"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, February 05, 2009

Tahniah Rasuah/UMNO/BN - malaysiakini

Pak Lah on the way nak isytihar MB baru Perak.

Aku on the way ke Perak nak jengok bekas MB Perak.

Tahniah pada Rasuah/UMNO/BN atas kejayaan dengan cara yang berhemah...

anda hebat..!

Pakatan Rakyat cuma kalah pada sejarah...Pakatan Rakyat menang pada moral.

Yihaaa..!

--

Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

Sidang Media Di Rumah MB

Gambar sekitar Sidang Media :
DS Nizar:

-Beliau diperintah mengadap Sultan tengahari tadi dan dimaklumkan oleh Sultan untuk meletak jawatan.

Nizar bagaimanapun meminta Sultan untuk memahami peruntukan perlembagaan supaya membubarkan dewan kerana kerusi Dewan undang negeri sekarang ialah BN 28, PR 28 dan bebas 3.

Tiada pihak yang mempunyai majoriti.

- majoriti yang diperkatakan oleh Umno tidak tepat kerana 3 ADUN yang terlibat sedang menghadapi proses mahkamah.

Sekiranya mahkamah melucutkan jawatan mereka, maka DUN Perak akan ‘tergantung’.

Maka dengan itu, beliau memohon supaya DUN Perak dibubarkan.

- selepas menimbangkan semua peruntukan perlembagaan, maka dS Nizar memaklumkan bahawa beliau tidak akan meletak jawatan, sehinggalah proses perundangan diselesaikan.

- DS nizar juga memohon supaya hak rakyat dikembalikan.

DS Anwar Ibrahim:

- Meminta supaya perlembagaan dipatuhi dan Satu delegasi Pakatan rakyat akan memohon untuk menemui Sultan.

- cara najib merampas kuasa membahayakan amalan demokrasi dimana polis digunakan untuk mengepung SUK.

- Meminta rakyat bertenang dan tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang.

TG Hj.Hadi.

- Pas menyokong apa-apa tindakan Pakatan Rakyat untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat.

- Pas berpendapat, Nizar masih lagi Menteri Besar sehinggalah segala proses undang-undang terlaksana.

- Apa yang berlaku hari ini amat mengecewakan, terutamanya apabila pencabulan undang-undang telah dihalalkan.

Sekiranya pencabulan ini dibenarkan, ia mencipta satu perkara yang boleh membahayakan negara.

YB. Lim kit Siang.

- Apa yang berlaku hari ini menunjukkan sikap yang akan ditunjukkan oleh Najib apabila menjadi Perdana Menteri kelak.

- Kecewa kerana polis telah digunakan dan MB dan EXCO dilarang memasuki SUK, walaupun beliau masih lagi belum menerima surat samada dipecat, disingkir ataupun sudah tidak diperlukan lagi.

- Apa yang berlaku hari ini, dimana Setiausaha Kerajaan Negeri mengambil alih kuasa amat memalukan.

- Najib perlu membuat satu pilihanraya Dewan undangan negeri, bagi memastikan hak rakyat dikembalikan.

Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

Tamat - malaysiakini

IPOH: Sultan Perak, Sultan Azlan Shah tidak berkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak - yang berusia 11 bulan - bagi menyelesaikan kemelut politik negeri itu.

Sebaliknya, baginda telah menitahkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak berkuat kuasa serta-merta dan jika tidak, jawatan itu dianggap telah dikosongkan.

Ia dilihat sebagai satu lagi langkah yang membawa Barisan Nasional (BN) untuk membentuk semula kerajaan negeri di Perak.

Pakatan Rakyat memerintah negeri itu sejak Mac lalu.

Nizar kini mengadakan sidang media bersama Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim di kediaman menteri besar.

Pejabat Sultan Perak dalam satu kenyataan hari ini berkata, baginda setelah menemui kesemua 28 anggota dewan daripada Barisan Nasional dan juga tiga anggota Bebas, baginda yakin bahawa Mohammad Nizar telah terhenti daripada mendapat kepercayaan sebahagian besar daripada kalangan anggota dewan.

"Setelah menemui sendiri kesemua 31 ahli Dewan tersebut, DYMM Paduka Seri Sultan Perak telah yakin bahawa YAB Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin telah terhenti daripada mendapat kepercayaan sebahagian besar dari kalangan ahliahli Dewan Negeri," kata kenyataan itu.

