"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, July 23, 2008

Muzakarah: Ahli PAS ugut demo

kemaskini 8:44pm
Tidak cukup dengan perbahasan di internet dan sesama sendiri pro dan kontra muzakarah PAS-Umno, sekumpulan ahli PAS mengugut mengadakan demonstrasi membantah kerjasama dua parti itu, lusa.

Dalam sebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada ahli dan penyokong PAS mulai semalam, perhimpunan itu dirancang diadakan di depan ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut selepas solat Jumaat.

Demonstrasi itu dinyatakan sebagai menunjukkan "sokongan kepada mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan menentang kerjasama Umno-PAS."

Bagaimanapun usaha Malaysiakini sejak semalam belum berjaya menghubungi pihak yang bertanggungjawab menganjurkannya.

Beberapa sumber menyatakan, perhimpunan itu mahu dilihat sebagai "usaha spontan ahli-ahli akar umbi" menyatakan sikap terhadap usaha dialog yang diketuai oleh timbalan presiden Nasharuddin Mat Isa dengan dukungan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Selepas sidang media menyatakan pendirian rasmi Dewan Pemuda PAS berhubung isu muzakarah dan perkongsian kuasa Umno-PAS, ketuanya Salahuddin Ayub menyifatkan sebaran SMS itu "khabar angin" dan maklumat itu "tidak betul."

nik aziz hugging hadi awang b 230708Sumber-sumber itu bagaimanapun menyatakan keputusan sama ada meneruskan perhimpunan itu, atau sebaliknya, bergantung keputusan Majlis Syura Ulama PAS petang ini.

Menurut blog rasmi mingguan Siasah, pertemuan selama sejam di kediaman rasmi menteri besar Kelantan melibatkan tujuh daripada 13 anggota anggota majlis itu, termasuk Abdul Hadi dan Nasharuddin (foto kiri).

Selain itu, timbalan mursyidul am Datuk Harun Din, ketua Dewan Ulama PAS Datuk Muhammad Daud dan Datuk Abdul Halim Abdul Rahman turut hadir di mesyuarat bermula jam 4 petang.

Pertemuan ringkas itu bertujuan membincangkan kekeliruan berhubung pertemuan sulit antara pemimpin tertinggi PAS dengan Umno yang diwakili presidennya sendiri dan perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Dalam sidang media selepas mesyuarat di Kota Bharu, menurut akhbar itu lagi, barisan pemimpin atasan PAS menegaskan "tidak pernah berbangkit parti itu hendak bergabung atau berkongsi kuasa dengan Umno", malah bersedia kekal dalam Pakatan Rakyat.

Nik Abdul Aziz, Abdul Hadi dan Dr Harun (foto bawah) dilaporkan sepakat menyatakan PAS tetap komited dengan kerjasamanya bersama PKR dan DAP.

"Apa yang dilakukan oleh beberapa pemimpin PAS adalah bersemuka (muqabalah) dengan para pemimpin Umno untuk menyelesaikan masalah yang berlaku di kalangan rakyat di negeri-negeri Pakatan Rakyat," laporan blog itu dipetik.

Beberapa pemimpin kanan PAS menghadapi kesukaran menjelaskan kepada ahli dan penyokong parti apabila Abdullah mendedahkan beliau sendiri terlibat dalam tiga pertemuan dengan PAS.

Laporan-laporan media kemudiannya menyebut usaha PAS mendekati Umno termasuklah rundingan tentang kerajaan campuran di Selangor dan pengagihan jawatan penting negeri, beberapa hari selepas pilihanraya umum 8 Mac.

nik aziz press conference 230708Dihubungi Malaysiakini selepas keputusan majlis syura, sumber-sumber yang dekat dengan usaha menganjurkan perhimpunan itu, menyatakan kemungkinan meneruskannya Jumaat ini.

Sumber-sumber itu malah mendakwa "Nik Abdul Aziz telah diberikan maklumat yang salah" tentang pertemuan PAS dan Umno.

Sementara sumber-sumber yang dekat dengan media PAS pula membuat andaian keputusan majlis syura hari ini boleh meredakan kekecewaan penyokong dan ahli parti.

Nik Abdul Aziz, yang juga menteri besar Kelantan, baru-baru ini dilaporkan menggesa muzakarah dengan Umno dihentikan kerana ia akan memecah-belahkan PAS.

Beliau dilaporkan berkata PAS dibimbangi akan menjadi seperti kera sumbang, manakala di kiri kanan pula kena marah sekiranya meneruskan muzakarah dengan pemimpin Umno.

Kelmarian, Nik Abdul Aziz berkata, "apabila berlaku muzakarah penyokong kita marah kepada PAS dan orang Pakatan Rakyat juga curiga."

Oleh itu bagi mengelakkan kekecewaan penyokong, muzakarah antara PAS dan Umno dianggap tidak perlu bagi mengelak berulang sejarah hitam yang pernah berlaku sebelum ini.

"PAS akan lebih berhati-hati agar tidak terkena perangkap Umno kali kedua.

"Itu bukan cara parti yang memperjuangkan Islam berpolitik di mana cara berkenaan tidak ubah seperti menolong pihak lawan dan bukannya untuk menjaga kestabilan parti.

"Itu perangkap namanya," katanya, lapor Harakahdaily.net.

-malaysiakini

Tutup fail muzakarah, hanya ada sekadar muqabalah � Mursyidul Am

KOTA BHARU, 23 Julai (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan isu muzakarah sudah tutup fail dan apa yang berlaku sekadar pertemuan biasa (muqabalah).

"Pada kenyataan yang lepas saya benarkan pertemuan di antara pemimpin PAS dan Umno berkaitan Islam dan masalah rakyat, serupa sahaja dengan kenyataan yang disebut Presiden PAS.

"Kalau difahami betul-betul tidak bercanggah di antara satu sama lain. Kalau ada perjumpaan hendak masuk Barisan Nasional ia langsung tidak ada. Kenyataan Presiden pun memang begitu,"katanya pada persidangan media di sini, lewat petang ini.

Sebelum itu rombongan anggota Majlis Syura Ulama mengunjungi Menteri Besar Kelantan di JKR 10 di sini. Perbincangan terbabit diadakan hampir dua jam.

Turut kelihatan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; timbalannya, Ustaz Nasharuddin Mat Isa; Timbalan Mursyidul Am, Dato' Dr Haron Din; Naib Presiden, Ustaz Ahmad Awang dan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato' Mohamed Daud.

Ikut serta pertemuan tersebut Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dato' Abdul Halim Abdul Rahman.

Bagaimanapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz mahu perkataan muzakarah yang di'geger'kan sebelum ini ditukar kepada istilah muqabalah (perjumpaan biasa).

Menurutnya keputusan syura sebelum ini bersetuju diadakan pertemuan biasa dengan pemimpin Umno kerana syura sudah membuat keputusan sebulat suara.

Perkara itu diputuskan pada 23 April lalu manakala pertemuan dengan pemimpin Umno hanya diadakan pada 20 Julai lalu.

Ustaz Abdul Hadi pula berkata, apa yang sebenarnya berlaku bukan muzakarah sebaliknya muqabalah di antara PAS dengan Umno bagi menyelesaikan masalah-masalah yang dialami umat Islam dan rakyat seluruh negara.

"Masalah yang dialami di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat kita minta kerajaan pusat menyelesaikan. Itu yang kita bincangkan dalam pertemuan dengan pemimpin Umno.

"Tidak timbul masalah PAS menyertai kerajaan kerana PAS masih lagi bersama dengan Pakatan Rakyat. Kita akan terus dengan Pakatan sekarang memenuhi hikmah-hikmah politik yang kita perjuangkan,"katanya.

Bagaimanapun katanya dalam Pakatan Rakyat persefahaman kita tidak akan menjadi halangan, masing-masing memperjuangkan ideologi dan tetap berganding dalam isu-isu bersama.

Menurutnya sebagai orang Islam, PAS wajib menyuarakan kepada orang Islam lain dan dalam masa yang sama tidak mengabaikan keadilan Islam kepada semua kaum yang ada di negara ini.

Kata beliau di atas prinsip itulah diputuskan Majlis Syura Ulama di mana Timbalan Presiden dan Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali bertemu dengan pemimpin Umno bagi menimbulkan isu-isu berkaitan.

Manakala Dr Haron berkata, Majlis Syura Ulama PAS menyedari masalah tersebut berlaku sebelum disedari wartawan, di mana perbincangan Majlis Syura mengenainya dibuat pada April lalu.

"Ketika itu tidak timbul isu muzakarah. Majlis Syura telah menangapi perlu diberi ruang untuk kita bermuqabalah dari face to face.

"Namun apa yang timbul sekarang perkataan muzakarah itu seolah perlawanan seperti yang berlaku di Dewan Bahasa dan Pustaka baru-baru ini di antara Menteri Penerangan dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

"Kita tidak mahu berlawan macam itu, kita nafikan ada muzakarah. Kalau dedahkan begitu akan menimbulkan masalah kerana akan ada yang kalah dan menang. Hanya apa yang ada sekadar pertemuan biasa," katanya.

Beliau menjelaskan mengapa hendak dilarang pertemuan biasa dan PAS bersetuju bekerjasama dalam semua perkara demi kebaikan semua rakyat di Malaysia.

Ditanya pertemuan lain bakal diadakan selepas ini, kata beliau itu mengikut keperluan.

"Bagaimanapun kita mahu lihat respon daripada Umno terhadap apa yang kita kemukakan terlebih dahulu," ujarnya.

Menurutnya juga usaha pertemuan itu sebenarnya dianjurkan pihak Umno.

Kata beliau, mereka yang mengusahakan dan bukti jelas dilihat kepada kenyataan ada tiga pertemuan sebelum ini dibuat sendiri Presiden Umno.

"Mereka yang membuat kenyataan dan merekalah yang mengusahakan pertemuan sebelum ini,"katanya. - mj/mks. _

PAS 'tidak minat tawaran' Umno

kemaskini 5:20pm
PAS "tidak berminat menerima tawaran" Umno sewaktu rundingan wakil parti itu dengan perdana menteri dan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, Mac lalu.

"Sesiapa juga yang datang kepada kami untuk menawarkan jawatan ataupun menawarkan kedudukan yang menggiurkan, kita tidak akan terima. Kita ada prinsip, harga diri. Pimpinan PAS bukan boleh ditawarkan jawatan sedemikian," kata ketua Dewan Pemuda PAS, Salahuddin Ayub.

Mengulas lanjut perkara itu, beliau berkata: "Sama ada tawaran itu perdana menteri, menteri besar walau apa pun, kami tidak berminat untuk bincang tentangnya.

pas salahudin ayub 230708"Kita ada mandat, kita ada tanggungjawab dan prinsip perjuangan. Kita boleh bincang tentang kepentingan negara," tambahnya dalam satu sidang akhbar mengenai pendirian rasmi Pemuda PAS dalam isu tersebut.

