaja perlu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi tetapi adalah penting untuk kita mengetahui maklum balas daripada ahli parti di peringkat akar umbi.

-Utusan Malaysia Online

TP - Kah kah kah kah kah... standard la brader... dok dalam Barisan Nasiyonal brape lame? tak reti-reti? amende? akar-umbi? kah kah kah kah kah... sape akar-umbi??? akar ubi ade la brader...

Kalau dalam Pakatan Rakyat, akar umbi ni gelaran untuk rakyat... brader masuk politik ni brader nak bela sape? ahli parti ka, rakyat bawahan ka??? jangan salah pilih brader... kalau lu salah pilih, next erection ops... election... "akar umbi" tak vote lu brader...

UnderSATAN ops... understand?

Lame sangat dok dalam Barisan Nasiyonal sampai terikut rentak UMNO... kepentingan ahli parti melebihi kepentingan rakyat... patut la pun......

Sape *Takut*???

PULAU PINANG 19 Sept. – Sekumpulan 25 orang yang menggelar diri mereka sebagai ‘Rakyat prihatin yang cintakan keamanan’ telah membuat laporan polis terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tindakannya yang ingin memerintah negara dengan menarik Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) melalui kaedah melompat parti.

Kumpulan yang diketuai Wan Abidin Zain, 45, itu telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut di sini kira-kira pukul 2.45 petang ini.

Menurut Wan Abidin, pihaknya membuat laporan polis kerana tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menguar-uarkan akan berlaku peralihan kuasa pada 16 September lalu yang menyebabkan keresahan dan ketakutan di kalangan rakyat.

-Utusan Malaysia Online

TP - Takut??? Wakhakhakhakhakhakhakhakhakhakha...!!! sape takut? sape resah?

Pak Lah *takut* nak panggil Sidang Parlimen tergempar sebab Pak Lah *takut* dijatuhkan melalui undi tidak percaya... walaupun MP-MP UMNO/BN telah menyatakan sokongan kepada Pak Lah, Pak Lah tetap *takut* MP-MP tersebut berpaling tadah... kah kah kah kah kah *takut* betul la...

Najib *takut* kalau kerajaan bertukar maka peluang Najib untuk menjadi Pi 'Em tidak akan tercapai.

Najib juga *takut* jika kerajaan bertukar, maka kes-kes "skandal" Najib akan dibuka siasatan dan ini memang amat me*nakut*kan Najib...

Menteri-menteri kabinet juga *takut* sekiranya kerajaan berubah, maka peluang mereka untuk menikmati skim pencen akan terkubur... *takut* jugak nih...

Rakyat lagi la *takut* kalau kerajaan tak berubah... *takut* negara ni makin jahanam dikerjakan oleh mereka-mereka yang bernafsu besar dan tak pernah *takut* untuk berbuat kemungkaran...

Ish...*takut*nya...... kene tukar cepat-cepat la kerajaan kalau macam ni...

Najib: Tunda Lawatan Ke 'Arab

Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan bahawa beliau menangguhkan lawatannya ke Arab Saudi yang sepatutnya bermula semalam sehingga Ahad ini disebabkan beliau perlu menyusun semula jadualnya bagi membolehkannya memulakan tugas sebagai menteri kewangan Isnin ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata penangguhan itu tidak ada kena mengena dengan senario politik dalam negara.

"Lawatan saya tidak dibatalkan, cuma saya menyusun jadual saya supaya saya dapat masuk ke Kementerian Kewangan Isnin ini dan memulakan tugas saya terutama sekali dalam keadaan di mana ekonomi dunia dan pasaran saham dunia yang tidak menentu.

najib finance minister"Kemungkinan ada perkembangan tertentu di peringkat dunia atau global yang memberi kesan kepada ekonomi negara dan bursa saham negara kita," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian zakat bagi Parlimen Pekan semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas penangguhan lawatannya ke Arab Saudi yang sepatutnya bermula hari ini yang antara lain atur caranya itu ialah merasmikan hotel apartment dan restoran milik Felda di Mekah, demikian dilaporkan oleh Bernama.

Najib berkata beliau perlu mendapatkan maklumat terkini daripada Kementerian Kewangan, Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Saham Malaysia dan Bank Negara Isnin ini bagi menentukan sebarang keputusan mengenai keadaan ekonomi negara.

"Saya perlu mendengar perkembangan terkini daripada Kementerian Kewanagan termasuk Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Saham Malaysia dan Bank Negara dan untuk menentukan apa-apa keputusan yang perlu dibuat untuk meredakan keadaan semasa," kata Najib.