Ia juga menyebut bahawa Sultan Perak telah menimbangkan dengan sedalam-dalamnya permohonan Mohammad Nizar semalam mendapatkan perkenan baginda untuk membubarkan DUN Perak.

"Baginda menggunakan budi bicara baginda di bawah Perkara XVIII (2)(b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan dan tidak berkenan membubarkan Dewan Negeri Perak," kata kenyataan itu.

Nizar telah dititah menghadap baginda untuk dimaklumkan mengenai keputusan baginda tidak membubarkan Dewan, dan selaras dengan peruntukan XVI (6) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak, Sultan Azlan Shah menitahkan Nizar meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (exco) berkuat kuasa serta-merta.

"Sekiranya YAB Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin tidak meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama ahliahli MMK, maka jawatan Menteri Besar serta ahliahli MMK tersebut dianggap telah dikosongkan," kata kenyataan itu.

KENYATAAN ISTANA


Kenyataan itu dikeluarkan kira-kira dua jam selepas Nizar menghadap Sultan Perak di Istana Kinta pukul 12.45 tengah hari.

Terdahulu, kesemua 28 Ahli Undangan Negeri (ADUN) Perak serta tiga ADUN Bebas menghadap Sultan Perak untuk membuat pengakuan yang mereka menyokong Barisan Nasional (BN).

Kenyataan empat muka surat yang ditandatangani oleh Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor, Setiausaha Sulit kepada Sultan Azlan Shah, dikeluarkan pada 2.15 petang.

Ia menjelaskan bahawa Nizar telah menghadap Sultan semalam dan memohon perkenan baginda untuk membubarkan DUN Perak.

Najib, selaku Pengerusi Barisan Nasional Perak, juga telah memohon menghadap baginda dan telah diberi perkenan berbuat demikian pada hari ini.

SOKONGAN 31 ADUN


Pada majlis menghadap itu pagi tadi, Timbalan Perdana Menteri telah memaklumkan kepada baginda bahawa BN dan penyokong-penyokongnya kini terdiri daripada 31 orang ADUN dan telah menguasai majoriti ahli Dewan Negeri.

Menurut kenyataan itu, untuk meyakinkan baginda bahawa maklumat yang dipersembahkan itu adalah tepat, Sultan Azlan shah menitahkan kesemua 31 orang ahli Dewan Negeri tersebut menghadap baginda.

Terdahulu Najib berkata, kesemua mereka turut memberi pengakuan menyokong calon Menteri Besar Perak yang akan dikemukakan oleh BN.

Dari Kediaman Rasmi MB Perak - malaysiakini

kami sekarang berada di kediaman rasmi MB Perak untuk sidang akhbar MB... ramai wartawan telah mula memenuhi kediaman MB ni... sekarang para pemimpin kerajaan 5 negeri PR sudah mulai memasuki kediaman... yang telah tiba... DSAI... MB Selangor... KM Penang... Mat Sabu... Ahmad Awang & ramai lagi tapi tak payah la ummi senaraikan...

kalau dengar desas desus apa yang keluar di tv tu benar... mengenai Sultan mengarahkan MB letak jawatan MB... tapi apa2 hal kita tunggu kesahihan dari mulut MB sendiri... tunggu berita seterusnya selepas PC sekejap lagi...

harap semua rakyat Perak bersabar dan teruskan berdoa...


wallahualam...

Ummi Anni

Iklan: BERNAMA Kene Santau - malaysiakini

BERNAMA kene santau ke? kalau korang klik [sini/BERNAMA] akan keluar gini - gambar dekat bawah...

Kene santau dah ke??? adui...

Tunggu Laporan Sidang Media - malaysiakini

Tengah tunggu laporan Sidang Media dari Ir Nizar...

Harap bersabar... macam aku habaq sebelum ni...

Jangan letak harapan tinggi sangat...

Apapun keputusannya, kita kena hormat... kalau tak puas hati, boleh simpan dalam hati...

PRU-13 kita jumpa lagi...

X gitu?

Hangpa kecewa ka???

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...!!!

Sape suruh main politik???

Terkini Dari Perak

Kemaskini 2.33pm Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak perkenan dewan undangan negeri dibubarkan, demikian menurut kenyataan Pejabat Sultan Perak hari ini.