Menurut beliau, pihaknya sedia bersama-sama kerajaan membincangkan isu-isu seperti tuntutan perairan sekitar Pulau Batu Puteh.

Mengulas tindakan PAS terus mengadakan perbincangan tertutup dengan Umno selepas mengetahui wujudnya tawaran itu, beliau berkata:

"Ya, selepas pilihanraya (umum) Khir Toyo mempelawa kita. Kita bersedia untuk dengar. PAS walaupun menang agak besar dalam pilihanraya yang lepas, tidaklah kita menang besar sangat, tetapi kita lebih baik daripada 2004, kita tidak sombong.

'Kita boleh bincang'


"Kita tidak angkuh, walaupun Umno mengajak kita, kita bersedia datang dan mendengar. Kita tidak boleh menunjukkan keangkuhan kita. Mentang-mentanglah kita menang banyak sikit, Umno nak ajak bincang pun, kita tak mahu. Bukan begitu sikap kita," kata Salahuddin.

Ditanya kenapa pertemuan itu dilakukan sedangkan agendanya mengenai perkongsian kuasa PAS-Umno, Salahudin berkata:

"Mungkin tidak begitu. (Umno) telefon hendak bincang, macam saya, biasa... menteri-menteri, itu biasa, kita boleh bincang tentang apa-apa topik, di parlimen, di luar parlimen. Kita boleh jumpa di mana-mana coffee house, tetapi kita ada prinsip. Kalau itu (jawatan) yang ditawarkan, kita tidak berminat tentang itu."

Sebelum itu, Salahuddin yang juga ahli parlimen Kubang Kerian berkata Pemuda PAS tidak pernah menutup sebarang pintu perbincangan dengan mana-mana pihak yang melibatkan masalah negara dan antarabangsa.

"Sebagaimana kami putuskan pada (mesyuarat khas) malam tadi, PAS sebagai sebuah parti dalam negara kita ini, tidak pernah menutup mana-mana inti perbincangan dengan mana-mana pihak kerana itulah dasar dan pendekatan kita.

"Kita bersedia untuk berbincang dengan siapa-siapa sahaja pada bila-bila masa untuk kepentingan negara, kepentingan rakyat dan apa jua isu yang melibatkan negara kita sama ada isu itu melibatkan persoalan dalam negeri dan juga persoalan antarabangsa," katanya.

Namun, tambahnya, perbincangan itu bukan melibatkan "pakatan politik" seperti rundingan awal Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Dr Mohamad Khir dengan timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa beberapa hari selepas keputusan pilihanraya umum 8 Mac diketahui.

Tolak pakatan politik


"Kita menolak dan menentang sekeras-kerasnya muzakarah yang bersifat atau cuba memfokuskan kepada pakatan politik ataupun kerjasama politik antara PAS dan Umno buat masa ini," katanya.

Dalam blognya, Dr Mohamad Khir mendedahkan butiran pertemuan tersebut, antaranya beliau mencadangkan agar PAS diberi jawatan menteri besar Selangor dan timbalan menteri besar serta empat exco.

Salahuddin berkata, Pemuda PAS bagaimanapun menolak kerjasama politi antara dua parti Melayu itu dan tetap kekal dalam gabungan Pakatan Rakyat.

"PAS mesti terus dalam Pakatan Rakyat. Pakatan adalah keutamaan, Pakatan sebagai wadah alternatif kepada BN. Fitnah, hasutan untuk memecahkan Pakatan Rakyat akan ditentang keras Pemuda PAS," katanya.

Mengulas penolakan mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap usaha muzakarah, Salahuddin berkata "itu pendirian beliau" dan penolakan menteri besar itu dalam konteks perkongsian kuasa.

"Itu pendirian dia. Dan saya yakin dia bercakap dalam konteks muzakarah itu ke arah perkongsian kuasa. Itu saya yakin dia maksud begitu, sebab rakyat di bawah sana agak terkeliru tetapi rakyat faham muzakarah itu adalah perkongsian kuasa buat masa ini.

"Itu mungkin Tok Guru Nik Aziz mengambil sikap dia tidak setuju buat masa ini adanya muzakarah antara PAS dan Umno.

Faham peranan masing-masing


Ditanya sama ada pendirian Pemuda itu dipersetujui oleh pimpinan di peringkat pusat, beliau berkata "pendiriannya jelas" dan "tidak kisah kalau pemimpin tidak setuju".

Ditanya sama perbincangan isu perpaduan Melayu dan Islam akan menjejaskan hubungan dengan DAP, beliau berkata:

"DAP juga berhak berjumpa dengan sesiapa sahaja. Hatta kita melihat sampai tahap bekas pimpinan Gerakan mengetuai beberapa syarikat kerajaan negeri. Di selangor juga, saya difahamkan bekas ahli parlimen Segambut daripada Gerakan juga bersama DAP.

"Saya rasa itu tidak mengikat kita dan masing-masing faham peranan masing-masing," katanya selepas sidang media tersebut yang diadakan di ibu pejabat PAS, Kuala Lumpur.

"Mereka juga ada dasar dan pendekatan mereka. Kita ada dasar dan pendekatan kita. Untuk membincangkan masa depan orang Melayu, agama Islam (dalam keadaan) yang Umno sekarang masih lagi menjadi teras kekuasaan, apa masalahnya untuk PAS mengadakan perbincangannya telus, bukan pakatan sulit," tambahnya.

Bagaimanapun, ketika menjawab soalan pemberita, beliau berkata, muzakarah PAS dan Umno sukar menjadi kenyataan kerana "stigma di kalangan ahli-ahli PAS di peringkat bawah" yang mengaitkan muzakarah itu dengan perkongsian kuasa.

-malaysiakini

Anwar sedia bertanding di Kulim

kemaskini

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersedia bertanding di kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu jika pilihanraya kecil diadakan di situ.

anwar ibrahim 290408Mahkamah Pilihanraya akan mendengar petisyen yang dikemukakan oleh calon Barisan Nasional (BN) untuk membatalkan keputusan pilihanraya bagi kerusi tersebut.

Menurut mantan timbalan perdana menteri itu, beliau telah membincangkan perkara itu dengan penyandangnya dari PKR, Zulkifli Nordin.

Anwar juga sering disebut-sebut bertanding di kerusi asalnya Permatang Pauh yang dimenangi isterinya dan juga presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Bandar Tun Razak (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) dan Lembah Pantai (anaknya Nurul Izzah).

Abdul Khalid, kini menteri besar Selangor, juga memenangi kerusi negeri Ijok.

-malaysiakini

PAS bebas bertemu sesiapa tetapi...

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Hrkh) -"Sebarang keputusan peribadi yang dikatakan ianya keputusan parti maka Parti perlu mengambil tindakan terhadap mana-mana individu mahupun pemimpin PAS."

Demikian kata Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam mengulas isu muzakarah PAS-Umno yang menjadi polemik pelbagai pihak sehingga mencetuskan suasana tidak senang kalangan ahli parti dan para penyokong mutakhir ini.

Mohamad Sabu menjelaskan mana-mana ahli PAS khususnya para pemimpinnya bebas untuk bertemu sesiapa sahaja sama ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO), persatuan dan parti-parti lain termasuk Umno namun sebarang keputusan yang melibatkan parti mestilah dibawa ke dalam mesyuarat pimpinan tertinggi.

Malah katanya semua ahli PAS sama ada peringkat bawahan ataupun pemimpin juga bebas aksess mana-mana maklumat yang didapati daripada media dan pelbagai sumber namun maklumat berkenaanparti mestilah diperolehi daripada pimpinan parti itu sendiri.

"Muzakarah merupakan agenda PAS dan cara nak bermuzakarah ditentukan oleh parti. Apa jua isu yang timbul maka pimpinan parti perlulah menjelaskan kepada parti dan bukannya kepada individu.

"Ahli-ahli PAS diminta bertenang. Semua ini tidak jadi masalah dan sebarang perbezaan pendapat boleh diselesaikan melalui musyawarah," katanya yang hadir di pejabat Harakah sebentar tadi.

Sementara itu, beliau turut menyatakan sokongan padu PAS terhadap kerjasama dengan Pakatan Rakyat dalam usaha untuk merealisasikan matlamat untuk memerintah negara.

Malah katanya kemenangan PAS dalam pilihan raya umum ke-12 adalah hasil kerjasama dengan Pakatan Rakyat sehingga memenangi lima negeri tidak termasuk Wilayah Persekutuan manakala lantikan tiga menteri besar PAS merupakan hasil komitmen dan kepercayaan yang diberikan oleh Pakatan Rakyat itu kepada parti Islam itu.

"Kita menyokong pemerintahan bersama dengan Pakatan Rakyat. Memandangkan Pakatan Rakyat baru dibentuk selepas 8 Mac tempoh hari, sebarang perbezaan pendapat mestilah diselesaikan secara perbincangan.

"Tiada ugut mengugut berlaku.Yang penting adalah memberi penjelasan di antara satu sama jika timbul satu-satu isu, perselisihan atau masalah," katanya. - mks. _

Ada niat lain Umno bersungguh mahu bermuzakarah - Nik Aziz

KOTA BHARU, 23 Julai (Hrkh) Mursyidul Am PAS menyamakan tawaran Umno hendak bermuzakarah dengan kisah Masjid Dhirar yang pernah dibina bagi tujuan memecahbelahkan Islam.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, masjid itu dibina bukan untuk penyatuan tetapi untuk menyemai benih perpecahan.

�Kisah Masjid Dhirar bukan dongengan orang terdahulu, tetapi ada di dalam al-Quran sebagaimana dalam Surah At-Taubah di mana terdapat empat niat jahat maksud pembinaan masjid itu iaitu untuk menimbulkan kemudharatan kepada orang-orang mukmin.

�Untuk kekafiran, memecah belah antara orang-orang mukmin dan untuk menunggu kedatangan oang-orang yang telah memerangi Allah dan RasulNya sejak dahulu,� katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, suasana itu boleh kita kiaskan bagi membaca niat pemimpin Umno yang sangat beria-ia untuk bermuzakarah dengan pemimpin PAS.

Menurutnya Umno bercakap soal menjaga Islam dan Melayu ini seolah-olah hanya mereka sahaja yang boleh menjaga orang Melayu.

�Dia fikir dia seorangkah yang mengerti dan bertanggungjawab menjaga Islam. Dia sudah lama memegang kerajaan. Boleh jadi, Umno sudah sampai ke peringkat tidak percaya orang lain juga boleh menjaga Islam dan Melayu.

�Sedangkan PAS pun faham dan reti juga dan mungkin lebih reti daripada mereka dalam perkara ini. Jangan Umno fikir ini Islam dan Melayu hak monopoli, hak eksklusif yang menjadi pajakan Umno sahaja,� katanya.

Bagaimanapun katanya, kalau perlu juga kepada muzakarah bolehlah difikirkan selepas pilihan raya umum ke-13.