Rabu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan jawatan menteri kewangan kepada Najib, manakala Abdullah mengambil alih portfolio menteri pertahanan daripada timbalannya itu.

Bagaimanapun Najib berkata program beliau ke New York dan Washington bagi menghadiri Perhimpunan Bangsa Bersatu (PBB) akan diteruskan.

"(Program ke Arab Saudi) ditangguhkan, tapi saya terus ke New York dan Washington, dalam perjalanan balik saya akan buat umrah dan buka (rasmi) restoran Felda di Mekah," kata Najib.

Ditanya perancangannya sebagai menteri kewangan bagi menghadapi krisis ekonomi dunia ketika ini, Najib berkata: "Elok saya buat (kenyataan) pada Isnin nanti selepas dengar taklimat lebih khusus lagi," katanya.

Bagaimanapun Najib berkata apa yang dibentangkan Abdullah semasa Bajet 2009 yang berkaitan dengan kepentingan rakyat akan tetap diteruskan dan apa-apa perakuan yang dibuat dalam Belanjawan Negara yang berkaitan kepentingan rakyat akan dilaksanakan.

-malaysiakini

TP - Kira molek-molek Jib pitis tu... kalu banyok sangat lebey, mu bowok gi 'Arab la... unton-unton, buleh wok kelik Mek Padang Pasir... pas tu buleh main bom-bom skali lagi... hihihi..!

Amerika Bodoh atau Rais Yatim Bodoh?

PUTRAJAYA 19 Sept. – Wisma Putra memperoleh maklumat bahawa ada pihak tertentu dari Amerika Syarikat (AS) mempergunakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memperkotak-katikkan dan menghuru-harakan Malaysia.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, pihaknya dimaklumkan ada rancangan daripada pihak tertentu di AS untuk memastikan Anwar menjadi pemimpin hadapan bagi memudahkan kepentingan negara itu ‘masuk’ ke Malaysia.

-Utusan Malaysia Online

TP - Ape la punya bodoh Amerika nih... ade ke pergunakan DSAI untuk buat huru-hara kat Malaysia... bodoh betul la... DSAI tu sape? pembangkang... apa pembangkang boleh buat? kalau aku jadi Amerika la... tak de aku nak buang masa nak pakai orang yang dok kat luar kerajaan ni... buang masa je... duit abis banyak-banyak... projek belum tentu menjadik... bingai rupanya Amerika nih...

Tapi aku heran jugak... macam mana Wisma Putra boleh dapat maklumat ni? aish... tak kan la senang-senang maklumat macam ni boleh bocor ke Wisma Putra? alamak... sape yang pakai sape ni?

Amerika pakai DSAI ke, Amerika pakai UMNO/BN?

Tapi kalau aku jadi Amerika, baik la aku pakat dengan kerajaan yang sedia ada... confirm dah apa benda pun boleh jalan sebab - "Kerajaan"... wat pe nak pakai pembangkang?

Aku rasa Amerika pakai "Kerajaan" la... tak pun Amerika pakai Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim... sebab mamat ni yang dapat maklumat... ini membuktikan bahawa Rais Yatim ni ada hubungan yang amat rapat dengan Amerika sampaikan maklumat sulit macam ni pun dia ada akses... kan kan kan kan kan?

Kes Pulau Batu Putih hari tu sape yang handle ek??? macam mana senang-senang boleh terlepas ke tangan Singapura??? eh... bukan ke Singapura tu fraksi Amerika???

Musykil betul aku dengan Rais Yatim ni......

Lagi Kes Curi Balak Di Pahang

Sungguh dasyat lagi menakjubkan, baru sahaja Pahang Daily membuat artikel tentang kes curi balak di Pahang.

Kini satu lagi laporan terbaru dilaporkan oleh media arus perdana TV3.

Khabarnya kes terbaru itu melibatkan kawasan hutan simpan di Kemasul dalam daerah Temerloh.

Modus operandinya tetap sama, kayu dicuri dan disimpan untuk dibawa keluar menjelang hari raya Aidil Fitri tidak lama lagi.

Kami malas mahu mengulas lebih lanjut kes ini.

Namun seperti yang kami laporkan dalam artikel terdahulu yang bertajuk Eksklusif: Pendedahan Kes Curi Balak Di Pahang, Dulu, Kini Dan Selamanya.

Bukankah kini terbukti bahawa sememangnya kes curi balak di Pahang ini tidak akan selesai jika kerajaan Barisan Nasional dan UMNO masih berkuasa di negeri ini.