Baginda juga menitahkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai menteri besar Perak berkuatkuasa serta-merta dan jika tidak, jawatan itu dianggap dikosongkan.

kemaskini 2.14pm
Tempat perhimpunan 100,000 orang untuk menyokong kerajaan Pakatan Rakyat telah dipindahkan dari kediaman menteri besar ke Stadium Ipoh.

kemaskini 2pm
Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di kediaman Menteri Besar, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Beliau dijadual mengadakan sidang akhbar bersama menteri besar dan Lim Kit Siang pada 3 petang.

Naib presiden PKR, Azmin Ali turut hadir.

kemaskini 1:33pm
Difahamkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin enggan melepaskan jawatannya selepas menghadap Sultan Perak kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Malaysiakini
difahamkan DUN Perak tidak akan dibubarkan.

keputusan lanjut kedudukan beliau dan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak belum jelas.

kemaskini 1:30pm
Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan istana Kinta jam 1.05 tengah hari tadi selepas menghadap Sultan Perak 15 minit kemudiannya.

Menteri besar itu bersama Setiausaha Agung DAP Lim Kit Siang dan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual mengadakan sidang media jam 3 petang.

kemaskini 1:26pm
Datuk Seri Najib Razak tidak mengadakan sidang media selepas bermesyuarat dengan badan perhubungan Umno negeri di pejabatnya di Ipoh.

beliau kelihatan masuk sejurus selepas tengah hari ini.

kemaskini 11:54pm
Semua 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak serta tiga Adun Bebas hari ini menghadap Sultan Perak untuk membuat pengakuan yang mereka menyokong Barisan Nasional, kata Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan perdana menteri berkata kesemua mereka turut memberi pengakuan menyokong calon menteri besar baru yang akan dikemukakan oleh BN.

"Tuanku dijangka akan membuat keputusan sama ada bubar Dewan Undangan Negeri Perak atau meminta Menteri Besar Datuk Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan dengan secepat mungkin," katanya pada sidang akhbar selepas menghadap Sultan Perak kali kedua di Istana Kinta.

kemaskini 11:48pm
Menteri Besar Perak dipanggil menghadap Sultan menjelang tengah hari ini, dipercayai berkaitan penyerahan kuasa kepada BN untuk pembentukan kerajaan baru.

Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan satu majlis bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Bagan Serai pada kira-kira 11.40 pagi tadi.

kemaskini 11:00pm
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memasuki Istana Kinta pada jam 9.50 pagi tadi untuk mengadap dan mendapat perkenan Sultan Azlan Shah untuk Barisan Nasional (BN) menubuhkan kerajaan baru di Perak.

Beliau yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak diiringi oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Hamidi Hamid.

Ahmad Zahid merupakan timbalan pengerusi badan perhubungan Umno Perak.

Najib meninggalkan istana pada jam 10.35 pagi, dan sambil tersenyum, melambaikan tangan kepada wartawan tanpa berhenti di pintu masuk istana.

Bagaimanapun, beliau kembali semula ke Istana Kinta dengan empat wakil rakyat yang keluar Pakatan Rakyat semalam - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Hee Yit Foong (Jelapang) dan Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) - untuk mengadap baginda pada jam 10.55 pagi ini.

Semalam, Najib mengumumkan bahawa BN negeri cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baru selepas empat Adun berkenaan menyokong BN secara terbuka.

Berikutan perkembangan tersebut, BN kini mempunyai 28 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Pakatan juga 28 dengan tiga bekas Adun PKR dan DAP yang kini wakil rakyat bebas yang telah menyatakan sokongan kepada BN.

'Situasi tidak menentu'


Manakala Adun Bota, Nasarudin - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno dan memberi sokongan kepada kerajaan BN negeri.

Selepas mengadap Sultan Perak, Najib akan mempengerusikan mesyuarat badan perhubungan Umno negeri.

Agenda utama mesyuarat tersebut dijangka adalah mengenai pemilihan calon untuk jawatan menteri besar yang baru.

Sebelum ini, Najib telah membatalkan satu majlisnya di Putrajaya pagi ini untuk berlepas ke Perak untuk mengadap Sultan Azlan Shah.

PC Jam 3 Petang Bersama Nizar & DSAI - malaysiakini

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan mengadakan sidang media khas di kediaman rasmi beliau di sini petang ini selepas mengadap Sultan Perak sebentar tadi.