Baru-baru ini media melaporkan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mendakwa Umno dan PAS sudah mengadakan tiga kali pertemuan membincangkan perkara berkaitan agama dan perpaduan Melayu.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan melahirkan rasa bimbang PAS akan dianggap sebagai khianat kepada rakan-rakan parti-parti dalam Pakatan Rakyat.

�Saya cukup kesal. Selaku Mursyidul Am, saya berhak menegur. Ini berasaskan prinsip Wal-Ashr. Dalam semangat demokrasi pun, ini menandakan bahawa masih suburnya proses konsultasi, berbeza atau bersamaan pendapat dalam PAS.

�Pada saya, muzakarah boleh, tetapi atas dasar peribadi dan tidak atas nama parti,� ujarnya.

Kata beliau apa jaminan bahawa PAS dan Pakatan Rakyat tidak berpecah dengan langkah terlalu ghairah untuk bermuzakarah sesetengah pemimpin

Ini katanya boleh disifatkan sebagai anti perpaduan dan anti kestabilan.

�Contoh telah pun ada pada tahun 1970-an di mana PAS berpecah tiga iaitu Berjasa, Hamim dan Bebas Bersatu. Bagaimanapun, jika diteruskan juga dan berlaku perpecahan.

Saya tidak mahu memikul tanggungjawab langkah yang saya tidak restu,� kata beliau. - mj _

Dont miss these Mega Movies Coming to a Theatre near you..

Hujung minggu ni jenguk-jenguk la ke pawagam berdekatan...jangan lupa bawak family!
Anwar umum bekas wakil BN sertai PKR

Muda Mohd Noor | Jul 23, 08 1:42pm

PKR akan mengumumkan penyertaan beberapa bekas ahli parlimen BN bersama parti itu di ibu pejabatnya di Tropicana, Petaling Jaya hari ini.

Pengumuman itu dijadual dibuat oleh penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim pada jam 3 petang ini.

fauzi abdul rahmanSementara itu, bekas ahli parlimen Kuantan, Datuk Fauzi Abdul Rahman yang menyertai parti itu hari ini berkata, ramai lagi pemimpin Umno Pahang akan menyertai parti itu dalam tempoh terdekat ini.

"Kami dapat meramalkan penyertaan pemimpin Umno secara beramai-ramai ke dalam PKR dan fenomena ini adalah berterusan.

"Sebenarnya tidak ada tempoh tertentu untuk mereka menyertai PKR kerana kami tidak menetapkan sebarang syarat kepada mereka," katanya kepada Malaysiakini.

Fauzi bersama dua lagi pemimpin Umno Pahang menyerahkan borang penyertaan ke dalam PKR kepada ketua umum parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Bagaimanapun, penyokong kuat Anwar itu enggan mendedahkan identiti dua pemimpin terbabit tetapi difahamkan bekas ahli jawatankuasa pusat MCA Datin Paduka Dr Tan Yee Kew dijangka menyertai PKR.

"Rakyat termasuk ahli dan pemimpin Umno marah dengan cara kerajaan melayan Anwar yang sedang menghadapi tududan liwat sekarang.

"Jangan naik kerana keburukan orang lain kerana ini bukan budaya rakyat Malaysia, sebaliknya perlu menampilkan kewibawaan diri.

"Isu liwat itu akan menjadi senjata makan tuan, rakyat akan semakin benci kepada Umno dan masuk PKR," katanya lagi.

Sementara seorang pemimpin Umno di Pahang yang dihubungi hari ini berkata, dakwaan Fauzi bahawa ramai pemimpin Umno akan menyertai PKR sukar dipercayai.

Katanya, mungkin beberapa pemimpin veteran akan berbuat demikian tetapi ia tidak menjejaskan kekuatan Umno.

"Saya tidak dengar ada pemimpin utama negeri atau bahagian akan menyertai PKR dalam masa terdekat ini.

"Jadi dakwaan Fauzi itu mungkin hanya seronok didengar tetapi belum tentu kesahihannya," katanya yang enggan namanya disiarkan.

-malaysiakini

BEDEBUB...!!!Ana Tendang Ante, Ante Tendang Ana...

Assalamu'alaikum...

Memang tak dapat dinafikan lagi kenyataan bahawa beberapa kerat pimpinan PAS akhirnya terperangkap didalam jerat yang dipasang oleh UMNO/BN & yang lebih mengecewakan ialah, jerat tersebut dipasang oleh seorang yang selama ini dianggap manusia terlemah dalam UMNO/BN.

Siapa yang tak kenal Pak Lah?PM pemegang rekod hatrik tidur dalam majlis-majlis rasmi kerajaan?orang yang selama ni kita sangka "lemah" dalam semua aspek baik pentadbiran mahupun ekonomi akhirnya berjaya memerangkap bukan seorang, malah "berorang-orang" yang berjawatan pemimpin tertinggi dalam parti Islam PAS.

Baru korang kenal siapa Pak Lah!

Bagi pihak PAS pulak lepas Pak Lah buat kenyataan Muzakarah UMNO PAS sudah bermula? terlihat pada pemerhatian aku beberapa kenyataan yang mengelirukan semua kita.

Dalam berita HarakahDaily Kenyataan PM bertujuan pecahbelahkan PAS Naib Presiden PAS, Datuk Haji Husam Musa menegaskan bahawa Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai perundingan dengan PAS bertujuan menabur benih perpecahan di dalam PAS yang mungkin mara mengambil alih tempat Umno pada masa depan.

Kenyataan rasmi dari Presiden PAS TGHH pula dilihat amat bercanggah dengan kenyataan Naib Presidennya bilamana TGHH mendedahkan PAS mengakui bertemu Perdana Menteri dalam kenyataan rasminya beberapa ketika selepas Naib Presidennya mengeluarkan kenyataan diatas.

Dipihak Dewan Ulama pula menganjurkan supaya Isu muzakarah dibincang pada muktamar di Ipoh ini memperlihatkan seolah tiada komunikasi antara Dewan Ulama dengan kenyataan Presiden PAS apabila Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Dato' Mohamed Daud Ditanya pembabitan Dewan Ulamak PAS Pusat dalam muzakarah yang diadakan sebelum ini, beliau mengatakan bahawa beliau tidak dijemput dan tidak tahu apa yang dibincangkan.

Kita lihat ketiga-tiga kenyataan dari 3 individu penting dala PAS.kenapa berlaku begini?Macam tak ada persefahaman didalam satu parti.usah dinilai kenyataan dari Pak Lah sebab Pak Lah bukan ahli PAS & dah tentu kenyataannya berbeza dengan kenyataan dari pihak PAS.

Apa yang nak kita perhatikan ialah kenyataan dari pihak PAS yang banyak bercanggah antara 1 sama lain & juga seolah tidak wujud persefahaman antara pimpinan.Presiden cakap lain, Naib Presiden cakap lain, Dewan Ulama cakap lain, Dewan Pemuda PAS Kelantan dalam kenyataannya pula menegaskan bahawa Muzakarah hanya helah Umno selepas ditolak rakyat.jadi sekarang mana satu yang betul & nak kita pakai?

Baca pula berita yang ni, Mursyidul Am tidak mahu sejarah hitam berulang kembali.
lagi la pening kepala.kalau diikutkan kenyataan-kenyataan diatas sebenarnya yang bercanggah cuma kenyataan dari Presiden PAS sahaja manakala kenyataan dari Naib Presiden, Dewan Ulama, Mursyidul Am & lain-lain pimpinan dari luar Terengganu dilihat sekata.

Kalau diteliti pada kenyataan Khalid Samad pula dalam artikel bertajuk Rombongan PAS untuk mendengar tawaran BN, kata Khalid Samad lain pulak jadinya...perhatikan dekat perenggan ni : Pemergian mereka juga bertujuan untuk membeli masa (buying time) agar kerajaan Pakatan Rakyat dapat dibentuk dengan selamat di Selangor ekoran masalah yang dihadapi oleh Pakatan ketika itu.

“Kerana itu, ketika kami berunding dan mendengar apa yang dikehendaki dan ditawarkan oleh Pak Lah, Tan Sri Khalid selamat mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor selepas PAS mengeluarkan surat sokongan kepada dia,” kata salah seorang delegasi PAS ke pertemuan itu iaitu anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad ketika menghubungi Siasah.

Aku suka tekankan pada ayat "buying time" & dari sini jelas terang lagi bersuluh menunjukkan ada percanggahan dalam semua kenyataan pemimpin-pemimpin diatas.

Teliti :
Pak Lah dalam kenyataannya menyatakan bahawa telah berlaku 3 KALI perjumpaan antara wakil PAS & UMNO.

Naib Presiden PAS dalam kenyataannya mengatakan bahawa kenyataan Pak Lah bertujuan memecah belahkan PAS & kita jelas disini dalam kenyataan Naib Presiden menunjukkan bahawa NAIB PRESIDEN TIDAK TAHU-MENAHU perjumpaan tersebut telah diadakan bila dia menafikannya & membuat kenyataan tersebut.

TGHH pula mengeluarkan kenyataan rasminya beberapa ketika selepas Pak Lah membuat kenyataan tentang muzakarah, MENGIAKAN & MENGESAHKAN kata-kata Pak Lah tersebut.

Dewan Pemuda PAS Kelantan pula membuat kenyataan muzakarah hanya helah UMNO selepas ditolak rakyat juga mengesahkan bahawa perkara tersebut berlaku diluar pengetahuan mereka.

TGNA pula mengingatkan jangan sampai sejarah hitam berulang juga senada dengan DPPK & Naib Presiden sebelum ini.juga dalam kenyataan tersebut TGNA mengesahkan bahawa perjumpaan yang sudah berlaku adalah diluar pengetahuannya.

Pada pengamatan aku, ada segelintir pemimpin yang dibawah pengetahuan TGHH & diluar pengetahuan pimpinan lain sedang merancang sesuatu yang tidak selari dengan dasar perjuangan PAS.mungkin akibat termakan dengan helah & janji-janji pihak UMNO disebalik jerat yang dipasang mereka.

Kenyataan Khalid Samad : perjumpaan tersebut dilakukan untuk membeli & melengah-lengahkan masa bagi aku hanya kenyataan sampah dari mereka-mereka yang terperangkap didalam jerat yang dipasang UMNO.

Khalid menyatakan bahawa perjumpaan itu diadakan semata-mata untuk melengah-lengahkan masa tetapi kalau diikut lojiknya,kenapa perlu ada perjumpaan lagi selepas itu sedangkan MB telah selesai mengangkat sumpah & kerajaan negeri telah berjaya dibentuk?sama ada Khalid Samad telah terperangkap dengan kenyataannya atau dia tidak tahu adanya lagi perjumpaan selepas itu kita tidak tahu...ini kita perlu minta penjelasan dari Khalid Samad.