Baca selanjutnya di [sini].

Pete Jokes...

Dear Pete,


I am engaged to this young man and we will be getting married next year. However, I am unsure of him and suspect he may be unfaithful to me. You see, I think he is gay as I have caught him ‘making eyes’ with other men many times and I read somewhere that gay man are promiscuous. Furthermore, homosexuality is prohibited in my religion, Islam, so this may create problems with my parents, who are very staunch Muslims. What should I do?

Yati

*************************************************

Dear Yati,

First of all, you must not think that all gay men are promiscuous. Some are actually very faithful and have remained with the same partner for many years. But then you only suspect that your fiancé may be gay because, as you said, you caught him ‘making eyes’ with other men. It could be that he is just a friendly sort of person, that’s all.

Anyway, why not lay the matter to rest by getting him to swear on the Quran in a mosque that he is not gay. This is now the trend adopted by the government to dispel any accusations that one is gay.

Pete

*************************************************

Dear Pete,

I am an Indian by birth and have tried for so long to pass myself off as Malay. But my friends still call me ‘Mamak’ and this really upsets me. I am half-Muslim and half-Hindu and I have made this clear many times. Mamaks are pure Muslims so this label certainly does not apply to me, who am half-Muslim and half-Hindu. What should I do? Do you think suing all those who call me ‘Mamak’ will help? I am filthy rich and possess the right connections and can choose the judge who will hear my case; so I will surely win all my cases.

Son of Abdullah

*************************************************

Dear Son of Abdullah,

First of all, you can’t go around suing all your friends who call you ‘Mamak’ or else you will have no friends left. You can, however, sue all your enemies who call you ‘Mamak’. But then, if your enemies run into millions, you may end up being ‘locked up’ in court for the rest of your life.

One option would be to change your name, in particular the ‘Son of Abdullah’ part. You can legally do this by obtaining a change-of-name certificate from the National Registration Department.

In fact, you can even add a Tunku, Raja or Tengku to your name. And your name should be changed to something very Malay sounding, such as Embong, Jusoh, etc. How does Tengku Embong Bin Tengku Jusoh sound like? This is not only very Malay but will also give you a ‘royal’ touch as well.

Pete

*************************************************

Dear Pete,

I am a Hindu who is about to marry a Malay girl. My future parents-in-law insist that I must first convert to Islam but I am worried that, when I die, there may be a tug-of-war between my family and my wife’s family as to where I should be buried. What should I do? Should I convert to Islam or forget about marrying this Malay girl?

Rajadurai a/l Rajalingam

*************************************************

Dear Rajadurai,

If you really love this Malay girl then carry on and marry her, even if you are forced to convert to Islam. You must remember; love is blind; which, therefore, can help you overcome any trial and tribulation. So you must be prepared to face whatever comes for the sake of love.

Anyway, what do you care what happens to your body after you have died? It is not like you will know where you are buried since you are already dead. And look at it on the bright side. Once you convert you will no longer be known as Rajadurai a/l Rajalingam. You can request that your new Muslim name be changed to ‘Raja Durai Bin Raja Lingam’ and then everyone will have to address you as ‘Tengku’. You will then be entitled to buy Amanah Saham shares and Malay Reservation land -- plus you can also become an Umno member and do a post-graduate course in UiTM, amongst some of the other benefits.

Who knows, you might even become the next Prime Minister, as Indians of the Islamic faith appear to have the best chance of becoming Prime Minister. And, no, you don’t need to change your name to ‘Bin Abdullah’. This is not what Islam stipulates and you can insist that they retain your original name, but with some modifications as I suggested above.

Pete

*************************************************

Dear Pete,

I started my business about ten years ago but can’t seem to make it in the business world. My financial problems have strained my marriage and my wife has asked for a divorce. I am contemplating closing down my business and instead go work for a Chinese towkay who has indicated he is prepared to give me a job. But I do not want to be remembered as a failure and my Malay pride forces me to plod on against all hope even though I know it is futile to continue along this dead end road. Furthermore, why should I go work for a Chinese towkay when it is these Chinese who are robbing us Malays of our rights? What should I do?

Melayu Baru

*************************************************

Dear Melayu Baru,

You should bury your Malay pride and do what is right for your family, even if it means closing down your business and going to work for a Chinese towkay. Your family should come first. I know it is demeaning to work for the same Chinese who are robbing us Malays of our rights. But let’s face it, 90% of the economy is controlled by the Chinese and, as the previous Prime Minister said, they also pay 90% of the taxes. So we Malays have really no choice but to tompang with the Chinese. That is the reality of the situation.