Nizar berada di Istana Kinta selama 20 minit daripada pukul 12.45 tengah hari ini.

Sidang media itu dijangka berlangsung pukul 3 petang.

Sambil menyifatkan pertemuan itu sebagai "OK", Nizar berkata, beliau akan menemui wartawan kemudian.

Semalam, Nizar berkata, beliau yakin sebarang keputusan yang perkenankan oleh Sultan Perak dalam menangani kemelut politik di negeri ini dibuat dengan adil.

"Saya yakin keputusan yang dibuat nanti cukup adil kepada rakyat di negeri Perak dan adil kepada partiparti politik, dan kita tidak akan meragui sebarang keputusan yang dibuat oleh Sultan Perak," katanya kepada pemberita di sini malam tadi.

Nizar juga mengadap Sultan Perak di Istana Kinta petang semalam.

Terkini - malaysiakini

Terkini...

Menteri Besar Perak kelihatan Ceria dan sempat mengatakan satu sidang Media bersama dengan Dato Seri Anwar akan diadakan di Kediaman Rasmi beliau.

Pelbagai Rumusan telah tersebar apapun sya mohon semua bersabar.....

Note : Majlis malam ini yang sepatutnya diadakan di Kediaman Menteri Besar telah berpindah ke Stadium Indera Mulia...Program akan bermula seawal jam 8.00 malam....

I'm Back...... - malaysiakini

  • Kenyataan media najib...NAJIB dipetik berkata : TUANKU HANYA ADA DUA PILIHAN SAMADA BUBAR DUN ATAU MENTERI BESAR PERAK LETAK JAWATAN... - Najib
Kalau diberi 2 pilihan mana satu yang korang pilih?

1 - Pilihanraya Kecil Di 4 DUN (yang terlibat dalam acara lompat)

2 - Serah Kerajaan Negeri Kepada Barisan Nasional

Aku Hilang Sat...

Aku Bosan... nak pi kluaq amik angin sat...

Bekas abuk rokok dah penuh... bilik dah kusam...

PC dah selor... kene restart balik...

Kene carik fresh air sat... nanti aku sambung...

Sementara tu... bawak bersabar semua...

Percayalah pada Qada' & Qadar-Nya...

Jangan lah simpan harapan terlampau tinggi...

Chiaow... karang jumpa balik no.........

Hiburkan hati anda...

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah ... !!!

Perak Lagi - malaysiakini

Menteri Besar Perak dalam perjalanan mengadap Kebawah Duli Sultan Perak...Semua diharap bersabar!!

Nota :

Kenyataan media najib...NAJIB dipetik berkata : TUANKU HANYA ADA DUA PILIHAN SAMADA BUBAR DUN ATAU MENTERI BESAR PERAK LETAK JAWATAN... - Najib

TP - Mat Monggol Isteri Rosmah ni ugut Sultan ke? apa Isteri Rosmah ad offer C4 dekat Sultan ke hah???

Khak Putih...!!!

Terkini Dari Perak - malaysiakini

Menteri Besar Perak dipanggil menghadap Sultan menjelang tengah hari ini, dipercayai berkaitan penyerahan kuasa kepada BN untuk pembentukan kerajaan baru.

Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan satu majlis bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Bagan Serai pada kira-kira 11.45 pagi tadi.

Kenapa Hee Yit Poh tinggalkan DAP? - malaysiakini

Dipetik sikit dari berita straits time muka surat N12

"Ngeh (state senior exec. councillor) said Hee's reason for leaving pakatan because she was not given any benefits by the state, He said Hee's was dissatisfied and complained for not being appointed an exco member and for not getting Toyota Camry."

tengok, pasal tak dapat toyota camry dia boleh hampakan rakyat...materialistik punya pemimpin, kenapalah kita asyik terpilih pemimpin yg mcm ni dlm negara kita,nasib baik dia dari dap, nak buat mcm mana kan....tapi yg dua ekor lagi tu pasai pa pulak.....depa tu kaki rasuah, rasuah seks dikatakan sedokah....patutnya dari dulu lagi dibuang oleh pr masuk neraka jahanam terus! Galas biawak hidup buat apa...ni dah lebih dari biawak ni...dah mcm galas babi idup.