Dipihak TGHH pula apa yang kita nak minta perjelas ialah apa muslihat sebenar TGHH mengadakan pertemuan ataupun muzakarah diluar pengetahuan sebahagian besar ahli-ahli, penyokony-penyokong & pimpinan-pimpinan PAS?kalau niat & tujuannya ialah untuk berdakwah, ini soalan personal saya - perlukah menyembunyikan niat & tujuan yang baik dari pengetahuan majlis syura & lain-lain majlis penting & individu-individu tertinggi dalam PAS?

Harap yang ini akan dapat dijelaskan dari TGHH sendiri tanpa menyembunyikan niat & tujuan yang sebenar.

Buat masa ini ( selagi belum jelas persoalan-persoalan ), aku hanya andaikan bahawa pimpinan tertinggi PAS telah terperangkap dengan janji-janji pihak UMNO ( jerat ) & masing-masing terkial-kial mencari alasaln untuk meredakan persoalan kami ahli-ahli PAS, penyokong-penyokong PAS & Pakatan Rakyat & juga para pimpinan yang lain...

Ana tendang ante, ante tendang ana...Pak Lah & UMNO pakat-pakat tepuk tangan!

Muzakarah: Presiden PAS perlu perjelas,elak ahli keliru

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Hrkh) - Yang diPertua PAS Pokok Sena, Mahfuz Omar meminta Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelaskan keadaan sebenar berhubung isu muzakarah Umno-PAS dalam keadaan segera.

Ujarnya, selepas kenyataan yang dikeluarkan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mengesahkan pertemuan dengan PAS, ahli melihat bahawa kenyataan susulan yang mengiakan pertemuan itu oleh Presiden PAS menyebabkan ahli semakin keliru.

Beliau yang juga ahli Parlimen Pokok Sena berkata, ahli di peringkat kawasan dan cawangan rata-ratanya memberi pandangan yang pelbagai yang jelasnya keliru dengan keadaan yang kebanyakannya dilaporkan media.

"Hal ini perlu respon segera daripada pimpinan PAS pusat yang perlu membuat mesyuarat segera bagi membincangkan dengan sebaik mungkin mengenai pertemuan itu, dan selepas kata sepakat diambil mengenai kedudukan PAS dalam hal ini, ia perlu dijelaskan kepada ahli," ujarnya.

Yang penting, beliau mengharapkan pimpinan PAS di peringkat kawasan, cawangan atau negeri memberi pandangan samada membantah atau menyokong isu tersebut bagi dibincangkan di peringkat pusat untuk diperhalusi.

Di peringkat pimpinan pusat pula katanya, mereka perlu memperhalusi pandangan di peringkat bawah ini sebelum membuat sebarang keputusan yang akhirnya akan memberi kesan kepada kedudukan parti.

Yang penting katanya, kedudukan parti hari ini perlu dijaga dan diperkemaskan.

"Bukan apa, pandangan umum terutamanya bekas ahli Umno yang menyertai PAS kerana bencikan Umno, mereka ini kata buat apa PAS nak bertemu dengan Umno sedangkan mereka sendiri meninggalkan Umno kerana benci dengan parti itu yang tidak mampu membela rakyat mahupun orang Melayu, ini termasuk orang di kawasan saya yang cakap," katanya.

Beliau juga mahu isu ini dibincang segera sebelum Muktamar PAS yang dijadualkan pada Ogos ini supaya hal ini tidak menjadi bertambah teruk dan menjejaskan parti. - mks. _

Tiga tokoh Pemuda Umno dapat projek RM1.2 bilion?

KUALA LUMPUR,23 Julai (Hrkh) - Tiga tokoh penting Pemuda Umno Malaysia didakwa mendapat projek sistem perisian komputer E-Tanah sejumlah RM1.2 bilion secara runding terus tanpa tender terbuka namun sehingga kini gagal dilaksanakan semenjak dimulakan pada tahun 2006.

Ahli Parlimen Machang, Saifudin Nasution Ismail yang mendedahkan perkara itu di Dewan Rakyat baru-baru ini memberitahu, ketiga-tiga individu terbabit dikaitkan juga dengan Precision Portal Sdn Bhd, sebuah syarikat yang terbabit dengan sistem perisian komputer di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang membabitkan kos hampir RM250 juta.

"Masalahnya ialah sistem itu tidak menetapi spesifikasi LHDN dan salah dalam kiraan taksiran. Ini serius sebenarnya.

"Hari ini kakitangan LHDN terpaksa betulkan kesilapan sistem komputer itu satu persatu cara 'manual' dan 80 peratus daripada masa kakitangan terpaksa digunakan," katanya ketika memohon penjelasan dalam Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2008) di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Berikutan itu katanya, kelemahan dan kesilapan syarikat ini terpaksa ditanggung oleh LHDN sedangkan jutaan ringgit telah pun dibayar kepada syarikat terbabit walaupun sistem perisian tersebut gagal dilaksanakan.

"Projek syarikat ini, syarikat ini sudah dapat duit habis, sistem dia tidak jalan. LHDN balik asal. Ini berat ini. Kerajaan yang amanah, cemerlang, terbilang dan segala-gala macam itu harus teliti perkara ini dengan serius,"tambahnya lagi.

Beliau juga turut membangkit isu sistem E-Tanah berjumlah RM65 juta yang diperuntukkan untuk 'pilot project' di Pulau Pinang namun gagal juga dilaksanakan.

"Mengaibkan, memalukan! RM1.2 bilion 'witout open tender', bagi sahaja, belakangnya Pemuda Umno Malaysia berjuang untuk agama, bangsa dan negara tetapi rompak di siang hari," katanya. - mks._

Akibat sokong pembangkang, kontraktor disenarai hitam

KUALA LUMPUR,23 Julai (Hrkh) - Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrisnan mendakwa seorang Ahli Parlimen Umno di Johor telah menulis surat kepada seorang jurutera sebuah agensi kerajaan agar menyenaraihitamkan kontraktor yang menyokong pembangkang.

Semasa mencelah ucapan Dr Mohd Puad Zarkahsi (BN-Batu Pahat) dalam perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan pada 16 Julai lalu, Gobalakrishnan berkata, "Saya ada satu surat di mana ditulis oleh seorang Melayu kepada jurutera daerah yang berbangsa Melayu, kononnya surat ini menyatakan dengan segala hormatnya, pendaftaran Kontrak Kelas F, (Melayulah), di atas dirujuk.

"Bersama-sama ini dilampirkan senarai nama-nama kontraktor yang sudah kami semak dan perlu disenaraihitamkan kerana mereka adalah penyokong dan bersimpati kepada PartiPembangkang," kata Gobala memetik salinan surat yang diperolehinya itu.

"Ini adalah surat daripada Yang Berhormat Batu Pahat. Jadi adakah Yang Berhormat Batu Pahat menafikan ini? Ini Yang Berhormat Batu Pahat seorang Melayu, mahu senarai hitamkan kontraktor-kontraktor Kelas F, kesemuanya kontraktor Kelas F, mereka adalah orang-orang Melayu. Jadi, apa surat ini?,"soalnya.

Sementara itu, Puad dalam menjawab isu itu berkata, beliau hanya meyatakan soal keadilan kerana baginya ada sesetengah kontraktor yang mendaftar 50 syarikat di bawah satu pemilik yang sebenarnya.

Namun, Gobala yang tidak berpuas hati dengan ulasan Puad itu berkata, dalam surat itu tidak disebutkan soal pendaftaran 50 syarikat di bawah satu nama, sebaliknya isu menyokong pembangkang yang menjadi alasan senarai hitam. - mks._

Akhirnya Filem ‘The Liwat 2′ Ditayangkan…!

Oleh C4boleh

Akhirnya filem yang ditunggu-tunggu oleh peminat-peminat filem dari sequel yang pertama ‘The Liwat 98′ akan terubat jua setelah penerbit filem ini bersetuju menerbitkannya kerana telah mendapat suntikan dana yang baru. Filem ‘The Liwat 2′ kini sedang ditayangkan ke seluruh dunia setelah lebih 10 tahun berlalu. Filem ini dijangka akan memecahkan panggung dengan tangisan, suspen dgn aksi kejar mengejar, lif hampir meletup, komedi, air mata, pengorbanan paling menyentuh jiwa dan aksi liwat meliwat.

‘Filem ini terpaksa disambung oleh penerbitnya iaitu Bee End Film Production Sdn. Bhd. kerana penamat kepada cerita yang pertama masih tergantung…’ Kata JibTuya yang kini menjadi pengarah filem yang menggantikan Matded 10 tahun yang lalu. Matded telah bersara menjadi pengarah pada tahun 2003 setelah gagal membuat skrip yang lebih kemas. Dia telah dipecat oleh lembaga pengarah BNFPSB selepas itu.

‘Oleh kerana penjahat liwat tersebut masih belum serik-serik meliwat maka oleh itulah filem ini disambungkan…’ katanya lagi. ‘Watak penjahat masih dipegang oleh pelakon yang sama iaitu Anwa kerana masih menampilkan lakonan yang berkesan…’ tambahnya lagi.

Watak polis yang menyiasat kes ini telah bertukar kepada Bakri Zin setelah KP sedang disiasat oleh BPR kerana dia mempunyai kes dimana memalsukan keterangan dalam filem ‘The Liwat 98′ yang lalu.

Mangsa liwat juga adalah pelakon baru yang sedang mengilap namanya di arena seni tanahair iaitu Sai Fool yang masih berumur 23 tahun. Pada 10 tahun yang lepas mangsanya adalah seorang pemandu tertuduh yang bernama Azizan.

Menurut jalan ceritanya Sai Fool yang berbadan sasa dan tinggi 6 kaki mendakwa telah diliwat oleh Anwa di sebuah kondominium mewah berharga 2.2 juta ringgit. Anehnya mangsa tidak melawan semasa diliwat oleh seorang tua berumur 62 tahun, mungkin dia rasa syok juga sebab tu dia biarkan saja.

Walaupun Anwa telah bersetuju untuk menyerah diri pada pukul 2.00 petang ke balai polis tapi oleh kerana kecekapan polis menyaksikan kereta Anwa dipintas oleh polis bertopeng yang mendakwa mereka adalah sangat profesional.

Episod didalam balai ada unsur xxx dimana alat sulit telah diukur juga dipaparkan dalam filem ini. Babak ini sangat penting untuk menjayakan filem ini, tanpa babak ini tentu rosak jalan ceritanya.

Kepada peminat-peminat filem ini silalah menyaksikan jalan cerita seterusnya apabila tertuduh dibawa ke mahkamah untuk diadili nanti. Anda tidak perlu membeli tiket untuk menontonnya kerana ianya akan ditunjukkan melalui media massa dari masa ke masa. Jika anda tertinggal boleh melayari internet untuk mengetahui jalan akhir cerita ini samada Anwa akan dipenjarakan sekali lagi atau tidak seperti filem ‘The liwat 98′.