Pete

*************************************************

Dear Pete,

I am about to enter university and am undecided whether to take Business Administration or Political Science. My friends advice me to take Business Administration because, they say, I can make more money in the business world. What do you advice?

UiTM New Intake

*************************************************

Dear UiTM New Intake,

I would advice you take Political Science as you certainly can make more money in politics than in business. The business world is very competitive and there are more failures than success stories. Once you make it politics, you can enjoy 30% shares in Chinese companies plus Chairmanships thrown in. And these shares are all free. You need not pay for them. And, later, when you sell these shares, you get to keep the money.

Pete

*************************************************

Dear Pete,

I am a 56-year old Malay businessman who is about to marry a 26-year old singer. I am considering going for Botox treatment to make my face look younger but was told that it is haram for Muslims. What is your advice?

Sugar Daddy

*************************************************

Dear Sugar Daddy,

You can consider eating plenty of tempe because an ex-Chief Minister did just that and he now looks much younger. But I don’t know how much tempe you need to eat and for how long before you get to see the positive affects. One setback with eating too much tempe is that it will give you plenty of wind, so you will have to be very careful with crowded lifts.

Anyway, you should not worry too much whether Botox is haram or not considering that you are a businessman. Surely you indulge in haram activities everyday and Botox would be way at the bottom of the long list of harams.

Pete

*************************************************

Dear Pete

I am running a bar-disco and have installed 20 slot machines, which is the main money-spinner for my bar-disco. The slot machines can bring me about RM1 million a month. However, while I have a licence to operate my bar-disco, I do not have a licence for the 20 slot machines and now the police want me to pay them RM50,000 a month as protection money or else they will confiscate my slot machines and probably also close down my bar-disco. Bribery is haram in Islam and I am not sure whether I should pay the police the RM50,000 a month they are asking for or should I instead remove the 20 slot machines? I want to avoid doing something that Islam forbids. What is your advice?

Islam Jati

*************************************************

Dear Islam Jati,

Bribery is prohibited in Islam so I urge you to not pay the RM50,000 a month to the police even though your slot machines are bringing in RM1 million a month. Remove the slot machines and just operate your bar-disco, which has a licence. That would be the proper Islamic thing to do.

Pete

-Malaysia Today

UMNO Kena Sumpah Lagi

Klik pada gambar atau [sini] untuk visual yang jelas.
Pemimpin Umno sanggup melakukan apa sahaja untuk mengekalkan jawatan yang disandangnya daripada jatuh ketangan orang lain termasuk melalui penegdaran surat akuan bersumpah.

Inilah yang terjadi kepada Ahli Dewan Undangan Negeri Padang Tengku, Abdul Rahman Mohamad apabila dituduh sebagai seorang yang suka berpoya-poya dan kaki maksiat oleh seorang pemimpin Umno bahagian lipis, Zulkifli Othman .

Zulkifli dalam akuan bersumpahnya bertarikh 21 Ogos lalu yang dibuat dihadapan Pesuruhjaya Sumpah Abd Razak Said, mendakwa Abdul Rahman sering berulang alik ke ke Thailand untuk berhibur dan berpoya-poya. Perkara itu boleh dibuktikan melalui paspod antarabangsanya.

Bagaimanapun, dakwa Zulkifli, Abdul Rahman bertindak melaporkan kehilangan paspot untuk mendapatkan paspot baru dengan tujuan untuk menghilangkan catatan perjalananya ke Thailand ayng terdapat didalam paspot lama.

Perkara itu dilakukan Abdul Rahman untuk mengelakkan tembelangnya pecah, apabila beliau ingin menyertai rombongan Kerajaan negeri ke Sulawesi, Indonesia bersama anggota Exco, Dato’ Shakar Shamsuddin.

Menurut Zulkifli, tujuan beliau membuat akuan bersumpah ini adalah untuk mengelakkan rakyat terus dikaburi dengan lagak kepura-puraan yang digayakan Abdul Rahman sebagai pemimpin yang baik dan bersih.

Difahamkan Abdul Rahman mencabar Zulkifli sebagai ketua Umno Cawangan Tempoyang, Kuala Lipis dalam pemilihan parti baru-baru ini dan Abdul Rahman berjaya mengalahkan Zulkifli.