Najib Teruskan Jihadnya - malaysiakini

Najib memasuki Istana Kinta pada jam 9.50 pagi tadi untuk mengadap dan mendapat perkenan Sultan Azlan Shah untuk Barisan Nasional (BN) menubuhkan kerajaan baru di Perak.Beliau yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak diiringi oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Zaid Hamidi

Zahid merupakan timbalan pengerusi badan perhubungan Umno Perak.Najib meninggalkan istana pada jam 10.35 pagi, dan sambil tersenyum, melambaikan tangan kepada wartawan tanpa berhenti di pintu masuk istana.

Bagaimanapun, beliau kembali semula ke Istana Kinta dengan empat wakil rakyat Paling Popular masakini- Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi; Adun Changkat Jering, Mohd Osman Jailu, Adun Jelapang, Hee Yit Foong dan Adun Bota, Datuk Nasaruddin Hashim untuk mengadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah pada jam 10.55 pagi ini.

Semalam, Najib mengumumkan bahawa Barisan Nasional (BN) Perak cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baru selepas empat Adun berkenaan menyokong BN secara terbuka.

Berikutan perkembangan tersebut, BN kini mempunyai 28 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Pakatan juga 28 dengan tiga calon bebas yang telah menyatakan sokongan kepada BN.Najib berkata, dua bekas Adun PKR - Jamaluddin (Behrang) dan Osman (Changkat Jering) telah bersetuju menyokong pembentukan kerajaan BN itu.

-PRO REFORM

Bersedia Untuk 1 Lagi Hari Yang Panjang - malaysiakini

Selamat Subuh...

Jadi korang dah sedia ke belum?

Hari ini bakal jadi 1 lagi hari yang panjang, mendebar, kontroversi, penuh keringat, penuh kesumat, penuh ashtray dengan habuk dan punting rokok...

Korang dah sedia ke belum?

Bersedialah... hari ni hari yang panjang...

Sejarah Demi Sejarah Terus Tercipta - malaysiakini

Kalau Tuanku Sultan perkenankan makluman MB untuk bubar DUN maka terciptalah satu sejarah. Sejarah tempoh paling pendek sebuah kerajaan di negeri Perak kerana hanya sempat berumur 10 bulan. Sejarah keprihatinan Sultan pada 'denyut nadi' rakyat seperti yang diungkap oleh Raja Dr. Nazrin Shah ketika upacara sambutan 25 tahun pemerintahan Sultan Azlan. Mungkin tercatat juga sebagai sejarah sebuah 'perkenan' yang punyai roh kasih sayang istana kepada rakyat demi hasrat dan hajat jelata.

Kalau BN berjaya dapat perkenan membentuk kerajaan baru negeri Perak maka tercipta juga satu sejarah. Sejarah kelahiran sebuah kerajaan yang tidak mendapat undi majoriti rakyat melalui pilihanraya. Sejarah pertukaran kerajaan tanpa pilihanraya dan tidak pula melalui 'undi tidak percaya' di sidang DUN sebagaimana termaktub dalam perlembagaan. Sejarah pembentukan kerajaan yang salah satu sebabnya ialah seorang ADUN melompat parti dua kali dalam seminggu. Sejarah lompat pergi dan balik.

Kalau Tuanku Sultan tidak memberikan perkenan kepada kedua-dua permintaan - DUN tidak dibubar dan BN pun tak membentuk kerajaan - maka ia juga menjadi sejarah. Pertama, sejarah sembah-maklum seorang MB untuk membubarkan DUN tetapi ditolak oleh istana. Ia menjadi sejarah kerana belum pernah berlaku sebelum ini. Kedua, sejarah gabungan ADUN yang mendakwa mempunyai majoriti dalam DUN namun tidak diperkenan untuk membentuk kerajaan. Sultan memang tak perlu perkenankan kerana bukti 'punyai majoriti' mestilah melalui undi tak percaya dalam sidang DUN. Namun ia jadi sejarah juga kerana yang memohon nak membentuk kerajaan baru itu tak mau peduli kepada perlembagaan. Akhirnya satu lagi sejarah tercipta kerana kerajaan yang ada perlu terus berkhidmat dalam keadaan kelebihan kerusi yang tak jelas dalam DUN.

Seminggu dua ini dah terlalu banyak sejarah tercipta.