PAS Diajar Sunnah “Al Amanah” oleh Seorang Sekularis Bernama Karim Raslan

Dari blog : Malaysia Waves

Saya mendapat banyak email dan komen berkenaan dengan pendedahan yang saya muatkan dalam blog saya.

Ramai yang marah, terutamanya Saudara Roslan SMS di blog beliau. Beliau menyatakan kandungan artikel saya muat itu banyak yang fitnah dan “half truth”. Dengan kata lain ianya tidak lebih muatan khabar-khabar angin dari sumber yang tidak menentu.

Suka saya ingatkan para pembaca sekelian, sebelum ini berita pertemuan PAS-UMNO dinafikan sekeras-kerasnya oleh pimpinan PAS. Kita hanya mendengar cerita tersebut dari sumber khabar-khabar angin.

Tetapi hari ini, saat ini, minit ini, kita dapati khabar angin tersebut menjadi kenyataan yang tidak boleh dinafikan lagi. Bak kata pepatah, bangkai gajah mana mungkin ditutup dgn daun nyiru.

Jadi saudara Roslan SMS, tidak usah gusar. Maklumat dlm blog ini saya tapis dahulu dan pastikan kesahihannya. Dan sememangnya setiap ahli PAS mempunyai hak yang hakiki untuk mengetahui apa yang dilakukan oleh pemimpin2 mereka di atas nama parti.

Juga, nampaknya tulisan yang saya muatkan dalam blog ini lebih diterima secara positif dari ditolak. Ini kerana semasa tulisan ini dimuat turun, PAS sedang bergelut dengan kemarahan ahli2 dan rakyat kerana penafian bertemu dengan UMNO dahulu didedahkan sebagai satu penipuan. Saya agak kasar di sini, tapi kekasaran ini perlu.

Oleh kerana itulah, penafian yang dibuat oleh Roslan SMS tidak berapa laku. Orang terima pun atas dasar nak jaga hati. Walaubagaimanapun, saya memuji usaha Roslan tetapi apakan daya, bangkai gajah mana mungkin ditutup dengan nyiru.

Saya juga mengesahkan sumber2 tersebut. Saya juga“double-check” dan insya-Allah ianya “sound”. Cuma saya tak boleh dedah sumber tersebut sahaja. Saya juga mengesahkan sumber2 yang digunakan oleh penulis jemputan saya.

PEMIMPIN-PEMIMPIN PAS WAJIB TELUS

Saya tegaskan disini tugas blog ini tidak lain hanya melaporkan tindak tanduk para pemimpin yang telah diberikan amanah memimpin mereka. Ahli ada hak untuk mengetahui. Saya tak melaporkan apa yang dilakukan oleh mereka di dalam domain pribadi. Ini semua perlakuan yang dilakukan di atas kapasiti mereka sebagai pemimpin-pemimpin PAS.

Saya juga mendapat tahu yang mereka di dalam UMNO sedang bergelak-gelak sesama sendiri. Mereka sendiri tidak menjadikan kemasukan PAS ke BN itu satu keutamaan pun. Mereka tahu harapan untuk itu amat sukar. Kalau umpan mereka sangkut dan PAS masuk BN, itu semua hanya bonus semata-mata.

Tetapi matlamat yang lebih efektif adalah mereka berjaya memecahkan perpaduan di dalam PAS. Juga, PAS akan dilihat sebagai penipu dan pembohong di dalam Pakatan Rakyat. Itu sudah cukup untuk melemahkan Pakatan Rakyat.

Kepercayaan sesama sendiri sudah hilang. Saya Nampak Lim Kit Siang lebih menampakkan akhlak islami, kerana apa dia tak setuju dia cakap terus terang dan tidak berselindung.

Saya juga berharap Saudara Roslan janganlah mempersoalkan ke"PAS" an saya. cukup dgn saya berkata arwah bapa saya adalah salah seorang perwakilan yang menentang usul Dato Asri untuk masuk Perikatan/Barisan Nasional di dalam Muktamar Khas pada tahun 1969.Akhirnya arwah bapa saya terbukti benar.

Janganlah juga nak persoalkan kredibiliti Bakaq/Penarik Beca. Kalau banding dengan Roslan, jauhhhhh lebih berpengalaman dalam politik PAS ni banding dgn Roslan SMS.

Bak kata pepatah, kalau kail panjang sejengkal, baik memancing kat depan Masjid Jamek aje.

JANGAN PERALATKAN ISLAM UNTUK KEPENTINGAN PRIBADI

Juga, alasan “Fraksi UMNO” dalam PAS kononya kemasukan PAS ini adalah penting untuk menjaga kepentingan Islam juga alasan yang dangkal dan tidak berpijak di bumi nyata.

Hakikatnya, Pak Lah lebih suka mendengar cakap2 Nori dan Zainah di dalam perkara berkaitan syariah dan perlaksanaan Islam di Malaysia. Lihatlah betapa hanya kerana dorongan Nori, Pak Lah telah memberhentikan perlaksanaan Undang Undang Keluarga Islam 2005.

Malahan bukan sekali Zainah Anwar berkata beliau lagi takut Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri berbanding dengan Pak Lah. Zainah melihat di bawah Anwar, hokum Shariah akan terlaksana di Malaysia.


Persoalan sekarang yang perlu dijawab oleh “Fraksi UMNO” di dalam PAS, apa akan berlaku sekiranya selepas PAS menyertai BN, UMNO tidak mengizinkan perlaksanaan syariah?

Apa yang PAS boleh lakukan di kala itu? Sekiranya PAS berundur dari BN, PAS sudah tidak lagi disokong oleh rakyat Malaysia dan yang bukan Islam? Sekiranya PAS kekal dalam BN, PAS tidak lebih menjadi alat kepada golongan sekular dan korup. Adakah ini yang dikehendaki oleh PAS?

Akhirnya PAS akan jadi telan mati mak, luah mati bapak. Yang untung hanyalah “fraksi UMNO” dalam PAS yang mendapat laba dan keuntungan dari jasa mereka kepada UMNO. Dan yang paling untung ialah UMNO kerana sistem mereka yang anti Islam, korup dan parochial akan terus berjalan.

MENGAPA UMNO TIDAK MAHU BERBINCANG DENGAN PKR?

Sebenarnya, target sebenar UMNO adalah Anwar dan PKR. Sejurus selepas PRU12 mereka telah menghantar wakil berjumpa dengan Anwar Ibrahim di Bukit Bendera. Perjumpaan dilakukan kononnya untuk perpaduan Melayu dan Perpaduan Islam

Anwar Ibrahim dengan mudah menolak dengan memberikan syarat bahawa perjumpaan itu mesti melibatkan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang serta Lim Kit Siang.

Mudah sahaja syarat Anwar dan sudah cukup untuk memberitahu UMNO bahawa UMNO tidak boleh mempermainkan Anwar.

Begitu setianya Anwar kepada kerjasama ini.

Malahan, saya mendapat tahu, kepercayaan Anwar kepada Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang adalah BULAT 100%. Bagi Anwar, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang hampir tafarnya sebagai wali allah dan boleh dipercayai sepenuhnya.

Malahan, Anwar telah memberitahu kepada Tuan Guru senarai MP2 yang akan melompat kepada Pakatan Rakyat.
Saya dapat bayangkan betapa hancurnya hati Anwar Ibrahim. Ku sangka panas hingga ke petang, namun hujan di tengahari.
Tapi saya rasa masih ada harapan untuk membetulkan keadaan dan dengan masa, perkara ini boleh diselesaikan. Insya-Allah.

MUNGKIR JANJI BUKAN AJARAN NABI SAW HATTA DALAM POLITIK

Seharusnya PAS yang menunjukkan contoh tauladan dan akhlak yang mulia dari segi amanah dan janji. Ini juga yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dalam Perjanjian Madinah, Perjanjian Aqaba, Perjanjian Hudaibiyyah dan banyak lagi.
Di dalam kesemua perjanjian yang dilakukan oleh Nabi SAW, TIADA SATU PUN yang DIMUNGKIRI oleh Nabi SAW. TIADA SATU. Besar ataupun kecil.

Saya menonton filem “The Messenger” dan saya ingat pelakon yang melakonkan watak Khalid Ibnu Walid seperti orang gila datang ke Madinah dan berkata dgn suara tinggi “saya tidak bersalah dlm hal ini”. Begitu tingginya akhlak Nabi pada masa itu, kerana walaupun selepas Quraisy melanggar perjanjian Hudaibiyyah Nabi telah menyerang Mekkah. Dan Nabi SAW dilihat sebagai penakluk yang berakhlak dan tidak dilihat sebagai seorang yang tamak kuasa.

Akibatnya, orang semua masuk Islam walaupun Nabi masuk ke Mekah dengan memakai baju besi. PAS nampaknya tidak mengganggap akhlak Nabi SAW ini sebagai petunjuk.
Malangnya lagi, Karim Raslan lebih mengerti sunnah Nabi SAW ini berbanding dengan “fraksi UMNO” dalam PAS. Karim berkata:
“I hope PAS will resist the temptation. On March 8, Malaysians voted for a two-party system.
They did not vote for a hastily assembled collaboration between PAS and Umno. PAS should be extremely wary of misinterpreting the March 8 results.”

Hinanya maruah PAS sekiranya PAS diajar Sunnah yang dipanggil “Amanah” oleh seorang sekularis bernama Karim Raslan.

Dan berani saya kata dalam hal ini Anwar Ibrahim menunjukkan akhlak Nabi yang lebih tinggi dari “fraksi UMNO” dalam PAS.

Tulang Besi

Amy Search di Muktamar PAS 54!

Amy Search akan muncul di Ipoh sempena Muktamar PAS 54 yang akan diadakan di Stadium Indra Mulia pada pertengahan Ogos ini nanti.

Demikian dimaklumkan oleh Saudara Badrain selaku ketua Jawatankuasa Pelaksana Muktamar tersebut.Sekretariat Jamaei akan menguruskan program tersebut yang diberi nama Malam Expresi Kesenian Islam

“Kehadhiran Emy akan memberi tarikan kepada anak-anak muda untuk bersama dalam majlis seumpama ini supaya mereka tidak kekok dengan majlis-majlis anjuran PAS dimasa-masa yang akan datang.Kami mahu mereka dapat mencari jalan pulang, Insya’Allah,” katanya.

Ditanya , apakah nanti tidak akan timbul kesan negatif sebagaimana yang baru-baru ini sebagaimana konsert PROTEST yang baru lalu, beliau berkata, persembahan Amy hanya menggunakan musik unplug ; lagi pun Amy sangat berpengalaman dan kami akan pastikan persembahannya bersesuaian dengan majlis tersebut.

Saudara Badrain menjelaskan, selain kemunculan Amy, pihak penganjur telah mendapat persetujuan lain-lain artis untuk hadir membuat persembahan.

“Antaranya ialah kumpulan nasyid terkenal Far-East dan juga kumpulan Saff One.Selain itu ada juga persembahan deklamasi sajak oleh sasterawan dan penulis terkenal Dinsman , Muhaimin & Zuar XPDC dan HM Salleh.”