-Darigaunghati

Dijamu 'seperti makanan anjing'

Exco kanan kerajaan Selangor, Teresa Kok yang dibebaskan daripada penahanan bawah Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA) menghabiskan tujuh hari dalam penjara di balai- polis “antara Sentul dan Jalan Ipoh”.

Menjelang pesta kuih bulan Ahad lalu, dua hari selepas ditahan, wakil rakyat Seputeh itu berkata beliau sedih kerana pada waktu itu beliau sepatutnya berada bersama ahli keluarga.

teresa kok released from isa 190908 12“Saya sedih memikirkan perasaan mereka di luar tanpa kehadiran saya,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat DAP di Petaling Jaya petang tadi - lebih dua jam selepas dibebaskan di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur tengah hari tadi (foto kanan).

Pesta kuih bulan merupakan sebuah perayaan yang penting bagi masyarakat Cina. Pada hari itu, semua ahli keluarga berkumpul bersama-sama untuk makan besar.

Ahli parlimen Seputeh itu juga berkata beliau dijamu “seperti makanan anjing” - dua butir telur rebus, timun dan kuah dua kali sehari pada waktu makan tengah hari dan makan malam.

Katanya, beliau ditempatkan dalam bilik kecil 6 x 8 meter dan dikehendaki memakai baju lokap sepanjang ditahan bawah akta kontroversi itu.

Pada sebelah malam, tambahnya lagi, beliau tidur bertilamkan papan sahaja di sebuah bilik berudara tidak segar.

Beliau hanya diberikan dua bantal apabila diminta, katanya. Bagaimanapun selimut dibekalkan.

Teresa juga berkata, beliau pada mulanya tidak dibekalkan dengan sebarang bacaan untuk mengisi masa lapangnya.

Apabila perkara itu diberitahu kepada polis di balai berkenaan, mereka bertanya kepadanya sama ada beliau memerlukan Bible, al-Quran atau kitab agama Buddha.

“Kamu bagi Bible, Quran, kitab Buddha, kamu bagi apa-apa saja, saya baca. Lepas itu, polis bawa saya sebuah Bible,” katanya yang beragama Kristian.

Atas permintaannya beliau dibekalkan dengan akhbar setelah beberapa hari “tidak tahu-menahu apa yang berlaku”.

teresa kok dap hq isa release pc 190908 02Teresa juga berjaya “mencuri” udara segar dan berhawa dingin apabila dibawa bertemu dengan pegawai penyiasat setiap hari pada jam 5.30 petang.

Untuk dibawa ke situ, pada hari pertama sahaja beliau digari, selepas itu tidak lagi selepas dibantah.

Menyatakan kekesalan atas penahanannya itu, Teresa berkata belaiu tidak boleh faham bagaimana beliau dikatakan mengancam keselamatan negara sebagai alasan untuk menangkapnya di bawah akta itu.

“Bila saya tanya mereka tidak boleh jawab. Mereka kata itu arahan daripada pihak atasan,” katanya.

“Ini bulan Ramadan, bulan suci, ini dosa. Kenapa tangkap orang yang tidak bersalah.”

Sepanjang tempoh penahanan itu, menurutnya, beliau memberikan kerjasama penuh dengan menjawab semua soalan yang diajukan pegawai penyiasat kepadanya.

“Saya tulis jawapan untuk semua soalan. Semua yang ditulis sama seperti apa yang dinyatakan dalam blog. Saya sangat telus,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara itu.

Penahanannya genap tujuh hari lalu juga disifatkan seperti sebuah penculikan.

“Polis sekat kereta saya, mengetuk cermin mengatakan ditahan di bawah ISA,” katanya.

teresa kok dap hq isa release pc 190908 09Beliau juga mempersoalkan polis yang tidak membenarkannya membuat panggilan telefon sewaktu awal-awal ditangkap sedangkan, katanya, beliau layak mendapat satu panggilan kepada keluarga dan peguamnya (foto kanan).

Beliau juga tidak dibenarkan pulang ke rumah untuk mandi dan menukar baju terlebih dahulu.

Oleh itu, Teresa, memberikan nombor-nombor telefon penting kepada pemandunya supaya penangkapannya itu dapat dimaklumkan.

Dalam sidang akhbar penuh ceria yang dihadiri beberapa pimpinan DAP dan PKR dan kedua ibu-bapanya itu, beliau berkata akan terus bekerja sebagai exco dan wakil rakyat kerana “ada banyak kerja untuk dibuat”.

Beliau berkata akan lebih sibuk daripada dulu.

Ditanya sama ada polis menyatakan sebab pembebasannya, beliau berkata tidak.

-malaysiakini