SPR menolak perakuan dan makluman Speaker DUN tentang kekosongan kerusi DUN. Ia bukan sejarah kecil tetapi sejarah salah guna kuasa yang terang lagi bersuluh. Sejarah kesanggupan SPR merogol perlembagaan sebuah negeri yang dipayungi seorang Sultan berlatarbelakang undang-undang. Sejarah kesanggupan UMNO memaksa SPR dan kesediaan SPR diperbodohkan oleh UMNO.

Nasarudin juga mencipta sejarah tersendiri yang pasti dikenang lebih dari tujuh keturunan. Melompat keluar UMNO masuk PKR dan melompat semula keluar PKR masuk UMNO. Memang sejarah. Ibrahim Ali akan hilang dari catatan sejarah lompat parti yang sinonim dengan namanya selama ini. Nasarudin telah menggantikannya dengan rekod baru yang pasti sukar dipecahkan.

Jamaludin dan Osman juga mencipta nama dalam sejarah negeri Perak. Jamaludin adalah posmen pertama yang pernah dicalonkan untuk jadi MB. Kemudian kedua-duanya jadi Exco kerajaan negeri yang paling tak reti buat kerja dalam sejarah Perak. Mereka juga mencipta sejarah sebagai Exco kerajaan negeri Perak yang pertama didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah. Episod rasuah itu adalah rancangan jahat UMNO dengan perangkap yang lapok tapi masih mengena. Akhirnya Jamaludin dan Osman masuk UMNO. Memang sejarah!

Hee Yit Foong mencipta sejarah sebagai wanita dan OKU pertama menjadi Timbalan Speaker DUN Perak. Dia juga cipta sejarah sebagai YB pertama yang 'off'kan telefon bimbitnya selama lebih dari satu hari. Lucu tapi bersejarah.

Sejarah apa lagi selepas ini?

-jeritan minda politik malaysia


Semua Dijemput Hadir - malaysiakini

Program Munajat dan Perhimpunan Rakyat Menyokong kepimpinan MB Perak, Dato Seri Ir Nizar pada esok hari.. 5 februari Jam 7 malam Bertempat dikediaman Rasmi MB Perak,Ipoh.

Turut hadir Dato Seri Anwar Ibrahim dan Semua Menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat...

Semua RAKYAT dijemput hadir...

Komitedlah Pada Perjuangan... - malaysiakini

Salam semua…

Ini adalah kali ketiga UMNO menjalankan cara tipu daya nak mengambil kuasa.. kali pertama tahun 1961 ketika kerajaan Kelantan PAS memerintah.. 4 orang ADUN PAS mereka culik selama sebualan. tetapi rancangan ini tak berjaya.. kali kedua kat Terengganu kektika PAS memerintah dengan majoriti kecil juga, mereka culik arwah Dato’ On dan mereka berjaya menyebab mereka dapat mengambil alih Terengganu.

kali ketiga kali ini pula berlaku kepada kerajaan negeri Perak.. Apa pun ikut pada segi teori mereka masih belum lagi dapat kuasa sehingga menunggu perkenan Sultan, mengikut apa yang dicerita oleh Sifu aku sebentar tadi selepas MB Nizar betemu pada pukul 4 ptg tadi, beliau telah menerangkan kepada Sultan dari seluruh aspek, dan Sulta pun mendengarnya dengan membuatkan Sulta meminta tangguh, akhir sekali bila MB Nizar nak keluar Sulta mengingatkan MB Nizar dengan membaca ayat “Innallah ha maas sabirin.” Apa maksud sultan hanya Allah saja yang maha mengetahui niatnya… Selepas itu pada jam 6.00 Najib pula pergi mengadap.. dan dengar ceritanya itu pun Sultan minta tangguh dulu untuk melihat dari segi aspek perundangan.. wallahhuaklam katanya.. tapi aku dah bertekad kalau Sultan Azlan mengikut kata UMNO dengan tidak membubarkan DUN maka pada setiap Jumaat doa dalam Khutbah keduanya aku tak kan mengaminkan doa untuknya..berdoalah hangpa kalau hang nak berdoa kat dia.. INI TEKAD AKU.. Bagi aku Raja yang adil raja disembah.. kalau raja macam UMNO juga pigirahhhhhh.

Apa pun nasihat sifu aku apa pun terjadi itu ada hikmahnya.. mana tau mungkin lebih baik kita jadi pembangkang pula..ini semua kerja ALLah, hanya DIA yang mengetahui segala-galanya.