Apabila ditanya kenapa tidak dijemput sama Akil Hayi, seorang selebriti tempatan yang seketika dulu sering bersama program anjuran PAS ; beliau berkata , program tersebut lebih bersifat persembahan amal kerana kami tidak mengenakan apa-apa bayaran ; Kami sangat berterima kasih kepada mereka yang sudi bersama menyumbangkan amal bakti dengan kos yang sangat sederhana dan sesuai dengan bajet kami.

-ALHUSSEYN

Sarawak to build 12 dams to meet future power needs

PETALING JAYA: Sarawak plans to build 12 hydroelectric dams to meet its future industrialisation needs.

The move has got environmentalists up in arms, questioning the need for the dams and the planned development of the state. They also suggested that Sarawak's national park may be threatened.

However, Deputy Energy, Water and Communications Minister Datuk Joseph Salang Gandum said the dams were necessary to meet energy demands.

They will be located at Ulu Air, Metjawah, Belaga, Baleh, Belepeh, Lawas, Tutoh, Limbang, Baram, Murum and Linau rivers. The plan will also see an extension to the Batang Ai dam.

All these are in addition to the 2,400MW Bakun dam and will push the total generating capacity in the state to 7,000MW by 2020, an increase of more than 600% from the current capacity.

The plans were in a presentation entitled Chinese Power Plants in Malaysia – Present and Future Development in October last year at the China-Asean Power Cooperation and Development Forum in Nanning, China.

The 48-slide presentation has been made available on the Internet.

Chinese companies were expected to design, build and commission the dams, the presentation said.

The Murum Dam project is scheduled to begin this year with a memorandum of understanding already signed between the Sarawak Energy Board and China Three Gorges Project Corporation.

It also said a detailed study on the Batang Ai extension was already under way while a feasibility study had commenced at Limbang and a pre-feasibility study had started at Baram.

Currently, Sarawak’s energy output is 933MW and it does not need any more energy.

However, there are plans to expand the aluminium-smelting industry in the state which will need the planned output. Furthermore, the Bakun dam’s 2,400MW was originally meant for peninsular Malaysia.

According to media reports, the Sarawak Government has already approved the building of an aluminium smelter by local company Press Metal Bhd.

Others which have shown interest includes China’s Luneng Group, Smelter Asia Sdn Bhd, Alcon Inc, Mitsubishi Corp, BHP Billiton Ltd and Australia’s Rio Tinto.

Centre for Environmental Technology and Development Malaysia chairman Gurmit Singh expressed concerns over the plan.

He said the proposal to build the dams and then look for energy-guzzling industries to use the energy was wrong.

He questioned how the building of the dams were related to the national energy policy.

“This is also a typical example of the ‘not in my backyard’ mentality where a country puts its polluting industries in other countries,” he said.

Salang said the 12 dams were necessary as consumption was projected to increase with the development of the Sarawak Corridor of Renewable Energy.

He said the dams would only be approved if they passed their environmental impact assessment.

He added that he did not expect the projects to materialise any time soon although the plan was to complete all dams by 2020.

-the star online

Kos senggara mahal Kerajaan Terengganu bayar RM175,229.97 servis sebuah Perdana V6

KUALA TERENGGANU 22 Julai – Kos menyenggara Proton Perdana V6 Executive yang dibayar oleh kerajaan Terengganu pernah mencecah RM175,229.97 dan RM132,357.76 sebuah untuk tempoh empat tahun.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat Menteri Besar di sini hari ini, ia merupakan kos tertinggi yang terpaksa dibayar oleh kerajaan negeri untuk servis sebuah kereta model itu sejak tahun 2004 hingga sekarang.

Harga sebuah kereta Perdana V6 Executive dianggarkan dalam lingkungan RM130,000.

“Kerajaan Terengganu tidak mampu lagi membiayai kos penyenggaraan Proton Perdana V6 Executive.

“Sekiranya diperlukan, kerajaan negeri sedia mengemukakan bukti terperinci kos penyenggaraan dan kerosakan sejak mula Proton Perdana V6 Executive digunakan sebagai kereta rasmi,” kata kenyataan tersebut.

Sementara itu, Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mazlan Ngah memberitahu Utusan Malaysia, semua kereta Proton Perdana V6 Executive milik kerajaan negeri Terengganu dibeli terus daripada syarikat pengedar kereta Edaran Otomobil Nasional (EON).

“Penyenggaraan kereta-kereta itu terbuka untuk dilakukan di mana-mana bengkel kerana tidak semua daerah di Terengganu mempunyai pusat servis Proton,” katanya.

Menurut kenyataan pejabat Menteri Besar, pembelian 14 buah Mercedes E200 Kompressor bagi menggantikan kereta Proton Perdana V6 sedia ada selaras dengan Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 1 Tahun 2008 Para 6 (II).

Pekeliling itu mensyaratkan penggunaan kenderaan rasmi hanya terdiri kenderaan buatan tempatan atau dipasang dalam negara (CKD). Kenyataan itu menyebut, penggunaan Mercedes E200 Kompressor memenuhi syarat berkenaan kerana model CKD itu dipasang di kilang di Pekan, Pahang.

Kerajaan negeri baru-baru ini telah membeli 14 buah kereta mewah tersebut dengan kos RM3.43 juta sebagai menggantikan Proton Perdana V6 Executive yang baru sahaja dibeli pada tahun 2004.

Pembelian itu dipertahankan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yang menjadikan kualiti kereta keluaran Proton sebagai alasan pembelian tersebut.

Kereta-kereta Mercedes itu bakal digunakan oleh Menteri Besar, Exco dan para pegawai kanan kerajaan negeri.

Walaupun setiap satu kereta Mercedes tersebut dibeli pada harga RM245,000 yang dikatakan lebih murah daripada harga pasaran, namun banyak pihak mengecam kerajaan Terengganu yang membuat pembelian berkenaan kerana ia bertentangan dengan arahan kerajaan Pusat yang menyarankan semua pihak berjimat cermat.

“Pembelian kereta Mercedes ini adalah telus serta wajar dan tidak sekali-kali menggunakan wang royalti minyak. Kewajaran pembeliannya adalah berdasarkan kelasakan serta kos penyenggaraan yang rendah,” ujar kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, kerajaan negeri berpuas hati dengan ciri-ciri keselamatan Mercedes E200 Kompressor.

Keselamatan, katanya, merupakan perkara yang penting memandangkan Exco dan pegawai kanan yang menggunakan kereta itu merupakan eksekutif tertinggi dalam kerajaan negeri yang keselamatan mereka perlu diutamakan.

“Menteri Besar sendiri masih menggunakan kereta Mercedes sedia ada bernombor pendaftaran TAR 567 yang berusia 18 tahun,” tambah kenyataan itu.

Selain itu, kerajaan negeri juga membuat keputusan pembelian itu dengan mengambil kira kenaikan harga minyak petrol dan nilai terpakai yang tinggi dalam pembelian kereta berkenaan.

-Utusan

Singapore claims waters around Pedra Branca

SINGAPORE wants to claim a territorial sea and an exclusive economic zone (EEZ) around Pedra Branca -- going back on its word to discuss with Malaysia territorial issues and activities around the rocky outcrop.

Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim did not hide his disappointment with the announcement by Singapore's Senior Minister of State Balaji Sadasivan that the republic had a territorial sea limit that extended up to a maximum of 12 nautical miles and an EEZ, claiming that this was consistent with the United Nations Convention on the Law of the Sea, to which Singapore was a party.

Rais said: "Malaysia will have to study if the matter is intimi-dating.

"This thing is new to us. We have a joint technical committee with Singapore and this matter should have been discussed first.

"It should not be done unilaterally. It should take into account the spirit of Asean solidarity and understanding.
"It is not a simple matter as it involves the Law of the Sea and specific issues and we need expert views on this," Rais, who is attending the 41st Asean Ministerial Meeting here, said in an immediate response to Malaysian media.

Pedra Branca was awarded to the republic by the International Court of Justice in May. However, the court awarded Middle Rocks to Malaysia, with ownership of the third marine feature in the area -- South Ledge -- to be decided based on the territorial waters of which it is located.

Following the court's decision, a joint committee was set up to carry out consultations on activities in the locality of the three marine features. The committee is jointly headed by Malaysia's Foreign Ministry secretary-general Tan Sri Rastam Mohamed Isa and his Singaporean counterpart.

It is believed that the committee will also have to agree on whether the three features are merely rocks or islands. This is because an island, defined as being able to support habitation and sustain economic life, can claim its own territorial seas and EEZ, whereas other marine features can only claim territorial sea.

Sadasivan, when replying to questions in Parliament, said that the precise coordinates of Singapore's territorial sea and EEZ would be announced at an appropriate time.

Sadasivan said should the limit of its territorial sea or EEZ overlap with the claims of neighbouring countries, Singapore would negotiate with those countries with a view to arriving at an agreed delimitation.

Malaysia had asserted that it would continue to look for further evidence on the Pedra Branca case with a view to seeking a revision of the judgment of the ICJ.

In reference to this, Balaji said under ICJ's statute, a party could apply for a review of a judgment if "it is based upon the discovery of some fact of such a nature as to be a decisive factor, which fact was, when the judgment was given, unknown to the court and also to the party claiming revision, always provided that such ignorance was not due to negligence".

-NST

DON'T FALL PREY TO UMNO'S DIVIDE AND RULE TACTICS...

They are using Gerakan to do their dirty works all for the sake of "Malay unity". What they are actually promoting is UMNO's brand of "unity". So, Malaysians of all races should not get caught in this UMNO trap.
*Gerakan been control Penang for more than 30years, why now only put up the chinese signboard!
To All Malaysian,
Pls cool down... BN/UMNO/MCA/GERAKAN start to work out something to split PR confident. SUddenly this Gerakan so good to put in chinese signboard...-to make malay hate chinese and vote back UMNO . We heard PAS/UMNO meeting, to split confident to PAS. You see that!

KUALA LUMPUR, July 22 (Bernama) -- Unnecessary.
That has been the general reaction to the move by a group of Gerakan members to put up road signs in Chinese in Penang Monday.

While some view the move as an exercise in futility, other see it as an attempt to challenge the position of Malay as the national language.

The group put up the signs at the Beach Street as well as at Burmah Road, Macalister Road, Carnarvon Street, Chulia Street and Jalan C. Y. Choy.

Tourism Minister Datuk Seri Azalina Othman Said said the Federal Constitution had stated it clearly that Malay is the national language.

"All official signs, therefore, should be in Malay. This is part of the social contract agreed upon by our forefathers and I hope no one will try to challenge that," Azalina told Bernama when contacted.

She reminded those involved that the Malays had already compromised many things for the sake of unity but their patience had its limit.

Azalina also regretted the use of the "Visit Malaysia" logo without permission.

"We will see what action we can take in connection with the misuse of the logo," she said.