Disatu sudut perkembangan untuk PAS terang lagi nyata.. Orang DAP pun ada belot, begitu juga PKR… jadi yang taat setia ADUN PAS.. Tahniah PAS.. Sebentar tadi seorang Ahli Keadilan Lumut, bekas (Wakil Calun Parlimen PKR Lumut) dah minta borang PAS nak jadi ahli PAS pula.. alhamdulillah,, mereka dah nampak mana yang jelas perjuangan..

-Manjung Mari

Nizar: Tak Perlu Letak Jawatan - malaysiakini

updated 1.04am Perak Menteri Besar Mohd Nizar Jamaluddin today said there was no reason for him to step down from his post as requested by the state's Barisan Nasional chief Najib Abdul Razak.

He said that he was still the head of the state government until the state assembly was dissolved by the sultan.

Alternatively, he argued, the BN should try to call for a vote of no confidence against him to force him to step down.

nizar jamaluddin 100 days interview 180608 11Speaking at a press conference at his official residence at 10pm tonight, Mohd Nizar said the suggestion by Deputy Prime Minister Najib did not reflect what was stipulated in the Perak constitution.

"Under what condition and under what law is the Barisan Nasional deputy chief referring to? Whatever that you want to do, (it) has to be based on the Perak constitution.

"Let's be professional about it. We Perakians are professional people. We would like the would-be prime minister to observe all those conditions as well," he said.

Based on the Perak constitution, Mohd Nizar said Pakatan was still the legitimate government unless the state assembly sits to pass a motion of no-confidence or if the coalition government resigns.

"Changing governments is not like changing your favourite coffee stall. You have to follow the procedures," he added.

Mohd Nizar also chided Najib for trying to take over the Perak government through unconstitutional means.

"He is just trying to scare people... he wants to do things that is not respecting the Perak constitution.

"I humbly request Najib - who will soon be prime minister - to exercise his fairness and justice to the people of Perak," he said.

To a question, Mohd Nizar said that the Pakatan government would continue to function normally until the sultan decides on a request to dissolve the state assembly.

A Dramatic Day In Perak


The menteri besar's press conference came at the end of what had been a dramatic day for him and his Pakatan Rakyat government.

The day started with talks of an impending defection by at least three Pakatan state assemblypersons to BN.

And as feared by Pakatan, Najib announced in Putrajaya at about 5pm that BN has secured the support of the four former Perak Pakatan assemblypersons.

Najib also said that BN now enjoyed the majority support in the state assembly - BN's 31 against Pakatan's 28. He then called for Mohd Nizar to step down along with his state cabinet so that BN can form the government.

najib announce new bn perak state govt 040209 15Najib also said that he would be meeting the sultan soon to explain the shift in the balance of power in the state assembly.

While a beaming Najib was unveiling the four to the media, Mohd Nizar was having an audience with the sultan in Ipoh, making a request for dissolution so that a snap state poll can be called.

He left the palace about two hours later, telling reporters that the sultan was still contemplating his request.

Najib is expected to meet the sultan tomorrow.

Speaker Declares Jelapang Seat Vacant


The four defectors were Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang), Osman Jailu (PKR-Changkat Jering) and deputy assembly speaker Hee Yit Foong (DAP-Jelapang). The surprise defector was Bota representative Nasarudin Hashim who crossed over to PKR only 10 days ago.

At the same press conference, state assembly speaker V Sivakumar said that he had received Hee's resignation letter this morning.

He said that he had informed the state Election Commission about the vacancy for the Jelapang seat so that a by-election can be held within 60 days.

Also present at the press conference was state DAP chief and senior exco member Ngeh Koo Ham who criticised the media for claiming that the Pakatan government had collapsed.

"The government stays. We will wait for (the sultan to decide on) dissolution (of the state assembly)," he said.

Should the sultan withhold consent, a special sitting in the state assembly must be convened in order to pass a motion of no-confidence, said Ngeh.

He said that the state assembly was the most neutral place to evaluate the allegiance of the four former Pakatan state representatives which Najib claimed had left Pakatan.

Anwar: Give Mandat Back To People

Meanwhile in Kuala Lumpur, Pakatan leader Anwar Ibrahim said that a snap poll was vital in Perak as a result of the latest development.

He said that the mandate to choose the government must be given back to the people in Perak.

To a question by reporters, Anwar also said that it was not a mistake to bring in Nasarudin into PKR in the first place.

parliament pandikar amin anwar ibrahim lim kit siang dap pkr pc 121108 06"He wanted to join us. He visited me at my house with his wife. He then came to see me at Permatang Pauh.

"He said that he was disillusioned with Umno and he was unhappy with Najib. That's why he joined us," said Anwar, the de facto PKR leader.

He also said that he was told that Nasarudin was ‘abducted' this morning on the way to Ipoh from Kuala Lumpur. (Nasarudin denied this at the press conference in Putrajaya).

Anwar spoke to reporters after chairing a meeting at the party headquarters tonight. The meeting started at 8.30pm and went on for about three hours.

Anwar also said that Pakatan will be holding its council meeting in Ipoh tomorrow.

"We will be there to show our support for Nizar and the state government," he said.

*Versi Bahasa melayu

Nizar: Saya tidak perlu letak jawatan

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata tiada sebab bagi beliau untuk meletakkan jawatan seperti yang disarankan oleh pengerusi Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, beliau masih menjadi ketua kerajaan negeri sehinggalah Sultan Perak membubarkan dewan undangan negeri.

Ataupun, katanya, BN perlu mengemukakan undi tidak percaya terhadapnya untuk memaksa beliau meletakkan jawatan.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di kediaman rasminya di Ipoh malam tadi, Mohd Nizar berkata saranan Najib yang juga timbalan perdana menteri itu, tidak mencerminkan apa yang terkandung dalam perlembagaan negeri Perak.

Menurut perlembagaan Perak, kata Mohd Nizar, Pakatan masih merupakan sebuah kerajaan yang sah kecuali dewan undangan negeri bersidang untuk meluluskan undi tidak percaya atau jika kerajaan Pakatan meletak jawatan.

Beliau mengingatkan bahawa proses menukar kerajaan "tidak sama seperti menukar 'arung kopi".

Mohd Nizar juga membidas Najib kerana didakwanya cuba mengambil alih kuasa di Perak melalui cara yang tidak sah.

Berfungsi seperti biasa

Sebaliknya, kata beliau, Najib hanya mahu menakut-nakut rakyat dan melakukan sesuatu tanpa menghormati perlembagaan.

Oleh itu, Mohd Nizar meminta Najib - yang bakal menjadi perdana menteri - supaya berlaku adil kepada rakyat Perak.

Menjawab soalan pemberita, Mohd Nizar berkata, kerajaan Pakatan akan terus berfungsi seperti biasa sehingga Sultan membuat keputusan berhubung permohonan pembubaran dewan undangan negeri.

Sebelum ini,Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa BN Perak cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baru selepas empat ahli dewan undangan negeri (Adun) menyokongnya secara terbuka.Timbalan perdana menteri berkata, dua bekas Adun PKR - Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) telah bersetuju menyokong pembentukan kerajaan BN itu.

Begitu juga dengan Adun Jelapang, Hee Yit Foong yang keluar DAP hari ini. Ketiga-tiganya kini sebagai wakil rakyat bebas.

Manakala Adun Bota, Datuk Nasarudin Hashim - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno dan memberi sokongan kepada kerajaan BN negeri.

Najib berkata, Jamaluddin, Osman dan Hee menyatakan perkara itu kepadanya semalam.

TP - seghonok tengok muka Jamal, Osman, Nasa & jugak Hee... eh? awat Hee tak senyum?

Ooo... paham...

Bersediakah Korang??? - malaysiakini

Kalau... Sultan menolak permintaan Ir Nizar untuk satu pembubaran Dewan Undangan Negeri...

Kalau... Sultan lebih berkenan dengan pertukaran kerajaan Pakatan Rakyat yang kehilangan majoriti kepada Barisan Nasional yang baru mendapat majoriti...

Bersediakah korang?

Aku?

Lenakah tidur korang??

Aku?

Tenangkah hidup korang 2-3 hari ni???

Aku?

Aku dah sedia dah...

Sedia untuk tukar Kerajaan Pusat dalam Pilihanraya Umum Ke 13 nanti... pasti lebih mudah jalannya... pasti lebih santai kemenangan masa tu... pasti lebih SEJARAH kemenangan tu... pasti lebih Umphhh... perasaan masa tu...

Tidur aku lena...

Hidup aku tenang...

Allahu Akbar...!!!