Malay language expert Professor Emeritus Datuk Dr Nik Safiah Karim said she could not agree with the action as it was tantamount to eroding the country's national identity.

"A country must have its own identity and Malay is the national language. Why should we elevate other languages to be on par with the national language?" she asked.

Nik Safiah said even though the group claimed that the move was for the benefit of tourists, it should not be done at the expense of the national language.

"I don't think road signs in Malay are difficult to read as they are written in Roman. Even if tourists have problems understanding them, their guides will be able to explain the meaning. They can also ask the locals," she told Bernama.

She said those involved in putting up the road signs in Chinese should pause for a while and ponder which one was more important -- safeguarding the country's national identity or the other interests that they want to promote.

Federation of Peninsular Malay Students (GPMS) secretary-general Mohd Nordin Awang said those involved should be clear about the position of the Malay language.

"All the while, there have been no problem with road signs in Malay. Why now?" he said, adding that the move had no justification whatsoever as it was merely for political purposes.

"Are the road signs a pressing issue or is there other motives behind it?" he asked.

Mohd Nordin said throughout Malaysia's 51 years of nationhood, there had been no problems or conflict arising from road signs.

He said the action could also hurt the feelings of the Malays and affect the harmonious relations among the people.

MCA Youth secretary-general who is also Deputy Education Minister Dr Wee Ka Siong said the road signs should not be made an issue.

In a multi-racial country, there was nothing wrong if other languages were used as road signs, he said. "I don't think this is a deliberate attempt to offend the sensitivities of any group," he said.

In Penang, local government, traffic management and environment executive councillor Chow Kon Yeow said the committee would send notice to Gerakan asking the party to remove the sign.

He said the state government had its own plan to put up multilingual road signs in certain places, particularly within the heritage site.

"We will apply to the local councils asking them to increase the number of road signs in languages other than Malay such as Mandarin, Tamil, English and Arabic for the benefit of tourists," he told a news conference.

He said the federal government had approved an allocation to put up multilingual road signs in the island's heritage area.

Balik Pulau Umno division chief Datuk Dr Hilmi Yahaya said the state Barisan Nasional had never discussed the move by Gerakan Youth.

He said such action should be stopped, lest it become a trend.

"Today it will be Gerakan. Tommorow, other parties may also put up their road signs."

Tanjong Umno Youth chief Shaharrudin Hassan, meanwhile demanded that Malay should be the language for all road signs in the area.

"We are not satisfied with the action. We want the road signs to be in Malay," he said.

安華:被警方嚴重化‧“雞姦指控子虛烏有”

  • 安華早上10時左右乘坐轎車離開家門,他身穿白色長袖襯衫,精神弈弈。當他出到大門看到門外有媒體駐守時,大方的放下車鏡讓攝影拍照。據悉,安華是準備拜訪約30名外交使節。(圖:星洲日報)

(吉隆坡)公正黨顧問拿督斯里安華說,在雞姦案件中,他全程與警方配合,甚至到醫院裸體接受檢查,但事實證明,雞姦指控是子虛烏有的,因為警方並沒有掌握任何證據;所以案件沒有被帶上庭。

他表示,警方現在只是致力把賽夫的指控“製造”成嚴重的指責!

安華接受美國有線新聞網(CNN)訪問時,也駁斥內政部長拿督斯里賽哈密指警方依法行事的談話,因為警方調查他的過程,有很多是違反程序的。

抨警不按法律行事

他抨擊警方不按法律行事,除了不遵守被捉當晚允許他保釋的諾言外,也沒有調查承認見過莫哈末賽夫的副首相夫人拿汀斯里羅斯瑪。

他也說,任何報案書都是公開文件,但他遲遲沒有看到舉報他雞奸的賽夫的報案書內容,賽夫有沒有報案,他也不知道。

他說,他本身被傳召,原本準備到警局錄口供,但警方卻中途“攔截”他,把他載到警局,同時不讓他在錄完口供後保釋。

詢及未來大計時,安華說,他對妻子拿督斯里旺阿茲莎領導的公正黨、回教黨和行動黨鼎力支持他,與國陣對抗感到欣慰,而他會抗爭到底。

星洲日報‧2008.07.22

translation

(Kuala Lumpur) just party consultant, said that in the sodomy case, he and the entire process with the police, or even naked to the hospital for inspection, but the fact that sodomy allegations are non-existent, because the police do not have No evidence so the case was not put on the Court.

He said that the police now is committed to the allegations赛husband "to create" a serious accusation!

Anwar, the U.S. Cable News Network (CNN) visit, also dismissed Interior Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar that the police act within the law's remarks, because the police investigation of his course, a lot is a violation of procedures.

Peng police did not act in accordance with the law

He criticized the police did not act in accordance with the law, in addition to non-compliance with Beizhuo the evening promises to allow him bail, the investigation has not seen Mohd赛husband admitted that the Deputy Prime Minister with his wife Tingsililuo charisma.

He also said that any report on all public documents, but he has not seen his report sodomy racing Cardiff on the content of the report, who have no husband reported that he did not know.

He said that he himself was summoned, originally prepared statements to police were recorded, but the police are half-way "blocking" him, he set out to the police station, not his statements were recorded after the end of bail.

And the future big time, Anwar said he told his wife Wan Azizah Datuk Seri leadership of the Justice Party, the Islamic Action Party and the full support of his party, the National Front was pleased with confrontation, and he will fight in the end.

Sin Chew Daily ‧ 2008.07.22

Batu Puteh: S'pura tuntut perairan wilayah

Singapura menuntut kawasan perairan wilayah dan Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) di sekitar Batu Puteh, yang diputuskan diberikan kepada republik itu oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Mei lalu, dalam menyelesaikan satu pertikaian hak milik dengan Malaysia.

pulau batu putih pulau batu puteh 230508Menteri kanan republik itu Balaji Sadasivan berkata Singapura mempunyai kawasan perairan wilayah sehingga maksimum 12 batu nautika dan EEZ yang konsisten dengan Konvensyen Pertubuhan Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS) pada 10 Dis 1982, di mana Singapura adalah sebuah pihak berkenaan.

Penyelaras perairan wilayah Singapura dan EEZ akan diumumkan jika tiba masanya, katanya menjawab soalan di Parlimen semalam, demikian menurut laporan Bernama.

Transkrip sesi soalan dan jawapan dikeluarkan kepada media oleh Kementerian Hal Ehwal Luar Singapura.

Balaji berkata jika had perairan wilayah atau EEZ bertindih dengan tuntutan negara-negara jiran, Singapura akan berunding dengan negara-negara itu untuk mencapai persetujuan bagi menetapkan had atau batasan mengikut undang-undang antarabangsa.

ICJ memutuskan bahawa Singapura mempunyai hak kedaulatan terhadap Batu Puteh dan Malaysia bagi Terembu Karang Tengah dan Terumbu Karang Selatan, milik negara itu di perairan wilayah tersebut di mana ia terletak.

Malaysia telah menegaskan bahawa ia akan terus mencari bukti lagi mengenai kes Batu Puteh dengan pandangan untuk mendapatkan satu semakan penghakiman ICJ bahawa batuan itu milik Singapura.

Dalam rujukan ini, Balaji berkata di bawah statut ICJ, sesebuah pihak boleh memohon untuk satu kajian penghakiman ICJ jika "ia berdasarkan penemuan sesetengah fakta seperti ini menjadi satu faktor muktamad, yang pada hakikatnya semasa penghakiman diberikan, yang tidak diketahui oleh Mahkamah itu dan juga kepada parti yang menuntut semakan, sentiasa menyediakan bahawa kejahilan seperti itu bukan disebabkan kecuaian".

Balaji berkata bahawa dengan penyelesaian pertikaian ini melalui penghukuman pihak ketiga, kedua-dua negara telah menunjukkan hormat mereka terhadap undang-undang antarabangsa dan komitmennya untuk menyelesaikan pertikaian ini dalam cara aman.

Kes ini memberikan contoh mengenai penggunaan mekanisme penyelesaian pertikaian pihak ketiga dan boleh menjadi satu contoh untuk menyelesaikan pertikaian dua hala lain, tambah beliau.

-malaysiakini

TP - tak pe...kita ada peguam yang paling berkaliber iaitu Ghani 4 tahil untuk handle isu ni, Musang Hitam pun ada tolong back-up...aku harap sangat-sangat supaya kita dapat keputusan "WIN WIN SITUATION"

UMNO KHIANATI ISLAM DAN KETUANAN MELAYU

PENDEDAHAN Pesiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bahawa telah berlaku tiga pertemuan antara beliau dengan pimpinan PAS telah menambahkan lagi kekecohan politik negara. Tidak cukup dengan isu krisis dalaman Umno dan kes Altantuya, membawa pula kepada isu pembentukan kerajaan alternatif sebelum 16 September dan kes liwat Anwar Ibrahim. Kemudian, Pak Lah dan Najib Razak bersetuju supaya peralihan kuasa dibuat pada 2010. Dalam hiruk-pikuk ini, Pak Lah mengumumkan bahawa PAS sedang brmuzakarah dengan Umno dalam isu Islam dan ketuanan Melayu.

Tidak sedikit pemerhati politik, penyokong Pakatan Rakyat (PR) dan pimpinan PR malah ahli dan pimpinan PAS turut marahkan PAS dalam soal ini. Setidak-tidaknya mereka memberi ingat supaya pimpinan PAS tidak terperangkap dengan permainan politik desprate Umno dalam mempertahankan survival mereka. Ini telah menjadi persoalan yang besar kepada rakyat. Adakah PAS benar-benar serius ingin mengalih pendekatannya dengan menyertai kem BN dan mengapa PAS harus tinggalkan PR setelah pakatan ini mendapat kepercayaan rakyat? Benarkah PAS bermaksud demikian atau ia hanya manipulasi media untuk menjayakan drama yang dipilot oleh Pak Lah.

Mursyidul Am PAS sudah membuat penegasan bahawa ini bukan kerjasama politik. Ia hanya satu perundingan peribadi yang tidak menjejaskan hubungan PAS dalam PR. Tuan Guru mengingatkan PAS supaya berhati-hati jangan sampai terlanjur kerana tidak mahu titik hitam bersama BN berulang. Ini bukan pertama kali Umno mempermainkan PAS dalam menyelamatkan politik mereka. Ketika Umno berpecah dengan Dato’ Onn pada 1951, Tunku Abdul Rahman berusaha menarik PAS menyertai Persidangan Pertubuhan Melayu di Johor Bahru, diikuti oleh penyertaan PAS dalam National Convention pada 1953. Tujuan utama Tunku Abdul Rahman berbuat demikian kerana bimbang Umno terkubur setelah National Conference tajaan Dato’ Onn mendapat sokongan parti-parti politik ketika itu.

Pemain utama yang menyebabkan PAS menyertai National Convention dan membuatkan Yang Dipertua Agung PAS, Tuan Haji Ahmad Fuad meninggalkan PAS ialah Tuan Haji Ahmad Badawi, bapa Presiden Umno. Selepas memecahkan PAS pada 1953, beliau meninggalkan PAS untuk terus bersama Umno. Melalui National Convention tajaan Tunku Abdul Rahman juga, Umno telah memperdayakan parti-parti Melayu seperti PAS dan PMS dengan memberikan hak mengundi kepada warga asing mengikut jus soli, selain menolak usul PAS untuk menambahkan wakil Melayu dalam Majlis Perundangan Persekutuan. Selepas tiga bulan, PAS meninggalkan National Convention yang diperalatkan oleh Umno ini.

Selepas pelbagai fitnah dilemparkan Umno ke atas PAS seperti komunis, agen asing, pro Indonesia dan lain-lain sehingga membawa kepada penyalahgunaan ISA dalam isu takfir dan konfrantasi 1963, Umno dengan tiba-tiba merujuk kepada PAS selepas tragedi 13 Mei 1969. Sudah ramai pengkaji sejarah yang telah mengetahui siapa sebenarnya di sebalik 13 Mei ini sehingga ada tulisan berkaitannya diharamkan. Atas isu ketuanan Melayu, sekonyong-konyong Tun Razak menemui Datuk Asri untuk meminta kerjasama PAS. Selepas Kerajaan Campuran PAS-Perikatan dibentuk pada 1973 dan Barisan Nasional (BN) ditubuhkan pada 1974, Umno kembali kuat. Akhirnya PAS disingkirkan denga cara yang tragis juga.

Pimpinan PAS sering kali ikhlas setiap kali diajak berunding oleh mana-mana pihak. Mungkin kerana itu menjadikan PAS parti yang paling banyak kerjasama politik. Tetapi kerana ’terlalu lurus’ juga, mungkin membuatkan PAS sering menjadi mangsa politik licik Umno. Selepas Peristiwa Memali yang membunuhkan 14 ahli PAS pada November 1985, Umno mengajak PAS bertemu secara sulit dalam ’pertemuan 10 mata’, tetapi belum apa-apa mereka sudah mengumumkan kepada media. Orang-orang Cina dalam CCC cukup terkilan dengan tindakan PAS ’tikam belakang’, tetapi sebenarnya PAS yang ditikam oleh Umno dari belakang. PAS tidak mengkhianati orang Cina ketika itu. Kesannya, PAS kalah teruk dalam pilihan raya 1986.

Dr Mahathir sendiri beberapa kali cuba memancing PAS pada 1999, tetapi rundingan itu gagal apabila beberapa tuntutan PAS tidak dapat dipenuhi. Selepas 2004, ketika Umno kuat, beberapa permintaan Pemuda PAS untuk bermuzakarah dengan Pemuda Umno tidak dilayan. Tiba-tiba, apabila Umno kembali nazak, mereka ’merindui’ semula PAS. Mereka mencari PAS dan berusaha bertemu PAS secara sulit, kononnya kerana mahu membincangkan kepentingan Islam dan ketuanan Melayu. Apabila beberapa pimpinan PAS hadir untuk mendengar apa yang hendak diperkatakan oleh Umno, Pak Lah mengambil kesempatan untuk mengeruhkan hubungan PAS sesama PAS dan PAS dengan PR. Sedangkan PAS tidak pernah membuat apa-apa persetujuan atau keputusan berkaitan pertemuan ini. Ia hanya sekadar pertemuan untuk mendengar apa rintihan dari Umno. Tidak lebih dari itu.

PAS amat sedar, jika kita ingin memperkatakan tentang ketuanan Islam, maka Umnolah yang bertanggungjawab menghancurkannya, bukan orang lain. Umno mengasaskan aqidah baru yang dinamakan ’Islam Hadhari’ sehingga Presiden PAS terpaksa menulis buku ’Hadharah Islamiyah bukan Islam Hadhari’ untuk menolak agama baru ini. Pada zaman Pak Lah inilah boleh dilihat bagaimana kejadian murtad melata dengan banyak, institusi agama diperkecilkan, para ulamak dihina, sekolah-sekolah agama terpinggir, jenayah dalam negara semakin serius serta hiburan melampau terus bebas dianjurkan. Malah Pak Lah juga tidak ada hak untuk menjadi hero dalam membela ketuanan Islam di Malaysia kerana dalam perlantikan Menteri-Menteri Kabinet selepas PRU ke 12 baru-baru ini, Pak Lah masih boleh memberi kepercayaan kepada YB Senator Zaid Ibrahim untuk menjadi menteri sedangkan siapakah yang tidak kenal dengan pengkhianat agama ini yang pernah memfailkan saman terhadap kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu apabila meluluskan enakmen jenayah syariah, hudud dan Qisas. Bahkan, pengikut-pengikut yang bermazhab Imam Hadhari inilah yang telah mengharamkan tazkirah di masjid dan surau, menyekat pendakwah dan bertanggungjawab dalam meruntuhkan masjid di Kg. Bujal, Terengganu dan beberapa masjid di Selangor. PAS juga tidak pernah lupa tentang isu Batu Burok yang hampir-hampir meragutkan 2 nyawa orang Melayu Islam. Maka atas asas apa untuk Umno mengajak PAS bermuzakarah tentang kepentingan agama. Seumpama pencuri mengajak polis berunding untuk mengurangkan kes pecah rumah!

Dalam soal ketuanan Melayu juga, Umnolah juara dalam menghapuskannya. Bukankah dahulu pimpinan Umno berkata bahawa orang Melau tidak patut diberikan hak istimewa kerana nanti orang Melayu menjadi Red Indian di negara ini. Atas sikap ini Umno menghapuskan biasiswa untuk orang Melayu, memencilkan bahasa Melayu, menyahkan adat kebudayaan Melayu dan menggadaikan tanah rezab Melayu. Negeri Pak Lah sendiri yang dikuasai BN lebih 50 tahun, orang Melayu terpencil dan terpinggir sehingga menjadi seperti pelarian. Di Kuala Lumpur, orang Melayu hanya menguasai kawasan hitam di Chow Kit, sedangkan kawasan pertumbuhan ekonomi di Bukit Bintang dikuasai oleh orang bukan Melayu. Mereka cuba menggambarkan bahawa Umno itu Melayu, dan Melayu itu Umno. Selamat Umno, selamatlah Melayu kononnya. Walhal kerana adanya Umnolah maka Melayu benar-benar layu!

Isu yang cuba diketengahkan oleh Umno dan agen-agennya semenjak Mac 2008 adalah untuk menjerat PAS supaya berasa simpati terhadap nasib bangsanya. Seolah-olah PAS kini mengenepikan kepentingan orang Melayu sebelum ini. Umno beranggapan bahawa punca tergugatnya Islam dan terpinggirnya Melayu disebabkan kemenangan PR dan persepakatan PAS bersama dengan PKR dan DAP. Dan kesemua bebanan ini ditujukan kepada PAS dan PR sebagai punca sedangkan PR baru menjadi kerajaan selama 4 bulan serta pada masa yang sama terpaksa merawat kudis buta tinggalan kerajaan BN sebelum ini. Adakah Umno sudah lupa, Melayu di Pulau Pinang bukan terpinggir kerana DAP tetapi kerana kezaliman kerajaan BN yang telah menguasai negeri tersebut sejak 50 tahun dahulu. Adakah Umno sudah lupa, merekalah yang telah merobohkan masjid / surau di Selangor malah merekalah yang menjadikan Melayu dungu, pak angguk dan jahil dengan agama selama ini. PAS sudah beratus kali menegaskan bahawa orang Melayu akan selamat jika Islam berdaulat. Kemahuan Umno untuk bermuzakarah dengan PAS ini bukan kerana kepentingan Islam atau ketuanan Melayu, tetapi kerana survial politik mereka. Dalam keadaan PAS hanya baru mendengar apa luahan hati Umno dan tidak ada sebarang keputusan pun dibuat oleh PAS mengenainya, Umno sudah memanipulasikan muzakarah ini. Ia satu bukti yang cukup jelas bahawa Umno tidak ikhlas dan mereka hanya mahu memerangkap PAS.

Saya menyeru pimpinan dan ahli-ahli PAS supaya berhati-hati dengan permainan politik kotor ini. Ia bukan terbit dari hati ikhlas pemimpin Umno, tetapi ia satu strategi politik untuk memecahkan PAS daripada PR dan menghapuskan kepercayaan rakyat kepada PAS. Kita mesti belajar dari sejarah bahawa dulu, kini dan selamanya adalah pengkhianat dan mereka tidak melakukan sesuatu melainkan untuk mengkhianati perjuangan PAS. Jika tiada apa-apa, masakan tempua bersarang rendah. Kita jangan tergoda oleh isu-isu yang cuba ditimbulkan untuk memerangkap PAS. Biar kita menjadi pembangkang yang dimuliakan rakyat, daripada mendapat kuasa dalam penghinaan rakyat!

YB Tn Hj Mahfuz Omar
Ahli Parlimen Pokok Sena
Ketua Penerangan PAS Pusat

-Parti Islam SeMalaysia

ACA to wrap up probe soon into allegations against Musa, Gani

PUTRAJAYA: The Anti-Corruption Agency is expected to wrap up this week its investigation into allegations by Datuk Seri Anwar Ibrahim that Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail and Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan had tampered with evidence in 1998.

ACA deputy director-general Datuk Abu Kassim Mohamed yesterday said all witnesses had had their statements recorded.

"We are satisfied with the evidence and statements given so far. If there is a need to call these witnesses, including Anwar, Musa or Abdul Gani, we will do so," he told a press conference minutes after Anwar, the former deputy prime minister and Parti Keadilan Rakyat de facto leader, left the agency's head office after having his statement recorded for the second time over the allegations.

Anwar had his statement recorded for the first time on Wednesday. On the same day, he was detained by the police in connection with a sodomy allegation against him by his former aide. He was released on police bail.

Abu Kassim said the ACA would decide on the case without referring to the attorney-general.

"There are certain cases which we do not have to refer to him and this is one of them. Even the A-G has made it known that this case did not have to be referred to him as he had been implicated.

"We will study the evidence with our legal director, without fear or favour. The investigation papers will also be studied by our legal director and deputy public prosecutors."

He said there were 31 DPPs in the agency.

On July 11, Musa and Abdul Gani were seen entering the ACA head office, without being accompanied by lawyers.

ACA investigations director Datuk Shukri Abdull had said the agency had questioned 15 people in connection with Anwar's report.

Anwar and his camp have maintained that the latest sodomy allegation was an attempt to divert attention from the fact that he had evidence to prove that Abdul Gani and Musa had fabricated evidence against him 10 years ago in connection with his assault after he was arrested.

A Royal Commission of Inquiry into the incident determined that the then inspector-general of police Tan Sri Abdul Rahim Noor had assaulted him. Rahim later pleaded guilty to the charge and was sentenced to two months' jail.

-NST